Gradonačelnik Beograda brani gradonačelnika Novog Sada…

51

… iako se nikada nismo obratili VD gradonačelniku Beograda, suprotno onome kako je to izgledalo na B92 danas u četiri u i pola sedam.

Jesmo se obratili gradonačelniku Novog Sada, koji, doduše, nije VD, ali zato ima dobru (bolju) ideju kako da rasipa novac. Mnogo mnogo bolju ideju o rasipanju nego što je pomogla VD mašta gradonačelnika Beograda (Novi Sad 24 miliona, Beograd 22 miliona).

NOVA RADNA MESTA

Dirljivo je da je gradonačelnik VD Alimpić primetio da su ovakve akcije (Peticija da se sramotno visoki iznosi bar preusmere sa 20% na drugu stranu) čist populizam, pa je požurio da odbrani gradonačelnika Novog Sada, Gojkovića, ustvrdivši da će ovakve priredbe — honorari od 150 hiljada evra i ozvučenje od 80 hiljada evra, otvoriti nova radna mesta.

To što je VeDe gradonačelnika Beograda — DS, a De gradonačelnika Novog Sada — SRS, čista je slučajnost. Jer, kada dođe do povećanja zaposlenosti, dakle, realizacije viših patriotskih ciljeva, nisu nam važne stranačke razlike, pa, jel? Važno je drugarstvo i važne su investicije pred izbore, ili?

Nas građane, međutim, to nedvosmileno vraća na veliku nuždu da pojasnimo stvari iz početka: iznos koji je predviđen za novogodišnju zabavu od četiri sata u Novom Sadu je nemoralan poduhvat, neodogovoran postupak i bahata demonstracija lične samovolje i muzičkog ukusa, čak i ako nije, a jeste, uvećan za 100 hiljada evra u odnosu na prošlu godinu. Beograd niko nigde nije spomenuo.

NOVA GODINA U NOVOM SADU, ČIL AUT U BEOGRADU

Obaška što je iznos, koji gradonačelnik Novog Sada, Gojković, planira da potroši za četiri sata u Novom Sadu, de facto četiri puta veći od iznosa koji planira da potroši VD Beograda, iako nas on nije interesovao, i on ima veći grad, i on ima više stanovnika i više poreskih obveznika i više radenika, i on ima tri trga i on ima tri puta više izvođača i, gratis, klizalište od 800 kvadrata. Uprkos tome iz ove nove finansijsko potentne novosadske perspektive, novogodišnja događanja u našem glavnom gradu Beogradu, mu dođu nešto ko skromna žurka u mesnoj zajednici iliti novosadski after. Kad se izdočekamo, kod nas na trgu, za skupe pare, da mu ga damo po beogradskom čil autu, za siću.

Риспект бро!

Iz svega ovoga, iako nismo hteli da se mešamo, proističe — a sve zahvaljujući činjenici da je gradonačelnik Beograda imao bilo kakav odgovor (pa makar i ovakav, pa makar i iznuđen na brzaka, ili закабр) za razliku od gradonačelnika Novog Sada koji poslovično nema nikakav odgovor i uvek ima pametnija posla — da moramo biti srećni, jer je svaka stotina hiljada evra, koja će biti potrošena na Trgu u Novom Sadu ili jednom od tri trga u Beogradu, čist sevap za povećanje zaposlenosti. Za samo pola miliona evra investicije, mi (они) ćemo povećati zaposlenost u dva grada. Mi, naravno više para, ali i više radnih mesta. Normalno.

Риспект. Jo.

KAKO TAČNO TO MISLITE, GOSPODINE VD?

Ne moram posebno da vam govorim da ćemo sada morati da vidimo kako će to TAČNO 80 hiljada evra za ozvučenje da poveća zaposlenost u Novom Sadu i kako će to TAČNO honorari estradnih zabavljača da povećaju zaposlenost u Novom Sadu i kako će to TAČNO 23 hiljade evra za redare u Novom Sadu da povećaju zaposlenost i kako će to TAČNO 20 hiljada evra za video-produkciju da povećaju zaposlenost. U Novom Sadu.

To sada, iako nas uopšte nije bilo briga, TAČNO pitamo VD gradonačelnika Beograda i očekujemo njegov TAČAN odgovor. Pošto već gradonačelnik Gojković ništa ne kaže. Al ima Alimpića.

DALJE.

Nas je baš zaista i to mnogo mnogo briga da povratimo deo novca, nas je briga da taj novac preusmerimo onome kome STVARNO treba, nas je briga da pokažemo da je taj novac, bačen u šara-bara, primer neodgovornosti i nemorala. Briga nas, takođe, da to čuje što više sugrađana, da što više građana otvori četvore oči i da što više građana postavi normalno pitanje, koje počinje sa Aman ljudi i sadrži reč TAČNO.

Nas je briga da li je ikada TAČNO objavljen tender za ozvučenje i da li je ikada TAČNO bilo šta od planiranih troškova podleglo zakonu o javnim nabavkama.

Nas je više briga da nam ne isfućkaju taj novac, nego da dokazujemo da je profućkan. Taj posao neka obave institucije sistema.

