Bezrazložan

12

Brinem se za Lončara.

Ko je Lončar? Ne znam da li umem dovoljno patriotski verbalno da objasnim, ali mogu patriotskom pantomimom. Četiri reči. Domaći film. Prva reč – najskuplja. Druga reč, skraćeni oblik glagola biti trećeg lica, samo što nije. Treća reč – vitalni organ bez kojeg nema života. Četvrta reč – država koja ide svima uskurac i misli da je to baš geo-političko-istorijska fora.

Pomoć prijatelja za četvrtu reč: najlepši vez ili rupa na persijskom tepihu Evrope, zavisi ko procenjuje vrednost, odnosno, štetu.

Tako je. Zoran Lončar je sveministar sveministarstva u Vladi Republike Srbije koji se undercover predstavlja kao ministar prosvete. Malo je država u regionu koji imaju ovako svestranog ministra, ali Srbija i ovde prednjači. Njegovo srce je tamo gde je Kosovo, njegov resor u ovom istorijskom trenutku nije bitan, tužan luk njegovih obrva odaje žrtvu vršnjačkog nasilja u mladosti, glas odaje momka koji nije imao dovoljno ljubavi ni izlaske subotom u vreme kad je za to bilo vreme.

Žao mi ga je, jer nekako imam utisak da on spada u najzaposlenije ministre naše prezaposlene vlade. Kako drugačije da objasnim raspored njegovih bora i, za njegove slušaoce, oduzimajuću letargiju u glasu. I on je umoran čim progovori, kako li je tek nama koji odlučimo da pokušamo da razumemo te nizove bisera u niski patriotskih reči Srbije. Kad on progovori, Srbija upada u dubok san. Boli je mozak, ćuli uši, napreže najaktivnije i zapostavljene sfere mozga, i – ne ide. Lončar se trudi, toliko se trudi svojim bezrazložnim glasom i ničim izazvanom pojavom, da cela misleća Srbija pada u zabezek.

Jako se brinem za njega. Toliko energičnog i doslednog odsustva bilo kakve energije, bačene pred nas, svinje, koje bi u Evropu u kojoj de facto nema granica, da ja stalno mislim da se on suviše napreže niušta. Od tolikog naprezanja može samo da prdne. A, čemu to?

Kad vidim Lončara, sve mi se čini da u Srbiji ne možeš biti političar ako nemaš manu. Bilo da je govorna, telesna, ideološka ili moždana. Ili da se ta mana samo zove – Lončar. Lončarev sindrom.

Zamišljam kako Lončar čestita učiteljicama na Kosovu 8. mart (ovo je prigodna rečenica)…

i padam u bedak.

Zamišljam kako mi Lončar brani srce zemlje…

i padam u bedak.

Zamišljam kako mi se Lončar brine za obrazovanje…

i padam u bedak.

Zamišljam kako nam se Lončar trudi, mora jako da se trudi da njegov patriotizam potre sve krivične prijave protiv njega…

i padam u bedak.

Nemam adekvatnu Lončarevu fotogafiju…

i padam u bedak.

Čuvajte mi Lončara, jako se troši.

Hajde da mu pošaljemo vibre.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

12 Comments

 1. Aliiiiiiiiii – evo i novosti, raspisani izbori! Valjda neće Lončara opet zapasti koji resor……

 2. 😛 to sam naučila na internetu: vibracije, pozitivne vibracije 😉 da mu olakšamo.

  Posebno u ovom trenutku, kada će morati da ode iz sveministarstva. težak udarac.

 3. Eh, ja se poradovala dvaput da je Tomica ex ministar, pa uzaman. Od toga mi zavisi opstanak mobinga na poslu. Ovog puta, tek kad bude izabran neki drugi Tomica, radovaću se. Isto važi i za Lončara.

 4. # Sinadine, staram se 😉

  # AB, fali mu konj za stoprocentnost ove analogije. Najmanje, konj.

  # spes, vidiš, to je čudno, meni Tomica ništ’ ne smeće. To je valjda nije samo pitanje posla, već i fiksacije.

  Recimo, žao mi je što nisam stigla da pišem prilog za portert Samardžića. Dok sam se okrenula, ode mi s vlasti i vratiće se u svoju anonimnost odakle je i došao. Šteta, a baš je leek.

 5. Moram da budem anonimna on

  On je dugo bio asistent kod najstrozijeg profesora na Pravnom fakultetu u NS. I dan danas je docent Dr ali ispituje. otkad je Loncar poceo da ispituje Upravno pravo, svi su se molili da dobiju onog drugog profesora.
  Hocu da kazem da je covek Hitler!Bar sto se ispita tice.
  A sad jos i prekida ispit jer mu zvoni mobilni:Izvinite kolege moram da se javim- poziv iz Vlade!!!
  A mi se ionako tresemo..

  Kad je postao ministar, studenti su odahnuli:

  mislili ste da mi tripujemo da je on strog i
  da nam je to bio izgovor. e pa jebite se,
  sad cela Srbija zna ko je Z. Loncar!!

 6. Anonimna on

  i da negresite dushu, Z. Loncar ima zaista prelepu zenu i cini mi se dvoje male dece. Nije bas sve tako kao sto spolja izgleda…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.