Vaške? – ne paničite

51

Slučaj je hteo da sam i bez vašljivosti o kojoj sada već sve zna cela blogosfera, i ranije imala veliki broj ulaza na blog preko pretraživanja ključnih reči vaške, ili vaške kod dece. Kako, ne znam, ali sada neka bude za nevoljnike kao ja, ovde i neke koristi.

Iskustvo koje ostavljam za sobom, vredno je da se podeli sa osvešćenim roditeljima koji će posegnuti za internetom zbog više informacija, ukoliko otkriju da im se dete češka po glavi iz razloga zbog kojeg smo se češkali i moj i sin i ja.

frizurica-za-svaki-dan.jpgElem, vaške? Ne paničite. Čeka vas teška borba iz koje za deset dana možete izaći kao pobednik. Ako nemate živaca za sve ovo kao što sledi, ošišajte se na ćelavo.

10 zapovesti u borbi protiv vaški

1) Radio Mileva Obavestite sve ljude sa kojima ste bili u kontaktu. Na taj način, ukoliko ste prenosilac, možete nekome uštedeti vreme i mogućnost da mu se vaške prenamnože. Ne lupajte glavu od koga ste dobili. To je, jednostavno, irelevantno.

Nemojte ni da se stidite; vaške, suprotno onome što tvrdi dr Spomenka Mihić-Simović, nisu pokazatelj vaše nehigijene, već samo vaše loše sreće.

2) Veliko spremanje

Sreća, sreća, radost, uživancija. Promenite posteljinu, odeću i peškire, sve operite najmanje na 60 i dobro opeglajte, usisajte stan, krevete, jastuke, sedišta u automobilu, i obavezno bacite vrećicu iz usisivača. Jastuke možete staviti i u zamrzivač, ili, ako imate uslova, zamenite “kontaminirane” jastuke na najmanje tri dana, što je dovoljno da se ovi nametnici iskorene zahvaljujući tome što ne mogu da žive bez domaćina duže od 72 sata. Ako odlažete jastuke u kesu, dovoljno je da to učinite na 48 sati.

3) A sada vi.

Ili vaše dete. Pregledajte se svi u kući. Ako ne vidite dobro, pozovite rođaka ili prijatelja (s kratkom kosom ili ćelavog 🙂 ) da vas pregleda. Moj savet je da svi kosmati članovi porodice koriste u isto vreme neko od sredstava za suzbijanje vaški. Sada, kada ste došli vi na red, konačno počinje prava borba.

4) Sredstva i ubojita oruđa

Ako ste vašljivi u Srbiji, u ponudi će vam biti samo jedno sredstvo koje nije otrovno za ljude i životinje: Supitox sprej, uz koji se dobija i gust plastični češljić koji ništa ne valja. Češljić. Sprej je dokazano odličan za ubijanje odraslih jedinki. Nanosi se pažljivo, red po red koji pravite na kosi, kao da nanosite farbu. Sve to po celoj kosi do potpune vlažnosti. Potom se kosa poveže maramom ili peškirom, na 30 minuta. Nakon toga je najbolje ući u kadu i gustim češljem očeljati kosu. Iz nje će ispasti sve odrasle jedinke koje su se namnožile do trenutka kada ste ih primetili. Na trenutak se bezbedni.

Odneli ste prvu pobedu.

5) Izborite se protiv pošasti zvane gnjide.

Operite kosu običnim šamponom i pripremite se da ne očajavate zbog onoga što vas sada čeka. Jer, ako ste vašljivi građanin Srbije, onda znajte da ste ovim šamponom iscrpeli sva raspoloživa sredstva koja možete da koristite a koja nisu zabranjena u EU zbog svoje toksičnosti.

Naime, gnjide, odnosno jajašca i larve koje su vaške za svog života položile na vašim vlasima (a svaka u toku svog 40-45 dana dugog života položi na vlasi oko 140 jajašaca, koja se nakon osam dana pretvore u larve, a nakon 16 daju odraslu jedinku), nisu ni blizu smrti od sredstva kojim ste se do sada borili. Njih ćete morati da skidate ručno, jednu po jednu i to na sledeći način: kada je ugledate (bože, daj nam oštar vid i dobro svetlo), skidate je među prstima celom dužinom dlake, potom je među noktima pritisnete (da bi ste je vi fizički ubili), a nakon što ona “pucne”, odložite je najbolje na neku crnu podlogu, da bi ste je i videli kako vam je pala s noktiju.

