Slučaj porodice Trifunović: šta kaže Centar za socijalni rad

6

Povodom medijskog interesovanja oko slučaja porodice iz sela Popučak, a nakon pitanja koja sam postavila ovom Centru (i ministru Ljajiću čiji odgovor još nije stigao), malopre sam dobila opširan izveštaj o ovom slučaju iz “Kolubare”, koji vam prenosim u celosti.

***

Породица из Попучака

–          Право и дужност свих дечјих, здравствених и образовних установа, правосудних и других државних органа, удружења грађана да обавесте орган старатељства о разлозима за заштиту права детета, прописано је одредбом  члана 263.став.3 Породичног закона.

–          Стручњаци Органа старатељства након добијања пријаве на сумњу о злостављању и занемаривању детата,  разматрају ситуацију детета и доносе одлуку о мерама заштите и услугама које ће се пружити дететету, односно породици.

–          Породица која је у жижи збивања ових дана, је први пут евидентирана у ЦСР 2007.године а по тужби за развод брака, коју је покренула мајка мал.деце, интензивно  је на праћењу, од јануара месеца 2011. године, после писмене пријаве мештана из непосредног окружења, где породица живи. Из пријаве се види, да су деца егзистенцијално угрожена, злостављана, да се по њиховом наводу о деци не води адекватма брига, као и да их они повремено помажу.

–          Средином маја месеца исте године, уследила је писмена пријаве школе о физичком злостављању мал. детета од стране оца. Двоје старије деце похађа школу у којој је отац запослен.

–          У току је кривични поступак код Основног Јавног тужилаштва  у Ваљеву, због физичког злостављања детета од стране оца, а што је један од разлога што је породица и даље била на праћењу.

–          У процењивању степена угрожености деце од стране, од стране Центра као Органа старатељства предузете су неопходне мере, како би се спречило даље занемаривање и злостављање деце, указано је родитељима на евидентне пропусте у извршавању дужности и обавеза према мал.деци.

–          Породица езгистира од примања из радног односа оца мал.деце, у висини од 17.000,00 динара, дечијег додатка у износу од 7.800,00 динара. Сем ових редовних средстава, треба поменути и повремене приходе по основу приватног рада оца, помоћ шире породице – са села, од очевих родитеља, који поседују 8ха земље. Од непокретности поседује кућу и аутомобил.

–                      Нетачни су наводи да је породица корисник новчане социјалне помоћи код овог Центра у висини од 8.000,00 дин јер по Закону о социјалној заштити из горе наведених разлога породица не испуњава услове за признавање овог облика права.

–                      – Тачно је да је породици у више наврата признавано право на једнократну новчану помоћ, за набавку школског прибора за децу, куповину огрева, обезбеђивање основних намирница. Преко локалне самопуправе за сво петоро деце обезбеђени су пакети у натури и хигијенски пакети.

У току дужег праћења породице, родитељи су упозоравани  на недостатке у вршењу родитељског права, неадекватног препознавања и задовољавања потреба деце, лоше сарадње са радницима Центра и неодазивање на позиве како би се сагледале праве могућности ради реализације планова у погледу заштите права и инетереса   мал. деце.

– Родитељима је предочена могућност за привремено измештање деце, док се ситуација у биолошкој породици не санира.

– О процени планираних и предузетих мера упознато је надлежно Министарство, након чега је констатовано, да је тренутно у најбољем интересу мал.деце да се врши интензивно праћење у породици, с обзиром да су се родитељи активирали у коришћењу ресурса шире друштвене заједнице, уочава се да долази до постепене промене у њиховим ставовима и понашању, односно родитељи изражавају спремност да  се на адекватан начин старају о својој деци.

–  Даље конкретније и прецизније информације којима Центар за социјални рад располаже  и на основу којих  поступа , није у могућности да саопшти , због заштите интереса и права мал. деце.

Стручна служба ЦСР Ваљево!

***

Ceo tekst u word formatu, pod nazivom Porodica iz Popucaka, možete preuzeti i pogledati.

Linkovi na video priloge:

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

6 Comments

 1. ” Нетачни су наводи да је породица корисник новчане социјалне помоћи код овог Центра у висини од 8.000,00 дин јер по Закону о социјалној заштити из горе наведених разлога породица не испуњава услове за признавање овог облика права.”

  Porazavajuce je da sedmoclana porodica sa prihodima od 17 hiljada i decijim dodatkom ne ispunjava uslove za pravo na socijalnu pomoc.

  “О процени планираних и предузетих мера упознато је надлежно Министарство, након чега је констатовано, да је тренутно у најбољем интересу мал.деце да се врши интензивно праћење у породици, с обзиром да су се родитељи активирали у коришћењу ресурса шире друштвене заједнице, уочава се да долази до постепене промене у њиховим ставовима и понашању, односно родитељи изражавају спремност да се на адекватан начин старају о својој деци.”

  Koriscenje resursa sire drustvene zajednice = pozvali televiziju i umesali javnost.

  Hvala ti sto si se zauzela za ovo, i sto si odgovor postirala. Iskreno sam zacudjena kolicinom detalja koje su pruzili (mada ih to uopste ne cini tacnim, ali za moj pojam cini ociglednom cinjenicu da su shvatili da su pod budnim okom javnosti, da ne mogu da se tek tako bahate i da svoje postupke moraju biti u stanju da objasne i opravdaju, pa su se malo zaneli). Ne znam kako je kod nas, u vecini drugih zemalja bi ovolika kolicina informacija o ovako osetljivom slucaju gde jos nista nije dokazano, samo je “prijavljeno”, “navedeno” itd…. vodila direktno u debelu tuzbu.

