Predlozi za reformicu školstva

13

Povuci voduKako vidim, u opasnosti su i nastavnici i deca. Moderno je doba.

Čuli ste za onog momka, J.C.-a, koji je u Novom Sadu na sred časa nasrtao na svoju nastavnicu likovnog. Ništa mi se to ne sviđa, mislim da je vreme da se nešto menja.

Ako mogu da pomognem, kao majka i građanka, slobodna sam da predložim Ministarstvu obrazovanja neke reformice oko priprema za prijemni u srednje škole, kako bi povećali prolaznost osnovaca do srednje škole prvog izbora.

Predlažem test iz matematike za prijemni ispit, metodom asocijacije i povezivanja onoga što se mladih tiče i nauke. Na primerčić:

Ministarstvo obrazovanja Republike Srbije

svim učenicima završnih razreda osnovne škole sastavi test za

Prijemni ispit

Predmet: matematika

Ime i prezime učenika:_________________

Naziv ulične bande i/ili navijačkog kluba: _____________________

1. Joca ima 8 gr heriona. Prodao je ½ Peri za 400 dinara a 2 gr Drakcu za 150 po gramu. Koja je trenutna tržišna cena kokaina u blizini škole ako se kupuje na veliko?

2. Stefan je dobio godinu dana maloletničkog zatvora zbog nanošenja teških i trajnih telesnih povreda nastavnici fizike na času. Milorad je dobio opomenu odeljenskog starešine zbog napada na hemičarku u blizini njene kuće. Šta Fric treba da uradi sa matematičarkom a da ga ne uhvate?

3. Milan je dobio ukor direktora zbog spaljivanja dnevnika svih odeljenja VII razreda. Za taj posao je ukupno plaćen 500 evra. Posao je dogovorio po jediničnoj ceni svakog spaljenog dnevnika u evrima, po kursu od 80 dinara po evru. Zna se da je spaljivanje jednog dnevnika koštalo 8,000 dinara bez PDV. Koliko je Milan spalio dnevnika i koliki bi bio PDV na usluge da to nije radio na crno?

4. Mika, Pera i Joca sede ispred dragstora pre škole i piju 1,5 litar piva iz plastične boce i imaju pripreljana dva džointa i četiri metadona. Koliko im je para trebalo da ovo kupe, ako je cena piva 75 dinara, 1 džoint košta 100 dinara a metadon se može dobiti na recept uz participaciju od 30 dinara po kutiji? Na koliko časova će izostati kada se odmah ujutru urade ispred dragstora?

Iz predmeta etika, građansko vaspitanje ili pak veronauka, svakom detetu bi trebalo dati da zaokruži tačan odgovor na pitanje:

Kakvu kaznu zaslužuje đak osnovne i srednje škole zbog nasrtaja i vređanja svog nastavnika na času?

a) Treba da dobije ukor direktora

b) Treba ga naterati da se izvini celoj školi, nastavnicima i učenicima

c) Treba ga naterati da nedelju dana sluša politički govor Vojislava Koštunice

d) Treba ga naterati da tri dana sluša Koštunicu kako pevuši Cecu

e) Treba ga naterati da čita poeziju Bore Đorđevića

f) Treba ga zatvoriti u sobu sa Pahomijem

Slobodno dopuniti. Više glava je pametnije.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

13 Comments

 1. Kiza & Komina on

  Kod naziva ulične bande obavezno pitati i sledeće:
  a/ koji deo grada pokrivaju
  b/ kontakt adresa
  c/ najomiljeniji premijer
  d/ najomiljeniji ministar policije

  Evo još jednog matematičkog zadatka!
  Ako je Joca Pajser u 20. godini obio samoposlugu, sa koliko najmanje godina će postati ministar policije?

 2. Kizo, ali i Komino, u potpunosti su svi predlozi prihvaćeni.
  Smatram da su veeeeoma dobri i od velike pomoći. Mislim, treba pomoći našoj deci da se lakše snađu 🙂

 3. Mislim da ne treba banalizovati ovakve stvari, vec pitati roditelje za stvarno neophodne i korisne podatke.
  -Mesecna primanja……?
  -Za koga ste glasali…..?
  -Koga poznajete od lokalne politicke elite…..?
  -Da li ste krsteni i u kojoj crkvi….?
  – Vase sexualno opredeljenje…….?

  nemojte se saliti, ljudi….Da mi dete ide u skolu sa nekom nekrstenom, ne-pravoslavnom, politicki nekorektnom,sirotinjom , cudne sex. sklonost ???????

