Kill the messenger?

25

Danas u Hrvatskoj, sutra u Srbiji?

Sutra u Srbiji je taman za toliko koliko razvoj bloga u Srbiji kasni za vrednosnim prepoznavanjem bloga u Hrvatskoj.

45_lines.jpgI blogere hapse, zar ne? I blogere privode, pretresaju im stanove, oduzimaju računare, papire, mobilne telefone. Javljaju njihovim suprugama da im se muževi-blogeri neće vratiti iz pritvora.

Blogerima nestaju objavljeni tekstovi iz arhiva, stari po nekoliko meseci, kojima može biti ugrožen izborni rezultat nekog političara pod sumnjom da je umešan u zločine u Gospiću 1991? Tekstovi nestaju?

Blogovi su opasni? Ili je društvo (čitaj: vlast) paranoično u naporu dok hini demokratiju?

Bloger i novinar Željko Peratović je priveden jer, i sve kako sledi:

Orazloženje pretresa: Bilješke SOA-e, zahtjev PUZ-a, bilješke MUP-a

Naime, pretres je zatražen na temelju bilješki iz dopisa Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), kabineta ravnatelja Tomislava Karamarka, od 17. rujna 2007. godine. Osim toga, stoji u obrazloženju naloga, zatražen je i na temelju zahtjeva Policijske uprave zagrebačke od 16. listopada ove godine, bilješki MUP-a od 7. veljače, kompjuterskih izvadaka Peratovićeva bloga.

Neslužbeno doznajemo i kako Peratovića sumnjiče da je prekršio članak 144. stavak 2. i članak 145. stavak 1. Kaznenog zakona, odnosno odavanje državne tajne, za koju je propisana kazna do tri godine zatvora.

U 144. članku Zakona stoji da “Tko drugoj neovlaštenoj osobi učini dostupnom tajnu za koju zna da je državna, a do koje je došao slučajno ili na protupravni način, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine”, a u članku 145. da “Tko objavi sadržaj ili dio sadržaja podatka ili isprave za koji zna da predstavlja državnu ili vojnu tajnu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine”.

Izvor: index.hr

Bloger-novinar je odao državnu tajnu tako što je u aprilu 2007. objavio na svom blogu da Vesna Škare Ožbolt nije odala državnu tajnu? (Tekst je nestao sa bloga, ali se i dalje može naći u cachu.)

Ili je bloger-novinar suviše pažnje posvetio zločinima u Gospiću 1991?

Ili, uopšte? O kakvoj demokratiji govorimo, ako se blogeri-novinari hapse na osnovu saznanja koje objavljuju tako da to bude dostupno? I otkud državna tajna u posedu nekoga ko ne predstavlja državu?

Ne znam baš do u tančina hrvatsku politiku, ali, pitanja iz lekcije o demokratiji pa samim tim i slobode, se sama nameću.

Da li je informacija kažnjivija od same informacije?

Blog je očigledno najsnažnije sredstvo informisanja danas, sudeći po pažnji koja mu se posvećuje.

Državna tajna? My ass!

Državnu tajnu mora štiti državni činovnik koji je tu tajnu saznao, primio, zadužio ili dobio na uvid.

Državnu tajnu nije dužan da čuva neko ko nije državni činovnik niti pak mora da zna da je to nešto što je otkrio, kao, državna tajna.

Državnu tajnu, kako ja razumem stvari, mora da čuva onaj ko je za nju zadužen i za to prima novac od poreskih obveznika.

Dakle, ako nekog treba hapsiti, proganjati, mučiti i ispitivati to je onaj koji živi na grbači poreskih obveznika Hrvatske, a okolo distribuira državne tajne.

Novinaru, međutim, kao po defaultu istini odanom biću, u opisu je karakterne osobine (da ne kažem radnog mesta i zvanja) da informaciju koju smatra zanimljivom ili bitnom, distribuira, odnosno, saopšti svojoj publici, a na dobrobit demokratskog društva.

Dakle, ostavite čoveka, blogera, na miru! Sram vas bilo!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

25 Comments

 1. Demokratija je najbolje od najgorih uređenja. Međutim, ovde, naravno, nije reč o demokratiji već o političkim igrama.

  igrali se, pa se preigrali.