Dakle, da po ko zna koji put ponovimo. Ova GRAĐANSKA Alimpiću ( DSS bi rekao narodna a DS NEKADA građanska) akcija ima nameru da izmoli od gospodina Čolića i ostalih učesnika opštenarodnog, populistički popularnog događanja na Trgu u NOVOM SADU a ne Beogradu, da jedan MANJI deo NAŠEG novca udeli onima kojima baš jako i baš sada nedostaje. Bolesnoj deci sa životićem koji visi o koncu, na primer. I to je to. I ništa više, i ništa manje. A Beogradu svaka čast na činjenici da će za istu noćnu zajebanciju potrošiti skoro PET PUTA manje para, od bogatog, radikalno boljeg Novog Sada.

Eto to je to. Valjda sad svako može da razume. Valjda.

A ako i sad ne kapira, neka sad ponovo pročita autentičnu peticiju i potpiše (klikni) ovde. Klikni ovde, taj rad.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

51 Comments

 1. Sad mi je sve jasno. Znaci, oni se, u stvari, bore protiv nezaposlenosti. Tako se to vidi iz Beograda. Bas me zanima kako tu proslavu u Beogradu vidi gradonacelnica Novog Sada. Mozda kao borbu protiv bele kuge?
  Nego, kada se borimo protiv nezaposlenosti, predlazem, recimo, da carinici narednih par meseci ne zaplenjuju drogu. Povecajmo kriminal, otvorimo nova radna mesta u policiji.

 2. St. John on

  Video sam prilog na B92. Zanimljivo. Stiče se utisak da su mučenog Alimpića uhvatili u raskoraku. Kao da zapravo nije imao pojma o čemu je reč. Brani se čovek, šta će. A ispao je, u stvari, domaćin čovek. Em bolji program, em toliko manje para. Naravno, postoji i druga opcija. DS sprema Maji odstupnicu od radikala. Ide sama na izbore u Novom Sadu pa joj pomažu da obezbedi keš. Sve je moguće u jadnoj Srbijici. Mada bi ova varijanta STAVRNO bila fuj.
  U svakom slučaju, ne treba se uopšte baviti ovom pričom na ovaj način. Treba da se fura peticija, i da se ide do kraja. Bez zamene teze. Dakle, sada treba kandidovati one kojima je novac najpotrebniji. Po mišljenju većine. I onda poslati MOLBU muzikantima, kad je već Maja otela, da oni lepo daju tom nekom. I to baš za novu godinu. Eto. Držite se fokusa i ne nasedajte na provokacije. Novinarske ili bilo čije. Čolić je valjda čovek svestan da sada nema izbora. Valjda su mu važniji GRAĐANI od onih koji su mu razbucali Sarajevo. Pobogu.

 3. St. John on

  “Nego, kada se borimo protiv nezaposlenosti, predlazem, recimo, da carinici narednih par meseci ne zaplenjuju drogu. Povecajmo kriminal, otvorimo nova radna mesta u policiji.”

  Bas se lako pamti,

  ovo ti je dobro. Ja, u stvari, predlažem, da se policiji zvanično omogući da prepodne rade kao policijaci, a popodne kao dileri kola, dileri droga i ostalim dopunskim, hobi zanimanjima. Što da ne? Nek’ im se sašiju unifrme za popodne, bele za drogu, kaki za kola. To će povećati zaposlenost šivače industrije. Što će povećati industriju igala, ne samo narkomanskih, nego i šivaćih. Što će zahtevati veće trebovanje gvožđa iz smederevske željezare, tj, US Steel. Što će povećati transport koksa iz Argentine, Dunavom. Što automatski znači porast brodoprivrede i vodoprivrede. Brodo-jer će nam trebati novi brodovi, vodo – jer će nam trebati novi nasipi i nove čarde na Dunavu. Pa ćemo zaposliti najnovije tamburaše sa potpuno novim tamburicama, što će dati novi uzlet našoj muuzičkoj, video i audio produkciji.

 4. St. John on

  I onda ponovo dođosmo do Nove godine. S tamburišima, sa mnogo manje para a sa mnogo više zaposlenih. to je, u stvari, i Alimpić hteo da kaže.

 5. # bslp,

  ako se to vidi iz Beograda. Bas me zanima kako tu proslavu u Beogradu vidi gradonacelnica Novog Sada. Mozda kao borbu protiv bele kuge?

  Sigurno kao borbu protiv gele kuge. Jer. Evo. Ona radi na tome. Ona ima svoj fond, kreditno-stambeno pronatalitetni fond, za kjoi će da izdvoji 10 miliona. Ali tek kada kandidati zadovolje uslove, i tek kada potroši 24 miliona za četiri sata zabave na trgu, i tek kada otpleše svoj valcer.

  Neko od potpisnika Peticije je s pravom pitao, ja ću samo da prenesem, i neću da se smatram: a koliko prinčeva ona misli da treba da poljubi u ponoć da bi…

  Ne znam kako to izgleda iz Beograda, ali je u najmanju ruku sumnjivo da sve tako lepo izgleda iz Beoigrada, ako se pogleda prema Novom Sadu, posebno sumnjivo ako VD DS gleda prema SRS u sledećem najvećem gradu u državi.

 6. # St Johne, očigledno ga uhvatiše u raskoraku. Ili na odstrelu. Ja drugi odgovor za takvu glupost nemam.

  # Toni, davno smo još našeg gradonačelnika Gojković, prozvali da je kraljica Antoaneta. Nije njoj samo hleba i igara, već pomalo i previše: “A što ne jedu kolače?”

