Saznaj gde si
Motivacija, vaš najvažniji pokretački pogon za trening i zdravu ishranu

Motivacija, vaš najvažniji pokretački pogon za trening i zdravu ishranu

Ako ste imali psa, onda znate kako ste ga učili da sedne.

Beskrajno ste ponavljali jednu te istu stvar, izgovarali jednu te istu reč (sedi!) tonom koji će zapamtiti, ponavljajući pokret kojim mu punom šakom, nežno spuštate guzu u položaj koji zahtevate.

I, konačno, uspeli ste! Kad kažete “sedi!”, vaš pas uradi upravo to!

Kako se to desilo?

Zato što ste autoritet? Ne, još uvek niste za njega.

Zato što vas pas razume? Ne, on ne razume vaš jezik.

Zato što ste bili  uporni? Delimično zbog toga, ali

Zato što ste imali komadić mesa u ruci?  Da, pre svega zbog toga!

Vaš pas je bio motivisan tim parčetom mesa u vašoj ruci da pruži sve od sebe da razume šta tražite od njega, da to uradi, da vas zadovolji, da bi konačno dobio nagradu zbog toga i sebe zadovoljio.

Isto je i sa nama, ljudima 🙂

Ako imate dete, setite se kako ste pravili budalu od sebe kada je prvi put kakilo u nošu. Sva ta ponavljanja jednog te istog postupka, sva ta trčanja da na prvo njegovo stenjanje skinete pelenu i položite ga da sedne na nošu, sva ta zajebancija kada dete niti kapira niti umire od želje da vam udovolji, i onda, konačno, u jednom trenutku dogodi se čudo, govance pljesne o dno noše i vi počinjete da ludujete po kupatilu, plješćete, pevate i plešete, kreveljite se i ludirate, čestitate detetu i ljubite ga, obožavate ga, i ono kapira da ako se i sledeći put desi da mu uspe da uradi ono što tražite od njega, opet ćete praviti budalu od sebe a to je baš smešno i zabavno, i voli tu predstavu. Kakiće u nošu jer je motivisano.

Pronađite konkretnu motivaciju za sebe i ona će vas održati u treninzima i promenama u ishrani.

don-t-quit-you-re-already-in-pain-you-re-already-hurt-get-a-reward1

Neko je rekao da motivacija ne traje dugo i gubi se, ali to nije opravdanje da je ne pronalazimo ponovo, jer ni efekat tuširanja ne traje dugo, pa ga zato to ponavljamo svaki dan.

Šta sve može da bude motivacija, ali jako konkretna, šta sve za vas može da bude taj komadić mesa u ruci ili blesava predstava za decu?

Neki dan, datum u kalendaru do kojeg želite da zablistate?

Nečija skepsa da vi to nećete moći?

Nečija vera da možete?

Omiljena haljina iz srednje škole koju još uvek čuvate?

Farmerke koje ste nekad nosili?

Stara fotografija sa letovanja kada ste izgledali super?

Neka i nečija fotografija koja predstavlja za vas ideal sklada?

Super riba koju ste muvali a ona vam rekla da ne izlazi s debelim momcima?

Želja da se popnete na peti sprat bez lifta i bez zadihanosti?

Pronađite svoju konkretnu motivaciju, izgovorite je naglas, zalepite je na frižider, recite je nekome, čuvajte je kao tajnu pa iznenadite nekoga, bilo šta, i svaki put kada biste odustali, kada vam je teško ili ste bezvoljni, tresnite je sebi u lice, obujte patike i sledite je. Budući da se željene promene ne dešavaju preko noći, ona nam pomaže da između trenutnog zadovoljstva i dugoročnog plana napravimo pametniji izbor u datom trenutku.

A sada pogledajte obavezno ovaj kratak video. Primetite šta se dešava u njemu. Gledajte lica i energiju tih ljudi. Pogledajte šta se na kraju desilo. Zapamtite osećaj koji vas preplavio. Taj osećaj, to je motivacija.

Svako je sposoban da pronađe pravu motivaciju za sebe. Tu sve počinje, i zbog toga sve traje. Zbog toga na kraju stignemo do cilja.

Vidite sad? Samo ako nešto radite, može da se desi čudo.