 2. @bas se lako pamti ; Naravno da demokratija postoji, samo se jako teško izboriš za nju kao i to da nikada ne smeš da prestaneš da se boriš za nju 😉

  Svi blogeri sada tu državnu tajnu na svoje blogove :))

 3. Nego uz dužno poštovanje prema državi Hrvatskoj…al to više važi i za Srbijice. Kakva država, takve i državne tajne.

 4. Mislim, da se razumemo, ovo nije čak ni primer travestije demokratije. Ovo je očigledno međustranački obračun. Nivo pojedinačnih interesa.

  # aurora, nisam propratila kako su se zvaničnici Hrvatske ili bilo koje druge zemlje odredili prema tom događaju iz Egipta, ali ovo mi zvuči ili kao zajebancija, ili kao opasno političko sranje. valjda će vreme pokazati.

  # Pedja, ja ne mogu da skapiram šta je od svega državna tajna. Inače, da, bilo bi odlično da svi objavimo državnu tajnu na svojim blogovima, pa da nas redom hapse i brišu nam arhivu.

  # eotako, nije loše. Čovek bi stvarno pomislio da bi se to pre moglo desiti ovde. Međutim, ovde još nijedna služba nije saznala za postojanje bloga, tako da možemo na miru da odajemo državne tajne, ko ih čuje.

  Državna tajna – buzz. Nije loše.

 5. Ja ne znam državne tajne. A i moj blog je na google-ovim serverima. Onog google-a što nije dao Američkoj vladi uvid u rezultate pretraživanja… 😀

  Oduvek sam smatrao da mi je google bolji host od bilo kog “pravog” hosta…

 6. Pingback: - Državna tajna! « Crtice

 7. # Deda, bilo mi je nejasno prvi put 😉 , ali sada nije ništa jasnije: ko nije obavešten?

  # Studena, znam ja da si ti tu negde.

 8. Blogeri objavljuju Državnu Tajnu. Mislim da je to dobro. Objavite državnu tajnu, pružite podršku novinaru-blogeru koji je radio svoj posao.

  idemo taj rad, buzz o Državnoj Tajni.

 9. 🙂 Nemam pojma.
  Ljudi oko mene pojma nemaju o čemu se radi. Nije ih briga. Jednostavno nije.
  Pitam se iz kog korijena raste zlo.
  Pitam se tko je luzer u cijeloj toj priči? U svim pričama.
  Da li mi je stalo i do koga? Pa jest. I do jednih i do drugih – samo još uvijek ne mogu naći odgovarajući način kako da pomirim svjetove 🙁

 10. Pingback: ministarstvo za blog at tamburix

 11. i meni je SUPER da hapse blogera, znaci da obracaju paznju, i da internet nije slobodan. Elem, necu vise da te smaram, ali ti jesi neki opinion helper u parchetu srbijanske blogsfere, i taj logo za srbijansku evroviziju nije toliko grdan da ga drzis sa strane sajta, pogotovo ako pratis celu istinu, i nista sem istine, i ako si videla ideju celog logoa evrovizije u srbalja, a bogami i logo londona 2012. Ha? Razmislit, a ne bacati? Iako je skroz ok imati misljenje, ali tako am je nesto zajednicko misljenje, da me plasi… Al rispekt, i necu vise zalaziti ovde. Hvala, Tanja.

 12. Pa vid sad ovaj Organizam. Sta je s vama ljudi. I njemu je SUPER da hapse blogere, jer to znaci da obracaju paznju?!? Pa kako bi bilo da obracaju paznju bez hapsenja?
  I, sta, Tatjana, trebalo bi da drzis taj logo za Evroviziju (pise se velikim slovom kao i sve vlastite imenice) u headeru ovog sajta da bi http://nijebitno bio zadovoljan? c-c-c-c-… Tatjana, Tatjana, a ti ga drzis sa strane, no -no. Sa strane! Stvarnoooo

 13. Daj, bre, Ella, šta je s tobom? Pa ti si došla na ovaj blog, ako se sećaš sa

  inace, ovde ima po koji dobar tekst, ali mi se cini da si suvise kocoperna.

  I odjednom, sad si postala moj advokat. Nemoj, molim te to da radiš.

 14. Pingback: Webmasterov blog » Blog Archive » Pregled regionalne blogosfere 2007.

Šta ti misliš? Reci! [Komentarisanjem na ovom blogu, saglasni ste sa Uslovima korišćenja]

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.