Saznaj gde si

Vaške? – ne paničite

Slučaj je hteo da sam i bez vašljivosti o kojoj sada već sve zna cela blogosfera, i ranije imala veliki broj ulaza na blog preko pretraživanja ključnih reči vaške, ili vaške kod dece. Kako, ne znam, ali sada neka bude za nevoljnike kao ja, ovde i neke koristi.

Iskustvo koje ostavljam za sobom, vredno je da se podeli sa osvešćenim roditeljima koji će posegnuti za internetom zbog više informacija, ukoliko otkriju da im se dete češka po glavi iz razloga zbog kojeg smo se češkali i moj i sin i ja.

frizurica-za-svaki-dan.jpgElem, vaške? Ne paničite. Čeka vas teška borba iz koje za deset dana možete izaći kao pobednik. Ako nemate živaca za sve ovo kao što sledi, ošišajte se na ćelavo.

10 zapovesti u borbi protiv vaški

1) Radio Mileva Obavestite sve ljude sa kojima ste bili u kontaktu. Na taj način, ukoliko ste prenosilac, možete nekome uštedeti vreme i mogućnost da mu se vaške prenamnože. Ne lupajte glavu od koga ste dobili. To je, jednostavno, irelevantno.

Nemojte ni da se stidite; vaške, suprotno onome što tvrdi dr Spomenka Mihić-Simović, nisu pokazatelj vaše nehigijene, već samo vaše loše sreće.

2) Veliko spremanje

Sreća, sreća, radost, uživancija. Promenite posteljinu, odeću i peškire, sve operite najmanje na 60 i dobro opeglajte, usisajte stan, krevete, jastuke, sedišta u automobilu, i obavezno bacite vrećicu iz usisivača. Jastuke možete staviti i u zamrzivač, ili, ako imate uslova, zamenite “kontaminirane” jastuke na najmanje tri dana, što je dovoljno da se ovi nametnici iskorene zahvaljujući tome što ne mogu da žive bez domaćina duže od 72 sata. Ako odlažete jastuke u kesu, dovoljno je da to učinite na 48 sati.

3) A sada vi.

Ili vaše dete. Pregledajte se svi u kući. Ako ne vidite dobro, pozovite rođaka ili prijatelja (s kratkom kosom ili ćelavog 🙂 ) da vas pregleda. Moj savet je da svi kosmati članovi porodice koriste u isto vreme neko od sredstava za suzbijanje vaški. Sada, kada ste došli vi na red, konačno počinje prava borba.

4) Sredstva i ubojita oruđa

Ako ste vašljivi u Srbiji, u ponudi će vam biti samo jedno sredstvo koje nije otrovno za ljude i životinje: Supitox sprej, uz koji se dobija i gust plastični češljić koji ništa ne valja. Češljić. Sprej je dokazano odličan za ubijanje odraslih jedinki. Nanosi se pažljivo, red po red koji pravite na kosi, kao da nanosite farbu. Sve to po celoj kosi do potpune vlažnosti. Potom se kosa poveže maramom ili peškirom, na 30 minuta. Nakon toga je najbolje ući u kadu i gustim češljem očeljati kosu. Iz nje će ispasti sve odrasle jedinke koje su se namnožile do trenutka kada ste ih primetili. Na trenutak se bezbedni.

Odneli ste prvu pobedu.

5) Izborite se protiv pošasti zvane gnjide.

Operite kosu običnim šamponom i pripremite se da ne očajavate zbog onoga što vas sada čeka. Jer, ako ste vašljivi građanin Srbije, onda znajte da ste ovim šamponom iscrpeli sva raspoloživa sredstva koja možete da koristite a koja nisu zabranjena u EU zbog svoje toksičnosti.

Naime, gnjide, odnosno jajašca i larve koje su vaške za svog života položile na vašim vlasima (a svaka u toku svog 40-45 dana dugog života položi na vlasi oko 140 jajašaca, koja se nakon osam dana pretvore u larve, a nakon 16 daju odraslu jedinku), nisu ni blizu smrti od sredstva kojim ste se do sada borili. Njih ćete morati da skidate ručno, jednu po jednu i to na sledeći način: kada je ugledate (bože, daj nam oštar vid i dobro svetlo), skidate je među prstima celom dužinom dlake, potom je među noktima pritisnete (da bi ste je vi fizički ubili), a nakon što ona “pucne”, odložite je najbolje na neku crnu podlogu, da bi ste je i videli kako vam je pala s noktiju.

