E-administracija

18

Iliti: Informatičko društvo na noši. ako, ako, prohodaće. 

Došao je i taj nemili čas: treba da izvadim novu ličnu kartu. Sećate se? Malo toga se promenilo od tada. (Posle moram i pasoš. Uredno se informišem kako je to u Srbiji i unapred se nerviram.) Krenula sam, elem, u prikupljanje dokumenata, najpre Izvod iz matične knjige rođenih (Subotica), potom Državljanstvo (Novi Sad).

Obe opštine daju mogućnost za potraživanje ovih papira preko interneta, znači, ne moram više da moljakam kumicu iz Subotice. Jupi.

Petak. “Odem” u Suboticu, i popunim sva polja online, prihvatim sve uslove i pošaljem podatke, kad!, “niste popunili sva polja” vratite se nazad. Vratim se, tamo prazna polja. Sva! Popunim ponovo sva polja – isto, vratite se nazad. Zovem telefon dat na sajtu, ljubazan službenik mi reče da se “dešava” i da su “kompjuteri ćudljivi”, ali mi zatraži iste podatke i on ih odmah popuni. Kako ćete da vam pošaljemo? Preporučenom poštom za dva tri dana. Dobro.

Petak, koji minut kasnije. “Odem” u Novi Sad, popunim formulare, pošaljem. Ovi kompjuteri nisu bili ćudljivi, jedino što je nužno da pošaljem kopije uplatnica faksom, pa tek onda. Šatro, sve online, jedino što. Popuni 6 uplatnica, kopiraj, šalji faksom. Kao operacija simuliranja velikog praska. A žurka s kampovanjem tek me čeka.

Ponedeljak. Poštar na vratima. Imate preporučenu poštu iz Subotice. Potpišite ovde, 400,00 dinara.

Javiću kad mi stigne Državljanstvo iz Novog Sada. Ipak, iz Novog Sada u Novi Sad… Pošta je ponekad ćudljiva. A i administracija.

Ne znam. Pitajte ove u Subotici. Kako su se dosetili da prosto reše jednu takvu (istu) stvar?

Uzgred, zna li neko, da li su elektronski potpisi već u funkciji u Srbiji ili je to tek neka priča za futur kondicional?

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

18 Comments

 1. Elektronski potpisi su zakonski regulisani, ali još se ne koriste u praksi. Negde sam pročitao da će kao Pošta ove jeseni početi da ih koristi, mada nemam pojma šta to podrazumeva…

 2. znaš, zavidim ti, ovako riješiti nabavak dokumenata zadire vež u 23 stoljeće…

  kad se samo sjetim kalvarije prošle godine kad sam ustanovila da mi putovnica ističe za mjesec dana…ne dao bog da ti ikad treba konzulat…i to uživo…

 3. # Mišo, baš tako i sama nalećem na neke neodređene tekstove, iz kojih deluje kao da su već u praksi, a onda kao da će tek biti.

  # Gorane, hvala na dragocenim linkovima. Ipak, ni iz prvog mi nije jasno, možemo li već da registrujemo kriptografski ključ? 🙂

  # Studena, prokleto sam nevaljala i nazhvalna, pa to ti je. Ovo je bilo nezamislivo pre tri godine. Ipak, zadivila me subotička praksa, jeftina, brza i jednostavna. Liči na elektronsko pribavljanje dokumenata. Ova novosadska praksa je više ono, kao šminka. Dok se ne rastrčim da sve to poplaćam i dostavim dokaze o uplati, kao da sam bila peške po te papire.

  Zamisli, recimo, da sam im platila elektronskim putem. Na koji bih način mogla da podnesem dokaz o uplati? 😛 Nevaljala sam, znam, ali mi nije dovoljno dobro. 😉

 4. @Tatjana: Da, ima cenovnik i kontakt medju linkovima. Posta je dobila resenje od MTID-a za izdavanje kvalifikovanog el. potpisa, pravilnici su usvojeni i mislim da sada nema drugih prepreka za primenu po zakonu.

  Ako ti medjutim treba kljuc za “potpisivanje sa drugarima”, http://www.cacert.org je pouzdano i besplatno resenje.

 5. Gorane, izgleda da nisam pažljivo pregledala. Na prvom linku vidim samo da je Pošta izgradila PKI sistem, ali da, valjda je trebalo da pretražim levi meni. Vidim sad da sve ima.

  I, ne, ne treba mi za potisivanje s drugarima, s njima mi je dovoljno i “pozz, t.”

  Posao. A kasnije, kada budem mogla online da naručim Državljanstvo, koje ću da platim elektronski a oni to i vide na prvom narednom kliringu, onda će valjda biti vreme i za privatne e-potpise.

  Hvala za linkove, još jednom.

 6. Čekaj malo, ja sam vadila l.k. pre 3 meseca i nisam morala da predajem izvod iz knjige rođenih niti državljanstvo – rečeno mi je da imaju te papire u mom dosijeu, tako da sam uplatila taksu i popunila zahtev i odmah dobila dokument. Jesi li ti uopšte proverila da li ti trebaju ti papiri?

