Saznaj gde si

Aktivni u oktobru #izazov

Naučila sam tokom ovih godinu dana zaljubljivanja u sportove i endorfin, da samoj sebi postavljam izazove. Te više nego juče, te brže nego prošli put, te teže nego prethodne nedelje, te ovo-ono.

Fora je što meni više nije potreban nikakav spoljašnji faktor za motivaciju. Pronašla sam je u sebi, pre svega u ličnom zadovljstvu koje  imam POSLE treninga. A onda, u promeni svog tela, u rekonstrukciji oblika na njemu kojima nisam bila zadovoljna, u malim, ličnim uspesima koje delim samo sa svojim mužem. Koji je naučio da se tome raduje. Ili bar da se pravi da je tako.

Motivacija mi je da pritisnem i kad prethodnog dana jedem više ili lošije nego što je plan, of kors.

A ovo nije bila moja ideja, da se razumemo.

Takmičenje je juče na Twitteru predložio @Stonexmen, ovako je to bilo:

Onda je samo trebalo ideju malo uokviriti i plasirati. Važno je drugarstvo i organizacija. Znala sam da je to dobra motivacija, kada nešto radimo zajedno.

Pa sam danas, vrativši se sa treninga, napravila na sportskoj društvenoj mreži Endomondo, izazov za oktobar.

Naš cilj je da u mesecu oktobru budemo što aktivniji. Računamo broj aktivnih minuta, bilo kog sporta. Može i hodanje! Ali ne i veliko spremanje.

Znate ono: ne morate da budete sjajni da biste počeli, potrebno je da počnete da biste postali sjajni.U trenutku dok ovo pišem, ima nas već 20 prijavljenih.

Dođite i vi. Ako ste već na Endomondu, pratite ovaj link, prijavite se i startujte 1. oktobra.

Ako niste još, a želite da učestvujete, napravite nalog i promenite nešto u svojoj svakodnevici. Male stvari mogu da naprave velike promene. Možda će baš ovaj izazov biti pravi da učinite prvi korak prema aktivnijem i kvalitetnijem životu.

Prihvatite #izazov. I pratite na Twitteru kako napredujemo.

checkA mogla bih, ako me dovoljno puta lepo zamolite, da vam predložim i plan ishrane za vas koji biste iskoristili ovaj izazov i za promenu navika za stolom. (morate lepo da me zamolite, jer mi za to treba jako puno vremena, pa ne bih da se akam ako vas to ne interesuje 😉 ).

Da li ste znali, za samo 1 mesec možete da napravite čudo! No shit.

Kauč je aut, aktivnost je in!

Edit: Otvorili ste profil na Endomondu, i šta sad

1. U settingsu (gore, desno) otvori Account i podesi svoje karakteristike (pol, godine, težinu, visinu). Ubaci fotku.

2. U opiciji Privacy možeš da odabareš šta od toga, i ostalih podataka može da bude vidljivo samo tebi ili prijateljima, ili svima). U opiciji Connect, biraš da li svoj odrađen workout deliš na mrežama automatski, ili ne.

3. Pronađi naš Challenge: Kondicija u oktobru i prijavi se — join. Kad #izazov počne, 1. oktobra u 0:01 h, brojaće se vreme koje si utrošio-la u nekom sportu.

Kako se registruje workout?

4. Workout unosiš ručno, ili preko aplikacije na mobilnom telefonu:

a) ako unosiš ručno Workouts/New Workout/New Workout Whitout Route => unosiš podatke, biraš sport, početak i kraj aktivnosti, automatski ti se izračunava broj utrošenih kalorija (oprezno s tim podatkom, Endomondo je velikodušan, povećava taj broj za oko 20% od realnog)

b) ako skidaš besplatnu aplikaciju na svoj smart telefon (tražiš na marketu Endomondo), prijaviš se i pokrećeš aplikaciju kada, na primer, krećeš u šetnju ili da trčiš. Aplikacija preko GPS beleži tvoju rutu, ali i vreme, prosečnu brzinu i distancu. Po završetku, automatski uploaduje ove podakte među tvoje podatke na sajtu.

c) Sportovi u zatvorenom, kao što su vežbe kod kuće, plivanje, aerobik, joga, sobni bicikl… moraju se uneti ili editovati ručno. Možete pokrenuti aplikaciju na mobilnom, odabrati svoju aktivnost, pritisnuti start na početku treninga i zaustaviti je na kraju, a onda, naknadno editovati ostale podatke (broj kilometara na sobnom bajku, broj preplivanih kilometara…)

 

Author Description

Mooshema

pišem i ne merim svaku reč. mere i umerenost čuvam za sebe, sport i za recepte. svoju porodicu volim neumereno. kao i slatikiše, zato ih pravim na umeren način.

