Saznaj gde si
Niskokalorična jogurt poslastica s toplim prelivom od malina

Niskokalorična jogurt poslastica s toplim prelivom od malina

Ok, ovo nam se dopalo, moram da podelim s vama. U pripremi je još gomila letnjih recepata s jogurtom, stavljam ga gde god stignem, ali ovo je prvi put da sam se malo potrudila oko njega.

Za ovu priliku sam koristila Ella jogurt od 0.5% mlečne masti i, normalno, Cottage Cheese, mada je sigurno i ovde mogla Ella. Ostalo je  porodična istorija.

Nutritivne vrednosti po porciji

Kalorija: 96 kcal. Masti: 3 g. Proteina: 7 g. Ugljenih hidrata: 12 g. Holesterol: 0 mg.

Potrebno je:

(za tri porcije od 2 dl)

 • 2/3 šolje svežih, ah! malina (naravno da može i smrznuto)
 • 2/3 šolje kupina (ili bilo kojeg bobičastog, svežeg ili smrznutog voća koje imate pri ruci. Evo, ima ribizli sada i sveže borovnice)
 • 1/2 šolje vode
 • 1/2 kašičice Stevie ili 1/4 šolje šećera (u nutritivnim vrednostima računala sam Steviu)
 • 1/2 isceđenog limuna
 • 1 kašičica putera od kirikija (ili običnog putera)
 • još 1/4 kašičice Stevie (ili dve supene kašike šećera)
 • 1 šolja jogurta
 • 2 supene kašike Cottage Cheese (oko 100 gr)

Pripemi se i počni:

 1. U posudi za kuvanje pomešaj prvih pet sastojaka i pusti da počne da vri. Spusti temperaturu i umešaj kašičicu putera. Na laganoj vatri još malo mešaj, dok ne počne da se zgušnjava, i skloni.
 2. U blenderu izmiksaj jogurt i sir, dodaj šećer i to je to. Ovo treba da bude gusto, da može da se jede kašikom. Ako misliš da ti treba, dodaj još malo sira.
 3. U posudice (čaše) u kojima ćeš služiti, razdeli izblendiran jogurt i preko njega sipaj topao voćni preliv.

Mamara!

Više od voćnog jogurta

Nama je ostala jedna porcija, pa je sin jeo sutradan, hladnu. Nije imao primedbi.

Malina, carica
 • Antocijani iz maline, koji joj daju prelepu crvenu boju i predstavljaju materije koje, pored svog antioksidantnog delovanja , deluju i protiv bakterija i gljivica.
 • Malina ima bitno preventivno dejstvo protiv nastanka tumora, jer se pokazalo da sadrži nekoliko materija koje sprečavaju delovanje nekih enzima značajnih za rast tumora. U poslednje vreme se istražuje delovanje maline na maligne ćelije. Ustanovljeno je da elaginska kiselina, koje ima dosta u malinama, sprečava umnožavanje ćelija raka. Preventivno i suzbijajuće dejstvo ima i plod i čaj od lišća maline.
 • U narodnoj medicini, ovaj plod se može korisiti i za ublažavaje reumatskih bolova, kod velike količine želudačne kiseline, a povoljno deluje i kod bronhitisa, oboljenja mokraćnih puteve i bolesti jetre.
 • Bogata je biljnim vlaknima pa povoljno itiče i na rad creva, a poznato je i da biljna vlakna usporavaju apsorpciju šećera i holesterola u krv, pa tako malina može pomoći regulaciji šećera, kao i holesterola u krvi.
 • Izuzetno je bogata vitaminom C, a ima i vitamine B grupe kao i vitamin A.
(podaci preuzeti sa sajta Vaš nutricionista)

 

No comments yet.

Add a comment

*

Odluka da pratiš u stopu ovaj blog je možda najbolja odluka koju ćeš doneti u životu. Posebno ako su i ostale bile užasne.

Join 813 other subscribers

G+


advert
Ad
Ad

Veoma povremen Newsletter


Zašto, kako?

Nekad i sad

Levo: kad sam mislila da je to to. Desno: kada sam znala da će to biti TO onda kada ja kažem.

Fitfluence

Nisam nikad verovala da ću se nekome zahvaljivati zbog onoga što sam izgubila. Ali, evo, izgubila sam zbog tebe, zahvaljujući tvojoj ubedljivosti i dobrom duhu, 8 kilograma za dva meseca! To je prvih 8 kilograma koje sam izgubila u poslednjih 15 godina, od kada ih samo dobijam. Hvala ti do neba zbog svega što pišeš i činiš za nas!

Jasna S.

Since 2007

advert