Moje dojke su OK!

7
 • Dojke su intermedijarne građe, homogenog žlezdanog parenhima.
 • Nema fokalnih solidnih i cističnih lezija.
 • Površne i duboke fascije intaktne.
 • Koža i potkožno tkivo uredne morfologije.
 • U aksilama nalaz uredan.

E, takoca. Ja ne znam tačno šta ovde piše osim što vidim važne i umirujuće reči, homogeno, nema lezija, intaktno, uredna morfologija, a aksilama sve uredno.

Tako sam i mislila jedino što uvek imaš onaj mali strah, nelagodicu dok ideš na pregled, strepnju koja nestane nakon pregleda i izveštaja koji dobiješ. Posle se raduješ skroz i, u mom slučaju, oslobodiš se hipohondrije ili je bar na miru prebaciš na nešto drugo.

Ne radim samopregled, sori grlz, meni je to frka. Da ću naći nešto. Više ono, preletim kada se mažem posle kupanja, da slučajno ne bih nešto napipala. Pipkam se ispod pazuha, tamo mi je manja frka, tamo mi deluje sve preglednije.

Mamografski snimak dojke, oktobar 2009.

Profesorka Lukač kod koje sam danas bila (molim pokretačice ove kampanje Mahlat i Organ vlasti da me se na Dan bezbednosti sete, sete, jer sam platila pregled 3.600 RSD da bih bila u toku s akcijom, jer u domovima zdravlja ne možeš stići na pregled bez čekanja od najmanje mesec dana) je fina, blaga jedna žena, kod nje sam otišla pre jedno dve godine kada su mi na levoj dojci našli nešto što se zove limfonod veličine 9mm. Iako su mi rekli da su te promene (kao i jedna cistična, manja na desnoj) benigne i da mogu da se povuku same od sebe, ja sam povukla sve veze da uradim još jedan kontrolni UZ kod ove profesorke za koju tvrde da je the best, i da uradim pride i mamografiju (baci pogled iznad).  E, da bi bila sigurna da ne treba da idem na onkologiju. Između svega toga sam bila danima na ivici povraćanja od neizvesnosti i još uobrazila neku bolnu osetljivost zbog koje nisam mogla ni grudnjak normalno da obučem.

Poslednjih godinu dana tih promena nema. Povukle se, kao što mi i rekoše.

Elem, profesorka Lukač mi je mirno i polako gledala milimetar po militar obe dojke i pazušnih jama (sad edukativni break: grlz, ovo ne boli, to je najobičniji UZ pregled, ne zrači i nije opasno za zdravlje), sve cokćući kako je sve u redu i baš, baš fino. Onda me je pitala o deci, dojenju, ranijim bolestima i poslednjoj menstruaciji i koliko imam godina.

– 45, od  prekjuče.

– 35? Lepo, fino.

– Če-tr-desetpet. (e, tu mi super, ono kao, držim jezik na gornjem nepcu i valjam glas č kao po plaži, sve pršti od samozadovoljstva. Ni najmanje ne liči na #onokad izgovaram prezime pa se derem na poslednjem slogu: Ve-Ho-VEC)

– Ju!, (tu zastane, pa me pogleda nekim drugačijim stručnim okom svuda, od lica, preko dojki, do zategnutog stomaka ::wink:: ) pa, vi fantasično izgledate! Očuvani, mladi, na vama se ništa ne vidi (tu se misli na razgovor oko operacije bubrega, ablacije placente i ostalim ožiljcima koje imam na telu, duši i u istoriji bolesti).

– Ima nešto malo tragova iznutra (referišem na te svoje ranije muke, ali više se femkam).

– To u ovim godinama, draga moja, više nije važno. Na vama se vidi da pucate od zdravlja i zadovoljstva. Savršeno ste očuvani.

Očuvana! To je reč koju govore starije žene, nama, sredovečnim ženama, I’m totally OK with očuvana.

