Gibanica od heljdinog brašna – low fat, low carb, low chol

4

Ovo je kod nas hit snek koji je, kad sam u frci s vremenom i glavno jelo! Da vam ne pričam da kore od heljdinog brašna imaju totalno drugačiju strukturu i ukus od običnih kora: pune su, dominantne i slatkaste, tačno znate da ih jedete: bez obzira koliko sira stavili, one su tu.

Sve ostalo što čini gibanicu, u ovom slučaju je varijacija na poznatu temu. Ali, da ne bude tipa “četnička gibanica” kako se u narodu zove varijanta s punomasnim sirom i 200 ml ulja (izvinjavam se ovom jelu), ova je finija verzija koja ukusom ne zaostaje, ni za pedalj!

Da ne gnjavim dalje, evo ga recept:

Svi zdravi sastojci

Potrebno je:

 • 500 gr kore od heljdinog brašna
 • 1 kg Ella sira (ili nešto manje, ali svakako dve kutije)
 • 200 ml Fit jogurta
 • 100 ml mleka
 • 3 belanca
 • 1 celo jaje
 • ulje u spreju
 • so po želji
 • malo sode birkarbone, s vrha kašike

Priprema: 

U pakovanju obično ima 8  kora. Podelite ih na dve gomile (po 4) i svaku koru namažite sirom. Na namazanu stranu stavite novu koru i  namažite je. I tako dok ne složite 4 kore, pa puta dva. Svaku od dve namazane grupe kora zavijte kao štrudlu i secite na 3 cm debljine “ružice”. Položite u prethodno uljem nasprejisan pleh. Moj je 15 x 25 cm i poređam oko 15 ruža, 3 x 5 i to izgleda ovako:

Ljupke ružice koje će uskoro imati zlatno žutu boju

Kada sve ružice položite na pleh i malo ih pritisnete da se spuste i rašire, u posebnoj posudi umutite jaja, dodajte preostali sir ako ga ima, jogurt, mleko, so i mrvu sode bikarbone. Kada dobro umutite sve sastojke, prelijte njima ružice i stavite da se peku u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.

I to je to! Kore će biti takvo lepo  novo iskustvo, da niko neće primetiti da ste napravili totalno zdravu varijantu starog i omiljenog jela. Još sa tim ružicama! Možete da vadite komade, a ne da sečete.

Gotova gibnica od heljdinih kora

Hajde da uporedimo nutritivne vrednosti ovako spremljene gibanice i gibanice pripremljene na tradiocionalan način (obične kore, punomasni sir, kajmak, punomasni jogurt, cela jaja):

Nutritivni presek Gibanica s heljdom (parče, 1/15 cele mase, oko 100 gr) Obična gibanica (parče, 1/15 cele mase, oko 100 gr)
Kalorija 135 kcal 319 kcal
Proteina 8 g 18 g
Masti 2 g 17 g
Ugljenih hidrata 2 g 23 g
Holesterol 15 mg 48 mg
Natrijum 15 mg 67 mg

Tip: Ulje u spreju možete i sami da napravite,  umesto da kupujete foru sa maslinovim uljem u spreju (200 ml oko 390 dinara). Ako imate neku manju flašicu s pumpicom, dobro je operite, osušite i u nju sipajte omiljeno ulje. Tim sprejom možete da prskate podloge za pečenje, ili blago naprskate površinu hrane koja se peče. Tako ćete u obroku imati daleko manje ulja, a samim tim i daleko nižu ukupnu kalorijsku vrednost obroka i ukupnu količinu trans masti. Cheers!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

4 Comments

 1. U mom gradu niti u jednom marketu ne mogu naći 100% kore od heljdinog brašna, uvijek ima postotak pšeničnog. Koji proizvođač nudi kore od isključivo heljdinog brašna?

 2. Danas sam napravila i jedva se suzdrzah da ne pojedem sve, ispalo je izvrsnooo 🙂 Obozavam mooshemu!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.