Kao golubica (I)

27

Neka oni koji se bave marketingom kažu kako se to stručno zove i da li je novo na našim prostorima, a ja ću da ispričam šta i kako se desilo:

Prvo je stigla ponuda od agencije za marketing da pod komercijalnim uslovima napišem dva teksta o jednom novom proizvodu. Potom sam dobila dva uzorka novog dezodoransa DOVE, zato što sam lepa kao golubica i zato što mi je blog lep kao golubica i zato što su baš ovoj golubici ponestale postojeće zalihe dezodoransa. I poziv je stigao, da se razumemo, pre nego što sam celom svetu objavila da se na moj krov naselila porodica gugutki iz familije golubica.  Znači, reč je o objektivnom nalazu da sam ja stratifikacioni uzorak golubice za ovakvu strategiju, uz pride četiri-pet blogerki za koje još ne znam koje su.

Formalni deo:

dove_hair_minimizingProzvod se zove DOVE Hair Minimising. Znamo na koji se hair misli, i pouzdano znam da niko ovoj golubici, osim njenog muža, nije virio pod pazuh. Moj zadatak je da javim svojim čitaocima, što sada i činim, da ću isprobati ovaj dezodorans i njegove učinke na hair minimising u naredne tri sedmice koliko ću testirati ovaj proizvod, o čemu ću svoje čitaoce naknadno obavestiti.

Odmah da vam kažem. Miris nije od mojih omiljenijih – Wild Rose, mada ne podseća na miris svoje starije sestre iz Bugarske, ima nešto više rafinmana, DOVE je to. Onako, letnji je, možda bi vam se i dopao. Pakovanje je prijatne boje i nežno obećavajuće, a meni je na testiranje dostavljen dezodorans u spreju koji neću koristiti jer to ne radim već godinama, principijelno, zbog polucije i ozonske rupe, a ne mogu ni da zamislim da stavljam na sebe nešto što ima butan, isobutan i propan. Drugi proizvod iz iste grupe je roll koji nisam dugo koristila (verna sam stickovima), ali će poslužiti kao manji zagađivač. Ono što mi se dopada sa rollom, nema aluminijuma cirkonijuma, za koji sam pre nekoliko godina poverovala da je izazivač raka dojke i zbog kojeg nosim lupu da čitam sastav proizvoda kada odlučim da dezodorans promenim.

Neformalni deo:

juliaroberts

Ako zanemarim asocijaciju na Džuliju Roberts i Austrijanke, ako one još uvek izbegavaju da uklanjaju dlačice, kao što se sećam sa plaža Jadranskog mora, u vreme dok smo još bili SFRJ, za mene je ova ponuda zanimljivo iskustvo. Čim sam je dobila, googlala sam i videla da se ovaj proizvod na isti način već reklamirao po svetu i tako sam i saznala za ovaj bizaran žbun pod pazuhom najplaćenije glumice na svetu — jer se većina blogerki osvrnula na ovaj detalj (detalj?).  Sad ćete vi meni, ako hoćete, reći da li vam se marketinška strategija dopala i da li biste vi, možda, drugačije napisali prvi komercijalni post? I, da li biste uopšte prihvatili da pišete plaćeni post?

Lično, nisam dobila nikakvo uputstvo kako i o čemu da pišem, niti preporuku da pišem da je super ili jupi, ako mi se učini da nije.  Samo tempo – jedan post kad dobijem proizvod i jedan za tri nedelje kada budem mogla da ocenim učinak. Biće još i kampanja na fejsu, ali o tom, potom.

Kao što vidite, ova golubica je prihvatila i znatiželjno očekuje da vidi koje blogerke rade isto što i ja, a naravno i da čujem vaše mišljenje. Može i o proizvodu 😉

Golubice:

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

27 Comments

 1. A slutim a ću od sad na svakom proizvodu zagledati…el ima tog aluminijum cirkonijuma ili nema!
  Viš, fina edukacija 🙂

  • # et,

   A slutim a ću od sad na svakom proizvodu zagledati…el ima tog aluminijum cirkonijuma ili nema!