 7. whisperer on

  Besna sam. Mnogo. Baš. Gledala sam. Ono je sramota. I jako mi je zasmetalo (a ne znam zašto me nije začudilo, ili ipak znam) nepoštovanje osnovnih pravila zanata novinarskog, al’ da ne tupim, Deda je lepo na svom blogu rek’o šta je trebalo reći, samo ja ne umem link da stavim…al’ da probam
  http://dedaborblog.blog381.com/2007/12/20/da-li-si-david/
  Malo li je nas “demagoga” koji mislimo da je, na primer, od djuske za NG preče obezbediti nekom detetu lečenje, hranu, krov nad glavom? Važi. Nije preče. Što tako ne kažu? Što ne kažu da ih nije briga jer su blizu izbori, a na njima ne glasaju bolesna i gladna deca…e, treba da propadnemo. Stvarno. U zemlju. Od srama.

 8. Pingback: Novogodišnja noć / Slučaj: Toronto « Palimpsest

 9. Nadasve nteresantno.

  Moje skromno mišljenje: ne dozvoliti da se ova tema ispolitizuje. Nipošto. Suština se jako lako marginalizuje podmetanjem političkog požara i mnogo je onih koji jedva čekaju da ga podmetnu. Sutra više niko ne priča o problemu ali svi pričaju o tome kako je neko skupljao “jeftine političke poene” (skupi su manje važni, uvek, ima se može se). Na tome se, obično, sve završi. Stvar je u tome da je ovo pogrešno – kako god okreneš, ko god da je na vlasti i ko god da na trgu peva u ponoć. Može biti i po mom, tvom ili Perinom ukusu, nebitno je, sasvim. Mislim da ova stvar treba da se tera ka smislu, jedinom jedinom, bez osvrtanja. Samo insistirati na poruci – ona nije politička, već građanska, društvena i samo takva će se probiti do svesti kritične većine.

 10. Ponekad se savjest sama javlja, ne čeka prozivku,
  iako čisto sumnjam da beogradski gradonačelnik zna da njegova podsvjest radi protiv njega.

 11. Tanja, da li mozes da postavis prilog na blog, nisam videla, a jako bih volela, pa to je fenomen dokle sve moze da se ide…Hvala!!!

 12. Videla sam prilog na B92, i baš mi nije bila najjasnija veza između novih radnih mesta i proslave dočeka NG. Ali šta ja znam, ja nisam VD gradonačelnika prestonice pa mi loše ide taj pogled u svetliju budnućnost.

 13. I ja sam gledala, i bi mi žao. I kuću b92 smatram odgovornom za zbrljumbu od priloga.

  Za Alimpića se videlo da odgovara na prozivku novinara zbog programa u Beogradu, i zbog izdvojenog novca iz beogradskog budžeta. I on je na to pitanje odgovarao i od tog napada se branio. Što je legitimno, koliko god da je argumentacija tja-tja. Ono što je užasavajuće što je novinar njegov odgovor postavio tako da zvuči kao odbrana MG i svih opštinskih poglavara koji spremaju novogodišnje fešte.

  Sve su izvrnuli. Ono što je suštinski pojedinačno, predstavili su kao opšte.

  Pitanje njemu trebalo je da bude, recimo, kako to da toliko veći Beograd izdvaja razumniji iznos i priprema svedeniji program za mnogo brojniju publiku. Tu bi se videlo u čemu je zaista problem…

 14. # Deda, nisam shvatila šta je s točkom, ali i topla voda je već izmišljena. Pa šta ostaje nama da smislimo? 😛

  # Sasha, sinoć je sve urađeno da ispadne što veće ništa. Nisam baš sigurna da bilo šta još može da se popravi. Treba istrajati, znam, jedino se stvarno postavlja pitanje kakva je namera televizije u stvari bila. Oni svakako nisu diletanti, znači, neka (urednička) poruka je bila.

 15. # studena, ja mislim da su ga navatali potpuno nespremnog i on, praktično, nije ni znao ni kakva peticija, ni kakva inicijativa… Tako da se nalupetao, ali mi je stvarno najlepše to sa novim radnim mestima. Mislim da je to vrhunac demagogije.

  Jbt. ja očekujem i od demagoga da budu malo moderniji. sa malo više stila i ideja. znaš ono, da ne provališ odmah, nego posle.

  # tijana, volela bih da nisam čak ni videla, kao što obično ne volim da vidim i čujem sebe. Međutim, nažalost, videla sam i srećom, nemam taj snimak.

  # DMilanović, to je zato što nisi dalekovida. Već kratkovida. Da si, kojim slučajem, dalekovida i ti bi videla nova radna mesta.

  Isti je slučaj i sa mnom. 😉

 16. # sanje,

  Pitanje njemu trebalo je da bude, recimo, kako to da toliko veći Beograd izdvaja razumniji iznos i priprema svedeniji program za mnogo brojniju publiku. Tu bi se videlo u čemu je zaista problem…

  sinoć me zovu ljudi, zblanuti. Znači, nije samo da ništa nisu skapirali iako sve znaju o peticiji, već nakon priloga nisu više znali ni ono što su znali. Niko nije mogao da razume o čemu je reč. Čak ni ja.

  Što se mene lično tiče, iako sam u startu više volela da su napravili prilog o inicijativi bez bilo kakve mene, smatram ličnom uvredom da su, od svega što sam rekla, izdvojili deo u kojem mucam i nakon kojeg, kada sam se tako spetljala, sam pogledala u novinara i rekla; Ovo briši.