Add a comment

Comments (7)

 1. JasminaB Thursday - 27 / 09 / 2012
  Prvo, hvala za svako napisano slovo, trudim se da iščitam sve ispočetka, kad imam vremena, ne bi li mi sinulo šta dalje sa sobom i porodicom glede ishrane.

  Nije da se ne trudimo, smanjili smo ili potpuno izbacili sve potencijalno štetne i štetne stvari, živimo na selu pa se trudimo da jedemo zdravije i ne tretirane namirnice. Ali, naše navike u odabiru namirnica koje kupujemo, što više čitam, čini se da nisu dobre. Ili ih pravilno ne raspoređujemo.
  Baza ishrane je tjestenina + sosevi koje sami pravimo i/ili povrće, meso je 3 puta sedmično (uglavnom piletina ili ćuretina) ili vikendom roštilj (crveno meso). Uvijek su tu salate, svježe ili domaće kiseljene, povrće u prosjeku 1-2 put sedmično. Domaći (bijeli) hljeb pravimo, kad pijemo sokove, pijemo samo svoje koje napravimo (kad ne pijemo vodu a to je najčešće).
  Mogla bih pisati dugo i opširno samo ne znam šta da pišem :) Voljela bih detektovati greške a da ih mogu ispraviti a da ne opteretim dodatno kućni budžet. Nažalost, sve se na kraju vraća na novac.
  Da, vučete me za prst da pišem o svojoj ishrani. I da, želim je promijeniti a da to odgovara cijeloj porodici. Gurmani smo, volimo da je ukusno, ne preobilno.
  Mislim da je najveći problem radni dan, nemogućnost ishrane na poslu po mojim željama (ne mogu ponijeti, pa biram od onoga sto se nudi ili uopste ne jedem) pa onda jedem/o uglavnom 2 puta dnevno što je mislim najveći problem. Ne prejedamo se, mali su to obroci, ali 2 obroka u 4 sata je mislim previše. Kako se boriti protiv toga?
  Zahvalna za svaki savjet :)
 2. Moo Friday - 28 / 09 / 2012
  @JasminaB, evo, @LoCMoPHiF ti daje linkove na sajtove gde ćeš saznati puno o vrsti ishrane koja se zove Low Carb High Fat (LCHF) i koja podrazumeva ishranu na bazi masti, sa minimalnim unosom ugljenih hidrata.

  Ovo je samo jedan od mogućih sistema ishrane, po mom mišljenju prilično rigidan - ali to sam samo ja, pa ti predlažem da svakako tragaš po netu i pokušaš da nađeš onu vrstu ishrane koja bi odgovarala celoj porodici.

  U svakom slučaju, i za šta god se odlučiš ako si spremna za promene, moraš da znaš da hlebovi, pasta, konzervirana hrana, hrana iz kutija i kesica, slatkiši, prženo i pohovano, zaprške, NISU izbor za zdravu ishranu i zdravlje.
 3. Moo Friday - 28 / 09 / 2012
  @LoCMoPHiF - Low Carb Moderate Protein High Fat? Je li to? :-)
 4. LoCMoPHiF Friday - 28 / 09 / 2012
  Low Carb Moderate Protein HIGHER Fat
 • Kako da pronađete motivaciju za vežbanje. I održite je. | MOOSHEMA - January 2, 2013

  […] oktobru smo nas nekoliko na Tviteru odlučili da napravimo izazov, koji se  merio što većim brojem utrošenih minuta na treningu. Za to smo koristili sport […]

 • Wellness izazov u novembru: pokreni se u društvu! | MOOSHEMA - October 23, 2013

  […] obojimo svojim znojem i ogromnim zadovoljstvom zbog toga.Prošle godine smo u oktobru po prvi put to organizovali Stonexman i ja, bilo nas je preko 100 učesnika iz celog regiona, ukupno smo bili aktivni 1.5 […]

 • -->

  Moji tekstovi u tvom inboxu

  Odluka da pratiš u stopu ovaj blog je možda najbolja odluka koju ćeš doneti u životu. Posebno ako su i ostale bile užasne.
  Ima nas 1,638

  Join 1,638 other subscribers

  Follow me on Twitter

  G+


  Bloglovin connect

  advert
  Ad
  Ad

  Veoma povremen Newsletter


  Zašto, kako?

  Nekad i sad

  Levo: kad sam mislila da je to to. Desno: kada sam znala da će to biti TO onda kada ja kažem.

  Fitfluence

  I, ako kreneš, moj savet ti je da svaki dan čitaš @mooshema blog jer super motiviše :)

  Dunja Lazić , @DunjaLazic

  Since 2007

  advert