Kako pobediti povišen holesterol

5

Odlukom da promenite ishranu i stil života. I tačka.

Kod mene je porodični tip, IIa, to znači da moja ishrana (naknadno unet ili ne holesterol) ne utiče mnogo. Međutim, rekli su mi da ne utiče uopšte i da moram da pijem lekove.

Pre neki dan sam, nakon mesec dana striktnog režima ishrane, tzv. clean eating, dobila rezultate kakve nikada pre nisam videla bez lekova => dobar LDL i HDL, niski rizici oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, nizak indeks ateroskleroze. Sve to što mi je bilo u panic odeljku. Bez lekova! I s puno vežbe.

Ja sam uspela. Možeš i ti.

Posebno imaj u vidu da je genetski tip holesterola nešto što ima manji broj ljudi, a da je većini problem u stilu života. Verovatno si i ti među njima.

E, pa sad, ako ja mogu da pobedim genetsku indisponiranost, zamisli kako je tek tebi lako da pobediš svoje navike!

Laički o holesterolu

Holesterol je masna, gusta supstanca koja se nalazi u svim ćelijama tela, od krvi, nervnog sistema, preko jetre do mozga. Telo ga samo proizvodi u dovoljnim količinama za zdravo funkcionisanje našeg organizma, za izgradnju hormona, masnih kiselina, važnog vitamina D, i tome slično. Negde sam pročitala da je to 75% našeg holesterola u telu. Ostalih 25% unosimo hranom.

Holesterol se kreće kroz krv, ali ne može sam sebe da transportuje. Kao što se ni ulje i voda ne mešaju, tako se ne mešaju ni holesterol i krv, već se holesterol kreće kroz krv u nekakvim pakovanjima lipoproteina. Ima ih dve vrste:

Loše pakovanje, LDL (Low Density Lipoprotein), koje transportuje holesterol u tkiva, posebno u naše arterije. Što vam je viši nivo LDL-a, to ste u većem riziku.

Dobro pakovanje, HDL (High Density Lipoprotein), koje je zaduženo da transportuje holesterol iz tkiva u jetru, koja ga onda izbacuje iz tela. Što vam je niži nivo HDL-a, to ste u većem riziku.

Problem nastaje što se sav tako masan i lepljiv, holesterol, ako ga je viška u organizmu, zadržava na zidovima arterija, stvara plak – masne pločice koje sve više sužavaju prohodnost krvnih sudova koji postaju krti (ateroskleroza) i prete da se začepe (srčani ili moždani udar).

E. Znači, cilj je da onaj deo holesterola koji unosimo u telo, bude u granicama od onih gornjih 25%, i da na taj način rasteretimo posao nekontrolisanog transporta tamo-vamo po telu.

Brojke i slova

Zdravom čoveku je dnevno dovoljno 300 mg holesterola iz hrane. Ljudima u riziku, kao što smo ti i ja, mora biti manje od 200 mg.

Jasno?

Kako to izgleda na tanjiru?

Računajte da jedno žumace ima u sebi oko 230 mg holesterola. Znači, ako ste u riziku, totalno izbacite žumance iz ishrane. To-tal-no! Samo jedno celo jaje sabotira dnevnu granicu koja vam je dozvoljena, a samim tim sabotira i vaše zdravlje.

Računajte da bela mesa (pileće i ćureće) imaju na 100 gr mesa oko 50 mg holesterola, za razliku od obojenih mesa peradi i mesa drugih životinja koje na 100 gr težine imaju oko 80 mg holesterola. Odmah vam je jasno zašto izbaciti crvena i masna mesa i zašto vam svi preporučuju bela. (Ćuretina, je opet, nevaljalica, ima nizak nivo holesterola ali jako puno natrijuma, to je još jedan naš neprijatelj, pre svega visokog pritiska, zato, obrni-okreni, svakodnevni izbor je sužen na pileće belo i ribe, sa malim izletima u crveno).

Evo priručne tabele za količinu holesterola u pojedinim namirnicama:

[table]
Namirnica Holesterol u mg na 100 gr
Žumanca 6 kom 1458
Džigerica 300
Ostrige 206
Jastog 200
Kremasti punomasni sirevi 110
Tvrdi punomasni sirevi 108
Mast 95
Pavlaka za kuvanje 86
Biftek 72
Riba 70
Ćuretina belo 70
Piletina uopšte 64
Piletina belo 50
Cottage cheese 4% 15
Punomasno mleko 11
Obrano melko 4
Belance 6 kom 0.3
Voće 0
Žitarice 0
[/table]

Pravite pametne izbore!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

5 Comments

 1. Pingback: LCHF – testing, testing… | MOOSHEMA

 2. Koliki je bio holesterol kad je diagnozirana Hypercholesterolemia 2a?
  A koliki je bio u tvom najzdravijem periodu, nakon svih promjena u tvom zivotu?

  Hvala.

  • Holesterol 7.69 (ref. do 5.2)
   LDL 4.35 (procena rizika od kardiovaskularnih oboljenja, preko 4.00 visok rizik)
   LDL/HDL 4.57 (ref. do 3.00, indeks ateroskleroze)

   Sada sam, bez lekova na oko 5 ukupan holesterol, i sve ostalo u niskom riziku.
   S lekovima, kada smo spuštali, ukupan holesterol je išao na 4.

 3. Draga
  i ja sam isti slučaj i veoma sam stroga prema sebi i upravo se držim svega ovg…nažalost nemam rezultata…ako je moguće pošačjite mi neki vaš jelovnik…pomoć…ne volim lekove

  • Draga Bojana,

   Ako je stvarno tako kažeš, da si stroga prema sebi i da se pridržavaš svega što bi trebalo da ti pomogne da dobiješ rezultat, koji ipak izostaje, možda ipak nazad kod lekara?

   Ovaj ceo blog je o mojoj ishrani i fizičkim aktivnostima.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.