A tu su i moralna prava

25

 Lang u komentaru kod Blogowskog:

Zbog bezobrazluka i neumesnih komentara na ovom i mnogim drugim blogovima export sa sistema tri osam jedan vise nece biti moguc. Mozete od sada pisete na svakom blogu koji postoji i traziti logicka ili manje logicka resenja i praviti doktorske disertacije.
Nema tri osam jedan. Nema exporta. Ne postoji.
Moze mi se.

Tata u pelenama u komentaru kod mene:

Nakon dosta vremena seo sam za racunar i krenuo da obidjem moj blog. Dosta se putovalo pa nisam imao kad.
I zacudim se kad vidim da je i meni ZATVOREN blog na 381…
I ne mogu da poverujem sta se desilo…. svaka im cast, za mene je ta adresa izbrisana.
Jos sad da vidim gde da preselim blog… Ima neko predlog?

Dakle, Lang, ne može ti se. Sistem je bio tvoj, ali sistem nije Lang. Svaki blog koji je nastao na sistemu 381 a koji je poštovao pravila registracije koja nisu prekršena, po svom sadržaju autorsko i inetelektualno su vlasništvo autora koji su pisali na sistemu. Postoje i moralna prava tih autora na svoje tekstove i ti ih ne možeš otuđiti zato što si popizdela.

Takođe, postoji i pravilo da onaj koji je imao nešto, nakon promena ne može imati manje. Dakle, ako je export postojao u bilo kom trenutku, ne možeš da se pozivaš na stanje da nije postajao u trenutku kada su blogovi registrovani. Jer kada imaš nešto, ponavljam, nakon promene okolnosti ne možeš imati manje.

Prema tome, pozivam te da u ime moralnih prava koje autori imaju na svoje tekstove, profesionalno, moralno i kakogod, omogućiš ljudima export blogova na neko drugo mesto.

Ili misliš da je u redu da ne omogućiš Tati u pelenama, na primer, da povuče Anjine slike? Posebno, ali i manje važno, u svetlu činjenice da postoji još nekoliko blogova koji su sasvim aktivni na sistemu za koji tvrdiš da više ne postoji.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

25 Comments

 1. Nije u redu. Čija god da je kuća, ako tražim da mi vrati moj novčanik koji je ost’o tamo, trebalo bi da vrati. Čak i da je prazan. S detinjim slikama nije prazan, sigurno.

 2. Admistrator 381 je kod Stephanie Booth izjavio da je potrebno samo da mu posaljem mail, i da cu dobiti svoje postove. Uradila sam to, poslala sam im mail.

  Medjutim, izgleda sam napravila gresku sto sam nakon toga komentarisala kod Blogowskog. Posle tog mog komentara je usledio ovaj komentar Lang, koji si ti Tanja, upravo citirala i stavila u ovaj post.

  Ja sam uspela da spasim tekstove, ali sta je sa ljudima poput Gorana? Jako mi je zao tih blogera. . .

  Do sada sam cutala i trudila se da se dostojanstveno oglasavam u vezi svega ovoga, ali sad mi je dosta! Cim skupim sve podatke, napisacu na svom blogu tekst o svim zakulisnim igrama koje su se desavale na 381 u proteklih godinu dana. Ko ima cist obraz, nece brinuti zbog ovoga. Ali, vreme je da istina izadje na videlo. Vreme je da i mi dobijemo neke odgovore.

  Ako ne sto ne volim, to su lazi i nadmenost. A ne znam kako drugacije protumaciti ovu (gore pomenutu) izjavu: Moze mi se.

 3. # whisp, jesi ti prenela celu čergu? 😉 Imam utisak da ti je pošlo za rukom.

  # AB, ne se sekiraš. Pusti da prođe, samo od sebe, da se samoizleči. Ovo sve verovatno je bio jedan ispizd koji je onda krenuo naopako i napravio veće posledice nego što je planirano. Nekome ostaje iskustvo, ali je bezveze da tebi ostane jed.

