Štefica Cvek u raljama birokratije

0

Pa, ti budi žena. Dama, što bi se reklo. Lepša polovina. Ima li još koji ponižavajući izraz za ženu? Dvojba da li ste gospođa ili gospođica u četrdesetoj? I da li se time završavaju sve tvoje komplikacije?

Budi žena, pa se i udaj. Pa gubi vreme i živce sa promenom prezimena, ako si odlučila da ga promeniš: lična karta, pasoš, vozačka, pa misliš da si i to obavila.

Pa budeš u braku 11 godina i isto toliko godina se prezivaš ovako. I onda odeš na jedan šalter: oni te ne pronađu. Postoji jedna žena, s istim JMBG-om, ali se preziva Devojčaki. To sam ja. Super, ali morate doneti izvod iz matične knjige venčanih.

Uzmite moju ličnu kartu, ne bih je imala sa ovim Prezimenom, da već jednom nisam dokazivala da sam ga udajom promenila.

Neumoljivi su – dokaz, donesite dokaz! Piši, plaćaj takse, sačekaj dokaz, čekaj u redu da vide taj dokaz a onda čekaj da se promena i izvrši.

Onda, stigne ti jednog dana i neka prijava od saobraćajne policije. Tamo stoji da se prezivaš Udato, ali piše da si završila srednju školu i da imaš stalno zaposlenje kao glumica. Oh, oh, oh, zašto ova promena nije uneta? Niste je nikad prijavili.

Na koliko mesta u ovoj državi treba da prijavljuješ promene?

I, konačno, zabaviš nekim stvarima u socijalnom, odjave i prijave, kad! Tamo se prezivaš Devojački, uopšte nemaš stručnu spremu (piše: BEZ STRUČNE SPREME)  i firma u kojoj si radila 1992. godine i koja više ne postoji, te nikad nije odjavila, tako da nećeš moći ni u penziju.

Uopšte mi nije jasno šta će nam taj JMBG kad ga niko ne koristi. I na koliko mesta još stoje neki neverovatno netačni podaci o meni? I da li ću doživeti da svi podaci u ovoj zemlji budu objedinjeni,  ili se može desiti da mi jednog dana ne daju ni da umrem, jer sam tamo negde zavedena sa prezimenom Devojačkim, somborskom adresom i imam nevažeću ličnu kartu jer ni na vratima pakla nema čitača za čip koji si štiklirala da želiš da imaš.

***

‘šmi mater, jedino što je postojano u ovoj državi, to je njena priroda da ona uvek funkcioniše tako da svojim građanima nanosi više štete nego koristi. Samo se menjaju oni koji neće da ti pojednostave život na meru dostojanstva.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.