Diletantizam

13

Iako reč diletant, koju smo preuzeli od Italijana i reči dilettante  ima tako veseo i bezbrižan izvor, to je imenica čiji vlasnici, dok veselo i s uživanjem rade nešto, čine veliku štetu svakom društvu. 

U svojim značenjima i upotrebi, u srpskom jeziku je napravljena mala razlika između između diletantizma (nestručnosti prilikom obavljanja svog posla) i amaterizma (od francuske reči amatour), ljubavi prema nečemu što nije profesija ili za šta ne postoji prethodno obrazovanje, iako je ta različitost zapravo ogromna. Veoma olako, za neki loše obavljen posao će se reći da je amaterski urađen, ili za osobu koja nije dovoljno stručna – da je amater. I to će biti pogrešno.

Trebalo bi ostaviti amatere u kulturno-umetničkim društvima ili u nekim drugim oblastima, a njihovu amatersku delatnost svrstati u hobi, na primer, od kojeg amateri doživljavaju puno ličnog zadovoljstva, a da u isto vreme ne proizvode štetu svojoj okolini a ne moraju ni da joj doprinose.

Za razliku, diletantizam je veoma opasna pojava koja se nekontrolisano širi u zalazi u sve sfere društva. Amatere možete poštovati zbog njihovog hobija i ljubavi prema nečemu što im nije profesija, ali diletanata se moramo plašiti, jer ne samo da su plaćeni za to što rade, već su najčešće plaćeni o vašem trošku i za vaš račun.

Divan takav primer diletantizma pronalazim na zvaničnoj internet stranici Opštine Negotin, a posredstvom Građanskog kruga.

I, tu ne treba puno pameti da čovek shvati kako je do ovakvih tekstova došlo: prilikom svake promene vlasti, opštine i javna preduzeća  zapošljavaju svoje rođake, komšije i kumove, koji uglavnom, niti su kvalifikovani, niti odgovaraju radnom mestu. Uprkos tome, nikada neće dobiti otkaz, samo će se pomeriti sa svog dobrog mesta kada dođe do promene vlasti i kada njihovo mesto bude zauzeo nečiji drugi rođak, isto toliko nekvalifikovan. Rezultat njihovog rada, međutim, uvek će biti isti: prozvođenje šteta.

Sav pisani materijal, uključujući fakture, dopise, pozive, spamove, obaveštenja, sve što (i) u pisanom obliku izlazi iz neke firme ili kuće, deo je PR onoga ko to potpisuje. Tako se stvara prvi a često i trajni utisak o nekome.

A kakav utisak neko, kao Opština Negotin, želi da ostavi na svoje građane? Meni prvo pada na pamet utisak da tamo treba raspisati vanredne izbore. A da će ovu državu, u međuvremenu, uništiti diletanti.

* ilustracija na naslovnoj strani je preuzeta odavde.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

13 Comments

 1. Gde li me samo nađe? Nije valjda tag bio “vutra” …
  Hnxalot za onaj comment i ovaj commentpost. Moj grad je neiscrpan izvor za zajebavanje na račun takvih. I to u svim političkim i drugim opcijama. Prosto se izazivaju da ih kantaš.
  Btw, jutros su između 7 i 8 korigovali deo teksta, ali su ipak ostavili nekoliko idiotarija (“vikenda naselja” ostalo na latiničnoj a skinuto sa ćirilične stranice). Ma, ima toga još (npr. slučaj stranice na temu crkve, gde sam do 2/3 teksta našao 30 grešaka i odustao dalje da tražim jer je i to bilo isuviše). Spremam se da krenem da im “trebim” englesku varijantu. Ako su kao i predsednica nam (moja školska) onda ne mogu da se dobace preko ocene 3 iz tog jezika, džaba bile one silne petice iz predmeta gde se “nešto računa i preračunava”.
  Ta radikalokalpatriotska banda svakog dana pokazuje koliko mrzi ovaj grad. Nikada mi se nisu sviđali ti budalasti domorodački fazoni, ali činjenično ovim gradom haraju likovi iz Srebrenice, Dimitrovgrada, Prokuplja (a laže da je ‘beogradžanin’, kako da ne – stari naziv Prokuplja bio je nekada Magarevo), buljuk nezaobilaznih SR CG/BiH i nedamokosovorepubljik tetris kadrova koji se uklapaju u svaku situaciju i opciju. Za to vreme se lenji negotinci iseljavaju u Novi Sad u sve većem broju.
  Bacio sam pogled na ono “o čemu…”. Da li mi se to priviđa ili kolor-šema bloga ukazuje na ‘stranačku orijentaciju’? ;)))))
  Našao ko da ti kaže…
  Ja, tj. mi smo relativno skoro počeli da koristimo blog kao sredstvo za postizanje cilja, iako godinama bijemo po budalama na drugačije načine. Godinama, u dve cifre.
  I tek ćemo.