  Neću da laskam sebi i da mislim da je to bilo diskvalifikovanje mene, ali da je cela ideja diskvalifikovana, jeste. Zašto? Od svih televizija, baš na toj? Zašto?

  Uzgred, još jednom sam mucala, čudi me da nisu i to izdvojili.

  Inače, mislim da grešiš: pitanje koje je Alimpiću postavljeno, odnosilo se na ovu peticiju, jer je on rekao da su “takve inicijative čista demagogija”.

 17. “Inače, mislim da grešiš: pitanje koje je Alimpiću postavljeno, odnosilo se na ovu peticiju, jer je on rekao da su “takve inicijative čista demagogija”.”

  Mislim da to nije tačno. Njemu su verovatno rekli samo da postoji peticija. Ne i da je to u vezi sa Novim Sadom. A on po automatizmu.. Ili ja to još hoću da verujem da nismo načisto propali. Uostalom šamegabri. Kukavičije faking B92 jaje. Okomili se na demokraće. Što ne kažem da ne treba, ali ipak…Od svih baš njih, i kud preko jedne časne ljudske inicijative. I preko Male Mo.
  Kako bilo.Blogovi i postoje da bi stvari i pojave svodili na meru tačnosti, bez uredničko domunđavajućih koordinacija. VOX POPULI, u našem prevodu je Popularni glas, i drop ded.
  Pustite više to. FOKUS je na peticiji i njenom pravednom cilju. Ne palite se na potpale.
  FOKUS-PETICIJA. I samo to. Predlažite kome će Jarani sa bine vratiti naše pare.

 18. Znam. ali ali kada se na jednoj takvoj televiziji inicijativa diskvalifikuje, kao što je to elegantno urađeno juče, onda još malo toga može da se uradi.

  Ili ja to još hoću da verujem da nismo načisto propali. Uostalom šamegabri. Kukavičije faking B92 jaje. Okomili se na demokraće

  Ja to ništa ne razumem. Iskreno, ništa ne kapiram. I zabole me baš.

 19. Ja kontam isto kao St. John – b92 bojuje neku svoju bitku s beogradskom gradskom upravom, a ovo su iskoristili kao dodatnu municiju. I sigurno nisu rekli o kakvoj je tačno peticiji reč, sto posto nisu. Nego kao, “gradjani potpisuju peticiju za preusmeravanje sredstava u humanitarne svrhe” i već tako nešto, kao isto, a ono uopšte.

  Ali zabole nas baš.
  Znamo šta smo hteli. I da nas ima.

  A ovo je još jedna lekcija.

 20. Povodom ove zavrzlame, sta je b92 hteo ili ne- ne znam jer nisam imala priliku da vidim. Ali eto jos jedne prilike nekom ambicioznom novosadskom novinaru da pozove BG i priupita za razjasnjenje. A moze da pozove i B92. I mediji su legitimna tema u medijima.

  Slazem se da akcija mora biti usmerena na nesto konkretno da bi imala smisla i da bi rezonovala u svesti slusaoca/citaoca. Kako odabrati jednu zasluznu porodicu u gradu u kom na stotine porodica zive u neljudskim uslovima? Kako dati jednima i istrpeti zebnju drugih? Zato se meni cini da je mnogo bolje i pravednije usmeriti to na drugu stranu, tamo gde ce sto veci broj ljudi profitirati. I dovesti u centar paznje neku jako znacajnu temu o kojoj se slabo zna.

  Evo na primer, za finansiranje narodne kuhinje u Laze Kostica odgovoran je Grad, a narodna kuhinja ipak vrlo cesto spadne na povremene donacije iz inostranstva. Dalje, u narodnim kuhinjama (dve lokacije, cini mi se) u Novom Sadu jede samo oko 1000 ljudi koji imaju karticu Crvenog krsta, a zna se da Novi Sad ima mnogo vise gladnih stanovnika, onih bez posla, onih sa poslom na kom nisu primili platu od aprila, onih sto rade za 2000 dinara mesecno…. Povodom izjava o otvaranju novih radnih mesta prilikom novogodisnje proslave, bilo bi lepo da se zamislimo nad ovim: kako moze da radi onaj koji je gladan? Povodom “nasih 20% necijih 100%” , treba reci da je gladnom hrana zaista 100% zivotnih potreba. Gladan ne zna za drugo, i ne prizeljkuje drugo. Gladan jedino zna da mora da jede jer ga sutra nece biti. O narodnoj kuhinji se slabo pise i prica – to je kao neko nuzno zlo pred kojim se zatvaraju oci da ne bi pekla savest. Kad procitam nesto o njoj, obicno to bude vest da se narodna kuhinja u tom i tom mestu zatvorila zbog nedostatka sredstava. Na listi korisnika narodne kuhinje uvek ima po pedeset imena ljudi koji gladuju, a cekaju da se ukaze mesto za njih – da neko umre, ili dobije na lutriji kako vise ne bi morao da se hrani u narodnoj kuhinji. Lokalna samouprava,navodno, ne moze da priusti da pomogne vecem broju ljudi. Koliki je budzet za narodnu kuhinju u Novom Sadu? U novinama mozes procitati da se za godinu i nesto odvoji oko 20 miliona dinara za narodnu kuhinju. Ali se zato za samo jednu noc na Trgu izdvoji 24 miliona dinara bez problema. Ako jos uvek vazi ono ima se-moze se, ispada da je jos samo pitanje da li se hoce. U anketi Radija021 samo 1% anketiranih izabrao je narodnu kuhinju kao mesto na koje bi trebalo usmeriti novac umesto na Trg. To nije zato sto ljudi ne misle da gladnima treba hrana- vec zato sto je narodna kuhinja nevidljiva za javnost, o njoj se ne govori, o njoj se slabo misli. Treba je dovesti u centar jedne ovakve price, da bi dobila paznju koja je neophodna.