6) Zovite rođake iz inostranstva u pomoć

Ako kojim srećnim slučajem imate nekoga u Sloveniji, ili u Hrvatskoj, onda se spremite da platite carinu na neka od ovih odličnih sredstava koja će vam pomoći da se nametnika rešite sa više dostojnastva i sigurnosti. Naime, najbolje sredstvo za uništavanje vaški i gnjida je Aesculo Gel “L” (dostupan u Sloveniji), prirodno sredstvo na bazi kokosovog i jojobinog ulja, koje oblaže nametnike i tako im prekida dovod vazduha, te ih tako fizički a ne hemijski ubija. Nakon toga dovoljno je da se češljate gustim češljem (u Srbiji je u ponudi metalni češalj koji košta 1060 dinara, odnosno 13 EUR, koji radi na bazi stvaranja elektriciteta – kako će vam objasniti u apoteci – a šta to znači, ja pojma nemam), dugo i uporno, a najbolje u kadi, dok ne odvojite sve mrtve gnjide sa svojih vlasi. Uz ovaj gel ćete dobiti bolji češljić nego sa Supitoxom, tako da može da vam uštedi 13 EUR.

Međutim, pravo čudo zbog kojeg ćete uspeti da se osećate kao čovek a ne kao ratni zarobljenik, je električni češalj (dostupan u Hrvatskoj za tričavih 50 EUR) koji prolaskom kroz kosu detektuje gnjide, ubija ih i vadi napolje! Češalj može da se podesi i tako da promeni vrstu zujanja u trenutku kada “ugleda” i ubija gnjidu, pa tako možete i da pevušite brojalice ako vam je ova radnja dosadna. Uz češalj se dobija i mala lupa, kojom možete i da vidite šta ste to imali i protiv čega se borite.

Pre “električnog” češljanja, možete da koristite i emulziju koja odvaja larve sa vlasi (potražite od prijatelja i rodbine takođe u Hrvatskoj), pa će češljanje ići duplo lakše i brže.

7) Mere opreza

Ne verujte dr Spomenki Mihić-Simović, pedijatru koja govori kao seoska baba iz XIX veka a ne kao školovano lice koje pri tome drži i prvatnu praksu i piše savete po tiražnim revijama, da su vaške posledica “lične nehigijene”. Možete eventualno, baš kao što bih i ja, da je pozovete da prespava s vama na istom jastuku, u čistoj posteljini, sa čistom kosom, te neka nakon toga, dok se bude higijeničarski češkala po blajhanoj kosi, napiše novi tekst, biranim rečima.

8) Ponavljanje postupka jednim od sredstava

Nakon osam dana (ili ranije ako vaš preparat to dozvoljava) ponovite ceo postupak sa kosom, verujući da ste cele nedelje menjali i prali posteljinu i peškire, kao i odeću.

9) Budite izolovani dok traje opasnost

Podrazumeva se da ne ugrožavate druge ljude potencijalnom zarazom koja može nastati dok ne ponovite postupak nakon osam dana.

10) Ne koristite DHL i pročitajte i ovaj post.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

51 Comments

 1. sladjana on

  Pridruzzujujem se porodici valjivih Srba, jer je moja cerka iste donela iz vrtica.Nije da imam razumevanja za nesretnu doktorku i njene komentare, ali ccinjenica je da roditelj dovede vasljivo dete u vrtic jer ga mena gde ostaviti, ccak i ne kazze vaspitaccici i dok ona primeti, mama zbrisala.Od vasski joss niko nije umro, naravno, pa nece ni mamino dete da ona ne izgubi dnevnicu.
  Kazze moja baka da joj nije jasno otkuda tolike vasske u ovo vreme, kad ih je ona vidjala samo za vreme rata.

  Elem, ako se izuzme ccinjenica da imam dugu kovrdzavu kosu i ako se uvassljivim mogu samo da se ubijem, vasske su plemenita mala stvorenja, najbolji drugari nasse dece i njihovih drugara, stoga ne treba occajavati.ko ima baku iz drugog tara, dobice najbolje savete kako se ressiti tih napasnika, jer ono ssto danas postoji, nissta ne valja

 2. potpuno se slazem sa ovim navedenim da vaske nisu uzrocnici nehigijene,vec lose srece

 3. Milka Canic xD on

  Hvala na tekstovima i savetima. Na netu mozete pronaci pregrst tekstova i saveta,a mozete i da zovete neke doktorke. Elem, ne slazem se sa tim da se elektricni cesljevi (koji su za to najbolji) mogu naci samo u Hrvatskoj. Ima ih i u Srbiji. Ja sam nasla u BG-u. “Izlecila” sam se posle 5-6 dana

  Hvala unapred.

  Dobro vece xD

 4. Kristina on

  Molim vas ako mozete da mi napisete gde u BG-u mogu da kupim taj elektricni cesalj…Hvala unapred…:)

 5. Nakon sedmodnevne borbe sa vaškama, odlučio sam da potražim na internetu efikasnije sredstvo. Nisam se pokajao. Češalj “Medisana” je spas, pogotovo ako imate devojčicu sa dugom kosom. Pregled kose koji je trajao i do dva sata je sveden na dvadesetak minuta. Vaška se zalepi za češalj i mrtva je. Ne morate da je jurite po kosi.