Hvala profesorka, nije lepo da se ostavlja bakšiš kod lekara kao da si kod frizera, ali mi došlo da joj ostavim za šminku, vikendicu sam već platila. I još, na kraju, rekoh joj da ovo radim zbog akcije #mojedojkesuOK. Lepo, fino, baš fino. Aaa, šta je to blog?

E, takoca. Sve sam dobila za deset minuta i 3.600 dinara: i dobre nalaze i kompliment i parking koji nisam platila u plavoj zoni.

Izvinjavam se što ne poštujem u celosti ovu akciju, ja sam žena u godinama, još držeća, pitajte doktorku, ali ipak, ne osećam se komotno da stavljam fotografije svog poprsja.

Hvala na pažnji, sad idem da radim na miru dalje, a vašu pažnju skrećem i na jedan raniji tekst na sličnu temu, koji treba da vas opasulji ako i dalje mislite da se rak dešava samo drugome: Žena hrabrost.

Moje dojke su OK. A tvoje?

***

Jedna istinita ispovest

Gledala sam TV, ubili su Đinđića, ustanem nekako iz kreveta, sednem pred televizor i nesvesno prođem rukom kroz kosu, od zaprepašćenja. U ruci mi ostanu debeli pramenovi kose, puna šaka. Ne boli ništa. Samo mi suze krenu i ponovo mučnina. Ćerka mala, ja plačem, ona me gleda, ja krijem kosu zgužvanu u šaci, ona me pita što plačem, a ja kažem, zato što su ubili Đinđića. I onda više ne znam zbog čega plačem i zbog čega mi je više muka, da li zbog onoga što gledam ili zbog onoga što živim, ali sam nekako naopako srećna što imam javni povod da plačem naglas i jako.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

7 Comments

 1. Ovo je ono što bih nazvala motivacionim tekstom, idem da se zakažem:)

  Imam samo jednu malenu stvar da dodam: samopregledanje je OUT! Nisam izmislila, rekla mi dr, takođe jedna od najboljih. Zato što nismo dovoljno stručne da bismo to prepipavanje radile same, i zato što žene često, ne znajući šta su tačno napipale, upadnu u paniku. Prve kampanje koje su se bavile širenjem informacija o bolesti su se valjda vodile time da prvo treba podići opštu informisanost pa su lansirale samopregledanje bez analitičnijeg promišljanja na temu.

 2. jeeej! pokrenula sam jednu ženu :-)) ali, lako je s tobom, ti si pametna žena.

  inače, mene su svi lekari koji su mi radili UZ uvek pitali da li radim samopregled i onda me učili kako se to radi, i još mi pominjali da to radim jednom mesečno, na 10 dan od menstruacije. nikada to nisam uradila, ne samo zbog tog straha da ću nešto i naći, već baš zato što pominješ: zbog osećaja nekompetetnosti.

  držim da je umojim godinama UZ na svakih 6 meseci OK. ako, naravno, ne dođe do nekih subjektivnih tegoba…

 3. @Sanje-samopregled je ok ukoliko se radi po odredjenim pravilima i u delu ciklusa kada su dojke “mirne”. Jeste da postoji mogucnost napipavanja laznog cvorica i osecaja nelagode (blago je reci), to se cak i meni kao lekaru jedared dogodilo, ali je, poredeci nebrigu o sebi i samopregled, uvek bolja ova druga opcija.
  @Moo-odlican, motivisuci tekst, uz zelju da ga objavite na mestu dostupnom vecem broju zena:)

 4. drago mi je da nisam jedina paničarka kada je u pitanju samopregled
  lakše mi je, majke mi, da platim ispipavanje nekom ko od toga hleb zarađuje, nego da ne spavam do momenta dok ne uradim uz
  jer uvek napipam nešto
  saznala sam da je to zato što imam fibrocističnu displaziju – i kul. mažem se, masiram se, ali se ne ispipavam s namerom. ne smem.

 5. Pingback: Moje dojke su OK! | Moje dojke su OK

 6. Pingback: Превенција рака дојке | Жељко Попивода

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.