  Sve mi se cini da je interesovanje javnosti ipak uspelo da obuzda profesionalnu “zanesenost” strucnih lica. Navode ozlostavljanju naravno treba ispitati do kraja, a sve ostalo zvuci kao “fluf”.

  Usklicnik u potpisu centra mi je, medjutim, totalni hit, kao i skracenica mal.deca.

  Vel. sam skeptik u pogledu ove cele stvari, sta cu.

 2. O cemu govorite Sasha? Znaci to sto je u toku krivicni postupak kod Javnog tuzilastva u Valjevu zbog zlostavljanja deteta – koje su PISMENO, ne anonimno, prijavili i mestani i skola – Vama nista ne govori? Ako ste pazljivo gledali sve priloge na TV, mogli ste da uocite da se ovaj otac odnosi prema deci kao prema vreci krompira, da ih drzi u kuci !bez struje! (a ima auto), da je jedno dete neleceno od strabizma, da je njegovo misljenje da je njegovoj deci dobro zato sto nisu u kontejneru, da nije pokrio kucu i uradio izolaciju bar 12 godina, koliko mu ima najstarije dete, da je najstarija devojcica vrlo potistena… Ovaj odgovor socijalne sluzbe je, nazalost, upravo potvrdio prve utiske koje sam stekla prvi put pogledavsi prvi prilog koji se emitovao na TV Vujic. Ma znate sta – znate koliko me je briga za ovakve roditelje? Ne pada mi na blagu pamet da se za njih zalazem! Zalazem se, u stvari, za njihovu javnu osudu zbog dezavuisanja javnosti i izlaganja javnosti svoje rodjene dece! Ovde se treba zaloziti za decu, ne za roditelje – sram ih bilo, pogotovo oca…

 3. A meni, Jelena, deluje kao da vi znate o ovom slučaju više nego običan gledalac priloga sa Vujić televizije.

  Najstarija devojčica je potištena? Kako ste videli iz priloga? U prilogu svo petoro dece deluje zbunjeno i to je za očekivati ako je puna kuća ljudi i kamera. ali, vi primećujete, bolje reći, ZNATE da je nastarija devojčica potištena.

  Centar za socijalni rad navodi da je u toku krivični postupak protiv oca po prijavi škole, a vi znate da je i po prijavi komšija i to NAPISMENO (mi možemo samo da naslutimo da je bilo i pismeno). Otkud znate?

  Otac se odnosi prema deci kao prema vreći krompira? Kako ste videli iz TV priloga?

  Otac ima auto a nije uradio izloaciju u kući već 12 godina “od kada je rođena najstarija devojčica”? Ja iz priloga nisam videla da otac ima auto, ali, recimo da je višečlanoj porodici potreban auto da bi doneo namirnice iz grada?

  Dakle, javili ste se ili direktno iz centra za socijalni rad ili kao prva komšinica? Ili imate paranormalne sposobnosti da vidite više od kamere?

 4. Pingback: Slučaj porodice Trifunović: odgovor MInistarstva rada i socijalne politike | MOOSHEMA

 5. Ne, nisu paranormalne sposobnosti, samo citam pazljivo, za razliku od vas: “Породица која је у жижи збивања ових дана… интензивно је на праћењу, од јануара месеца 2011. године, после писмене пријаве мештана из непосредног окружења, где породица живи.” “Средином маја месеца исте године, уследила је писмена пријаве школе о физичком злостављању мал. детета од стране оца.” “Породица езгистира од примања из радног односа оца мал.деце, у висини од 17.000,00 динара, дечијег додатка у износу од 7.800,00 динара. Сем ових редовних средстава, треба поменути и повремене приходе по основу приватног рада оца, помоћ шире породице – са села, од очевих родитеља, који поседују 8ха земље. Од непокретности поседује кућу и аутомобил.” Da, primecujem da su ova deca zanemarena, to se vidi kroz oko kamere, nisu potrebne paranormalne sposobnosti. Takodje, za razliku od Vas, ja ne verujem ljudima koji LAZU – oca su pitali u oba priloga zasto mu Centar oduzima decu, a on je rekao, otprilike, ‘samo zbog krova’, ‘samo zbog nehigijene’… ‘je li to sve?’ pitali su ga; ‘da to je sve’, odgovorio je on – dakle, lagao je, krivicni postupak zbog zlostavljanja maloletnog deteta nije ni pomenuo! Ni za to da ne verujem ljudima koji lazu mi nisu potrebne paranormalne sposobnosti…

 6. tangolina on

  Veoma mi se dopao način na koji si pristupila celoj priči. Nijedna priča nema samo jedan kraj, i kao neko ko radi u Centru za socijalni rad (ne u Valjevu) ali u službi za decu i mlade na sličnim poslovima kao kolege koje su radile sa porodicom Trifunović, bez želje da ikog branim ili napadam, imam potrebu da kažem nešto.

  Posle prijave zanemarivanja i zlostavljanja dece, nesaradljivih roditelja, pokrenut je i krivični postupak protiv oca. Da je ne daj bože, kojim slučajem, neko od dece bilo teže povređeno ili smrtno stradalo, bio bi kriv konkretni radnik Centra koji nije dobro procenio da decu treba izmestiti na bezbedno mesto. Da li smo spremni da se igramo dečjim životima?

  Odluke koje donosimo su teške nama, teške i ljudima kojih se to direktno tiče. Zaboli me kad na osnovu pojedinih kometara procenim da nas neko procenjuje zluradima, ali bih volela da većina njih samo jedan dan bude u prilici da radi posao koji mi radimo. Ne kukam. Volim posao koji radim, ali neretko zatvaranje predmeta nije i isključivanje iz priče.

  Pozdrav 🙂

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.