Saznaj gde si
Niskokalorična jogurt poslastica s toplim prelivom od malina

Niskokalorična jogurt poslastica s toplim prelivom od malina

Ok, ovo nam se dopalo, moram da podelim s vama. U pripremi je još gomila letnjih recepata s jogurtom, stavljam ga gde god stignem, ali ovo je prvi put da sam se malo potrudila oko njega.

Za ovu priliku sam koristila Ella jogurt od 0.5% mlečne masti i, normalno, Cottage Cheese, mada je sigurno i ovde mogla Ella. Ostalo je  porodična istorija.

Nutritivne vrednosti po porciji

Kalorija: 96 kcal. Masti: 3 g. Proteina: 7 g. Ugljenih hidrata: 12 g. Holesterol: 0 mg.

Potrebno je:

(za tri porcije od 2 dl)

 • 2/3 šolje svežih, ah! malina (naravno da može i smrznuto)
 • 2/3 šolje kupina (ili bilo kojeg bobičastog, svežeg ili smrznutog voća koje imate pri ruci. Evo, ima ribizli sada i sveže borovnice)
 • 1/2 šolje vode
 • 1/2 kašičice Stevie ili 1/4 šolje šećera (u nutritivnim vrednostima računala sam Steviu)
 • 1/2 isceđenog limuna
 • 1 kašičica putera od kirikija (ili običnog putera)
 • još 1/4 kašičice Stevie (ili dve supene kašike šećera)
 • 1 šolja jogurta
 • 2 supene kašike Cottage Cheese (oko 100 gr)

Pripemi se i počni:

 1. U posudi za kuvanje pomešaj prvih pet sastojaka i pusti da počne da vri. Spusti temperaturu i umešaj kašičicu putera. Na laganoj vatri još malo mešaj, dok ne počne da se zgušnjava, i skloni.
 2. U blenderu izmiksaj jogurt i sir, dodaj šećer i to je to. Ovo treba da bude gusto, da može da se jede kašikom. Ako misliš da ti treba, dodaj još malo sira.
 3. U posudice (čaše) u kojima ćeš služiti, razdeli izblendiran jogurt i preko njega sipaj topao voćni preliv.

Mamara!

Više od voćnog jogurta

Nama je ostala jedna porcija, pa je sin jeo sutradan, hladnu. Nije imao primedbi.

Malina, carica
 • Antocijani iz maline, koji joj daju prelepu crvenu boju i predstavljaju materije koje, pored svog antioksidantnog delovanja , deluju i protiv bakterija i gljivica.
 • Malina ima bitno preventivno dejstvo protiv nastanka tumora, jer se pokazalo da sadrži nekoliko materija koje sprečavaju delovanje nekih enzima značajnih za rast tumora. U poslednje vreme se istražuje delovanje maline na maligne ćelije. Ustanovljeno je da elaginska kiselina, koje ima dosta u malinama, sprečava umnožavanje ćelija raka. Preventivno i suzbijajuće dejstvo ima i plod i čaj od lišća maline.
 • U narodnoj medicini, ovaj plod se može korisiti i za ublažavaje reumatskih bolova, kod velike količine želudačne kiseline, a povoljno deluje i kod bronhitisa, oboljenja mokraćnih puteve i bolesti jetre.
 • Bogata je biljnim vlaknima pa povoljno itiče i na rad creva, a poznato je i da biljna vlakna usporavaju apsorpciju šećera i holesterola u krv, pa tako malina može pomoći regulaciji šećera, kao i holesterola u krvi.
 • Izuzetno je bogata vitaminom C, a ima i vitamine B grupe kao i vitamin A.
(podaci preuzeti sa sajta Vaš nutricionista)

 

No comments yet.

Add a comment

*

MOO’riginal, znači, Mooshema

Moji tekstovi u tvom inboxu

Odluka da pratiš u stopu ovaj blog je možda najbolja odluka koju ćeš doneti u životu. Posebno ako su i ostale bile užasne.
Ima nas 1,501

Join 1,501 other subscribers

Follow me on Twitter

G+


Bloglovin connect

advert
Ad
Ad

Veoma povremen Newsletter


Zašto, kako?

Nekad i sad

Levo: kad sam mislila da je to to. Desno: kada sam znala da će to biti TO onda kada ja kažem.

Fitfluence

Ovog leta, kada sam samilošću drugarice i njenom preporukom stigla na tvoj blog, bila sam već teška 124 kilograma. To je bilo pre šest meseci, kada sam poželela jedan od ta dva poklona. I nije me bilo briga koji ću prvo da dobijem. (...)

A onda mi se, čitajući dalje, učinilo da sve to ne mora da bude tako teško. Tvoj entuzijazam i ohrabrenje, osećaj da mi se obraćaš lično, da mi se ne ismevaš i da me ne sažaljevaš, da ne pridikuješ i ne popuješ, pomogli su mi da po prvi put pomislim da promeniti život i nije tako teško i da bih čak i ja bila u stanju to da uradim. Da bih zaista mogla da počnem da živim. Sada. Tog trenutka. I da taj život mora početi tako što neću pojesti taj sendvič.

B.A.

Since 2007

advert