Dobro delo

17

Od jutros sam baš htela da učinim neko dobro delo. To nije neko licemerno i usiljeno stanje stvari, nego, onako, pomislila sam, ako se nekome danas nađem, ili prosto učinim nešto što će nekome prijati, učiniću mnogo za sebe. Dakle, bio je to plan u moju korist. Evo, ja sam jedna takva osoba.

Lepo sam od jutros napisala komšijama u tri primerka za tri ulaza, bold i kver, kako se u stvari koristi novi daljinski upravljač za našu kapiju koja ima nove motore kojim se štitimo od intrudera sa strane. Dobro. Ponela sam onaj aparatić za selotejp, izlepila i malo su mi zebla leđa od saginjanja, podizanja i spuštanja, ali ne kažem, uradila sam to.

Onda sam krenula iz dvorišta. Na izlazu u ulicu stajao jedan kamion koji je dovozio građu na gradilište u blizini. Firma Dijagonala Zrenjanin. Od njega nisam videla nikoga ko mi dolazi s leva, mahnula sam mu par puta da pogleda u retrovizor kad mi je već zagradio pogled jer sam par puta krenula pa se vraćala, on je lepo izvadio jedino što valjda ima – svoj srednji prst. Prvi put sam sebi rekla, Tanjice, ti si od jutros predoređena za dobra dela. Drugi put sam sebi rekla, Tanjice, ne daj se isprovocirati, ti predobra ženo u srednjim godinama. Treći put sam sebi rekla, Tatjana, ti ulaziš u klimaks i i imaš opravdanje da ovo više ne trpiš i Tatjana je izvadila svoj, srednji prst i izašla na put. Tanja nije ništa uradila.

Onda, još nekoliko saobraćajno-filozofsko-sociološko-psihološko-fenomenoloških situacija na putu do posla. Tatjana je bila nevaljala, ali Tanja nije ništa uradila, samo je popravila oreol anđela da joj lepo stoji i slušala Tatjanu kako psuje.

Onda sam se suzdržala da otvaram blogove na poslu, to je sevap za moju firmu, kažem vam, u kojoj nisam samo zaposlena već sam joj i suvlasnik. Suvlasnik mora da bude odgovorna i Tanja je bila odgovorna.

Onda sam pokupila dete iz škole i došla kući. Jedan komšija me je pitao kako se zatvara kapija našim novim daljinskim upravljačem. Lepo i bogougodno, iako mi se jako piškilo, zacvrkutala sam da sam baš jutros pre posla napisala i sve zalepila, jer su mi se osušila usta da svakome pojedinačno objašnjavam čemu služe dugmići. Nisam se požalila da su mi malo zebla leđa — danas sve radim bez ijednog ropca. On je rekao da to ništa ne valja i da se ne razume. I da je sitno. Ja stvarno nisam htela ništa da mu kažem, ali je Tatjana rekla da ode kod očnog. Ili u pičku materinu, ne sećam se tačno.

Onda sam htela lepo da objasnim sinu da je zadatak u kome je sin juče pojeo 8 bombona a danas za dve manje nego juče, jedna baš lepa priča iz života na čijem kraju su pokvareni zubi a ne matematika. Rekao mi je da mu idem na živce sa tim svojim glasom. Ja stvarno nisam htela da izgubim živce, ali je Tatjana podivljala. Tatjana nije odvela sina na francuski, a ja sam baš htela. Tatjana ga je ostavila da još vežba matematiku za sutrašnji kontrolni, da prebroji sve bombone i knjige na policama, danas većeg broja za neki broj od juče. Tatjana je tek malo dizala glas, ali dobro. Nije li to bar jedno dobro delo u naznaci? Kroki dobrog dela?

Ili je sasvim u redu i dovoljno što sam uspela između srednjeg prsta i posla da, ničim izazvana, odem kod frizera i prosto zatražim pranje i feniranje i upristojim se toliko da me obuhvati nekoliko pogleda nekih žena usput? Da li to znači da sam samo lepo negovana žena u godinama ili, prosto, toliko matora da me samo interesuje šta druge žene misle o tome kako se držim?

Uostalom i tako sam htela da uradim nešto od čega ću se bolje osećati. Uopšte nisam morala da tražim druge. Trebalo je odmah od ujutru da obratim pažnju na sebe. Da posumnjam na sebe.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

17 Comments

 1. Najviše mi se dopada ovaj dio o matematici i pokvarenim zubićima.
  Žao mi je što ne dolazi Matt, ali pravo da ti rečem, ja sam ti uvijek skeptična kad je riječ o ljudima koji imaju dva ista slova (jedno pored drugog) u imenu i koji ne govore srpski da ih celi svet razume 😛
  I kad smo kod prioriteta iz prošlog posta, ti bi mogla malo češće staviti sebe na prvo mjesto, nekada je to najbolje djelo 😉

 2. Znaš šta Moo: meni se baš, baš svidja ova Tatjana, trebala mi je danas, i što li sam umesto nje bila k’o ta Tanja, uoopšte mi nije jasno 😉

 3. # bslp, Tatjana je htela. Tanja utvrdila da je to neracionalno 🙂

  # Kriss, ilustraciju sam pomno tražila, drago mi je da je primećuješ.

  # Tamburix, uopšte nigde ne vidim svoj blog tamo. To je dobro delo na pola — kaže Tatjana 😉

 4. Meni susjedi pljunu na sic od bicikla i razbiju prozor na stubištu… ah pa samo su podstanari i socijalni slučaj, ne može im čovjek ništa zamjeriti… inače su čiste ‘duše’.
  Šteta što im je odjeća prljava.

  Ipak ih volim jer svi smo mi božja stvorenja… ma gdje ti je smajlić sa rogovima?

 5. # whisp, kako sam te promašila jutros? Evo ti Tajtana kad god ti treba. Mnogo je prgava.

  # sanje, turobini dan smo donekle pretresle. Izeš turobnost na sunčanom danu.

  # LL, a kako znaš da imamo naš horoskopski znak? 🙂

  # Miro, ja sam upravo otrkila da su meni ugasili cigaretu na gumi na krovu. Šta ćeš, neće da bacaju po parkingu.

 6. Ih pa vas je samo dve!!!
  Ajme, nas nekoliko kad krene da poso, nikad da stigne. Jer imam jednu zaboravnu za vratom, koju i da opomeneš da digne srednji prst kad treba, ona bi zaboravila. A nije klimaks 🙂

  I baš sam upravo Kristini napisala, kako je super biti sa sobom na VI! Stvarno 🙂

 7. Dok sam čitala ovo, prošla mi kroz glavu scena kako neki fin mladić prilazi nekoj bakici na pešačkom prelazu i hvata je pod ruku da bi joj pomogao da pređe na drugu stranu ulice, a ona počinje da ga lupa torbom po glavi i viče “Lopov”. . . 😉

 8. Da ne zaboravim susjede na drugom kraju stubišta. Stavili smo cvijet (fikus) da malo osvježi prostor… došla je njihova mačka i taaako se uneredila (dali su joj mlijeko – ‘radnja’ je bila više tekuća nego kruta), razbacala zemlju, a bome nije sve uspjela pogoditi u teglu.
  Na naš zahtjev da to počiste, uklonili su krute dijelove, a one druge su ostavili na tegli i postolju.
  I tako to stoji već skoro mjesec dana…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.