  Eto, i ja se jedila kada sam pročitala Gorana.

  Nekako verujem i da će Goran izvući svoje tekstove i da će svi koji hoće povući svoje tekstove i to će postati jedna (ružna) prošlost.

  Jedino ako se ne probudiš sa osećanjem – može mi se. Jer, uostalom, može ti se.

 4. Jesam, prenela sam. Samo strane nisam izbacila sve odjednom…nešto nema mesta ispod headera, a mrzi me da se bakćem, pa ću ih menjati s vremena na vreme. Čerga se i zove čerga zato što je uvek spremna za pokret. 😉

 5. Postovana gospodjo ili gospodjice,

  slucajno sam naleteo na ovu temu dok sam trazio nesto drugo. Procitao sam jer me je zainteresovala tema. Ne znam ni ko je Ling ni ostali ucesnici u toj raspravi. Samo znam da autorsko pravo svakog njegovog stvaraoca nastaje od trenutka kada to autorsko delo nastane. Ako ste upoznati sa pravom onda znate da postoje moralna i imovinska prava. Moralna prava su zasticena samo onda kada je delo stavljeno u funkciju. Sada, malo je teze analizirati autorsko delo nekoga ko pise na internetu, jer se tekstovi mahom kopiraju sa drugih web stranica. Ako je neko nekome obrisao neko delo na internetu slucajno ili zlonamerno, onda se ne moze nista uciniti vec se pozvati na etiku i moral. Ne znam da li ste upoznati sa kriminalom “bele kragne”. To jeste kriminal ali se ne moze zauzeti stav prema krivicnom pravu. Culi ste i to da hakeri i krakeri iako se bave obaranjem sajtova, na njih ne moze da se pokrene krivicni postupak. Jedino se pokrece krivicni postupak koji se ne moze nikad dokazati jeste kada se napadne informacioni sistem neke bolnice, jer se tada ugrozavaju i drugi aspekti. Sto se poslovanja tice, obaranje sajtova je danas normalno. Narucioci tih usluga uglavnom to rade kako bi konkurente doveli do nekih gubitaka. Yahoo, MSN, i ostali se uvek bore oko toga.
  Svi oni koji su imali neke podatke na tom sistemu koji je oboren, nazalost ne mogu nista uciniti, jer je sistem pao bez obzira da li iz tehnickih ili nekih drugih okolnosti.
  Sto se autorskog prava i prava intelektualne svojine tice, morate prethodno da ta prava i zastitite da bi na ista mogla da se primeni neka pravna norma.

  S postovanjem,
  D.Milicevic

 6. # gospon pravniče, uvaženi gospodine Milićeviću, hvala na iscrpnom objašnjenju. Ja ne, nisam pravnik, inače biste verovatno zaključili da sramotim profesiju 😉

  Nego, ovde nije reč o hakovanju, već je reč o samovolji vlasnika sistema koji je omogućio hostovanje blogerima, koji su u jednom trenutku odbili da poštuju izmenu pravila koja nisu postojala u “ugovoru” odnosno, tekstu saglasnosti o korišćenju koji su potpisili činom pristupanja sistemu, te su im blogovi zbog toga zatvoreni, a potom im je onemogućeno – “jer se vlasniku sistema može” – da izvezu svoje ranije nastale tekstove na neki drugi sistem.

  Inače, niste u potpunosti u pravu kada kažete da su sadržaji blogova uglavnom tekstovi preneseni sa nekog drugog mesta na internetu. Ovaj blog, na koji ste nabasali, kao i velika većina drugih, u celosti je autorsko delo vlasnika. Svi tekstovi su zaštićeni Creative Common Licencom.