 4. Obavezno i pitanje za roditelje:

  Ako bi vaše dete pretilo nastavnici računovodstva, vi biste ga:
  a) kaznili oduzimanjem mobilnog telefona na 15 minuta
  b) blago podsetili da nije lepo pretiti slabijima
  c) otišli kod nesretnice i lično je suočili sa činjenicom da je vaš sin od nje fizički jači.

 5. #Marija, #Ana, svi predlozi jednoglasno, odnosno ovim mojim jednim glasom, usvojeni.

  Što se Aninih pitanja tiče, mislim da je tačan odgovor pod c)

 6. Kristina Ljevak on

  Mozda mom komentaru nije mjesto na ovoj temi, ali ne znam đe da ga metnem, a imam potrebu da ga nametnem 😉
  Mada, ide uz pricu o djeci, obrazovanju i sl.
  Od svih strasnih TV proizvoda danasnjice koji se emituju na televiziji Pink, daleko najstrasniji mi je onaj nazvan ”Nemoguca misija”.Nisam gledala ni jednu do prije neki dan, dovoljno mi je da vidim spicu i naratora, pa mi se kosa digne na glavi.Znam da je prva epizoda izazvala potpunu euforiju kod maloumnog gledateljstva, jer je Milanu Kalinicu kao smjesteno da je umjesto u nekom vojvodjanskom selu, on u albanskom ,i oni, ti grozni Albanci, ga valjda maltretiraju.
  Prosle sedmice krene taj uzas, na samom pocetku ide telop sa ispisanom temom ”emisije”.Ista meta, isto odstojanje, samo ovoga puta primitivni Albanci muce Ivana Zeljkovica.Odlucim da ne mijenjam kanal, kako nam to s ruzicaste televizije stalno savjetuju.Radnja se ponovo desava u Vojvodini, ali je selo , mjesto, sta li vec, albansko.
  I njega kao Albanci tjeraju da ozeni neku djevojku jer ga je ona poljubila i takav je red, da se zeni ili u ladni Dunav da skace…
  Posto ne zivim u Srbiji ne mogu sve da upratim i zanima me da li je iko na tu silnu politicku nekorektnost i primitivizam reagovao???
  Albanci su predstavljeni kao najvece zlo koje moze da snadje svakog postenog Srbina, kome je Kosovo najskuplja srpska rijec, a Mitrovdanski ustav vazniji do oca i matere 😉

 7. Nisam gledala pomenute epizode, ali imam predstavu o serijalu, tu i tamo sam ga uhvatila. Ne samo da nisi van teme, nego mislim da si ubola baš gde treba: odakle ti ideja da bi neko reagovao? Prvo, Kosovo jeste najskuplja reč koju, doduše, plaćaju građani Srbije, drugo, da, Albance treba poniziti, izokola da neko ne primeti, to je politički korektno. Naravno da niko nije reagovao.

  Na tim i takvim emisijama kojima se programski ubijaju mladi u pojam, kojima se sistemski nameće ne samo ukus već i opravdanost najnižih moralnih i estetskih vrednosti, u čemu je Pink prednjačio ali ga sada brzo i sigurno sustiže B92, odrastao je momak C.J., dete iz svakodnevice naše stvarnosti.

 8. sve je to planinski vazduh , dok ne pogledate “Gledaj majku, biraj cerku” ili vec kako se zove……..!!!!!!!!! e, to je lose……..

 9. Kristina Ljevak on

  Da, da , TV edukacija o ”legalizaciji ” promiskuiteta i TV kurs kako nauciti biti svodnik vlastitom djetetu u tri lekcije.
  Ja cu opet malo o politici.
  U ponedeljak je presuda u slucaju sudske tuzbe BiH koja Srbiju tereti za genocid.
  Bavi li se iko u Srbiji tom temom, bavi li se iko temom eventualne ratne reparacije koju ce placati djeca koja danas idu u skolu a niko od njih nije bio ni rodjen kad je poceo rat.
  Ili se duboko vjeruje da se tako nesto ne moze desiti???
  I da budemo nacisto, nisam ja pobornik takve presude niti se cijeli narod moze proglasiti genocidnim, ali eto, samo se pitam pita li se ko???

 10. Pingback: Ko tebe baletom, ti njega kamenom : MOOŠEMA Tatjane Vehovec

 11. Pingback: MOOŠEMA » Blog Archive » Bullying me, bullying you

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.