BlogOpen Action Day: NASILJE STOP!

8

Intelektualci se noću svađaju u mraku.
Primitivan svet mora da pali svetlo da bi mogao da se svađa.
Ima nekih narodnih uvreda koje se ne mogu reći, već samo pokazati.

Wrong!, Duško Radoviću. Wrong! i intelektualcima je pokatkad potrebno da nešto pokažu; da pokažu neku majčinu svojim ženama, da im pokažu nekog boga, svoje mesto, i intelektualcima je ponekad potrebno svetlo da pokažu svojim ženama.

action-day-2.jpgBez obzira na količinu svetla, neki argumenti se i dalje pokazuju pesnicama u mnogim porodicama, u svim zemljama, na svim kontinentima.

***

Ona mi je ispričala, ne znam zašto meni, nisam joj se nikada pokazala kao dobra prijateljica. Ispričala mi je, jer nije imala nikoga. Jer nije bilo nikoga pred kim se ne bi stidela da to kaže: on ju je pretukao. Tukao je snažno, nemilosrdno, istrajno. Skoro čitav sat. Intelektualac svoju intelektualku. Dvoje uglednih građana.

Otkud mu toliko snage i besa?

Tukao je tiho. Ona je primala udarce još tiše. Udarao je otvorenim dlanovima i tupo, da se ne čuje i da ne ostavlja vidljive tragove. Dovoljno tupo da komšije ne čuju. Da se ne probude deca. Ona je ječala u sebi, takođe da ne čuju deca.

Otkud mu toliko upornosti i besa?

Mislite da je izgledala kao sa plakata nevladinih organizacija koji uzvikuju: Stop nasilju nad ženama? Ne. Nije. Spolja je izgledala kao juče. Iznutra je bila potpuno mrtva.

Ujutru su otišli na posao. Nakon toga, više se nisu pogledali u oči. On zbog besa, ona od stida.

Ona je nastavila da nosi svoj stid i svoju krivicu. On je nastavio da bude besan zato što misli da ga je naterala na to.

Ja, prosto, nisam umela da joj pomognem. Ja joj nikada, zapravo, nisam bila dovoljno dobra prijateljica da bih podnela ovu ispovest. Mogla sam samo da se stidim zajedno sa njom. I da pogledam iz svoga srca kako je jedan deo nje umro. Zauvek.

***

Ako te je tukao, ako te tuče, ako te maltretira verbalno ili fizički, nemoj da se stidiš da kažeš. I zapamti, nisi ti kriva.

Svakoga dana u svetu jedna žena podlegne muževljevom besu. Pre toga je uvek bio dug period njenog stida ili straha da od nekoga zatraži pomoć.

Nasilje nad slabijim/slabijom je nedopustivo. Tvoj stid je uobičajen, ali je izlišan.

Nisi sama, važno je da to znaš. Nisi kriva, važno je da to znaš. Niko nema pravo da te bije, ma kakve ti razloge sutra dao.

Ovde uvek možeš da se javiš, ne samo da se skriješ, već i da potražiš pomoć; na ovim mestima možeš da se ne stidiš nasilja za koje nisi kriva:

***

Deklaracija UN o eliminaciji nasilja nad ženama definiše nasilje kao bilo kakav akt nasilja koje se temelji na rodu, a koji kao posledicu ima, ili je moguće da će imati, fizičku, seksualnu ili psihološku štetu ili patnju žena, uključujući pretnje takvim radnjama, prisilu ili samovoljno lišavanje slobode, bilo u javnom ili privatnom životu.


Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

8 Comments

 1. Mislim ovo
  Zaledim se iznutra kad god čujem za novi primer. Pretražujući net naišla sam na podatak da je na žiro račun koji je otvoren za sigurnu žensku kuću u Kruševcu uplaćeno ukupno OSAM DINARA!!! To znači da nema solidarnosti čak ni među ženama. Čitav mentalni sklop treba menjati. Sreća je da postoji blog.

 2. Spes, nije. Sredila sam 🙂

  Inače, Sigurna ženska kuća u Novom Sadu koju je bilo nemoguće pronaći na pretraživačima pre dva meseca, makar ne u prvih 100 rezultata, sada se podigla veoma visoko.

  Već sada možemo da kažemo da smo svi zajedno uspeli da damo svoj doprinos ženama kojima je pomoć potrebna.

 3. U Hrvatskoj je jedan od top odvjetnika suprugu mlatio karate udarcima. Većina muškaraca u Hrvatskoj iz javne sfere koji tuku žene završe na stupa. Jedino je ovaj preživio jer ima jake političke i mafijaške veze.
  Nedavno je drugi, super poznati novinar i vlasnik tjednika, suprugu spremio u ludnicu nakon što ju je godinama varao, a ona o tome dobila svjedočantsvo. Kad se htjela razvesti i izbaciti ga iz stana, on je pozvao policiju i hitnu pomoć. Uplakan dao izjavu za medije kako mu je žao supruge jer je ona godinama luda. Hitna je jadnicu
  odvezla u ludnicu na osnovu potpisa prevarantovog prijatelja super poznatog psihijatra.
  Samo su rijetki izvijestitili o ovome jer nasilnik ima i jaku političku te mafijašku zaštitu.
  Ovo jesu na prvi pogled obeshrabrujući slučajevi, ali ipak su usamljeni. Većina nasilnika stavljenih na stup srama doživjela je fijasko. Većina žena koja je ptražila pomoć od udruga za zaštitu ženskih prava, sigurnih kuća, na vrijeme ju je dobila. 😉

 4. Ponekad i žene tuku muževe. Tekst u Građanskom listu
  23.11.2007. ” Tražite mog muža? Eno ga u budžaku, naučila sam ga pameti!” o radu Hitne pomoći, a deo teksta je : Bračno nasilje na Novom naselju.

 5. Pingback: Webmasterov blog » Blog Archive » Pregled regionalne blogosfere 2007.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.