 7. Gdine. Pravniče

  Dovodim u pitanje Vašu stručnost kada kažete

  Culi ste i to da hakeri i krakeri iako se bave obaranjem sajtova, na njih ne moze da se pokrene krivicni postupak. Jedino se pokrece krivicni postupak koji se ne moze nikad dokazati jeste kada se napadne informacioni sistem neke bolnice, jer se tada ugrozavaju i drugi aspekti.

  Prva stvar je da bi bilo dobro da se raspitate i naučite terminologiju da ni Hakeri, a ni Krakeri ne obaraju nikakve sajtove. Totalno loše upotrebljena terminologija!

  A protiv onih koji obaraju sajtove (koje možemo jednostavno nazvati kriminalcima) naravno da se pokreću tužbe. I naravno da je jako lako da se pronađu ukoliko se nalaze u zemljama gde ih “ruka zakona” može dotaći.

  A i interesantna mi je ova vaša konstatacija:

  …jer se tekstovi mahom kopiraju sa drugih web stranica.

  Znači sav pisan materijal na webu je po defaultu ukraden !!! Mislim.. a gde je ono “nevin je dok se ne dokaže suprotno” ??!!

  Nisam ni ja nikakav Pravnik, ali ovih par dezinformacija koje ste izneli ovde me dovode do mišljenja da ili niste ni Vi nikakav pravnik ili da ste najobičniji provokator!!

 8. Srecom pa prenesoh svoje postove na drugu lokaciju, uz zahvalnost prijateljici koja me je upozorila na mogucnost raspada 381 sistema. Kad krenes da blogujes, mislim da ne razmisljas mnogo o tome ko je vlasnik i da li on ima koristi od te rabote. Kad ti na kraju, taj isti vlasnik, nabije na nos, kako ti je free omogucio da se publikujes i javno exponiras, i da bi bez njega camio u ilegali, malo mi pripadne muka. Jos, ako gore navedeni, pod raznim nick-ovima izrazava, blago receno, gadjenje na inventivnost i netalentovanost sopstvenih gostiju, onda mi malo pripadne muka od cele sarade. Prostije je bilo reci: Ljudi dojadila mi je ova igracka, skupite prnje i preselite se na Kubu..ok…Ali mahati batinom, pretiti i urlikati, e to vec nije normalno.

 9. Bubice,

  uz zahvalnost prijateljici koja me je upozorila na mogucnost raspada 381 sistema.

  mene to zanima. Da li je zaista postojao nagoveštaj raspada sistema pa je sve bilo – dosadilo mi je. Ili su stvari lošim potezima krenule naopako, pa je zatvaranje iznuđeno.

  Nisam do sada videla neko razumno objašnjenje. Sve smrdi na to prvo, a prikazuje se kao to drugo.

 10. ja jos uvek nisam povratio blog…
  Slao mail adminu, dobio mail da mogu da exportujem ali ninch, ne mogu se ni ulogovati, prazna stranica…

  Sva sreca pa nije to bio jedini blog, imam i na mojblog.co.yu, ali nazalost ne sve tekstove…

 11. Gorane, stvarno mi je žao. Čuvaj tu prepisku, u svakom slučaju. Vlasnici WordPressa ne vole kada im se zloupotrebljava knowhow.

 12. …ali ovo me je ohrabrilo da probam sa svojim domenom, u skoroj buducnosti…i kad smislim kako i sta dalje…

 13. Gosnpodine Pedja,

  Sto se tice “obaranja” sajtova – je termin u pravu koji se koristi za zloupotrebu koja se cesto vrsi u spektakularne oblike. Jedna od takvih je i aktivnost hakera i krakera, koji za sopstvene ili potrebe narucioca vrse raznovrsne mrezne napade. Ti napadi se mogu sastojati u promeni izgleda sajta, promeni sadrzine, odbijanju usluga (DoS – denial of services) ili pretrpavanju raznovrsnim nezeljenim porukama. Da vam ne navodim samo primer koji po podacima Yankee Group-a iz Bostona za gubitke koje je pretrpeo Yahoo u decembru 1999. godine zbog “obaranja” njegovog sajta.

