Dijeta je za gojenje. Tebi treba nešto drugo.

15

Nakon jučerašnjeg posta “Život počinje sada” dobila sam mnogo pitanja, različitih, ne mogu na sve da odgovorim u jednom postu, pa sam odlučila da napišem osnovne stvari o ishrani koje su meni pomogle da se sada osećam slobodnijom, sitijom a u isto vreme vitkijom, zdravijom i sa više energije.

Napominjem da nisam zdravstveni radnik, niti nutricionista ili sportski lekar, i da su svi saveti koje navodim iz ličnog iskustva, testirani na meni lično. Ti, ako imaš bilo kakvu sumnju, najbolje je da proveriš sve sa svojim doktorom.

Elem. (ono gore na slici je izvor naše porodične jutarnje energije)

Dijeta je sranje reč.

I pogrešno se koristi. Treba je izbaciti iz upotrebe kad već niko nema pojma šta je u stvari to. Umesto da dijeta znači režim ishrane, 95% čovečanstva, kada kaže dijeta, misli na mršavljenje i neku spasonosnu taktiku za brzo skidanje viška kilograma.

Ne kažem da nikada nisam bila na tako shvaćenoj dijeti, jesam, kao mlađa — meni, meni tajms. Lično sam proverila na svom organizmu eksperimente sa General motors dijetom (sačuvaj  me bože), pa dijete u kojoj četiri dana jedeš neku drugu vrstu namirnica a peti piješ samo vodu (geez!), pa dijete sa unosom od 1200 kalorija (užas), pa dijete bez ugljenih hidrata (nikad više). Ja sam odličan primer za jo-jo u praksi. Skinem na brzinu koju kilu,  a onda je još brže vratim. Zvuči poznato?

Primećivala sam ljude koji jedu kao mećava i vitki su, a onda se pitala šta nije u redu sa mnom na čije dupe i stomak se odmah zalepe one dve palačinke od sinoć. Upoznala reč “metabolizam” koja me je tešila kada sam ispred stavljala pridev “spor” u mom slučaju. Pa onda “sve sporiji”, kako su godine stizale sve brže.

Energija

Poslednjih meseci nisam bila na takvoj dijeti. Samo sam promenila ugao iz kojeg posmatram hranu. I njenu ulogu. Jako važan ugao:

Energija unutra, energija napolje.

To su te kalorije, zar ne? Unesem energiju da bih živela (jedem), trošim energiju da bih se osećala bolje (treniram). Što više energije potrošim, osećam se snažnijom, a zahvaljući trošenju, više mogu nove energije da unesem u sebe, pa se osećam i življom. Kao čovek, a ne kao žrtva navika u ishrani.

Znači, zaboravi na takvu dijetu i gluposti. Počni da posmatraš hranu kao neophodnu energiju koja pokreće tu savršenu mašinu u koju je smešteno jedino telo koje imaš.

Pomenula sam u prošlom postu – sada jedem pet do šest puta dnevno. Jedem između obroka!

Svaka “dijeta” će ti prvo to zabraniti. Već sada vidiš da je takva dijeta shit. Pa ćeš  se osećati jadno i umorno, iscrpljeno, žudećeš za starim navikama, za keksom ili kesom nekih grickalica, tortama i masnim pečenjem. Pa ćeš da poklekneš i da se razvališ jednom, pojedeš boga oca pred spavanje zato što si se vukao kao krpa ceo dan. I onda ustvrdiš, ne mogu, nije to za mene i batališ sve to.

Obrnuto je. Probaj da jedeš kao ja, na svaka dva tri sata, od momenta kad se probudiš, pa sve dok ne legneš.  I da mršaviš. Kako ti to zvuči?

Energija, a ne makar šta

Dovde ti se sigurno svidelo. Odavde možda i neće.

Ja jedem pet-šest puta dnevno, ali ne jedem makar šta. Unosim e-ner-gi-ju, ne trpam stomak ili kljukam gladne oči. Sednem i jedem.

Nikada (više) ne čalabrcnem, ne jedem s nogu, ne ćapkam ostatke, ne jedem usput (ni putem, ni dok radim nešto drugo). Svaki put, pet ili šest puta dnevno, ja sednem i jedem. Bukvalno. Svesna sam svakog zalogaja, mogo su ukusniji tako. I mnogo sam tako sitija.

Zdrav obrok: pola kile nemasne junetine, pola kile raznog povrća, 250 grama kus-kusa. Cela mudrost.

