Od kolevke pa do groba

6

Ne bih u startu posumnjala da je reč o  nacionalističkom ispadu, ali sada već ozbiljno počinje da mi ide na živce: nastavnica istorije iz naše osnovne škole (neka sve ostane za sada no-name), odbija da zapamti prezime našem detetu, evo, već godinu i po dana.

Najdraže joj je da koristi hrvatsku varijantu nekadašnjeg političara zbog čije poznatosti većina ljudi u prvi mah napravi takvu grešku. Ali, prvi mah, rekla bih, može da traje samo prvi put. Sledeći put naučiš. Ako i nakon godinu i po dana teraš po svom, ili su glup, ili si bezobrazan.

Naša nastavnica istorije, predmeta koji inače zahteva preciznost baš glede imena i godina, čije prezime je tipično vojvođansko ali bih lako mogla uvek da mu dam neku varijantu koja joj se ne bi svidela, ne želi da jedno prezime izgovori tačno, evo, već godinu i po dana.

Detetu je rečeno da je ispravlja.

Ona se na to ljuti, a nakon toga sin dobije dvojku ili trojku.  Uz ponavljanje ispravljenog prezimena, slog po slog, cereći se.

Ha?

Danas muž ide na sastanak sa njom. Ako do kraja polugodišta napravi još jednu, malu grešku, bilo kog tipa, pogrešno izgovorenog prezimena ili ironičnog izgovaranja punog prezimena slog po slog, ili, ako joj padne na pamet da izbegava da komunicira sa detetom i počne da mu se na bilo koji način sveti zbog ljubazne intervencije koju ćemo danas imati, onda će ne samo ovde da stoji njeno puno ime, već i oba njena prezimena.

Tada će se o tom slučaju informisati i nadležne insititucije, sa našom izraženom bojazni da je reč o nacionalističkom ispadu.

tačka.

***

pogledajte i ostale muke po školi u kategoriji Prosveta.

+++

šta biste vi uradili?

***

EDIT i razvoj situacije: muž bio na razgovoru. Utvrđeno je da je to s prezimenom  slučajnost i da se neće više ponoviti. Nastavnica tvrdi da je Ivan dobar i da je “čista duša”, ali da nisu svi takvi i da ga moramo paziti. Eto, ljubav i latice irisa na sve strane.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

6 Comments

 1. Da zanemarim za trenutak sve ostalo – jesi sigurna da je dama pismena?
  Možda ne ume da čita, realno…

  Koja mizerija :(.

 2. osoba, naime, nije baš pismena. u kontrolnima piše “istoriski”, muči je to “nepostojano j” 😉

  a ja se plašim da je nju dete i tu ispravilo i da je tu počeo rat. ali, ipak, vidim iz kontrolnih (ona svojom ručicom piše pitanja pa kopira), da nije naučila ni sa tim slovom j da se izbori.

 3. Imali smo i mi u srednjoj skoli profesorku matematike koja je pogresno izgovarala prezime jednog ucenika, ali je on na tu temu stalno pravio viceve i sale, tako da nam je bilo prilicno zabavno. U svakom slucaju, ne opterecujte se time, nije to toliko strasno. Ne zasluzuje profesorka da se zbog nje nervirate i da dizete tenziju na jos veci nivo.

 4. @bokvica, verujem da se na tu temu mogu praviti vicevi, posebno u srednjoj školi kada dete može i da se odbrani. ali, ovde, gde se detetu odgovara sa “baš me briga kako se ti prezivaš”, ili “ko si pa ti da ti pamtim prezime”, nije smešno.

 5. @bokvica zašto bi bilo nevažno da li se kaže Nivi Sad ili Novi Sad? Petrović ili Petrovski. Imena, prezimena, toponimi… postoje s razlogom. Možete li se pronaći pod @bikvica. Ne? Pa zašto?

 6. Meni se samo ucinilo da je bolje ne ulaziti u polemiku sa takvom osobom, ako je ikako moguce…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.