Podsetnik: (Ne) morate na detoks sada

4

Tačnije, nemojte. Osim ako se stvarno niste otrovali nekim teškim metalima ili salmonelom iz ruske salate.

Detox je mit. Na ovaj svet smo došli sa organima koji su zaduženi da nas čiste od otrova: jetra i bubrezi. Ako su vam zdravi, nemojte ih izazivati kurama postnovogodišnje detoksikacije. Makar ne preduzimajte ništa radikalno.

Svaki lekar će vam reći da je detoks besmislica, takav (bilo kakav) detox koji se reklamira uz zdrave dodatke ishrani, koji u marketinške svrhe bez stvarnog naučnog dokaza pripisuje nekim prahovima, začinima i biljkama čarobno dejstvo. Neke biljke i začini su dobri, fakat. Ali ne preterujte sa spirulinom ili kurkumom, ili limunovom toplom vodom, samo zato što mislite da će vam isprati otrove iz tela. Jer, neće. Najbolji detoks za svoj zamišljeni cilj, “čišćenje” od otrova prejedanja i prealkoholisanja za praznike, možete rešiti boljim izborima u hrani i vežbama u narednom periodu. Tačka.

Pa uz to, generalno čišćenje sa “lakšom” hranom i suvi od alkohola, sa šetnjom na vazduhu i malim fizičkim naporima, vi slobodno dodajte taj začin, umutite taj prah, ili potapajte tu biljčicu ili napravite taj smuti. Ali, ne oslanjajte ceo svoj organizam samo na to, jer možete sebi nauditi.

Freeimages.com /Zsuzsa N.K.

Hajde izbiliza da pogledamo fenomen dektoksikacija organizma, da bismo ga bolje razumeli i, možda, sebi prištedeli para i vremena.

Obećanje: veliko

Svaki časopis koji ima rubriku zdravlje, ili za žene, staviće u naslov da se možete očistiti samo za __________ dana (unesite broj) i da nećete verovati kako će vam izgledati koža, kosa, ___________ (dopišite) nakon toga. Internet je prepun raznih saveta i metoda, proguglajte samo i svi obećavaju: ČIŠĆENJE ORGANIZMA.

Smem, moram, ne smem: obavezujuće

Uz svaki plan, ide prilično komplikovan spisak hrane koju smete, koju morate i koju ne smete da stavite u sebe tokom perioda detoksikacije. Neki planovi preporučuju samo tečnosti (sokove i vodu), neki preporučuju čudesne začinske bilje i prahove koje imate pripravljati na neverovatno komplikovane načine. Srećom, svi ti planovi su predviđeni da traju jedno kratko vreme, od nekoliko dana u boljem slučaju, do jedne do dve nedelje u gorem slučaju.

Vaše ulaganje: ogromno

Za to vreme, vi ćete morati da izdvojite neki određeni, obično ne mali iznos novca da to sebi obezbedite, ili svoje, ne tako kratko vreme da sve to pripravite. Ako ste naseli na proizvođača detoks programa koji vam prodaje obećanje od nedelju dana u kojem će i da vam pripravlja i dostavlja sokiće na kućnu adresu (da, postoje i u Srbiji, možda i u vašem gradu), onda će to da vas košta poprilično.

Ako ste našli na ženskom portalu savet, onda ćete možda finansijski proći bolje, ali će vaš napor da sve to sledite i izdržite biti veoma velik.

Restrikcije: mnogo

Toko perioda detoksikacije, u zavisnosti od programa, bićete oslonjeni isključivo na jela koja inače ne jedete uopšte, ili ne jedete dovoljno. I nećete uopšte, ili veoma malo, jesti stvari koje inače i uglavnom jedete. To je već komlikovano samo po sebi.

Kupovina i priprema: skupo i komplikovano

Izdvojićete izvesnu, ne malu sumu novca da na vreme i unapred kupite sve te prahove, biljčice i začine, vodice i povrćice. Izdvojićete i vreme da sve to nađete i kasnije da pripremate. Neke bitne delove za program detoksikacije nećete naći tako lako, ili će vam biti dostupni samo na veb-sajtu onoga ko reklamira program.

