Porodici zbog siromaštva oduzimaju petoro dece. Reaguj!

16

[VAŽNO: OVAJ TEKST JE STAR 6 GODINA (IZ 2012.). NE DELITE GA VIŠE]

 

Probudila sam se jutros i dobila ovaj link i jako sam se zainteresovala.

Mi, kao društvo, kao civilizacija, kao roditelji, kao nečija deca, ne smemo ovo da dozvolimo!

Molim vas da pogledate ceo prilog (link na video prilog), sve do računice:

Ova siromašna porodica, za svojih petoro dece dobija socijalnu pomoć od 8.000 dinara. Hranitelji koji bi preuzeli ovu decu, dobijali bi oko 34.000 dinara po detetu!

Siromaštvo NE MOŽE I NE BI SMELO da bude razlog da decu oduzmu roditeljima. Zlostavljanje i zanemarivanje dece mora biti takav razlog, a siromaštvo to nije.

Pitam se:

1. Od kada se deca koja imaju čvrst krov nad glavom oduzimaju roditeljima zbog prokišnjavanja?

2. Zašto se deca, koja ipak imaju šta da jedu (ono što ima), oduzimaju roditeljima pre nego što su roditelji dobili mogućnost da se hrane iz neke narodne kuhinje ili dobiju dodatnu pomoć (ogrev, hrana…)?

3. Da li se deca oduzimaju roditeljima selektivno, da li po nekom ključu, da li samo zato što ovaj Centar za socijalni rad ima na raspolaganju (eto baš) dve porodice koje su hranitelji?

4. Da li je ovo predmet za “urgentno hraniteljstvo”?

5. Gde su ovi radnici Centra bili tokom zime, kada je bilo -20  i metri i metri snega?

Ovo nije logično, ovo nije normalno, ovo nije socijalni program već lakrdija! I ovo treba ne samo ispitati, već  i bučno raspraviti i protestovati.

Reč je o Centru za socijalni rad “Kolubara” iz Valjeva, i ovo su njihovi kontakti:

Centar za socijalni rad “KOLUBARA”
Adresa:
Sinđelićeva 50
014 Valjevo
Srbija
E-pošta: valjevo.csr@minrzs.gov.rs
Telefon:             014 221 114      ,             014 239 201      ,
Faks: 014 221 114, 014 244 802

Molim sve koji mogu i imaju kontakte da obaveste udruženja Roditelj, Bebac, sve te bitke za bebe, sve te novinare i sve pravnike koji bi pomogli da se ovaj “predmet”, u kojem je sudbina petoro dece, najpažljivije na svetu ispita, pre nego što šteta prema ovoj deci ne postane nepopravljiva!

***

EDIT: poslala sam nekoliko pitanja državnom sekretaru za porodicu pri Ministarstvu rada i socijalne politike, kao i ministru Ljajiću . Možete i vi pomoći, kopirajte pitanja, postavite svoja i učinite isto. Imate na to pravo, kao građani.

ovo je pismo:

Molim da nam odgovorite na pitanja koja će u celosti i bez redakcije biti objavljena na mom blogu, gde je već postavljen informativni tekst o ovom slučaju:
1. Da li ste ranije obilazili porodicu Trifunović i uočili razloge za oduzimanje dece? Kada ste ih obilazili i koji su razlozi na osnovu zakona o socijalnoj zaštiti na koje ste pozivate prilikom ove intervencije?
2. Da li ovaj slučaj nazivate urgentnim, budući da ste već obezbedili dve urgentne hraniteljske porodice za decu porodice Trifunović? Šta je tačno urgentno u ovom slučaju, a da nije bilo urgentno tokom protekle, jedne od najhladnijih zima u protekloj deceniji ili ranijih godina dok su se deca rađala i odrastala? Da li beležite slučaj zlostavljanja i zanemarivanja ove dece?
3. Da li ste ranije pokušali da koristite neke druge instrumente za pomoć porodici Trifunović (nabavka ogreva, osnovnih životnih namirnica, odeće, narodna kuhinja…)? Da li ste preventivno delovali, i ako jeste, kako?
4. Kako komentarišete situaciju da porodica prima svega 8.000 dinara socijalne pomoći i to samo za 4 dece (u prilogu se navodi da zakon ne prepoznaje više dece od toga), dakle, 2.000 dinara mesečno po detetu, a da hranitelji, koji to rade profesionalno, dobijaju 34.000 dinara mesečno?
5. Kako ste planirali da organizujete psihološku podršku deci koju u isto vreme planirate da odvojite od roditelja i dodatno odvojite međusobno u dve porodice? Da li ste projektovali ceo slučaj na njihovu budućnost i kako?
Unapred hvala na što skorijim odgovorima. Izostanak vaših odgovora će biti takođe objavljen.
Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