  Sto se tice terminologije kriminalci, tu svakako treba da Vas opomenem na to da pojava kriminala “bele kragne” (a to znaci i kompjuterskih virusa) po mnogim zakonodavstvima NE PREDSTAVLJA krivicno delo iako ozbiljno ugrozavaju ne samo informacione sisteme vec i poslovanje same organizacije kao i druge aspekte. Ako vi licno smatrate da je neko kriminalac i da negde postoji ruka pravde, onda vam kazem da ta ruka definitivno nije u nasoj zemlji kao i vecini zemalja. Medjutim postoji nesto sto se zove etika i moral koje je tesno isprepletano sa svim granama prava, pa se nekada desi da se po etickim normama neko i osudi, ali takve kazne su uglavnom novcane.

  Ne znam koliko Vam je godina, i ne znam da li se secate sledeceg objavljenog 01. aprila 1999.godine: “Nato je priznao da je njihov sajt hakovan. Na konferenciji za stampu objavljeno je da je to ucinila neka hakerska grupa iz Beograda. Takodje je objavljeno da je njihov e-mail server “srusen”, tj. pretrpan jer je individualac poslao preko 2000 mailova i da je mail server pretrpan macro virusima. Takodje istog dana sajt http://www.whitehouse.gov preko celog dana u Nedelju bio hakovan.”

  Da li je neko osudjen zbog ovoga ovde ili u SAD-u?

  Sto se zakona tice donet je zakon u SAD-u (ne kod nas) A Bill To protect individuals, families and Internet service providers from unsolicited and unwanted electronic mail, koji se dopunjuje zakonom iz 2001. godine Unsolicited Commercial Electronic Mail Act kao i zakonima federalnih drzava da vam ne nabrajam.

  Sto se tice kopiranja tekstova sa drugih web stranica ili prepiska nekih novinskih clanaka, to je uglavnom bilo i ostalo tako za sve one blogove koji se bave pitanjima nevezanim za sopstveni zivot. Vi sigurno neku informaciju, recimo o lansiranju Microsoft Viste niste sami smislili vec procitali, tako da sustina svega sto kazete moze se smatrati copy/paste. S druge strane, ne osporavam da su neki licni blogovi autorska dela.

  Sto se tice Vasih uvreda u poslednjem pasusu samo cu reci da zbog toga i klevetanja o tome da sam provokator mogu da Vas pozovem na sud. A isto tako bih vas obavestio da pogledate malo Zakon o Oglasavanju, Republike Srbije gde se decidno kaze da “drugi prenosioci oglasnih poruka jesu pravna lica ili preduzetnici… “ – da li ste Vi Pravno lice ili preduzetnik?

  S postovanjem
  Milicevic

  Uz duzno postovanje, Gospodjice/Gospodjo Tanja,

  Cuo sam za tu licencu, ali njom se omogucava kopiranje teksta. Znate li kada je delo zasticeno Autorskim pravom? Tom licencom se ne osporavaju moralna prava autora, a imovinska prava?

 14. Poštovani gospodine Milićeviću, ne razumem da li su vaša pitanja upućena meni, retorička ili mi ih zaista postavljate.

  Delo je zaštićeno autorskim pravom kada je registrovano u Zavodu za patente, koliko je meni poznat taj deo Zakona, i to je, da vam kažem, prilično skupa procedura. Dalje, kada bih htela da zaštitim svoje postove sa ovog bloga, morala bih da zaštićujem svaki post posebno, a to je, priznaćete, komplikovano i skupo. Bilo bi lepo da u našem zakonu, kao što postoji u nekim, autorsko pravo nastaje onog trenutka kada je autorsko delo objavljeno ili na bilo koji način stavljeno na uvid javnosti. Ne grešim ako mislim da zakoni nekih zemalja poznaju tu praksu?

