Hronika nacionalizma and so on dot com

17

Danas je Skupština grada Novog Sada prihvatila da komandant paravojne formacije iz Republike Srpske “Vukovi s Vučjaka”, Veljko Milanković, i nekadašnji komandant Novosadskog korpusa koji je učestvovao u napadu na Vukovar, general JNA Mladen Bratić, dobiju ulice na Klisi, odnosno u Veterniku.

Nagrada za radikalske glasače.

‘Sramno je da novosadske ulice dobiju imena ljudi koji su vršili napad na Vukovar, međutim, to je deo opšteg ovdašnjeg trenda veličanja ideje nacionalizma’, izjavio je za 021 direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. Prema njegovim rečima, predlog da se ulice imenuju po komandantima srpskih oružanih snaga iz ratova devedesetih godina sigurno će pogoršati imidž Novog Sada u regionu.

Sigurno? Samo nam je još to falilo. Najbolje je srušiti sve ulice u Novom Sadu i okolini. Preventivno.

Komentari u kurzivu moji, sve ostalo izvor: Radio 021

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

17 Comments

 1. GRAĐANSKA VOJVODINA O DODELI NAZIVA ULICAMA
  Vlast se smeje građanima u lice

  Inicijativa nevladinih organizacija Vojvodine „Građanska Vojvodina“ užasnuta je današnjom odlukom Skupštine grada da komandant paravojne formacije „Vukovi sa Vučjaka“, Veljko Milanković, i general JNA koji je rukovodio rušenjem Vukovara, Mladen Bratić, dobiju ulice u Novom Sadu.
  U saopštenju stoji da su nadležna komisija i Skupština grada potpuno ignorisali predlog Centra za regionalizam i Igmanska inicijativa da ulicu u Novom Sadu dobije Srđan Aleksić, mladić iz Trebinja koji je izgubio život spasavajući smrti svog sugrađanina bošnjačke nacionalnosti nad kojim su se iživljavali pripadnici Vojske Republike Srpske.
  „Ovim činom, predstavnici lokalne vlasti još jednom su se nasmejali u lice svim pravdoljubivim građanima, ali i žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji, pokušavajući da pošalju poruku da se nasilje i zločin isplate, a da je borba za istinu i pravdu unapred osuđena na neuspeh“, navodi se u pismu koje su poptisali Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond „Panonija“, Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i NVO . S. K.
  (Izvor Dnevnik)

 2. Nastavljam da davim, ali (a i dalje sve iz današnjeg Dnevnika):

  Teror u klupama

  Nakon napuštanja sednice, šef odborničke grupe SRS Milorad Mirčić iskoristio je priliku da postupak opozicije osudi kao nedemokratski i dodao da “veruje da u skupštinskoj sali više neće biti dozvoljen teror manjine nad skupštinskom većinom”. Predlog Mirčića, Vučević je zdušno prihvatio i prokomentarisao da je “oštra replika” na mestu”.

  Komentarišući potez skupštinske većine, šef odborničke grupe G17 plus Uranija Kozmidis Luburić izjavila je da “radikali idu prvo u Hag, pa svog Vojislava Šešelja optuže za cirkus, jer kao manjina terorisao većinu u republičkom parlamentu.
  Čemu oni nas ima po tom pitanju da uče? Kako ih uopšte nije sramota da tako nešto izvode. To je ustvari performans Mirčića. Hajde da vidim kako će me baš sprečiti da se kao odbornik tako i ponašam – rekla je Kozmidis Luburić.

  Da ne bude zabune, Maja Gojković je brže bolje:

  Gojkovićeva traži izvinjenje Luburićke

  Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković traži od funkcionerke novosadskog odbora G17 plus dr Uranije Kozmidis Luburić da se javno izvini Novosađanima, njenoj porodici i njoj lično zbog „besprizorne i sramne izjave izrečene u pauzi sednice Skupštine grada“, kaže se u saopštenju iz kabineta gradonačelnice.
  – Uranija Kozmidis-Luburić je kao funkcioner stranke, univerzitetski profesor i odbornik u Skupštini, uputila niz užasnih reči i pogrda kojima je na najsuroviji način uvredila ugled, čast i dostojanstvo gradonačelnika i njene porodice… – stoji između ostalog u saopštenju.
  Gradonačelnica traži da se Uranija Kozmidis-Luburić izvini, jer je mržnju izrekla u svojstvu odbornika i time uvredila ovu instituciju. Gradonačelnica traži i da se odbornička gripa G17 plus ogradi od istupa Luburićeve i time pokaže da ne stoji iza „dnevnika uvreda u kom je iskazan potpuni rečnik mržnje i haosa“.

  Nisam nikako sigurna da li se Maja Gojković lično uvredila zbog pominjanja Haga i Šešelja, ili je nešto drugo po sredi, ali sve ovako je juče bilo u gradskoj Skupštini a danas mediji prenose.

 3. Davim i dalje, ali neka sve bude lepo na jednom mestu:

  PROTEST HRVATSKOG NACIONALNOG VEĆA
  Osuda nacionalističkih i ideoloških naziva ulica

  Hrvatsko nacionalno veće uputilo je protest Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Pokrajinskom sekretarijatu za propise, upravu i nacionalne manjine i Skupštini Novog Sada, osuđujući skupštinsku odluku o imenovanju ulica.

  „Uzimajući u obzir činjenicu da u Novom Sadu ravnopravno s ostalim građanima žive i Hrvati, najoštrije protestujemo zbog izmene naziva ulica, koji su motivisani nacionalističkim ili ideološkim razlozima”, stoji u saopštenju Hrvatskog nacionalnog veća, koje je poslato i koordinatoru Saveta za nacionalne manjine i OEBS-u.

 4. # Bane, Vujadin Boškov je stadion u Veterniku, nadomak Novog Sada.

  Ovo je bio stadion Vojvodina. I kada izađe u Službenom glasniku, postaće stadion Karađorđe. Pa, šta je prirodnije od toga?

  Ma!

  Malo sam već bolesna od svega toga. Možda bolje da prestanem.

 5. Jebemu glupost. Svaku. Posvuda.

  Ništa, kad je danas takav dan, ja ću onu Milanovu s Angel’s breath:

  Ja sam dete planeta,
  ja sam građanin sveta,
  dok spavam pod mostom
  i jedem đubre sa kontejnera.
  Brzo brzo brzo,
  u grotlo svemira …

 6. Kristina Ljevak on

  Zamisli koliko je tuzno biti dijelom generacije kojoj Milan nist ne znaci, a Karadjordje stadion joj je nesto najprirodnije.
  Mada to sa preimenovanjem je bolna teba, a primjera i mnogo gorih od tih srpskih ima gdje hoces.
  Naziv ulice u kojoj sam se ja u Sarajevu rodila danas ne znam ni izgovoriti i da oprosti heroj, ne znam ni ko je bio…

 7. Kristina Ljevak on

  A izgleda ne znam ni pisati, svako malo mi nedostaje slovo, kuckam u tisini i mraku 😉

 8. Pa prirodnije je da se zove Boškov ili Ognjanov ili Siniša Mihajlović, na pr.
  Svaka čast Karađorđu, ali fudbalski stadion – mislim, dajmo se uozbiljiti.

 9. Ukazao bi na netacnu informaciju- taj Milankovic nije bio vodja paravojske kako je napisano vec regularne jedinice Vojske Republike Srpske. Ovim ne ulazim u raspravu o ispravnosti davanja ulice tim ljudima.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.