  poZZ

 2. # Lale, pa ja vas našla putem blogodak.com, gde se informišem. Tu se moj blogerski krug završava 🙂 i u njemu vas pratim od kad ste dostupni. I, inspiracija za ovaj tekst je tekst na vašem blogu.

  Mislim da je to najstrašniji primer diletantizma o trošku građana koji sam ikada videla. I mislim da to treba pokazati svetu i dobro je da ste to uradili.

  A boje moga bloga su boje po mom ukusu 😛

 3. Hm, puno crvenih površina, samo nedostaju 3 bele tačke … stop! Nema navođenja na cilj, nismo “tomahavci”.
  Barabe prave svakog iole razumnog čoveka na budalu, i još se “ko mutavi” trude da nas sve ubede kako je to ‘za dobrobit građana’. Ovde su kroz koalicije na vlasti prošli svi: DS, DSS, SPS, G17, SRS, SNS, NS, Karićevci, lokalni hajduci, SPO … I svako sa svakim, neki kraće a neki duže. SVAKO SA SVAKIM!
  To je čudo od lokalpolitike, za ne verovati. Nema tu ni trunke koncepcije, stranačkih profila ili programa, discipline ili makar – razuma. U Negotinu postoji više registrovanih ogranaka političkih stranaka nego udruženja građana, koja bi bi mogla da se kako-tako svrstaju u NGO sektor. Ne računam kućne savete, udruženja muzičara, pecaroše, pčelare ili rotarijance-vinare. Mislio sam na one kojima je horizont svesti nešto dalje od alata za obavljanje delatnosti.
  Društvena s(a)vest, kako to ameri vole da kažu. A naši političari ne vole da čuju.
  Drago mi je što se NS oslobodio radikalskih daveža svih nijansi, to je ionako grad koji volim podjednako kao i Negotin, u koji bogamuimperijalističkog zaista često dolazim. Grad u kome imam blisku rodbinu, u kome sam bio postTitovski soldat, i u kome imam podosta prijatelja i poznanika. U kome ću možda i sam da živim, ne desi li se nešto konkretnije i kvalitetnje po pitanju oslobođenja Istočne Srbije od Šešeljevaca i njihovih lokalpatriotskih supozitorija u Negotinu, Zaječaru i Boru.
  Zato i pravimo mrežu blogera kojima je preko glave svega što ovdašnje bitange sebi dopuštaju.
  Keve mi, RainDog me pokvario, nisam ja nikada bio takav
  … a baš mu je mnogo trebalo da me “zbari”.

 4. E, pa # Lale, moje boje su ipak nepolitičke. Umorila sam se od svega. Čak nisam obratila pažnju ni na boju vaše lokalne vlasti kada sam videla one nebuloze na sajtu Opštine. Svako bi zaslužio kritiku da pušta u javnost takve tekstove i dobro je da to kritikujete.