Fizička aktivnost: ništa

Pošto ćete unositi daleko manje energije nego što vam je potrebno, teško da ćete imati snage da gledate na oči, a ne da odete na svoj redovni, ili planirani trening. Za vreme detoksikacije, zaboravite na fizičku aktivnost. Želećete to da prespavate.

Podrška i naučna osnova: nula

Nema. Vi se oslanjate na tekst iz novina ili Facebook grupu i anegdotarna iskustva. Ako nešto krene po zlu, a ponekad hoće da krene (da li ste znali da višak vode može da bude isto toliko opasan po zdravlje kao i dehidracija?), moraćete da odete kod lekara, a dešava se i da ljudi odlaze hitno, kojem je najbolje da ispričate kakav je bio program koji ste sledili, kako bi mogli najbolje i najbrže da vam pomognu. I da sve o tome što ste radili naučite na teži način.

Šta možete da očekujete: svašta

Dakako, možete da očekujete da ćete brzo izgubiti nekoliko kilograma (koje ćete najverovatnije brzo vratiti), da se u prvi mah osećate bolje i manje naduvano i tromo, da na tren imate više energije i da ste boljeg raspoloženja. Međutim, veoma brzo, ako preterate i produžite, osećaćete zamor, bezvoljnost, nervozu, odsustvo koncentracije, odsustvo motivacije, slabost, a možda i vrtoglavice, mučnine a, ako ste se odlučili za nešto zaista radiklano i predugo – da ugrozite i svoje zdravlje.

Da li svakome odgovara program detoksikacije: ne

Neke bolesti i stanja, kao što su dijabetes, renalna insuficijencija, visok pritisak, bolesti srca i krovotoka… neće pozdraviti radikalni program detoksa u kojem, na primer, nema hrane, već samo sokova i vode. Ako preduzimate nešto radikalno, najmanje rizika ćete imati ako ste potpuno zdravi.

Ima li smisla “čišćenje od otrova”: da, ako

Ako mislite na period u kojem ćete se hraniti tako da izbacite pohovano, prženo u dubokom ulju, masno, preslano, industrijsko u kutiji ili kesi, konditorske proizvode, grickalice i slastice, onda čišćenje organizma od takve hrane ima smisla i vaše telo će vam biti zahvalno.

Ako mislite na period kada ćete pojačati fizičku aktivnost na najmanje pola sata dnevno nekog vazduha, lupanja srca i patika, onda takva detoksikacija ima smisla.

Ako mislite na period u kojem ćete jesti više povrća i voća, više vlakana i proteina, više vitamina i minerala kroz hranu, onda takav detoks ima smisla.

Zapravo, svi bi trebalo tako da se hranimo i živimo, većinu vremena. Što ne možemo da kupimo na pijaci, već samo na određenom veb-sajtu direktno kod proizvođača u nekoj kutijici ili posudici, samo je detoks industrija koja ne misli na naše zdravlje, već na naš novac.

Imajte više poverenja u sebe, svoj zdrav razum i svoje telo: vi već znate kako da se “očistite od otrova”. Idite na pijacu, uključite ringlu, obujte patike. Detoks, samo takav.

Znali ste, je l’ da?

 

About Author

Redakcijski tekst ili tekst preuzet iz drugog, naznačenog izvora.

4 Comments

  1. Detox uopste nije i nesmije biti skup..najbolji detox je post i to suhi post koji nekosta nista…potrebno je samo malo volje…

    • suhi detoks, da bi znali i čitaoci, je život bez hrane i pića. osim što je veoma opasno za zdravlje, to je i veoma glupo.

  2. extra argument…rasprava na nivou, a poznavanje ili istrazivanje teme necu ni komentarisati..
    svako dobro

Šta ti misliš? Reci! [Komentarisanjem na ovom blogu, saglasni ste sa Uslovima korišćenja]