 6. Danas sam sasvim slucajno na kosi svoje devojcice ugledala vaske…Bila sam ocajna jer to nije prvi put ali umorna od svih sredstava i visesatnog trebljenja duge smedje kose otisla sam u apoteku i kupila elektricni cesalj “medisana”. sigurna sam da je to prava stvar.sutra cemo se cesljati …:)

 7. Necete verovati, na nedavnom kolektivnom letovanju u trajanju od 8 dana, u jednom decjem letovalistu 6-ti dan je procurela vest da je cetvero dece doslo u kolektiv sa vaskama, a kao majke su precutale to, pa nisu znali i poveli su ih !?!
  A zdravstveni pregled pred odlazak, da li ni lekar nije znao ?
  Ma daj kakav lekarski pregled? To se popunjava onako !
  Ovo zvuci kao prica na pijaci, a predstavlja razgovor tzv. vaspitaca – socijalnih radnika /
  I sada, da ne znam i nisam prisustvovala tim tzv. pregledima reda radi, jesam, i videla sam da nisu reda radi, da predstavljaju prave sistematske preglede ukljucujuci i merenje visine i tezine, i pregled grla, srca i pluca, eventualnih alergija na lekove, proveravanje vakcina i pregled kose, ruku, i zdravstvenog kartona, sta da mislim o mojim dragim koleginicama, dok mi u glavi odzvanja recenica doktorke – Nas pedijatre jako vredja kad nam roditelji dodju i traze da im samo potpisemo da je dete zdravo i da ide na letovanje. Mi imamo odgovornost za svako dete !
  Svaka cast doktorki /doktorkima / a vi drage koleginice, kada budete imali vise samopostovanja prema sebi i drugima necete klevetati druge i sumnjati u nalaze i voditi decu sa vaskama na letovanje i pricati kako su one kao kucni ljubimci, a onda tajno porucivati preparate.

 8. ne znam gde u Beogradu moze da se kupi. mi smo kupili u jednoj apoteci u merkatoru, u N.Sadu. proizvodi medisana i sigurna sam da se moze naci i u Beogradu posto je i servis tamo. srecno 🙂

 9. nenad ns on

  медисана, електрични чешаљ смо купили синоћ у апотеци јанковић-нови сад.
  морам признати нисам баш одушевљен односно неке живе су и ухваћене али са јајашцима стварно не знам шта ћемо.
  који шампон је најбољи. молим савет supitox, ekopedA ili paranit sprej

  Комоентар стеве:ми делује као реклама произвођача
  Steva said:

  Nakon sedmodnevne borbe sa vaškama, odlučio sam da potražim na internetu efikasnije sredstvo. Nisam se pokajao. Češalj “Medisana” je spas, pogotovo ako imate devojčicu sa dugom kosom. Pregled kose koji je trajao i do dva sata je sveden na dvadesetak minuta. Vaška se zalepi za češalj i mrtva je. Ne morate da je jurite po kosi.

 10. Iz mog iskustva, supitox će ubiti i to efikasno, samo vaške. Gnjide (jajašca) će ostati uglavnom žive.

  Nažalost, još uvek imam samo zalihe iz inostranstva za gnjide i sva sredstva su odlična, ali ne znam da li se sada mogu pronaći u apotekama:

  1. Pedilin, emulzija protiv jajašaca, ima i Pedilin šampon protiv vaški
  2. Lice Guard, šampon za ubijanje i eleminaciju gnjida
  3. Aesculo Gel koji već pominjem u tekstu.

  Biko koji od ova tri će efikasno usmrtiti gnjide, pa se onda one lako skinu gustim češljem.

  Srećno!

 11. Imam jako gustu kosu, i vaske su nesto sto ne zelim opet da dobijem. Kao mala imala sam ih 3 puta, a poslednji sam dobila na ekskurziji u Francuskoj, gde smo spavali na nekim vasljivim krevetima. Sto je najgore sve devojcice su se osule po ledjima, a ja posto sam nosila pundju nisam, i… iako me je glava svrbela mesec dana kasnije, i najmanje 10 puta je moja mama pregledala sa ostalim ukucanima i cesljala cesljem (jako mi je gusta kosa i svrbela me je samo na jednom delu glave), nista nisu nasli. Posle 3 meseca sam se navikla da me s vremena na vreme malko nesto zasvrbi, i jednom se pocesem a ono vaska na noktu!!!!
  Poludela sam, i tada je moja mama zvala druge mame i priznale su sve da su njihova deca primetila odmah posle francuske, i napala ih je sto nam nisu javile, a one su rekle da ih je bila sramota – najobicnije primitivke. Najgore je sto sam mogla celu porodicu da zarazim. U svakom slucaju tada sam za borbu protiv gnjida koristila vinsko sirce, posle pranja kose specijalnim samponom, sutra dan i narednih 4 dana ispirala sam glavu time, malo smrdi ali ubija gnjide!

