Pokaži mi projekat da ti kažem ko si

17

Iliti: Kako su građani Bora testirali opštinske projekte 

Dok se većina blogsfere bavila nekim svojim stvarima, gotovo neopaženo je prošla jedna građanska akcija čije se jezgro otpora dešavalo baš na blogovima, odnosno, pre svega na jednom: Opština Bor, kojeg uređuje naš Rain Dog, a oko kojeg su se okupili građani Bora.

Koliko god da je svojevremeno akcija David bila masovna, ona zapravo, za razliku od borske, predstavlja i primer neuspeha te masovnosti. Za razliku, borska akcija, sa daleko manjim  odjekom među građanima izvan Bora, donela je pobedu. Reč je o iznošenju na videlo troškovnika (recept isti istacki!) za još jedan “besplatan” koncert i ovoga puta, verovali ili ne, Zdravka Čolića!

Ne znam da li je jasno tom ostarelom čoveku sa estrade koliko je iskompromitovan dopuštanjem da se zavuče u jazbine opštinskih i gradskih lopovluka širom Srbije, a baš me i briga. Mnogo je važnije da su ceo “projekat” (bar za sada a nadamo se zauvek) popušili i njegovi inicijatori, i svi za koje se sumnja da su u lancu p/kranja novca, od početka — opštinske kase napunjene našim novcem, do kraja — računa privatne kompanije koja je taj novac trebalo da “iskoristi” za besplatan koncert.

Da zlo bude veće, račun privatne kompanije kao i sama kompanija, pripada i čoveku koji je u opštinskoj vlasti Bora zadužen za poslove kulture, baš tog sektora koji je nosilac projekata besplatnih koncerata. Čovek je profesionalni menadžer bez obrazovne biografije, javnosti poznatiji kao mendžer Marije Šerifović u trenutku njene pobede na Evroviziji.

Koncerta neće biti. Zato što građani Bora nisu dozvolili da ih potkradaju i prave na budale. Čestitam. 

Ako pogledamo samo po Srbiji, primetićemo da su ovu formulu primenjivale skoro sve opštine: besplatni koncerti na trgu za nenormalne pare. Postoji sumnja, gledajući sve te naduvane troškove, da su i ostali sektori po opštinama imali neke svoje ventile za isisvanje para iz kase, manje vidljive i manje eksponirane, jer, kako bi drugačije takvi budžeti dobijali saglasnost svi članova opštinskih odbora? Ja tebi zažmurim ovde, ti meni zažmuri tamo, daj malo da nakrmimo partiju a deo svakako uzimamo za sebe i, svi srećni.

O visokoprofitabilnim projektima dotiranim ogromnim sumama iz budžeta opština i gradova, kao što je Sting, ili Eros Ramacoti, valjda ne treba ni govoriti zbog opasnost od povraćanja.

Na borskom, inače odvratnom primeru, frapantno je da je ni Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa nije reagovao iako je dobio papir na kojem se jasno vidi da Saša Mirković, član opštinskog odbora Bora zadužen za kulturu, prebacuje 90.000 evra firmi Saše Mirkovića, Beoton, za organizovanje besplatnog koncerta Zdravka Čolića! To je, inače, nakon iznošenja ovakvih dokaza, poziv tužilaštvu da radi svoj posao i odmah reaguje zbog pokušaja ovakve prevare. Koliko sam razumela, niko nije reagovao.

Osim građana Bora.

Za ovu akciju nije bila samo dovoljna građanska svest, već i lična hrabrost. Bravo, majstori!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

17 Comments

 1. Ih, sam’ da si gledala Kustu na mojemu gradskom trgu!!!
  Milina jedna…kako zine ispadaju ‘iljadarke!
  Da se razumemo, pošto “slučajno” znam koliko su koštali neki drugi koncerti, za ovaj ne mogu ni da pretpostavim, jer ko god da ih je pit’o dobiv’o je isti odgovor: a-a.c.jok.neće kaže.pa bilo besplatno!
  Celu priču, ničim izazvanu, uooopšte ne opravdava moja mladalačka zaludjenost Dr Neletom. Plaćeno je preskupo, sumnje nema, samo je strašno to što nikakva građanska inicijativa da se takve i još gore stvari isteraju na čistinu ne postoji. Jer, u mojemu selu više ne znaš ko kome i koliko trpa u džepove, nit’ ko koga drži u istome.

 2. # whisp, niste znali pošto je, jer verovatno nije bilo ko da pita, a sve pozivajući se na Zakon o informacijama od javnog značaja: koliko?

  Svi smo svedoci da se te besplatne priredbe koriste masovno kao oprobani recept za peračinu, jedni što ne znam nijedan primer, osim ovog borskog, da je sprečio takvu nezakonitost.

  Hvala za zvezdice, znam da su za Borane.

 3. Dok bar po jedan u svakom gradu ne nadrlja žešće, takve stvari će se dešavati uvek iznova. Baš kao što si rekla, “besplatni” koncerti su dušu dali za mažnjavanje para iz budžeta.
  Videli Srbi da se u Evropi održavaju besplatni Novogodišnji koncerti pa “pojačali varijantu” – održavaju ih celo leto. I pravo i Miholjsko. 🙂
  Mi inače, još nismo dobili rat, ali ova pobeda nam je zaista dala krila.
  Nije nevažno i to što je cela priča krenula iz blogosfere. Ja nekako tu blogosferu zaista doživljavam kao prostor u kome živim isto kao i Bor u kome mi je smeštena guzica (setih se sad onog Robertovog&Oliverovog predavanja na BlogOpenu, “Blogs and The World Revolution”, ko je bio pažljiv znaće na šta mislim)

 4. Pa, niste dobili rat, ali bitku jeste. Uostalom, sada bi bilo važno da vas cela blogosfera podrži i da svi pržimo cele ove nedelje, da slučajno ne bude budžetski dotiranog koncerta sledećeg vikenda.

