To se uvek drugom desi? C!

2

Kao, to se uvek drugom desi i mnogi čak i dobiju potvrdu ove neistine. Eh, mi ne. Obijanje stana se uvek dešava drugima. Dok se ne desi tebi.

obijanjeZa to vreme, ne radiš nikakva posebna obezbeđenja: u tvom stanu i tako nema ništa važno, a i svakako se to drugima dešava, što bi se nešto posebno opterećivali time. Obična brava, toliko noći u kojima se uopšte nisi zaključala, toliko odlazaka u obližnju radnju a da je stan ostao otvoren. Mislim, šta? To se uvek drugom desi.

I onda, jednog dana, dođeš pred stan i vidiš da ti cilindar od brave visi, da je nekako kljoknuo i odmah, iako nisi imala ranije iskustvo, znaš da se to konačno desilo i tebi, pička ti materina.

Hvataš bravu rukavom, da ne brkaš otiske koje policija neće ni pogledati i kročiš u svoj… hm… u svoj, pa, recimo u ono što je bilo tvoj stan. Od šoka obavezno zaboraviš koji je broj policije i pitaš svoje devetogodišnje dete koje će znati. Ali, ipak prvo zoveš muža. A onda pomaziš psa, koji je doprineo opštem neredu tako što je izvukao od negde tvoju novu najlonku i vedro je dovukao u dnevnu sobu, usput pogrickajući nekoliko izvoda iz matične knjige rođenih, baš onih koji nisu stariji od šest meseci. I srećna si što ti je pas verovatno mahao repom kada su “gosti” ušli, pa ovi nisu imali potrebu da ti ga smiruju.

Jebote, stan ti je bio prazan dva sata, a i još uvek je prepodne! Kako se to baš tebi desilo?

Mislim, nemojmo se zezati. Obezbedite stan, zaključavajte automobil, novac držite u banci, a zlato u sefu. Ako Vam cilindar od brave viri dva centimetra napolju, ne budite lenji da kupite šilt i da ga ugradite na bravu. To ne košta više od par hiljada dinara a predstavlja smetnju obijačima, a svakako ćete vađenje cilindra, nameštanje privremenog novog i stavljanje nove brave platiti više. O blindiranim vratima koja su izazov i za vatrogasce, o naknadnoj i punoj ceni tih vrata, da i ne govorimo.

A da pričamo o tome šta ćete zateći u stanu, osim onoga što više nikada nećete videti, pa nemoj da pričamo o tome. I tako to nikada nećete zaboraviti.

Znači, ne dešava se drugome. Desilo se meni. Uradite sve da se ne desi i vama.

Ovo će ih sprečiti

Evo nekoliko saveta:

-Postavite makar jednu sigurnosnu bravu na vrata
-Zatvarajte prozore i vrata na balkonima kada niste kod kuće
-Prozore i terase na nižim spratovima zaštitite rešetkama
-Ne pričajte svima kuda i kada putujete, i ne ostavljajte takve poruke na sekretarici
-Sklonite dragocenosti kod prijatelja, komšija ili rođaka, ili ih deponujte u sef
-Osnovna zaštita stanova jeste ugradnja sigurnosnog štitnika koji pokriva cilindar brave, ojačanje štokova i šarke koje drže vrata
-Ne dešava se samo drugima.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

2 Comments

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.