Jedem samo ono što jeste čista energija: puno, puno povrća i salata (ali puno!), puno belog mesa (ili ribe), sasvim dovoljno (ali ne puno) voća (ne trebaju mi svi ti silni šećeri), više nego ikad badema, lešnika i kikirikija (presnih), zaista puno nemasnih mladih sireva i jogurta. Jaja! Kuvana belanca, ja toliko jedem tog sranja, da bi mi isplativije bilo da otvorim živinsku farmu nego bilo šta drugo. Sve što je integralno, u mom stomaku je: pirinač, brašno, testa, kolači.

Da li ti se i dalje sviđa tvoj novi životni stil?

Nema dijete. Ima samo stila ishrane. Samo od tebe zavisi šta ćeš da jedeš. Možeš da izabereš da pojedeš pljeskavicu s kajmakom u lepinji (prepunu soje, aditiva i gluposti), dodaš joj pomfrit pečen u ulju koje nije menjano mesec dana i da kalorijski, dakle energetski, za tu jednu bezvezariju uneseš u sebe više bezvrednih kalorija i loših masti i ugljenih hidrata, nego što ima u svih mojih šest obroka od juče. U kojima nema ni grama loših masti i ni grama bezvrednih ugljenih hidrata.

Ako sada misliš da nemaš za to vremena, onda si pronašao samo još jedan izgovor: ja radim više od osam sati dnevno, svaki dan treniram dva sata, imam dete u pubertetu i  muža koji nosi svaki dan košulje, i stižem da kuvam (ali ne uvek i da operem sudove). Ima vremena.

Isto (a često i manje) se troši za pripremu zdravog obroka nego za pohovanje mesa. Jelo na gornjoj slici spremim za 20 minuta. (A ti voliš pohovano? I ja. Ali ga pravim sada u rerni, pohovano u korn fleksu ili u mešavini ovsenih pahuljica i lanenog zrna. Šta vezuje taj poh za meso? Pa, normalno, belanca! Pa još ako pre toga imam vremena da ga malo pacujem u začinjenom bezmasnom jogurtu sa puno travuljki i belog luka, ma! Izuzetno ukusno, neočekivana delicija).

Eto, to je cela tajna oko ishrane. Znala si je. Samo još nisi probala sami kod kuće. Probaj.

Samo za žene, muškarci mogu da gvirnu

Nema dijete, ponavljam, oročene na period za koji želiš da skineš višak kilograma. To je odmah neuspeh na duže staze. U krajnjoj liniji, i u slučaju  nekog uspeha na vagi za merenje, samo možeš da postaneš manja varijanta iste sebe, isto mlohava, samo u manjem pakovanju. (spontano krenuh da se obraćam ženama).

Prava dijeta je promena navika u ishrani. Počni već danas da jedeš kao buduća, vitikija ti.

Vitka ti jede više bolje hrane. Svaki dan, ne samo određeni period do prvih rezultata. Jedeš onako kakva želiš da budeš jednog dana i uvek posle toga do kraja života. Želiš da budeš wow, ne samo dok si mlada. Zaslužuješ to. Budi wow ceo život, ali i jedi wow ceo život.

Zamisli samo: imaš samo to jedno telo. Kako želiš da izgleda? Proveri u ogledalu, i ja sam to radila. Tvoj je izbor da li će to da bude olupina, orman, bojler, ili sjajna i očuvana karoserija. O motoru i da ne govorim. Posebno o motoru.

I, ne vijaj rezultat preko noći. Kilogrami se nisu nataložili preko noći, pa tako ne mogu ni da nestanu za nedelju dana. Razmišljaj o tome ne kao o kampanji, već kao o životnom projektu. Svaka tvoja tvrdnja da si s nekom dijetom prve nedelje izgubila tri kilograma, samo znači da si izgubila oko 2.5 litre vode, a ne toliko sala. A najverovatnije je, ako si baš bila drastična u smanjenju unosa energije, da si usput, s tom vodom, izgubila i dragocenih pola kile mišića. Pa znaš li ti koliko moraš da se namučiš (i najedeš) da dobiješ pola kile mišića?! Ne treba ti taj luksuz da gubiš to malo što imaš nekom glupavom dijetom.

Samo malo o sportu, za kraj

Šta je meni potrebno i dovoljno za kućni fitnes

Mišići, eh. Nešto što ja nikad nisam imala. => klikni na sliku, za uvećanje.