  U poslednje vreme, mnogi vlasnici internet sajtova, pa i blogeri, dobijali su pismo od prevarantske kompanije iz Kine, kojim su tražili dokaz o registraciji brand namea. Nejasna je namera ovih prevaranata, ali vašoj profesionalnoj znatiželji preporučujem da vidite na primeru kako to izgleda.

  Pominjanjem CCL, htela sam da kažem da su svi moji postovi moja autorska dela i da ih je moguće kopirati, prenositi i citirati, u celosti ili kao delove, uz obavezno navođenje izvora (što krše, ukoliko dolazi do bilo kakve povrede mojih prava, isključivo mediji).

  Koristeći ovu priliku da ste se pojavili (i vratili) ovde što me navodi na pomisao da ćete doći ponovo, a videći i mail adresu sa koje se javljate (koju vidim samo ja), pitam vas da li, sa stanovištva moralnog prava autora – oštećenih blogera zatečenih u problemu koji vam je sada možda jasniji a kojima je otuđeno pravo da preuzmu svoje tekstove, mogu da se, na bilo koji zakonom predviđen način, pozivaju na ta prava?

  Pozdrav,

  gospođa Tatjana 😉

 15. Postovana Vehovec,

  Pitanja su bila retoricka, sami ste rekli da niste pravnik ili jeste? Nisam imao nameru da vas ispitujem niti ovde da prosipam znanje. Inace nemam obicaj da odgovaram na poruke preko blogova i sami znate da se advokatske usluge kao takve naplacuju, a gospodinu sam morao da odgovorim jer iako ne poznajem dovoljno terminologiju sta su to relacione baze podataka ili MySQL i sl, ja se u to ne mesam, ali sam pisao o pravu a ne o terminologiji iz oblasti programiranja, informatike i sl. Ali cu vam jos sada odgovoriti, Vama kao osobi

  Naravno da ne gresite kada kazete da neke zakonodavstva kao sto je anglosaksonsko tj. anglosaksonski pravni sistem pored uslova koje i mi primenjujemo, a to su:
  – da delo bude u nekoj izrazajnoj formi i
  – da delo bude originalno – originalnost se vezuje za licnost autora – autorska originalnost i za rezultat njegovog stvaralastva – originalnost dela,
  primenjuje i jos neke uslove.
  Sada oko odredjivanja pojma originalnosti dela bilo je mnogo rasprava i nesuglasica, jer je originalnost veoma slicna pojmu novost, iako vrlo slicne one se razlikuju. Ne retko se desava u praksi da autori zele da obezbede pravnu zastitu izvedenog dela, pa se danas originalnost procenjuje uvek po subjektivnom kriterijumu, dok se novost ocenjuje po objektivnom kriterijumu.

  Tacnije, anglosaksonski pravni sistem pored ovih primenjuje i uslov da je delo obljavljeno i da su ispunjene formalnosti (npr. u USA kao formalnost se predvidja oznaka copyright, depozit, registracija i klauzula o proizvodnji itd.)

  Slanje nepozeljnjih poruka putem e-mail-a se zove kratko i jasno spam, i ne vidim zasto bi se neko potresao zbog dobijanja nekih tamo e-mail-ova iz Kine. Ako su stizale na kucnu adresu pisma, tada su se mogli obratiti zakonodavnim organima da vide u cemu je rec.

  Sto se tice blogera i njihovih tekstova, koliko sam razumeo sistem je ukinut. Sada se vodi polemika oko izgubljenih tj. unistenih ako se ne varam clanaka. CCL predvidja zastitu autorskog dela i to samo moralna prava – da se naznaci ko je autor teksta u slucaju kopiranja, ali ne i u slucaju sticanja neke imovinske ili druge koristi, jer tada bi vec bilo nesto sto se zove nezakonito delovanje.