  Narodna kuhinja je 2006 pokrenula inicijativu “kuhinja na tockovima” ( ovde je to “Meals on Wheels”) za pruzanje pomoci u hrani siromasnim nepokretnim osobama o kojima nema ko da se brine. Ova inicijativa nije dovela do povecanja budzeta, pa samo 10 ljudi ima priliku da koristi ovu uslugu jer se nema novca za vise. Koliko ima nepokretnih, samih osoba u Novom Sadu koje ne mogu da priuste hranu?

  Evo par skorasnjih tekstova za one koje zanima…

  http://www.blic.co.yu/_komentari.php?id=19983&mode=view

  http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?name=News&file=article&sid=16882

 21. postavili su klip online.

  pazi ovo

  “Gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković USPELA je svojim sugrađanima da obezbedi nastup jedne od najvećih zvezda domaće muzičke scene – Zdravka Čolića.”

  Pa najbolje da za tolike tudje pare nije uspela. Ja ne znam sta je sa ovima sa b92. Onog Alimpica ne mogu da komentarisem na prazan stomak.

 22. Rekoh sebi da neću da se nerviram, ali mi ne ide.
  Napisala sam podugačak komentar, pa sam ga obrisala, i napisala samo “bila si sjajna”. Ti i jesi bila sjajna.
  Ali niti je prilog, niti je gospodin A to bio. I zasmetao mi je njegov pokušaj da od svih nas pravi budale. U redu je, kapiram ja da imaju nabiflane tekstove za široke narodne mase, ali je ovo ipak previše. Previše i za stomak i za mozak.
  I nešto se pitam, koliko je u ostalim opštinama izdvojeno za “investicije i obezbeđivanje novih radnih mesta” na ovaj način.
  Naročito u onim gde su predsednici istih radikali.
  To bi bilo zanimljivo čuti.

 23. “Tako se onda i u socijalnoj sferi vraća mnogo više nego što bi bio slučaj kada bismo, u mirnom i tužnom gradu u kome se ništa ne slavi, delili ova sredstva kao socijalnu pomoć”, kaže Alimpić.”

  Da li je Alimpic glup ili se pravi????? Ko je govorio o tome da ne treba da se proslavi NG? Kakav crni imidz grada u kom ljudi umiru od gladi i nemastine??? O cemu pricamo? Koga vi zajebavate?Drustveno je pozeljnije spiciti lovu na NG nego na socijalnu pomoc? Ma idite bre svi u *urac, iz koje god da ste stranke. Retardi. Eto. Puce mi film. Izvinjavam se Moo. Brisi ako je uvredljivo. Ali zaista.

  “Sa druge strane, svi veći gradovi u svetu organizuju dočeke nove godine na trgovima, a javni doček je predviđen pre svega za turiste i one koji nemaju novca za skupe restorane.”

  Zaista? Ko vam je to rekao? Stigla depesa iz “svih vecih gradova u svetu” glede svrhe javnih doceka? Molim vas, da li neko moze da postavi makar deo mog teksta o NG u “jednom vecem gradu u svetu”, Torontu, kao komentar na ovaj debilni zakljucak u ovom prilogu? Ja ne mogu jer nikada nisam uspela da se registrujem kao komentator, cudna mi cuda. I molim vas, ako ste van Srbije, napisite koju rec o tome kako se kod vas to slavi. Oni lazu narod koji nije presao granicu poslednjih 20 godina, ali mi imamo argumente.

 24. Pogledala sam klip na B92 sajtu. Ne znam da li je ovo integralan prilog koji je bio i na televiziji, ali meni ovo zvuči kao laviranje da se zadovolje sve strane – red one gospođe iz Belefa, pa Tanja, pa Alimpić, pa građani koji su svi protiv takvog trošenja novca… I nisi tako loše ispala.

 25. # sanje

  b92 bojuje neku svoju bitku s beogradskom gradskom upravom, a ovo su iskoristili kao dodatnu municiju.

  pa su od cele peticije napravili utuknjavanje priče.

  # sasha

  Slazem se da akcija mora biti usmerena na nesto konkretno da bi imala smisla i da bi rezonovala u svesti slusaoca/citaoca. Kako odabrati jednu zasluznu porodicu u gradu u kom na stotine porodica zive u neljudskim uslovima? Kako dati jednima i istrpeti zebnju drugih? Zato se meni cini da je mnogo bolje i pravednije usmeriti to na drugu stranu, tamo gde ce sto veci broj ljudi profitirati. I dovesti u centar paznje neku jako znacajnu temu o kojoj se slabo zna.

  Ideja je proistekla iz činjenice da je za smrt one dece u tunelu Đave odgovoran grad Novi Sad i da su to svi prećutali. I da bi bilo bolje preventivno delovati nego bacati novac. I to je konkretno. KOnkretno je i da se ono dvoje malih, koji sakupljaju novac za lečenje u inostranstvu leče od tih para.