Potpisujem da sam imala najravnije dupe na planeti. Ruke tako mlohave da sam zbog njih mrzela leto jer tada dođu na red majice bez rukava. (ovde se sada moj muž sigurno mršti, ali ja znam da je uspeo nekako da me voli sve ovo vreme 😉 )

Počni da vežbaš, kao buduća fit ti. Kao buduća zgodna ti. Počinje malim korakom i velikim znojem i užasnom upalom mišića. Evo ja i dalje, već desetak meseci, stalno imam upalu mišića, jer im stalno postavljam nove izazove.

Počelo je sa dva čučnja, sada je to 30 sumo čučnjeva sa slobodnim tegovima. Počelo je sa 200 metara trčanja. Sada je to 10 km. Počelo je sa 10 minuta muvanja. Sada je to 90 minuta ozbiljnog treninga, a ponekad samo 20 minuta HIIT treninga posle kojeg se od mog tela para uhvati na prozore, a u čemu koristim i ovu oklagiju.

Pitaju me da li me nekad mrzi. Priznajem, ponekad me baš mrzi. I evo šta onda uradim:

mrzi me – ustanem; ne ide mi se – krenem.

vraćam se osvežena, zadovoljna, prepuna energije.

i onda me više ništa ne mrzi ceo dan.

Nastaviće se… mislim.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

15 Comments

 1. Bravo, još jednom!
  Ovakav tekst ne može da napiše neko ko se pati sa nezdravim dijetama, neko ko je gladan i željan svega ceo dan – i to je upravo ono zbog čega većina onih loših dijeta kao promena u ishrani ne funkcioniše kod ljudi.

 2. Sjajno…isto ovo radim već godinu dana i to je taj recept! 🙂 Idem na treninge u Carpe Diem Centar, sjajni momci koji ti samo još malo daju volje da uživaš u kvalitetnom treningu. Čisti otpori..i sjajni rezultati:)

 3. @Slađana, da sam slikala sve to što pravim, onda bi već sutra bilo svega, od supa, preko glavnog jela do dezerta (mmmm, ne odričemo se finih slatkiša). Sve mi se čini da bez slike nije to to.

  Ali, u pripremi je novi sajt, za ove teme, pa će redovno biti svega, i šta možeš u kući, i šta da naručiš u restoranu i šta da jedeš kada te uhvati glad izvan kuće i kako da budeš pametan kada si na koktelu ili žurci :-))

  Naravno, za zdrave ljude nema ograničenja, ne toliko koliko za mene i moj holesterol, zato budite srećni da imate toliko izbora i toliko slobode. više nego ja (mada sam i ja uspela da budem srećna i sita 😉

 4. Zena zmaj 😉

  U biti nista novo receno i verujem svima poznato ali niko ne voli da cuje istinu tacnije vecina radije opet odabere neki carobni stapic umesto onih kljucnih boldovanih reci:

  >>Prava dijeta je promena navika u ishrani.

  i to mora da traje ceo zivot. Mnogi nazalost odustanu i onda opet traze neke carobne stapice.

  Verujem da ce ovaj post mnogima biti podsticaj.

  Bravo!

 5. Ma, ništa novo, Dinke, svi to sve znamo, to piše u Praktičnoj ženi 🙂 . Ja sam se čudila da ljudi misle da sam stvarno pronašla neku novu super uspešnu dijetu.

  A ja sam se samo malo potrudila da znam ZAŠTO je sve to dobro i šta MENI od hrane donosi najbolje rezultate. Svi smo različiti, ali jedan princip za nas sve je isti: dijete ne uspevaju u 99% slučajeva. Zato što ljudi ne kvrcnu u glavi, već se vrate tamo gde su bili i rade ponovo ono zbog čega su bii na dijeti 🙂

 6. DejoGenije on

  Nema potrebe za upalom mišića.
  Aspirin od 500 mg, do sat vremena posle treninga. Sprečava stvaranje mlečne kiseline, koja je osnov upale 😉
  Rekao sam ti i pre neki dan.
  To mora biti način života!

  #gdeještaradi dr Feelgood? :))

 7. Svaka vam cast. Vas poduhvat je za svako divljenje.
  Jedna preporuka sto se tice rekvizita-http://tuber.rs/ . Gume su fantasticna stvar. Ne zauzima mesto, lake su za upotrebu i mogu da se rade vezbe za bilo koji deo tela. Na YT kanalu ima primera vezbi http://www.youtube.com/user/TubeRSport
  Jos jednom sve cestitke.