6) Zovite rođake iz inostranstva u pomoć

Ako kojim srećnim slučajem imate nekoga u Sloveniji, ili u Hrvatskoj, onda se spremite da platite carinu na neka od ovih odličnih sredstava koja će vam pomoći da se nametnika rešite sa više dostojnastva i sigurnosti. Naime, najbolje sredstvo za uništavanje vaški i gnjida je Aesculo Gel “L” (dostupan u Sloveniji), prirodno sredstvo na bazi kokosovog i jojobinog ulja, koje oblaže nametnike i tako im prekida dovod vazduha, te ih tako fizički a ne hemijski ubija. Nakon toga dovoljno je da se češljate gustim češljem (u Srbiji je u ponudi metalni češalj koji košta 1060 dinara, odnosno 13 EUR, koji radi na bazi stvaranja elektriciteta – kako će vam objasniti u apoteci – a šta to znači, ja pojma nemam), dugo i uporno, a najbolje u kadi, dok ne odvojite sve mrtve gnjide sa svojih vlasi. Uz ovaj gel ćete dobiti bolji češljić nego sa Supitoxom, tako da može da vam uštedi 13 EUR.

Međutim, pravo čudo zbog kojeg ćete uspeti da se osećate kao čovek a ne kao ratni zarobljenik, je električni češalj (dostupan u Hrvatskoj za tričavih 50 EUR) koji prolaskom kroz kosu detektuje gnjide, ubija ih i vadi napolje! Češalj može da se podesi i tako da promeni vrstu zujanja u trenutku kada “ugleda” i ubija gnjidu, pa tako možete i da pevušite brojalice ako vam je ova radnja dosadna. Uz češalj se dobija i mala lupa, kojom možete i da vidite šta ste to imali i protiv čega se borite.

Pre “električnog” češljanja, možete da koristite i emulziju koja odvaja larve sa vlasi (potražite od prijatelja i rodbine takođe u Hrvatskoj), pa će češljanje ići duplo lakše i brže.

7) Mere opreza

Ne verujte dr Spomenki Mihić-Simović, pedijatru koja govori kao seoska baba iz XIX veka a ne kao školovano lice koje pri tome drži i prvatnu praksu i piše savete po tiražnim revijama, da su vaške posledica “lične nehigijene”. Možete eventualno, baš kao što bih i ja, da je pozovete da prespava s vama na istom jastuku, u čistoj posteljini, sa čistom kosom, te neka nakon toga, dok se bude higijeničarski češkala po blajhanoj kosi, napiše novi tekst, biranim rečima.

8) Ponavljanje postupka jednim od sredstava

Nakon osam dana (ili ranije ako vaš preparat to dozvoljava) ponovite ceo postupak sa kosom, verujući da ste cele nedelje menjali i prali posteljinu i peškire, kao i odeću.

9) Budite izolovani dok traje opasnost

Podrazumeva se da ne ugrožavate druge ljude potencijalnom zarazom koja može nastati dok ne ponovite postupak nakon osam dana.

10) Ne koristite DHL i pročitajte i ovaj post.

 

 

Follow me on Twitter

G+


Bloglovin connect

advert
Ad
Ad

Veoma povremen Newsletter


Zašto, kako?

Nekad i sad

Levo: kad sam mislila da je to to. Desno: kada sam znala da će to biti TO onda kada ja kažem.

Fitfluence

Mooshema već mesecima, nenametljivo piše o tome kako je promenila svoje navike a samim tim i svoj izgled i kako se fenomenalno oseća. Kad postavi sliku postavi sliku sebe znojave od trčanja. Ili sa svojim detetom a ne kako se neki baja okrenuo za njom u parku.

Ja svakodnevno pratim koliko je pretrčala i zdušno navijam za nju. Ali bogami, zdušno navijam za sebe i vidim kako mi Mušema menja životne navike, rekoh joj to pre par meseci.

Zašto baš Mooshema

Zato što nas ne davi. Zato što deli sa nama nešto svoje a ne maltretira nas glupim savetima koje ni sama nije poslušala. Zato što se to vidi.

Mirjana Mimica , Mahlat blog

Since 2007

advert