  Da bi se pokrenuo postupak oko tih clanaka, mislim da bi svi izgubili u tome, jer bi to bilo stvarno gubljenje vremena ako bi neko od blogera tuzio, a i troskovi spora bi bili ogromni. Jednostavno, dovoljno je samo da vlasnici kazu da je baza unistena tj. da je sistem hakovan i da se tu stavi tacka i ne moze se nista. Da su postovi sto bi bilo apsurdno registrovani onda bi postojao original istih.

  Uglavnom ljudi kao sto i kazete da je skupa registracija registruju dela od koji imaju imovinsku korist. Da su osobe kojim slucajem htele da registruju svoje postove, oni bi odradili to zbog imovinske koristi i verovatno bi delo pisali u obliku pogodnom za registraciju, npr. knjiga.

  Necu se vise upustati u polemike, jer mislim da nema svrhe. Ovo sam Vam napisao kao prijatelj.
  Moj Vam je savet, ako stvarate nesto, a nas zakon ne priznaje prethodno objavljivanje tj. stavljanje dela u javnost, onda svoja dela skupljajte i kasnije objavite. A ako ovo radite iz nematerijalne koristi, onda cu vam reci da uvek imate kopije toga sto pisete, da ne bi kojim slucajem doslo do gubitka podataka ili ako postoji backup zasta se stvarno ne razumem onda ne morate imati kopije.

  Puno pozdrava i navraticu ja jos koji put ne kao pravnik, vec kao citalac vasih dela, cim se vratim s puta.

  P.S. Moram da naglasim, pre nego sto odem, da sam gospodinu Pedji samo skrenuo paznju ne i mlatio zakonskim aktima, posto je imao malo drzniji stav ili sam ja to samo tako umislio, mada to sad nije vazno.

 16. Jos nesto da Vam kazem, tj. da Vas pohvalim, stvarno Vam je lep sajt ili blog, bas onako uredno i pregledno.

 17. Tatjana, vidim da ti Bubazlatica nije odgovorila, pa ajde:

  Pocetkom januara, dok sam bila u inostranstvu, meni je jedna prijateljica, koja čak i nije sa 381, poslala sms da što pre kopiram postove, jer ima nagoveštaja da će se 381 biti zatvoren. Nisam imala kompjuter tamo, pa to tada nisam uradila.
  Kako je ona znala za zatvaranje sistema, još uvek pojma nemam!

 18. Suskalo se o tome, mnoge su stvari ukazivale na raspad, ko zna da cita izmedju redova. Sta je istina, sad u stvari vise i nije vazno. Prica se zavrsila, nazalost.

 19. E, aj ne preterujte i ne pravite teorije zavere. Sama Lang je jasno i glasno više puta rekla da joj se sve smučilo i da je na ivici da zatvori sistem. Neko je to shvatio ozbiljno, neko je pomislio da su u pitanju trenuci slabosti ili šta već, ali bilo je rečeno par puta na forumu, a mislim i na njenom blogu.
  Sve je ispalo naopako i bez veze, ali je bilo za očekivati (mada sam očekivao mnogo više elegancije, da se tako, eufemistički, izrazim).

 20. # Eto ti ga sad, pravniče! Onoliko ste insistirali na gospođo/gospođice, pa kad vas lišim muka neznanja i neizvesnosti, a vi

  Postovana Vehovec,

  Dozvolite mi da vam kažem, a to mi dođe nešto kao struka, neodrživ je taj oblik oslovljavanja 😉

  Svakako, dobrodošli.

  # AB, Bubice, dobili su previše značaja.

  # Rain, jesi ti zainteresovan da moderiraš ovaj blog? Ili nas disciplinuješ onako samo rekreativno?

 21. nema veze, rain, bila sam nadrkana. Nije mi se dopao uvod u tvoj komentar.

  E, aj ne preterujte

  MIsssim, ono, znači, pitanja, odgovori, pitanja, odgovori, valjda je dopušteno da postoje blogeri koji nisu bili članovi foruma 381?

 22. Pingback: Blog » USLOVI KORIŠĆENJA BLOG SISTEMA 381

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.