 8. Ja prolazim slicno iskustvo vec sest meseci.Pocela sam kad sam dosla u fazu hronicnog umora koji nijedan san nije mogao da okrepi.Uzimala sam minimalne kolicine hrane kalorijski “teske” ali nehranljive.Moje telo bilo je otrovano.Posao ceo dan za racunarom i uglavnom sedenje.Poneka lenja setnja vise uzivanja nego sporta radi.Boravak na svezem vazduhu zbog alergija izbegavala stalno.
  Problem je poceo kad su krenule alergije u vidu koprivnjace koja se vrlo brzo prosiri po celom telu sa nesnosnim svrabom.Slucajno sam (mada u slucajnost ne verujem, vise u podsvest koja vodi tamo gde svesno necemo ) procitala sam clanak o testu intolerancije na hranu.Od deset ponucenih simptoma zbog kojih ga treba uraditi ja sam imala devet.Kad sam prvi put dobila listu dozvoljenog ucinilo mi se da vise nista ne mogu da jedem, kad sam sela i napravila jelovnik svatila sam sta sve moram da promenim.Ishrana je individualna, ali u pocetku morate da se posvetite i njoj i sebi.Spremanje hrane trazi malo vremena u pocetku dok se ne izvestite, a i kupovina hrane posle postane rutina, jednostavno ono sto ne smete ne vidite.Pobosljanje se primetilo vrlo brzo, napadi alergije su se proredili i skoro nestali, dobila sam snagu i pocela sa treninzima tri puta nedeljno.
  Osecam se odlicno, smrsala sam 10 kg bez gladovanja, nervoze, odricanja.Zato mi je sve ovo o cemu pises jako poznato i moguce.
  Podrzavam tvoju ideju da svoja pozitivna iskustva podelis, ali prvi uslov da se u svemu ovome uspe je snazna volja i velika samodisciplina, to se ne sme zaboraviti.
  I ja imam 46 godina 🙂

 9. Cool:)
  Ma, meni sada ne treba, ali kao preventiva kad se uzme u obzir porodicno nasledje….qq….
  Ali treba mom muzu.
  Ma, raspitivala se ja kod nutricionista, ali sto ti kazes oni mi samo daju papir sa dve kolone i to ti je to. Odustanem jos pre nego sto dodjem do kuce. Znas ono, nije lako promeniti nesto sto si naucio od mame, babe….uostalom, sta tebi pricam. Ponekad bih da imam nekoga da mi lepo objasni sta jede jedne nedelje, bukvalno sve- kako sprema, koliko, sta… I onda polako da se uvode nove stvari. Ovako uvek nekako zavrsim sa maminim receptima:)

 10. Naravno da sam upoznata sa tim celim protokolom. I sama sam u tom zivotnom razdoblju gde se sve odjednom fizicki dramaticno menja. Valjda sa tim nekim – MIDLLE AGE, je kao da udaramo glavu u stenu and than, you just wake up and ask your self ” what a f. happen”? Cestitam na uspehu ! Do not stop, skolska!

 11. Hvaalaa!! Tako razumem o cemu pricas i cestitam ti sto si uspela i sto delis sa nama! I ja sam bila na svim mogucim dijetama i plus sam stalno gladovala dok nisam shvatila da ce me samo urediti ono ‘sta’ jedem a ne ‘koliko’ jedem :).Samo napred i pisi da te citamo i pratimo 🙂

 12. @dejo genije, ja vooolim taj osećaj kad imam upalu mišića. onda znam tačno da li sam dobro radila ono što sam planirala 🙂

  @tanja, i ja sam slušala mnogo o testu intolerancije na hranu, ali ga nikad nisam uradila. možda jednog dana, opušteno, kad odradim ovaj test meseca čiste hrane bez lekova za holesterol.

  @sladjana, čak i mamina kuhinja može da se prilagodi. zapravo, ja to najčešće radim, prilagođavam poznata, klasična jela zdravijoj varijanti pripreme. ali, oktriće je koliko su svetske kuhinje zanimljive i lagane za pripremu i kilažu. kineska, tajlandska, marokanska kuhinja… priprema do pola sata, niskokalorično i nemasno, a veoma ukusno i zabavno. i, prepuno boja,ja volim jela sa lepim bojama.

 13. Pingback: Pet-šest malih i dobrih obroka za zdravo mršavljenje | MOOSHEMA

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.