 12. ogledalo on

  danas smo kupile moja kćerka i ja medisana češalj. mislila sam da će to biti dobra stvar, međutim, posle pola sata češljanja i izvađenih tek nekoliko živih (malo ošamućenih) vaški, ne verujem da je češalj efikasan kao što tvrde u reklami. doduše, malo manje košta nego taj hrvatski.
  nastavljamo češljanje nekoliko dana, ali ne bih rekla da zaista ubija gnjide. ako ništa do petka ne uspemo, idem u hrvatsku po te šampone i gelove. sve sam ih popisala.
  inače, za sve one koji stavljaju supitox a ne znaju kako da dete zadrži peškir ili maramu na glavi, otkrila sam jednu zgodnu stvar. pre prskanja glave supitoxom potrebno je da dete obuče rolku koju skine preko glave ali tako da rol kragna ostane na glavi. rukave vežete u čvor oko donjeg dela majice i obezbedite se od ispadanja ošamućenih vaški po kući i spadanja marame.

 13. Ana Petrovic on

  Zdravo prijateljice ,
  moja cerka je pre imala vaske. Kada je pocela nova skolska godina koristili smo sampon (“Ekoped-A” ) i resili smo se vaski .
  Nasla sam gumicu za kosu koja se zove “Stop Vaske” koja sprecava da vaske uopste i dodju na kosu . To je bio novi proizvod tada i stvarno mi je puno pomoglo.

 14. izlecili smo vaske!!!!!!!!!!!izlecili smo ih uz pomoc biljnog preparata paranit.posle 2 tretmana gnjida nije bilo a kamoli vaski.i da napomenem elektricni cesalj nista ne valja mi smo ga kupili i posle 13 dana cesljanja bilo je 5 vaski.i kad izlecite vaske obavezno kupite kumicu protic
  v vaski.srecno

 15. izlecili smo vaske!!!izlecili smo uz pomoc biljnog preparata paranit protiv vaski.Posle 2 tretmana gnjida nije bilo a kamoli vaski.I da napomenem da elektricni cesalj nista ne valja mi smo ga kupili i posle 13 cesljanja bilo je 5 vaski.a kad izlecite vaske kupitegumicu protiv vaski da se ne bi vratile.Srecno.

 16. Zdravo!!!! Na zalost moram da se pozalim da i ja imam vaske,tj.vaske sam imao,ali su mi sada ostale gnjide!!!Molim za pomoc koje je najbolje sredstvo za ubijanje tih gamadi posto niko nece da me pregleda,jel svako ko se uhvati izvadi po 6,7 i kaze mrzi me vise!Beze od mene kao da sam vasljiv,a meni samo ostale gnjide 😀

 17. Moram sa vama da podelim da je moja ćerkica u više navrata donosila vaške i gnjide u dugoj kovrdžavoj kosi i da smo se više šuta borili sa njima:(, a da je najefikasinje sredstvo koja smo korisiti PARANIT – ima kod nas u apotekama, jednom sam samo videla reklamu na Prvoj tv i sutradan sam kupila i zaista deluje! Ima neki gel, to se namaže na kosui šampon kojim se opere. To zaista ubije sve i gnjide i vaške, a dobije se i češljić kojim se onda češlja. Neke gnjide se ne odstrane iz prvog pokušaja,ali pošto su to mrtva jajašca, iz njih se više ne izlegnu vaške i tu je njihovom širenju kraj!!!!DAkle, potrebno je još posle tretmana nekoliko puta oprati kosu tim šamponom i iščešljavati gnjide dok skroz ne nestanu (šampon samo pomaže da one skliznu, nema otrova u njemu!!) Sretno!!!

 18. Pozdrav svima,
  I ja imam slican problem od nedavno.Naime nekako sam dobio vaske pre nekoliko nedelja i vec 7 dana sam tretirao glavu sa Supitox-om i ekoped-om i kako mi se cini supitox mi iz nekog razloga nije pomogao dok ekoped na pocetku sada nisam siguran koliko i on pomaze,jednostavno nikako da uklonim odrasle jedinke iz kose.
  Sada koristim neki irski sampon Paranit i on je mnogo efikasniji.\
  Ima li neko savet o tome kako da se resim odraslih jedinki
  pozzz

 19. Zdravooo..imam problem vec duze vremena ..tj moje dete..sve sam probala i nikako da se resimo vaski!!!!Paranit sam trazila po ssvim apotekama u gradu i nigde ga nema..molim vas ako moze da s naruci nekako recite mi…..MOLIM VAS….:)

 20. Zdravo svima,
  Ne znam da li jos uvek neko odgovara ovde, ali moram da pitam da li je neko probao da koristi petrolej? Moja cerkica je dobila vaske i, naravno, sad ih imam i ja. Pokusavale smo svasta kojesta, ali nikako da ih se otarasimo…pa mi je moja baba rekla da namazemo glave petrolejem, ali ne moze da se seti koliko dugo treba da se drzi na glavi. Jedino mi je rekla da ne bi trebalo da se umotava glava da petrolej ne bi spalio teme. Ako neko zna koliko dugo je dovoljno a “bezbolno” da budemo umackane, molim vas neka mi odgovori.