  Koncept peticije je bio da se pojača pažnja, i da se stvore ideje. Bar u ovom gradu ima se gde pomagati.

 26. # whisp, moš ti misliti koliko sam ja tek besna. A i radila sam kao novinar tolike godine. I uvek sam tvrdila da je novinarstvo misija. Častan posao.

  # suske

  nešto se pitam, koliko je u ostalim opštinama izdvojeno za “investicije i obezbeđivanje novih radnih mesta” na ovaj način.

  to je pitanje. To je trebalo da se otvori kao pitanje.

 27. # spes, to je ceo klip. Ja sam ga ogledala bez tona, nisam imala snage da ga slušam.

  Ispalo je loše jer mi je novinar rekao da je smisao priloga nešto sasvim drugo. I da sam samo mogla da zamislim da će ovo biti samo drvo za potpalu, ne bih se odazvala. Imala sam poverenja. Budala jedna.

 28. Sto se tice tocka koji se okrece, aludiram da smo nekad gore, nekad dole………ali ne zelim nikad da budem debil, a komentar Alimpica i prilog na B92 bas to pravi od mene. Sta je sa njihovim tockom? Jel Maja toliko sposobna da dovede ZC da peva za NG u NS?
  Pa sa tom lovom i moja baba moze da dovede mozda i Majkla Dzeksona….
  Nije ,,tocak,, isto sto i ,,topla voda,,.
  Oni prosipaju toplu vodu a leze na zlatnim jajima.
  Nek prime oni platu iz proseka pa nek seru posle kako su uspesni kao organizatori, dobrotvori, menadzeri i slicno…
  Stvarno se uzdrzavam da ne lajem sve i svasta, a s druge strane , ne zelim da me drukaju u mozak i ispiraju ga demagogijom.
  Mooshema samo nastavi vako kao do sada i ne obaziri se na moje komentare, poput ,, tocka,,…
  Pozzz…

 29. Jasno. Samo sam htela da skrenem paznju na to da je Alimpicu i bilo kome drugom lako da neku opstu pricu o troskovima i humanosti otpise kao demagogiju. Ali bi mu bilo veoma tesko da to isto uradi sa konkretnom temom: narodnom kuhinjom, novcem za lecenje, sta god.

 30. Ma, fora je u tome što je rečeno. Rekla sam. Konkretno. Ali, to je ispalo. Znači, nikada nije ni rečeno.

  A takvi tipovi će uvek reći da je to demagogija.

  Zanimljivo kako demagozi najlakše potežu za ovom kvalifikacijom kada je reč o drugačijem mišljenju, na koje u stvari nemaju odgovor.

  Bah.

 31. Da, mozemo da razmisljamo i na ovaj nacin. Podelis sumu odredjenu za proslavu sa brojem stanovnika oba grada, i dobijes da Beograd, grubo zaokruzeno, potrosi 14 dinara po stanovniku, a Novi Sad 80 dinara po stanovniku.

  Odnosno, Beogradska formula bi u Novom Sadu kostala 3,900 000 dinara. Odnosno, da imamo Beogradske standarde, koji su, valjda, za NS suvise niski i sramotni, ustedeli bi citavih 20 miliona dinara.

  Malo li je?

  Kompleksi? Nadmetanje? Moze, al’ za Majine licne novce.

 32. Žena od 42 godine se bavi ovakvim temama na ovakav način. Jadno i bedno. Čitajući post i komentare jasno je da sve svodi na “obračun” sa Majom Gojković. Tipična alapača koja izigrava nekakvog humanistu zloupotrebljavajući jadnu nastradalu porodicu da bi se putem interneta svađala sa Majom Gojković. Internet anketa? Smešno. Slično telegramima podrške Slobodanu Miloševiću početkom devedesetih. Drugi gradovi ne organizuju dočeke? Neko će džabe da peva? Da li i Exit treba da se ukine jer pare za Exit izdvajaju i država i grad? Sad je i VD gradonačelnika Beograda radikal? Mooshema pomaže ugroženima i u stvarnosti? Haha. Istina, iako nije mnogo pametna, mora se priznati da je lepa žena i da su joj ponašanej i rečnik u skladu sa petom deceinjom života :)))

 33. Nije mi jasno sta se tacno desava, posto sad prvi put cujem ovu pricu. Inace sam iz Novog Sada, ali sam se pre par meseci doselila u Cirih. Gde tacno mogu procitati o tom slucaju majke i dvoje dece? I da li peticiju mogu potpisati iako vise ne stanujem u Novom Sadu?

 34. # Milena, peticiju još uvek i ti, i tvoji prijatelji, možete da potpišete ovde. U njoj ima dovoljno detalja koje ćeš prepoznati. Do sada je to učinilo 1600 ljudi.

  O deci koja su poginula u improvizovanom staništu u tunelima tvrđave možeš da pročitaš ovde.

  a kako je David postupio ovde i ovde.