  Uostalom, ako je u stanju da namakne sponzore (bez reketa, pogledala sam i drugo uključenje u TV Bor kod Broskog, sa kotlovima i reketom za Bor Travel), neka se koncert i održi. Šta fali, nek uživa narod. Ali ne preko svoje grbače.

 5. Opet ispada preko naše grbače jer je Bortravel neki dan rebalansom budžeta dobio 13 miliona dinara, baš sa idejom da deo tih para bude kobojagi donacija. Ali je usput puklo.
  A za subotu planiramo da prijavimo policiji skup baš ispred Doma kulture. Budući da ovi iz organizacije koncerta još nisu prijavili ništa, ne vidim razloga da nam policija to ne odobri. A posle neka gledaju kako će da odobre održavanje koncerta na istom mestu. 🙂

 6. I nije samo to. JEDINI gradski prevoznik “Bortravel” je, osim što je dobio rebalansom (4. po redu ove godine!) izvesna sredstva, istovremeno i povećao cene karata u gradskom i prigradskom saobraćaju. Verujem da mu nije lako da izdvoji reket od 1,5 miliona dinara.
  Nažalost, Borani su se kasno “opasuljili”. Ova pljačka traje ko zna otkad, samo su se sada pojedinci toliko osilili da su budžetsku rezervu nakon šestomesečnog nenamenskog trošenja sveli na 147 dinara (STO ČETRDESET SEDAM DINARA). Borska opština je inače siromašna. Nema novca. Većina Borana ima velike probleme i zauzeta je njima. Lako je njima manipulisati i organizovati “besplatno opuštanje” uz Zvezde Granda, Čolu i sl. Još su i zahvalni za to, nesvesni svoje nesvesti.
  I nakon mnogih upozorenja i apela koji su stizali iz ustanova i preduzeća, nisu uopšte imali nameru da prestanu sa tim.
  Sada su se suočili sa ogromnim nezadovoljstvom javnog mnjenja, predsednik opštine je zbrisao na Palić (ali ne u strahu od javnog mnjenja, već u strahu od Saše Mirkovića), Beoton je uplatio Beotonu obećan novac za gostovanje Zdravka Čolića, 🙂 ali eto, zakazao je drugi glavni sponzor Bortravel i pokrovitelj Opština Bor.
  Da normalan čovek prosto ne poveruje!
  Hvala Tanji – ona je prva (koliko je meni poznato) na svom blogu obznanila ono što se u Boru dešava. Molim ostale da pođu njenim stopama i pomogunu da što više ljudi sazna šta se u Boru dešava.
  Videli ste na Blog Openu kako je u Boru i u septembru hladno. Zamislite taj jaki hladni severac na još 20-tak stepeni nižoj temperaturi. A mi ćemo, to je gotovo izvesno, tokom zime proći veliku Golgotu.
  Kao cvrčak.

 7. # Rain,

  Bortravel neki dan rebalansom budžeta dobio 13 miliona dinara, baš sa idejom da deo tih para bude kobojagi donacija. Ali je usput puklo.

  O, bože, kako su se samo upetljali, a sve da se neko ne seti. Strašno se radujem zajedno sa vama što je popucalo. Strašno.

  Zaista mislim da je to jedna velika pobeda koja će moći da postane primer za mnoge.

  Da nije strašno, zaista bi bilo smešno kako se oholo raspoređuje novac jedne siromašne opštine.

  # AnaJ,

  predsednik opštine je zbrisao na Palić (ali ne u strahu od javnog mnjenja, već u strahu od Saše Mirkovića),

  ???????????

  A ko je taj Saša Mirković, u stvari?

 8. Inače, da, i u Novom Sadu za vakta radikala su javna preduzeća (koja pri tome imaju i monopol) bila najveći gubitaši. Da ne veruješ!

 9. Bortravel je privatno preduzeće koje ima monopol nad javnim prevozom i dobija subvencije od opštine.
  Mis`im… i moja baba bi bila uspešan privrednik na taj način. 🙂
  Nego, da ne davimo svim detaljima, u svakom gradu ima sličinih stvari (koga baš zanima, sve ima na opstinabor.com). Negde malo više, negde malo manje.
  Bitna je akcija. 🙂
  Evo danas nam se priključili javno i stručni radnici Narodne biblioteke Bor, što je kudikamo hrabrije od ovoga što rade blogeri.

 10. Borska i novosadska toplana imaju isti dug= 300.000.000,00 dinara
  Samo sto je Novi Sad sest puta veci po broju stanovnika, mozda se laske izvuce iz dugova??????????

 11. Kod nas, u Aranđelovcu, nisu plaćeni materijalni troškovi ni jednoj ustanovi sa budžeta (škole, Biblioteka, Muzej,…) još od januara, gas isključen još pre kraja prošle grejne sezone, plate kasne mesec i po do dva, u zavisnosti od “priliva” u budžet koga uglavnom nema dok se načelnik finansija slučajno obreo u Budvi u vreme Madoninog koncerta,… i tako. I SVI ćute. Baš SVI. I ja 🙁 jer vidim samo da me čudno gledaju kad kažem da mora nešto da se uradi.

  Svaka čast Boranima, svaka čast. BRAVO!

 12. Odlicna vest!! Svaka cast “inicijativnom odboru”:) To govori da nikad ne treba unapred odustati u strahu od neuspeha. Deset puta nista, jednom uspe, i to je bolje nego 11 gubitaka, ne? Napred nasi:))

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.