 21. Draga Jelena,

  Zar vam već “spaljivanje temena” ne pali lampicu za alarm? Ni slučajno petrolej, to je opasno, deca završavaju u bolnici od posledica trovanja, ponekad se takav slučaj može pročitati u novinama iz sudbina romskih porodica kojima neznanje i nedostatak para tu nepriliku donesu.

  Imate u apotekama preparate za vaške, pročitajte tekstove ovde i iskustva drugih. Možete to iskoreniti atestiranim proizvodima, samo ne ide preko noći.

 22. Vasljava :( on

  Posle dugog proucavanja vaski,gnjida i drugih cudovista da vas pitam jel imate jos neki savet jer sam ove napisane sve primenila i…dalje ih imamo u kuci!Sest meseci se trujemo sa Supitoxom koji inace nama asmaticarima izaziva gusenje tako da smo nas dve na izdisaju za razliku od vaski koje nemaju problema sa disajnim organima.Onda se cika iz apoteke sazalio i savetovao,posle ko zna koliko para koje sam ostavila kod njega,da probam sa petrolejom kojim sam detetu napravila opekotine po kozi.Metalni cesljic vec imam,sa sircetom isto ne uspeva tako da ako ima nekih novih otkrica javite mi molim vas jer se zaista osecam kao ratni zarobljenik!

 23. POMAGAJ TE !!!!!!!!!!! on

  Moja 14-godišnja kćerka je dobila vaške,ali ne znamo odakle… Sada sam joj pročistila kosu sa sprejem Supitox i imala ih je oko 10,ja samo sto nisam pala u nesvest,inače sam veliki paničar i nikada u životu nisam imala vaške niti sam se suočila sa njima. Kćerka je takođe paničar i samo se hvata za glavu i češka se,a ja sam joj pregledala kosu i očistili je od gnjida,ponovićemo postupak za 2-3 dana,ali ne znam koliko to može da traje,mislim koliko traje istrebljivanje tih gnjida??? I da,sada sam se setila da je i šampon koristila i iščešljala kosu,nije imala ni jedne vaške…. Molim Vas pomozite mi.

 24. @Vasljava, petrolej je užasno opasan način da se lišite vaški, i dobro ste prošli s opekotinama. Nemojte to više ponavljati, nikada.

  Postoji lek, i dosadan je: oprati kosu Supitoxom i iščešljati sve uginule odrasle jedinke (vaške) iz kose. nakon toga, obavezno, dugo i temeljno, skidati gnjide (jajašca), koje će postati vaške ako ih sve ne skinete i “ne pucnete” između noktiju (korak broj 5.). nema druge. nakon toga, posle nedelju dana ponovo operite kosu Supitoxom. Svaki slobodan trenutak koristite da na dnevnom svetlu ručno vadite gnjige. to je to. nema drugog načina.

  Odrasle jedinke (vaške) i njihova jajašca (gnjide) posmatrajte kao dva odvojena neprijatelja i primenite različite taktike.

  @Pomagajte, isto važi i za vas. pročitajte ove korake gore i izborićete se. znam iz višekratnog iskustva.

  ako ne možete da nađete iz hrvatske na primer, sredstva za uklanjanje gnjida, “Pedilin”, probajte da nađete privatnu apoteku koja donosi lekove po narudžbini.

  Samo strljivo i rešićete to. ne zaboravite da brinete o posteljini, ali i o ostalim ukućanima.

 25. POMAGAJ TE on

  Moo,havala Vam puno,ali ja ne živim u Hrvatskoj,uglavnom ako ne primetim neke gnjide i ostanu u kosi,jel one predstavljaju neki opasan problem i jel postoji neko sredstvo koje se konkretno bori protiva gnjida,a koje se može naći u prodaji u Srbiji….
  I da li mi možete reći koliko konkretno dana traje taj period vaški? a za par dana ću opet sa Supitox-om da probam i šamponom protiv vaški. Uzgred je pomaže umakanje gustog češlja u 10% sirćetnu kiselinu,kao način skidanja gnjida sa kose???

  Uzgred zahvaljujem Vam se puno!!!!!!!

 26. @Pomagajte, jasno mi je da ne živite u Hrvatskoj, ali pokušajte da pronađete apoteku u svom gradu koja bi mogla da vam po narudžbini uveze Pedilin ili Aeskulo gel, zbog gnjida.

  Ako to ne možete, gnjide morate vaditi ručno, jednu po jednu, i nema vam druge.