16 Comments

 1. Činjenica da hranitelji dobijaju više novca nego roditelji je katastrofa, pokazuje kakav nam je sistem i kako funkcioniše. Dečiji dodatak po meni bi trebalo da prima svako dete, navešću primer da moji roditelji nisu mogli da ostvare to pravo jer su oboje bili zaposleni i imali sopstvenu kuću, a da bračni parovi koji su živeli u roditeljskoj kući, oboje radili i to na boljim pozicijama i pri tom imali još i zemlju ( na ime roditelja registrovanu) su ostvarivali pravo.
  U slučaju da se deca ne zlostavljaju i maltretiraju, kako im može biti lepše rastavljenim kod staratelja nego kod roditelja?

 2. nama je Gordana Matković oduzela mizerni dodatak , koji je tada (1999.god )dobijalo SVAKO TREĆE dete , da bi se napunili džepovi novih lopova na vlasti , a ona sve s jednim detetom , nikako nije mogla da razume da i te pare koje pokrivaju tek deo plaćenih pelena – znače puno !!!
  Treba stvarno g……. motkom rasterati ovu lopovsku bagru , dati državu na doboš , jer i budući pretendenti na vlast su već imali šansu da se pokažu , pa smo bili svedoci i njihovih baljezgarija , javašluka , lopovluka , … Gadan smo narod , inertni , samoživi , korumpirani , primitivni , …Prave vrednosti smo zaboravili !!!

 3. Mislim da niko ne može biti normalan, a da pri tom ne zastane zgađen nad onim što nam se svima dešava.
  Pre nešto više od godinu dana s jednakom neugodnošću pratili smo šta se dešava sa onom porodicom u Americi, kada su im oduzeli decu zbog navodnog seksualnog zlostavljanja. Tada su u pitanju bili “bolesni Amerikanci”. Danas? Ovde?
  Ajmo društvo copy-paste, šalji, šalji, šalji!
  Moo: Jedan predlog za nas info-nepismene, ako može, da ne bauljamo po netu, daj nam linkove.

 4. http://hranitelj.blogspot.com/2012/03/da-li-je-i-to-moguce.html#more

  P.S.
  Ne bi trebalo zamenjivati teze: Hranitelji su pružaoci socijalnih usluga i za taj rad, po ugovoru o delu dobijaju oko 12.400 dinara za rad sa jednim detetom (i do 24.000 dinara za rad sa tri deteta). Za potrebe deteta se isplaćuje oko 18.000 dinara (za svako detet.) Roditelj je prema Porodičnom zakonu dužan da se stara o deci. Iz tog razloga su hranitelj i roditelj dve različite pravne kategorije.
  Što se tiče dečjeg dodatka, hraniteljska udruženja su otvorila to pitanje, kada se radi o deci bez roditeljskog staranja, još 12. septembra 2009. na sastanku u Centru za porodični smeštaj – Beograd. Odgovor ni do danas nismo dobili kao ni podršku javnosti jer “građani neće da se bave politikom”. Savez hranitelja Srbije “Više od porodice” smatra da je način sticanja prava na DD teška povreda prava deteta sa elementima diskriminacije po osnovu socijalnog statusa.

  Savez je spreman da se priključi svakoj inicijativi koja je praktično a ne samo formalno u interesu svakog deteta. Ali Savez kao jedna OCD nema ljudske i finansijske resurse da pokreće ovako krupna pitanja.

  Kao treće i poslednje: u lokalnim centrima ima svega i svačega a po najmanje ljudske volje da se otklanjaju ili bar ublažavaju uzroci socijalnih problema. Pozitivnih izuzetaka svako ima ali oni ne menjaju “pravilo”. Ne trebamo zaboraviti da su lokalni centri za socijalni rad u većoj nadležnosti lokalnih samouprava nego Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Iz tog razloga, iza lošeg rada bilo kojeg centra odgovornost treba da snosi lokalna samouprava. Tako proizilazi da valjevska lokalna vlast ne vodi ispravnu socijalnu politiku, konkretnije – društvenu brigu o deci. To samo dokazuje da je Nacionalni program za decu (NPA) napisan radi samog pisanja i ne predstavlja obavezu lokalnih samouprava na rešavanje socijalnog položaja svojih sugrađana, uostalom kao i Zakon o lokalnoj samoupravi.