 7. Bubo, u Novom Sadu ti je rečeno? Negde, bilo gde ti je rečeno? Lepo si došla na NEKI šalter i NEKO je pogledao tvoj dosije? Ovo mi zvuči kao naučna fantastika.

  Ja sam se lomatala po supu dva sata (rekli su mi da sam neproposno odevena jer sam bila u japanonkama — fakat piše da je zabranjeno dolaziti u papučama) da popišem šta mi sve treba za oba dokumenta, odnosno, veći deo vremena sam provela tražeći informaciju KAKO I GDE se vadi biometrijski pasoš. Jedino mesto gde sam nešto uspela da pitam bio je šalter na kojem se prodaju Zahtevi, uplatnice i hemijske olovke više vrsta 😉 , ali mi je, na jedno moje pitanje, žena rekla da ona NIJE ŠALTER ZA INFORMACIJE. Kad sam pitala drugo pitanje, gde je šalter za informacije, odgovorila je da NE POSTOJI i da mi je dala već DOVOLJNO INFORMACIJA. Onda se smilovala i mahnula glavom, svoje levo i rekla: Pasoši, tamo. Čovek u redu iza mene mi je posle dao više detalja, za početak gde da odem da pitam.

  Dakle, divim ti se do ludila na mogućnosti da neko negde pogleda tvoj dosije. Naravno da imam negde te izvode, pa ja sam u Novom Sadu vadila lična kartu, u Novom Sadu produžavala ličnu kartu, u Novom Sadu menjala adresu u ličnoj karti i u Novom Sadu menjala prezime u ličnoj karti. Naravno da imam dosije, ali ja u onoj gunguli nisam mogla ni da zamislim mogućnost da odem negde nekog da pitam šta je sve u mom dosijeu i šta mi u tom slučaju još treba.

  Jedino što znam, jer piše na tabli, jeste da kada predam papire za LK, onda ne moram da predajem te iste izvode za Pasoš, jer će tek tada “naći sve u mom dosijeu”.

  🙁

  Jesi vadila LK sa čipom? Na ovom zahtevu ne vidim da mogu da izaberem tu opciju. Niti sam videla da je cena taksi i naknada različita ako vadiš sa čipom ili bez njega. To opciju biraš kada predaš papire? Ili su čip ukinuli pod pritiskom SPC-a i kriminalaca?

 8. BubaErdeljan on

  Za čipove ne znam, ja sam ugrabila da izvadim lk dok su mogle stare.
  Inače, lepo sam pre odlaska u SUP nazvala telefonom, oni mi rekli da više građani nisu u obavezi da svaki put predaju izvode i sl. jer sve to imaju u dosijeima, ako su makar jednom vadili lk ili pasoš. Pitali me kad mi istekla stara lk i rekli da bih jedino da je ista istekla preko 3 meseca bila u obavezi da donesem izjavu 2 svedoka o tome na kojoj adresi živim.
  Mesto dešavanja: Južni Banat, Vojvodina

 9. A sada ja sa pitanjem koje je donekle off the topic… Da li se pasosi moraju menjati za nove, biometrijske, i koji je rok? Hvala unapred za pomoc. Ja naime dobijam ovde razlicite informacije. Neki kazu da se mora promeniti do kraja godine, a neki opet tek kada istekne stari pasos… A onda ona cuvena: “ti promeni za svaki slucaj”…

 10. Skoro sam imala doživljaj sa dečijim pasošem, sreća te još biometrijska inovacija nije bila u funkciji. Trebalo mi je tri dana dok sam skupila informacije i dva puta se vraćala jer nisam donela overenu fotokopiju, bla, bla…

 11. # Bubo,

  lepo sam pre odlaska u SUP nazvala telefonom

  ovde ne možeš nijednu informaciju da dobiješ telefonom. Uvek će ti uredno reći da odeš do glavnog sup-a i pogledaš na oglasnim tablama. Jednom prilikom smo zbog posla zvali da pitamo kolika je visina neke takse koju treba da uplatimo. Službenica koja se bavi zahtevima koji su nas interesovali je rekla, “neam ti ja pojma, imaš to napisano u prizemlju”. 😛

 12. # Milena, u glavi mi je 31.12.2008. Ali, nemoj me držati za reč.

  # spes, pa ja sam sad srećna da vadim taj biometrijski, kao, uradiću sve što treba i biću mirna neko vreme. Kad već moram time da se bavim na ovaj ponižavajući način. Kao i svi uostalom.

 13. Joj, Milena, prevelika odgovornost 🙂

  Raspitaću se ozbiljno, pa ću ti javiti. Samo ti je još falila frka s pasošem u tom lepom belom svetu 😛

 14. šta da ti kažem – ipak ja uživam u blagodetima života u provinciji. mala opština, mali SUP, pa i telefonom možeš saznati ponešto 😉

 15. Pa, da, # Bubo, a verovatno se i svi poznajete, pa bude ono, Halo, ovde Buba, Koja Buba, Pa Erdeljan, A, pa tako reci Bubo, kako su tvoji?

  😛

 16. Pingback: Оксиморон

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.