  I, nek’ vam je sa srećom, dovedite nepismene u red. Naime, oterajte ih 🙂

 5. Farbaju ovi naši lokalni drvorede u belo mešavinom kreča i polikolora, ovih dana. Po parkovima a ne voćnjacima. Ljudi stručni za tu oblast ne mogu čudom da se načude šta se ovo radi. Ne razumem zašto, kao da ne znaju gde žive.
  Zna se koja vrsta glodara ovde vlada i guli koru. I razum.
  Boje su se toliko izmešale da se nijedna više ne ističe, kao da i ne postoje. Crna rupa neka, šta li je.
  Uraditi ovako nešto (to sa drvoredima) u sred grada, u centru i po glavnim ulicama, znači samo jedno: ako je Negotin nekada i bio grad sada više nije. Sada je nešto drugo.
  btw Ovim našima nije mnogo trebalo da počnu sa imitiranjem grandioznih građevinarskih poduhvata Maje Gojković, koncerata, valcera i vatrometa. Maja ode a oni … neće i u tome da je imitiraju, i dalje se čvrsto drže radikala.
  #
  Linkovao sam blog MOOŠEMA, naći će se ko da ga ovde čita, ima i zašto.
  Nadam se da ne zameraš na spominjanju politike, jer je politika a ne strančarenje za mene neiscrpan izvor. Oni o kojima pišem(o) odbijaju da shvate ili prihvate mogućnost da neko može da misli ili da se bavi politikom a da nije član neke od njihovih sekti, pardon “stranaka”.
  Zapravo, priznajem da me zabrinulo ono spominjanje prezimena i političkih ideja, pa i pretnji. Na žalost, dobro znam šta bi to sve moglo da znači.

  Subota je, idem u čaršiju da čujem u koji će četvrtak nadobudni ministar Marković da neuvede privremene mere u ovu nesrećnu palanku. A ako toga i ne bude, ima još četvrtaka do smaka sveta 2012.
  8)

 6. Opat ja, davim. Pardon – doprinosim.
  Eto, još jedan prilog eseju o diletantizmu: Tekst zakona o udruženjima građana, objavljen na zvaničnom sajtu Skupštine Srbije.

  http://www.parlament.sr.gov.yu/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=660&t=Z

  Ćirilična varijanta – sva poglavlja označena rimskim brojevima, preslovljena su u ćirilicu (И, ИВ, В, ВИИ, ИХ, ХИИ …), plus tačka iza svakog “rimskoćiriličnog” rednog broja.
  Latinična varijanta – samo ona tačka iza …
  Radi se o najvišim i najvažnijim dokumentima ove zemlje. Zakonima.
  Ovako baš izgledaju evropski, nema šta. Svet da gleda, a da ne vidi.

  Pravopis srpski kaže (odeljak “interpunkcija/pravopisni znaci/tačka”, stav 10):
  http://www.ns-caffe.com/content/view/233/103/

  😕

 7. Draga Moo, ponovo moram da ti se javim, i opet u ovoj kategoriji.
  Pa pogledaj samo na šta tek liči blog negotinskih demokrata!!!
  Ovo im je najkonkretnija stranica, o (zaista) njihovom stavu.

  http://ds-negotin.blogspot.com/2009/11/mesto-za-vase-komentare.html

  Kakav užas.
  Ključa od gluposti.
  Nema ni smisao, ni ideju, ni gramatiku, ni svrhu. Greška do greške.
  Bili su mi maznuli preksinoć jedan kompletan post, pa ga posle uklonili jer sam ih prijavio “tamo gde treba”.
  E ako, zato je moj poslednji post ovaj:

  http://gradjanskikrug-civiccircle.blogspot.com/2009/12/otisak-svega-do-sada.html

  Neverovatno, a sada su oni na vlasti, do izbora. Bolje nemoj da gledaš “onaj” sajt Opštine Negotin. Uplašićeš se.

  PoZZZ

 8. Šta, i to su sad skinuli?! Nebitno, ostaje umesto 10 još 9 budalaština, ali ja neću da im kažem kojih.
  Nisam linkove ni proveravao, ali oni definitivno nisu više normalni. E, zato ja za sve prvo napravim screenshotove pa tek onda bijem …
  Hej Moo, hvala ti puno za dojavu, niko iz Negotina to nije primetio.

  pozzz

 9. Mnogo kasnim (sa 137 otvorenih tabova…), ali šta im to dođe “zaštitni pojas”? Da li je to nešto poput srednjoevekovnog pojasa nevinosti, samo sa bacačem plamena?

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.