 5. Eto jos jednog dokaza za rasturanje porodice i skrnavljenje odnosa!!
  Ljudi bre budite se,zlo vise nekuca na vasa vrata Ono je uslo u nasu kucu odavno.Potrudite se zajednickim snagama i verom da se izborite na Vasa prava koja su Vam oduzeta jer se nekome digao!!!!
  Jasno i glasno:OTPOR,BUDJENJE I POBEDA!!!

 6. Milena Matic on

  Ostavite ih na miru ako im ne mozete pomoci. Ovo je sramota kako hocete rasturite jednu porodicu koja svim snagama kako umije i zna odgaja svoju djecu.Gdje ste bili kada je bilo sve zavijano….sad ste dosli kada je proljece na pragu. Neka vam Bog bude u pomoci …..toliko.hvala sa zeljom da se uskoro dese i novi izbori i narod izabere najbolje koji ce ih predvoditi. Ovi odavno ne pokazuju rezultate i vreme je da odu.

 7. Ljudi,ovo postaje opasno…..nesto se desava….perfidno rade iste stvari u razlicitim zemljama.Potpuno isti postupci a razliciti razlozi.Npr.u Norveskoj su pre mjesec dana indijcima uzeli djecu zato sto “jedu rukama”….????????Zamislite,jedu rukama……to je u njihovoj kulturi i djeca to rade kod svoje kuce.Kako je doslo do toga,da to bude razlog…ne znam….ali javnost se digla.Pa nasim ljudima u Svicarskoj,pa Americi……itd.itd.Nesto se valja iza brda…..zastrasivanje je u toku,al najgore onom kom se slomi “od kicmu”..Napravimo nesto!

 8. Pingback: Slučaj porodice Trifunović: šta kaže Centar za socijalni rad | MOOSHEMA

 9. Pingback: Slučaj porodice Trifunović: odgovor MInistarstva rada i socijalne politike | MOOSHEMA

 10. Aleksandra Mihajlovic on

  SRAMOTA! Oduzeti decu roditeljima i onda ih dati hraniteljima koji ce dobiti novcanu pomoc, gde je tu logika? Zar deci nije najbolje sa roditeljima? Zar ne bi bilo pametnije, bolje za decu i logicnije da se roditeljima da veca novcana pomoc? Pitam se ko je ovako nesto uopste mogao da smisli.
  Ovo lici na neke malverzazije i sumnjive rabote!

 11. monika horvat on

  dobar dan svima i jasam od onih od koga su uzeli decu jako je bilo malo sta sam dobijala na decu 10200 din sam dobijala na petoro dece stan je bio mali stasam mogla placati decu su staratelji okrenuli protiv mene

 12. Снежана Николић on

  Da nisam slicno dozivela,ne bih verovala,samo je razlog lokalnog CSR Uzice bio revansistickog karaktera-4 resenja za NSP po zalbi resena pozitivno u korist korisnika.Tada je ocu koji je 7 puta kao povratnik za krivicno delo osudjivan za nedavanje izdrzavanja prema svojoj maloletnoj cerci,nakon nepunih mesec dana dobio starateljstvo od ZADNJE KRIVICNE PRESUDE,sto znaci da je legalizovana otmica deteta,promena porodicnog stanja a sve u cilju IZBEGAVANJA IZDRZAVANJA.nakon 4 godine cerka je vracena kao socijalni problem koji vec godinu dana pokusavam da resim.Naravno,blagovremeno cu pokrenuti upravni postupak zbog stresa kome sam izlozena(trenutno herpes Zoster) izmedju ostalog.Od deteta koje je bilo dete za primer-socijalni problem.Zalosno je sto u sluzbama posluju po principu licne osvete.
  Za ovu porodicu imate apsolutno moju podrsku ukoliko i koliko je u mojoj moci.Sa njima se ne mozete boriti suzama,samo hrabro i cak poneki presedan bi dao rezultata.Samo okupiti medije,ukoliko je moguce!

 13. leptiric58 on

  Onoliko novca koliko dobijaju staratelji neka dobiju i porodice bez posla sa decom, razdvajanje dece od odgovornih roditelja je bez komentara, nismo svi sposobni da nađemo posao

 14. Naser Bakić on

  Narod mora ustati da spriheči takvu bandu koja zloupotrebljava službeni položaj i krśi zakon. Kakva je to drzava koja moze da oduzme djecu zbog siromaśtva a ne može da im pruži novcanu pomoć od koje mogu da žive. Drzava je dužna da im obezbijedi socijalnu novčanu pomoć a nikako nesmije u tom slučaju oduzimati djecu. Žalost,śta rade sirotinji, Allah ih prokleo za svako zlo koje čine prema sirotinji i nemoćnima…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.