Ja sada idem na trening. Motivisana sam da živim bez lekova i motivisana sam da prvi put u životu izgledam kao neko ko se bavi sportom. Motivisana sam osećajem i energijom koju imam posle treninga. Motivisana sam suknjom koju sam kupila i koja mi je mala, a znam da će mi fenomenalno stajati za dva meseca. Motivisana sam palačinkama koje sam juče pojela pred spavanje.

I moji motivi su mešavina grandioznih i banalnih stvari, imam utisak da samo tako može da se gura svaki dan, u bilo čemu.

 
Add a comment

Comments (9)

 1. Jovana Wednesday - 23 / 01 / 2013
  Osećaj dok vežbam, ono kad shvatim da mogu da uradim više nego što sam mogla na prethodnom i sav onaj endorfin koji se izluči nakon treninga i osećaj korisnosti, sasvim dovoljna motivacija.
  E, da, ni sixpack nije na odmet ;)
 2. Sanda Wednesday - 23 / 01 / 2013
  Kao i uvek, sjajna si!!
  Više nema reči kojom ti mogu zahvaliti!!
  Kiss Sanda Chana
  Ti si naša motivacija!!!
 3. Maja Thursday - 24 / 01 / 2013
  ooooo, sjajno! predivan tekst, hvala ti!!!
 4. looly Friday - 25 / 01 / 2013
  ne punih 30 godina, bolovi u ledjim,a zglobovima, i visok holesterol... Mislim da je vreme da se pokrenem!!!!
  • Moo Friday - 25 / 01 / 2013
   @Looly, bolovi u zglobovima od treninga snage - nestaju! Čak će ti se malo povećati i gustina kostiju, a to je jedan od preduslova za dugovečnost.

   Ja sam ranije ustajala kao baba iz kreveta, sada iskačem kao iz tostera.

   Pokreni se! :-) I, pazi na taj holesterol.
 5. Maja Saturday - 26 / 01 / 2013
  Zdravlje treba da bude prvi i najvazniji motiv. Posle zdravlja sve ostalo. A onda dodje onaj dan kad jedva cekate svoj termin, kad vjezbanje pricinjava pravo zadovoljstvo, a osjecaj nakon toga neprocjenjiv. Energija vise ne pada, sve je jednostavno, sve manje boli i nervira.
  • Moo Saturday - 26 / 01 / 2013
   @Maja, tačno, zdravlje na prvom mestu! A onda ovo veliko zadovoljstvo :-)
 6. Nena Thursday - 31 / 01 / 2013
  Nema vise izgovora. Napadam salo sa svih strana. Danas je moj nulti dan. 54 godine,152cm,68kg,160/110 pritisak..... ima li bolje motivacije? A svima koji ce se samo osmehnuti i odmahnuti rukom kad im ovo saopstim kazem- samo gledajte. Hvala na inspiraciji.
  • Moo Thursday - 31 / 01 / 2013
   @neno, jako visok pritisak! Bravo za tebe, samo odmahni rukom i pusti da te gledaju. posle će da ti se dive i da te pitaju, pa kako?!

   :-)

Follow me on Twitter

G+


Bloglovin connect

advert
Ad
Ad

Veoma povremen Newsletter


Zašto, kako?

Nekad i sad

Levo: kad sam mislila da je to to. Desno: kada sam znala da će to biti TO onda kada ja kažem.

Fitfluence

Ovog leta, kada sam samilošću drugarice i njenom preporukom stigla na tvoj blog, bila sam već teška 124 kilograma. To je bilo pre šest meseci, kada sam poželela jedan od ta dva poklona. I nije me bilo briga koji ću prvo da dobijem. (...)

A onda mi se, čitajući dalje, učinilo da sve to ne mora da bude tako teško. Tvoj entuzijazam i ohrabrenje, osećaj da mi se obraćaš lično, da mi se ne ismevaš i da me ne sažaljevaš, da ne pridikuješ i ne popuješ, pomogli su mi da po prvi put pomislim da promeniti život i nije tako teško i da bih čak i ja bila u stanju to da uradim. Da bih zaista mogla da počnem da živim. Sada. Tog trenutka. I da taj život mora početi tako što neću pojesti taj sendvič.

B.A.

Since 2007

advert