   To se i meni desilo. Kad sam čula, uletela u kupatilo i čitam sastav mm i mog dezodoransa i, pravac kanta!

   Međutim, fora je u tome što na stikovima i rollovima moraš da odlepiš jedan sloj etikete da bi videla sadržaj. Verujem da je to protiv zakona o potrošačima svuda u svetu, ali kod nas prolazi. E, sad, mm i ja lepo odlepljujemo u sred radnje, da možemo sve da pročitamo, samo čekam da me spapči neki nadrndani poslovođa 😉

 2. # et, lepa golubice! E, pa tako nešto sam i mislila. Imam još neke ideje, ali da sačekamo 😉

  # rain, hoćeš hladne vode?

 3. I tako se Julija od Pretty Women dezondorirala u Business Women 😛
  Moram priznat, ovako napisano zvuči zanimljivo, a naravno, i veliki plus za brigu oko ozona 🙂

 4. # Deda, golube 😉 Nego, pozdravi babu, mogu da joj pošaljem golubicu u spreju, ako hoće i ona da testira 😛

  # Studena, baš sam mislila kako ću da pišem, a onda sam odlučila da ne mislim puno. To mi bolje ide 😉

 5. O njihovim proizvodima imam(la) sam lepo misljenje.
  Samo, nisam sigurna, koliko ovakav vid marketinga moze da im donese 🙂

  P.s. glas protiv alumijimuma i antiperspiranta.

 6. # linga, meni je i tako marketing nepoznanica. Ja ga konzumiram i uvek imam svoje mišljenje da li je nešto dobro ili loše urađeno 😉

  A ovo, šta ja znam, učinilo mi se da je novo i da bi moglo da ima efekta. Uostalom, ja imam svoj interes, Unilever ima svoj, pa smo se lepo našli 😀

 7. Moo, naravno, tebi lepo, nego ne znam da li ce biti i njima.
  Uostalom mene su, iako sam vitka, kupili onom kampanjom za devojke koje nisu ofingeri i anoreksicne. To im je bio pun pogodak.
  Promovisanje preko blogerki… videcemo 🙂

 8. # Linga, i ja sam volela tu reklamu, to, sve su žene lepe. Ona je bila pun pogodak u teroru ostalih da sve moramo da imamo sjajnu i bujnu kosu, čvrste butine i velike grudi, savršeno lice i skupu tašnu, inače smo dreševi…

  • Pa, vidi: u svetu onolike konkurencije, raznih brendova koji pokrivaju jedno te isto, nekako se valja izdvojiti.

   Kako biraš štampon, na primer? Ako se odlučiš za jedan brend, on te svaki put kada odeš u radnju optereti novim proizvodom na kojem obavezno piše NEW!

   Ako kreneš da menjaš brendove, sludiš se od reklama, bokte, one sve na reklamama imaju kosu da se usereš, kakvu ti ne možeš imati za sto godina. Ali ipak, ono kao.

   I onda staneš ispred rafa i možeš da kampuješ, dok ne doneseš neku odluku, za koju ne znaš da li će zadovoljiti tvoja očekivanja.

   Sa ovom kampanjom se valjda stvara veza, lična, između blogera i čitalaca, možda će mi neko poverovati ako budem zadovoljna. Pa, čak i ako ne, postojaće prepoznavanje na rafu 😉 i neka posredna iskustvena kopča sa proizvodom.

 9. Pingback: feed.blog.co.yu » Blog Archive » Ponovo o odnosima s blogerima - Uspešan primer

 10. Pingback: Ponovo o odnosima s blogerima – Uspešan primer | Dragan Varagic

 11. Pingback: Džejn’s Two Cents » Blog Archive » Mirisne dogodovštine u najavi

 12. Pingback: MOOŠEMA » Blog Archive » Kao golubica (II)

 13. Pingback: ArtMistakes » Bez dlake

 14. Pingback: www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Kako mudro investirati lični Social Media kapital

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.