  Naime, ženka gnjide u toku svog života položi 80-100 jaja, tj. gnjida, koje lepi za dlaku, a koje nakon šest dana daju larvu, a nakon 18 odraslu jedinku.

  Dakle, nakon pranja šamponom, što će SAMO UNIŠTITI VAŠKE, vi morate stalno tragati za gnjidama, jer za 6 do 18 dana, eto vama vaški ponovo. Znači, ako ne primetite neku gnjidu i ona ostane u kosi, od nje nastaje nova vaška, koja ponovo leže jaja, i tako u krug.

  Živa gnjida je svetlosive boje. kad je skinete povlačenjem između noktiju duž cele vlasi, pokušajte da je pucnete između noktiju. kada pukne, ubili ste je. ako naiđete na crvenkastu ili bordo gnjidu, znajte da je ta uginula. i nju ipak skinite, iz estetskih razloga, jer će ona prosto, ostati u kosi dugo i vidćete se. najbolje je da to radite naizmenično na dnevnom i veštačkom setlu, jer u zavisnosti od boje kose vaše ćerke, postoje uslovi u kojima prosto nećete dovoljno dobro videti. Uzmite neku tamniju podlogu, fasciklu, nešto tamne boje i čvrsto i na to odlažite gnjide koje ste skinuli, jednu po jednu. Ovo da je dobro vidite i da budete sigurni da vam je spala s noktiju i tačno znate da je jedna manje. to posle treiste pažljivo u WC šolju.

  Znači, između dva pranja Supitoxom, koncetrišite na vađenje gnjida, a ponavljanje pranja kose Supitoxom, nemojte raditi u kraćem razmaku od nedelju dana iz dva razloga: da ne otrujete dete predoziranjem, i da sačekate da se eventualno neka nova vaška pojavi iz gnjide koju niste našli. Imajući u vidu životni vek od gnjide, prek orazvoja larve do odrasle vaške, vi biste trebalo to da uspešno završite za najkasnije za 18 dana, najviše tri pranja Supitoxom.

  Ponavljam, mislite na jastuke, menjajte jastučnice, posteljinu, peškire, usisavajte i odmah bacajte kesu ili praznite usisivač, a jastuke stavite, ako možete, u zamrzivač na 24 sata.

  Napominjem da ja nisam lekar, samo sam u više navrata imala ovaj problem i prilično sam se dobro informisala i imala uspeha samo ovom metodom. Ako je pratite, vi ste za tri nedelje na sigurnom. Ako ne, ulazite u vrzino kolo. Žrtvujte tri nedelje ovoj pošasti, da ne biste svi morali da se šišate do glave iz očajanja.

  jako je vađno i da ne držite u tajnosti da ćerka ima gnjide, obavestite sve njene prijateljice. možda je još neka dobila, a da ne zna. džaba vama sva muka sa vašom ćerkom, ako uspete da je skroz očistite i ona ode da prespava kod drugarice koja ima vaške. dakle, nema druženja dok lečenje traje, ali se postarajte da sve majke njenih drugarica pregledaju svoje ćerke.

  e, da, još jedna stvar: javite razrednom starešini, zamolite da javi svim drugih roditeljima, idealno je što se ne ide u školu i svi imaju vremena i da eventualno pronađu vaške, i da ih izleče do polaska u školu. Ako ćerka još negde ide redovno, muzička škola, jezici, sport, javite i tamo. nemojte da se stidite, vi niste PROIZVELI vaške, već je vaša ćerka dobila od nekoga ko nije znao da ih ima, i to baš u školi, na treningu, na času engleskog… zato pokažite odgovornost i za svoju ćerku i za druge.

  Pozdrav i srećno!

 27. POMAGAJ TE on

  Moo HVALA VAM MNOGO…
  MNOGO STE MI POMOGLI!!!! POKUŠAĆU DA IH ISTREBIM!!! OBAVEZNO ĆU KUOITI TE PROIZVODE ZA UKLANJANJE GNJIDA,NAĆI ĆE SE NEKA APOTEKA!!!!

 28. Najvise na svetu mrzim vake! Kao mala sam ih imala i dugo,dugo sam se borila sa njima. Posle dugogodisnje borbe nekako sam ih se otarasila. Iskreno,ne znam ni ja kako. Od skoro sam pocela da se cesam po glavi i jednog dana primetim kako mi je nesto stalo izmedju nokta dok sam se cesala, izvadim i vidim ogromnu VASKU! Odmah sam pozvala majku da mi kupi neki samponi i vec 2 nedelje ne znam sta cu sa njima,najgore je sto mi je za mesec dana matura. Probacu ovaj paranit da vidim da li je efikasan,a ako nije, preostaje mi da se ofarbam ili osisam.

 29. Micii,imala sam slican problem koji sam uspesno resila tako sto sam koristila EKOPED sampon. Takodje sam nakon pranja i susenja,kosu detaljno peglala presom za kosu,pramen po pramen,i na kraju iscesljavala gustim cesljem. Srecno.