 35. Ma da. Samo smo ljubomorni na Maju pa je napadamo bezveze i zbog trica i kučina, dokoni kvazhumanisti.

  Nasmeja me Peđa sad, onoliko 🙂

 36. Hvala za linkove. Nema sumnje da ce uvek biti onih koji ce iskoristiti necije dobre namere u lose svrhe. U to sam se puno puta uverila i sama, a cini mi se da i tebi predstoji isto. Pojedinci ce uciniti sve da tvoju akciju prikazu kao politicku, a ne kao ljudsku, jer sami nemaju ljudskosti niti veruju da ista jos uvek postoji u svetu i realnosti u kojoj obitavaju. Drustvo je postalo neverovatno apaticno. Svako izdvajanje iz apatije se posmatra negativno. Uglavnom se sleze ramenima i izgovara ona cuvena recenica “bice bolje”. Jezim se od toga, jer to po pravilu znaci da govornik nece uciniti nista da promeni situaciju. Raduje me da vidim da jos uvek ima ljudi spremnih na akciju.

 37. “Žena od 42 godine se bavi ovakvim temama na ovakav način. Jadno i bedno”

  Pedja, osim ako si jos uvek u osnovnoj skoli, stvarno je alarmantno sto se ti, sa toliko godina koliko imas, NE BAVIS ovakvim temama.

  I, samo je slucajno Maja. Mogao je biti bilo ko. Sutra ce biti neko drugi. Ni njemu necemo gledati kroz prste. Zato, ne pokusavaj sa takvim argumentima. Smesni su.

 38. Da, žena od 42 godine vodi internet borbu sa Majom Gojković što je isto kao i kad se dete naljuti na nastavnika pa piše negde na internetu o tome kako ga mrzi i tako skuplja nekakve istomišljenike, ili kad napiše grafit na zidu škole kako je taj nastavnik glup. Kao kad te ostavi momak pa ti pozoveš drugarice i ogovaraš ga pred njima, a one klimaju glavama samo da klimaju, ni ne slušaju. Ko veruje u te potpise? 1500 nekakvih nadimaka. Koja je svrha? Šta ćete uraditi i da dobijete 60000 eura? Rešiti problem? U tekstu se navodi bivši gradonačelnik Novog Sada, ako se ne varam, Novaković, i kako bi bilo sve u redu da je on izabran. I priča nije politička? Možda i nije, možda je samo lični obračun i dokazivanje neke besposlene žene. Ne verujem da u vreme drugih gradonačelnika, pa i u Novakovićevo vreme, nisu organizovani dočeci i vatromet, baš kao što je to organizovano i u mom gradu. A moraš se složiti da je i tada važnije bilo dati gladnom detetu jednu kiflu od desetominutnog vatrometa. Maji Gojković se pripisuje tinejdžerstvo u poznim godinama, a autorka teksta koristi sleng šiparica iz srednje škole. Lako je izvrtati moje reči i komentarisati tako izvrnuto kako biste vi voleli da piše. Šta radite danas pišući komentare umesto da idete da pomognete nekome kome je pomoć potrebna? A vama je svako sa drugačijim stavom neprijatelj, radikal, Bosanac, dete iz osnovne, pojedinac bez ljudskosti itd.

 39. Veoma sam ožalošćen kada pročitam ovakve komentare kao što je ovaj iznad. Ovaj blog pratim duže vremena, nisam besposlen, a primetio sam i da Tatjana ima dovoljno posla, pa opet nalazi vremena da misli i na druge.
  Nisam primetio da se bilo gde u tekstu pominje Novaković, niti verujem da se pominje. Zanimljivo je da su svi napadi koji su proistekli iz ovakve inicijative usmereni na inicijatora, a ne na inicijativu. To puno govori o nama, a najviše o vama, mladi gospodine Peđa vama sličnim.
  Neko je želeo da pokaže nešto veoma pronicljivo: da će se iz gradske kase izvući, na ime nove godine, 24 miliona dinara. Svi koji su se uplašili da bi to moglo da se izjalovi, krenuli su da napadju Tanju: te koliko godina ima, te da li pripada ovoj ili onoj partiji, te da želi da se izvuče iz anonimnosti, te su je neki prozivali da nam pokaže šta je ona ikad uradila, osim što sedi za kompjuterom i piše peticije.
  Slučajno znam, jer smo nekada davno bili skoro kolege iako se nismo družili, da je Tanja, odmah po završetku akademije, svojim radom prikupila ogromna sredstava za lečenje jednog svog kolege sa klase, u inostranstvu. Ne samo da je mobilisala ceo jedan kolektiv u kojem je radila, već je podigla na noge pola Beograda. I nema ko nije došao da igra tzv predstavu korisnicu za kolegu i nema pozorišta u Srbiji koje nije odigralo bar jednu predstavu za tu stvar. Mogao bih da se zakunem da je Tanja izmislila insituciju “predstava-korisnica”. U svakom slučaju joj je najviše doprinela.
  Mislim da je to bilo, ako se ne varam, početkom devedesetih i ja sam još uvek studirao.
  Kasnije, naletevši na blog, prostim googlanjem, video sam da je Tanja pokrenula i mnoge humanitarne inicijative i među blogerima, i među izdavačima gde sada radi.
  Tako da, mladiću, možeš slobodno da odjebeš i da nastaviš da glasaš za radikale, tebi nema pomoći. Ne, dok su ti argumenti tako kilavi.
  A ti Tanja izvini za ovaj rečnik i za ove podatke. Verovatno ih ti ne bi iznela, ali čtiave generacije na akademiji su pričale o tome. A ti nikada nisi pričala. I zato ti skidam kapu.

