Građanin Vs SBB: Ćerali se tri nedelje dana

9

Osvane nam jedno popodne neki štrik preko stepenica blizu naših ulaznih vrata, gledam šta li je, da l’ da okačim veš ili da stavljam gerlandu i ostale novogodišnje ukrase, pa mi bude rano za to. Odbacim ideju.

Visi, povezuje dva zida iznad moje glave, ali vidim da je fino labav, neko se baš potrudio da sve to izgleda što gadnije.  Utvrdim i da ne bi izdržalo veš, jer je spojeno izolir-trakama i ništa mi se to ne dopadne, a ponajmanje broj pikavaca na mestu radova i prljavi tragovi na zidu na mestu ovog zločina prema mom hodniku.

Pronicljivim pogledom, prateći putanju strujnog kabla, shvatim da jedan kraj ulazi u metalno sanduče. Fino, na sandučetu piše SBB, pravilno zaključim da je ovo njihov štrik i da su ga slučajno zaboravili ovde.

Dobar dan, dobar dan.

Da li je ono vaš štrik.

Jeste naš, nije štrik, već strujni kabel koji pojačava signal.

Evo, da znate da smo ga našli i da možete da dođete po njega i vratite nam zid u pređašnje stanje.

Aaaaa, pa to ne može, jer onda nećete imati televiziju.

A kako smo je dosad imali?

Tu-tu-tu-tu.

Tu ponovo zaključim da kablovski internet i kablovska televizija rade zahvaljujući kablovima i da su sad oni krenuli da nam premrežavaju hodnike, a uskoro će možda i stanove i, sve mi se manje to dopadne.

Jedan dan, drugi dan, druge nedelje, hajde lepo, neće lepo, treće nedelje, zivkam, dogovaram se, upozoravam, ljudi smo, predlažem, neće više da pričaju sa mnom, to mora tako a vi možete da slikate, kažem neću da se slikam nego ću da ih nateram da sklone jer to ne može, kaže mi čovek iz SBB, WATCH ME.

To ljuto, čoveče, to arogantno i osiono, kakav samo monopolista može biti.

Oh! Yeah bebe, I AM WATCHIN’ YOU: presavijem tabak i zamolim građevinsku inspekciju da utvrdi kako štrik predstavlja opasnost po bezbednost i zdravlje ljudi, baš tim rečima, što inspektorka danas i utvrdi i naloži SBB-u uklanjanje štrika do kraja današnjeg radnog dana. I’m watching you bebe, very much.

🙂

Neeeeema više štrika. A ima slike i interneta (izgleda da ova nova zgrada koju su nakačili na našu, nije baš srećna, ali, Bože moj, ne možemo svi biti srećni u isto vreme. Sad malo ja.). E, pa kad nisu hteli sa nama lepo, sad će morati da uklone i kablove koji nam prelaze preko krovnog prozora u trpezariji i kvare nam pogled na nebo kada hoćemo da gledamo. I taj štrik da se skloni sa NAŠEG krova. Ne damo dozvolu, doviđenja ste. Tu-tu-tu.

Ne samo to, nego SBB, pa-pa, pa razvlačite kablove tamo gde možete, we are watching IPTV from now on.

E, takoc.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

9 Comments

 1. Svidja mi se ovo: “Ne damo dozvolu, doviđenja ste. Tu-tu-tu.” Samo kada bi taj covek iz SBB-a mogao da cuje ili da bar procita ovaj tekst 🙂
  Monopolisti nikako da se naviknu na propise, dozvole i slicno.. mozda im jos uvek prolazi taj stav da im ne moze niko nista ali tu i tamo desi se slucaj da izgube 🙂

 2. # Slavko, čovek iz SBB je to čuo. To je rečeno pred inspektorkom kada je već naložila da se onaj ‘štrik’ iz hodnika ukloni koliko odmah, tada smo pred njom i čovekom iz SBB-a zahtevali da se skinu kablovi i sa našeg krova. 🙂 Sve je ušlo u zapisnik.

  Nisu hteli lepo, tri nedelje sam ljubazno i strpljivo upozoravala da štrik ne može tako da ostane, k’o da smo na građevini nekoj. Kad mi je konačno neki šefić iz SBB-a rekao ‘watch me’… e, više nije bilo opravdanja za moju toleranciju.

 3. # Aleksandre, hvala, hvala. Pričam s mužem, zaključujemo da bi mnogi odustali. Možda bih i ja, zbog pritiska komšija koji su ipak više voleli tu nezakonitu rugobu, nego da nemaju TV jedan dan (što se, eto, nije ni desilo) i zbog takvog otpora na koji sam naišla (Elektrovojvodina je rekla da nije nadležna, JKP Stan koji održava zgradu je rekao ‘nemojte s njima da se kačite’, Komunalna inspekcija je rekla da nije nadležna ali da sa njima ‘inače ima puno problema’, komšije su rekle ‘a, šta ako nam se budu osvetili pa da nemamo televiziju 🙂 ), ali, konačno, kada mi je neki tamo šefić u SBB-u rekao, posle dve i po nedelje mojih ljubaznih zamolbi da to sklone jer ne može tako da se paje po našoj zgradi – Watch me! – eeeeee, odmah sam našla da je Građevinska inspekcija nadležna: juče sam podnela zvaničan zahtev za izlazak na teren, danas su ujutru izašli i to rešili.

  Jako sam srećna što sam uspela preko Države da rešim bahatost jednog monopoliste.

  # et, mnogo si me nasmejala. Da, da su samo znali, tražili bi odmah neka alternativna rešenja.

  Ništa zato, sada znaju :)))))))

 4. # Dejane, zamisli tek da nemam treninge? Pa da nisam tako fino izbalansirana 😉

  Ovo se zove fokus, na delu 🙂 Usmeravam šinai na SBB i Hajime!

  Inače, stvarno me je oduševila inspekcija. Pa, juče, znaš ti, posle 12 sam išla da podnesem prijavu. Jutros u devet su bili na terenu, sa sve dvojicom iz SBB-a.

  Lepo.

  Vredelo je 200,00 dinara Gradske administrativne takse 🙂 Moo časti zgradu.

 5. I ja se spremam nesto slicno sa mojim SBB ovcima da uradim, do guse su mi dosli…
  Samo ja ne treniram kendo i nisam siguran da li cu uspeti kao ti,lol 😛
  D.Vesic me tera na ovakave komentare, ne bi ja… 😛

 6. # Deda, šta će ti kendo. Potrebni su živci 🙂 I, odluka da im posvetiš tri nedelje. ali, lako je tebi, ti si na raspustu 😉

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.