 30. ja imam jedan takozvani”magnetni cesalj”. juce sam se njime ocesljala i mala 56 vaski.Zaista.neznam sta da radim.skidala sam i gnjide ali opet imam vaske.Sta da radim.POMAGAJTE,PREKLINJM VAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 31. Bela Lukić on

  Pitanje:
  Šta je sa krevetom na kome je spavala devojčica od koje su nam ostali nezvani gosti?
  Kako njega očistiti???
  Hvala unapred!!!

 32. @Bela, dovoljno je da ga usisate i da istresete dušek, ako imate gde. Najvažnije je da ste posteljinu oprali i da eventualno stavite taj jastuk u zamrzivač, ili ga sklonite od upotrebe 10 dana i biće sve u redu.

 33. A ja bih da vas pitam meni se desilo da sam ih imao i da sam moramo da se obrijem i mislijo sam time da ih sve maknem i interesanto je da ih nisam imao po stomaku i ledjima jedino kod pupka i kod doljnjeg uda , zadnjice i po nogama sada ih vise po nogama nemam ali opet nadjem po neku sta da radim koji bi bili vasi savjeti ? I koliko su opasne ?

 34. Moja dvogodisnja cerkica i ja smo dobile vaske, sva sreca da sam primetila da se ceska cesto kada je i mene pocela glava da svrbi, pa se nasi podstanari nisu mnogo namnozili i na vreme smo im dali otkaz. Imam prijateljicu koja je apotekarka i preporucila mi je ova dva preparata: Hedrin i Paranit sprej (voditi racuna, postoji i paranit sprej na kome pise da je samo za vaske, a postoji i noviji na kojem pise da je i za vaske i za gnjide). Mi smo pocele sa Hedrin sprejom, ako nadjete i losion to je to isto, samo sto se nanosi direktno iz bocice na vlasiste, dok sa sprejom lakse nanosi (sastav: Dimetikon i Ciklometikon 5) http://www.ceumed.eu/hedrin?lang=sb, a Paranit (sastav:mineralno ulje i Dimetikon). Razlika je u ceni (u Pancevu je Hedrin 800 din., a Paranit 1400), ali i u duzini tretmana (Hedrin se drzi na glavi 1 sat, a Paranit 15 minuta). Iz krajnjeg ocaja kupila sam oba. Hedrin smo stavili juce, danas su sve vasi i gnjide mrtve, koju god smo iscesljale nije pukla, sve su bile suve! Nisam mogla da verujem: “Kako su mrtve?! Hocu da mi puknu pred okom nistarije jedne!!!” 🙂 Tretman cemo ponoviti za sedam dana. Mozda zvucim kao sa reklame, ali probajte i necete se pokajati sigurno, nama je pomoglo. Pozdrav

 35. Nedavno smo na mojoj sestricini videli gnjide a posle smo nasli i vaske, stavili smo joj Hedrin sprej i rastvor i idalje ima vaske, ali problem je sto je ona meleskinja i ima gustu kovrdzavu kosu i ne mozemo da je rascesljamo, a ja sam se ofarbala i nasla sam gnjidu koja je bila zoiva, sto znaci da ih ni farba ne ubija. Da li moze kada se kosa ispira sircetom da se stavi balzam na kosu da je lakse rascesljam i da ne smrdi toliko i da li posle sirceta ispiram kosu vodom ili ne?????

 36. Predrag Ilic on

  Postovani posetioci,posto je borba sa vaskama uzela maha,slobodan sam da vam prenesem iskustvo koje se nadam da ce pomoci u borbi sa pomenutima!
  Na trzistu se u skorije vreme pojavio preparat koji na sasvim prirodan nacin oslobadja vase dete dosadnih vasi,larvi a poseban znacaj ima u prevenciji dobijanja istih.Proizvod se zove Headlice stopper i skoro se pojavio na nasem trzistu iako je vec siroko rasprostranjen u Evropi(ja sam ga cak nasao i u Danskoj i engleskoj).Cim budem saznao gde se u Srbiji moze kupiti javljam!Srecno i budite istrajni u borbi!!

 37. Tfighter on

  Vaske i gnjide su velika muka. Koliko su problem deci jos veci su problem roditeljima. Posto problem vaski mora da se resava “porodicno” odnosno da svi clanovi porodice budu obuhvaceni tretmanom, za odraslije clanove porodice najlaksi nacin je farbanje jer hidrogen i farba eliminisu i vasi i gnjide.

 38. Kao dete sam cesto imala vaske,koje sam uglavnom dovlacila iz skole…A u skorije vreme sam zahvaljujuci svojoj losoj sreci opet od negde dobila vaske…Izvor nepoznat odmah da naglasim…I nadjem po nekoliko u kosi,koristim ekoped i mozda malo pomaze…Kao detetu mama mi je stavljala petrolej i nije tako strasno,drzi se oko 2sata,ali sada nemam petrolej inace bih ga rado stavila…pa vas molim javite za neko efikasno sredsevo…Bas sam poludela…Strasno!