 40. “Ne verujem da u vreme drugih gradonačelnika, pa i u Novakovićevo vreme, nisu organizovani dočeci i vatromet, baš kao što je to organizovano i u mom gradu. A moraš se složiti da je i tada važnije bilo dati gladnom detetu jednu kiflu od desetominutnog vatrometa.”

  Tacno. Ko je to sporio? I ko je govorio o tome da NG ne treba da se organizuje? Pocni da citas ono sto pise, a ne ono sto bi ti odgovaralo da pise ne bi li imao validne argumente. NG na trgu, da. Ali jedna lepa, nepretenciozna, shodno nasim prilikama, Nova godina. Basnoslovno skupa NG na trgu za koju Novi Sad NEMA para a NIJE umeo da obezbedi privatne sponzore- NE. Ako ti ni sada nije jasno, moracu da te razocaram – lose crtam.

  U nedostatku crteza, hajdemo na jednu prostu racunicu. Tih 60 hiljada eura koji su po tebi toliko nebitni jer ne resavaju SVE nase probleme… Ako uzmemo da jedna kifla nakon najnovijeg poskupljenja hleba kosta 20 dinara, onda izadje da za tih 60 hiljada eura po danasnjem kursu moze da se kupi 229621 i po kifla. Ok, da zaokruzimo, tebi u korist, na 229 hiljada kifli. 621,5 kifli cemo otpisati na variranje kursa.

  Znaci, 229 hiljada kifli, po tebi, ne znaci nista, iako kazes da je vaznije, bilo i bice, dati gladnom detetu kiflu nego posmatrati desetominutni vatromet? Ako uzmemo da je jednom detetu potrebno bar 3 kifle na dan da ne bude alarmantno gladno, izlazi da bi 229 hiljada kifli nahranilo 76333 gladne dece na jedan dan. Po statistikama za 2006, u Srbiji cak 155000 dece zivi u uslovima koji su ispod linije siromastva. Polovini te dece ovih 60 hiljada eura omogucilo bi jedan dan gladovanja manje.

  Ali, buduci da to zapravo ne resava celokupan problem, ti smatras da je ekstravagancija NG doceka prioritetnija od 76333 gladne dece?

  Interesantno.

  “A vama je svako sa drugačijim stavom neprijatelj, radikal, Bosanac, dete iz osnovne, pojedinac bez ljudskosti itd.”

  Narocito sam zainteresovana za to oko Bosanaca. Mozes li, molim te, da pojasnis ovu tezu, sa posebnim osvrtom na tu kategoriju?

 41. Izvinjavam se onima koji su očekivali da tekst peticije bude sročen kao teza za sednicu saveta bezbednosti. I što se u tekstu, nigde i nijednom, ne pominju naše svetinje. Ni kolevka.

  I što mi je palo na pamet da zahtevam da se ne troši toliko besprizorno u gradu koji nije rešio osnovne probleme. I što sam to učinila internetom, jer mi je malo glupo da izađem na ulicu i da se derem na tri šlajfne.

  Žao mi je što ću takve razočarati još jednom: boli me uvo da li gradskim novcem upravlja Maja ili neko drugi, sve dok to radi racionalno i odgovorno. Sa Majom to upadljivo nije bio slučaj i zato će da popuši na narednim izborima.

  Verovatno je malo neprijatno što se u tekstu pominju deca od pet i šest godina za čiju smrt je grad direktno odgovoran i što je bilo nužno da se pomenu i još neki primeri opšte bahatosti u vreme siromaštva. Tekst je, doduše, poranio u i odnosu na požar u hotelu Putnik i činjenicu da se sav kriminal preselio u Novi Sad koji sada liči na Čikago 30-tih, a i u odnosu na sednicu Skupštine grada u kojoj su Maja i njeni odjebali predlog opozicije da se izdvoje sredstava za vatrogasnu službu grada koja ima opremu koja je bila moderna polovinom prošlog veka.

  Tekst je požurio i udnosu na podatak da se, nasuprot četvorosatnom veselju na Trgu za 15.000 ljudi u vrednosti od 24 miliona, natalitet u gradu promoviše stambeno-kreditnim fondom od 10 miliona.

  I, uopšte. Žao mi je što toliko toga nije stalo, ali je ipak 1600 ljudi uspelo nešto iz tako šturog i infantilnog, alapačarsko-tinejdžerskog teksta u kojem se nijednom reči ne pominju svetinje i kolevka, da ipak ponešto pohvata i da se sa tim složi.

  A za brojke i statistiku je dobrovoljno zadužena Sasha, verujem da će takvima uvek rado objasniti šta može da se uradi za 60, a šta za 300 hiljada evra.

 42. St. John on

  “A vama je svako sa drugačijim stavom neprijatelj, radikal, Bosanac, dete iz osnovne, pojedinac bez ljudskosti itd.”
  Čovek aktivista, na samopaljenje. Javilo se, opet!
  Ovo sa stavom je super. Odmah vidiš da je u pitanju partijski bolid. To je kao ono, “moj stav je da on to nije uradio”. “Moj stav je da je u ponoć 10 sati pre podne. I još mi je stav da će mi javiti koji mi je stav. To je moj stav”. A o Bosancima, šta reći, bolje da ga neki Bosanci ne nađu, da ga pitaju šta je njegov stav zapravo, u vezi sa Bosancima. Osim ako zaista misli da su Bosanci glupi, pa ih zato vezuje za radikale.

 43. Pingback: MOOSHEMA » Blog Archive » Budžet za NG je sveta krava

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.