 39. KATASTROFAAAAAAAAAAAAAAAAAAA…………

  moja ćerka je pre par nedelja ležala u dečijoj bolnici u Novom Sadu zbog kamena u bubregu, sad ima “stanare” a i ja sa njom………………….. sad sam odkrila tu zapanjujuću činjenicu i dok šampon radi svoje uđoh da pročitam i podelim saznanje sa vama………

 40. Prvi put u životu srela sam se sa vaškama u glavi moje dece, čak nisam bila sigurna jesam li videla bubu koja trči po glavi :/ , da bila je to vaška. Odmah smo otrčali do apoteke gde su nam dali Hedrin sprej a zbog češlja smo kupili i Ekoped šampon. Hedrin je odradio svoje, vaške i po neku gnjidu smo tada iščešljali. Drugarica mi je tada rekla foru koju je pokupila negde na zapadu i to na razvijenom zapadu. Svaki dan prati kosu, na kraju dosta regeneratora i češljanje gustim češljem, npr, iz Ekopeda. Isprobano je i stvarno smo i tako skidali gnjide. Mrtve ili žive, ne znam, ali ih je bilo u češlju. Naporno je samo čistiti češalj posle svakog pramena, ali se ipak odradi posao. Naravno, posle sušenja kose, opet ručno skidanje , svaki dan. Kako piše u spreju, ponovili smo za 7 dana. Za sada ne vidim ništa u njihovim glavama, ne znam da li smem da budem sigurna da smo ih se rešili. Razmišljam da li da ponovim sve. Muka me hvata kad se setim prvog septembra, eto nama vašaka ponovo 100% 🙁

 41. Bez vaski za 24h

  Cao, posle iscitavanja tona sajtova, evo da podelim i ja moje iskustvo, posto smo u dva navrata morali da se resavamo gadova.
  Celjade mladje je naravno usred zime doslo iz skole sa stanarima, pa je bilo nemoguce sve prati. Celjade starije ima dugu i gustu kosu do pola ledja, te je mozete da zamislite horor u nastajanju.
  Resenje je bilo sledece: sve sto se ne moze iskuvati trpa se u kineske vakuum vrece na 3 dana.
  Sto se tice tretmana kose, islo je obavezno pranje ekopedom, a posto nemamo nikog u Sloveniji i ostalim inostranstvima, pravili smo kucnu varijantu kreme od cajevca. Recept je sledeci: regerator (po mogucstvu Idein od jojobe), 1 dl maslinovog ulja, 40 kapi cajevca, eukaliptusa i lavande, 1 kasika jabukovog sirceta. Namazati, upakovati i ostaviti sto duze da stoji (po mogucstvu bar 10 h). A ondak iscesljavanje. Tretman ponoviti svakodnevno (po potrebi zavisno od broja gnjida). Posle 7 dana ponovo ekoped i ova krema (bolje receno tecnost). Nama je bilo dovoljno samo jednom, jer smo ih izgleda svaki put uhvatili na vreme.

  Inace, treba napraviti i vodeni rastvor cajevca i eukaliptusa (u 1 dl vode po 40 kapi, moze se dodati i neko drugo esencijalno ulje) i time naprskati deci kosu pre nego sto odu u kolektiv.

 42. Ja imam drugi problem. Danas sam primetila u skoli da zeni koja je sedela pored mene vaske doslovno plivaju po kosi. Problem je kako joj reci buduci da je ne poznajem jer je termin tek juce poceo a ja sam u panici i neprestano se cesem od kako sam to videla. Help.

 43. И ја сам имала тај проблем са кћерком.У школи је покупила вашке,пошаст.Чешљала сам је честим чешљем,али ниједну нисам нашла,али коса јој је била пуна гњида.Мука жива.Све сам препрала,пречистила,сви сво прали косу Екопед шампоном.Читала сам за винско сирће и то сам урадила.Опрала сам јој косу беби сапуном,после јој сипала винско сирће и чешљала је.Све се скинуло.Онда хедрин спреј,па опет прање косе.Коначно!

  • Ne znam dali iko jos uvijek pise na ovom sajtu,ali ja sam imala vaske i sumljam da sam ih dobila kad sam bila u Turskoj.Ali to je bilo prije nekoliko mjeseci.Vaske sam makla iz 2-3 puta ,prala sam samponom,ali gnjide ne mogu da maknem ni cesljem nitt icim,probali smo jednu po jednu ali se ne mice ,micu se samo one zrele koje ,,puknemo”,i to jako jako tesko.Sa cime da micem gnjide i kako???Kako treba da mjenjam posteljinu ako ih imam

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.