Kako da steknete naviku trčanja?

10

Svaki početak je težak, posebno kod odluke da se pokrenete fizički: upala mišića, suočavanje s fizičkim slabostima i ograničenjima, izgovori i objektivan nedostatak vremena.

Tako je i s trčanjem. Ne tako davno, borila sam se sa svim gornjim stavkama. Jezive upale mišića, težina u nogama, disanje, posebno izgovori da nemam (uvek) vremena. Naučnici kažu da je dovoljno da nešto radite najmanje 3 puta nedeljno, najmanje 4 nedelje i da stvorite naviku.

Evo par  trikova koji su meni pomogli da steknem ovu lepu, opuštajuću, korisnu, zdravu naviku:

1.Pronađi program za početnike.

Don't think, just do it

Na Netu postoji bezbroj programa za početnike, uglavnom do prvih 5 kilometara, i svi su manje-više slični i dobri. Ja sam svojih prvih pet kilometara počela prateći ovaj program. Postoji i ovaj. Slični su, i svi će vas dovesti do uspeha veoma brzo. Program vam pomaže da sledite zadatke, da steknete samopouzdanje, da ne lutate kao guska u magli i da uživate u svom napretku bez povreda.

Zahvaljujući programu znaćete šta treba da radite kada izađete na stazu. Bez njega, i bez prethodnog iskustva ili trenera, zaista biste bili izgubljeni. To se i meni desilo prva dva treninga u životu: na prvom sam se preforsirala i skoro razbolela od upale mišića i iscrpljenosti, na drugom sam bila uplašena zbog prethodnog iskustva, i nisam znala šta mi je činiti: da brzohodam, ili da nagazim. Online program vam je kao dobar trener: i učitelj i  podrška.

2. Vodi dnevnik treninga.

Za mene je Endomondo kao prisni prijatelj. Tu sam beležila svoje prve povremene treninge, tu beležim i dalje svaki trening iako sada imam i malo profesionalniju opremu za tracking. Osim Endomonda, pogledajte i Sports tracker ili Run keeper. Ovi sajtovi imaju i aplikacije za mobilne telefone, GPS, mogućnost da čuvate i poredite treninge, vadite statistike, da vidite otprilike koliko ste kalorija potrošili, ali i da pravite svoju malu mrežu prijatelja koji koriste istu aplikaciju kao i vi. Sve to će vas još više motivisati da i sutra izađete na trening.

A mene možete pronaći na Endomondu, pa da treniramo i bodrimo se zajedno 😉

3. Odredi sebi dane kada ćeš da trčiš.

Kalendar mojih treninga u aprilu 2012

Dobar plan je pola uspeha, druga polovina je u vašoj volji i nogama. Živimo dinamično, većina nas ima i porodične i poslovne obaveze i sve to je potrebno uskladiti da bismo imali vremena i za sebe. Ako unapred zacrtate dane i doba dana kada ćete trčati, onda ćete početi celu stvar da posmatrate ozbiljnije i biće vam lakše i da se organizujete, i da sledite taj plan tako da ništa drugo ne trpi.

Ja trčim tri puta nedeljno (utorak, četvrtak, nedelja), rano ujutru, tako da budem istuširana i spremna za početak radnog vremena (ili pijacu nedeljom) kao i oni koji su za to vreme spavali. Planiram da ovog leta ubacim i subotu na Fruškoj gori, dopalo mi se trčanje na terenu. Pronađi i ti dane u koje možeš da učačkaš pola sata trčanja i još 45 minuta pripreme za doručak i posao.

4. Pohvali se drugima!

To je ono što sam ja uradila i za uzvrat dobila ne samo podršku, već i više desetina pisama ljudi koje sam motivisala da se pokrenu!  To je super uzajamna motivicija. Izgovoriš naglas, pronađeš ljude sa kojima to možeš da deliš i koji će se radovati zajedno s tobom, a možda ti se i pridružiti u jednom trenutku.

Kada mi smrtnici, lenjivci i sedeći tipovi pokrenemo svoje guzice, to ima veći efekat na užu okolinu i zajednicu nego kada vam profesionalni sportista soli pamet da treba da se bavite sportom. I mi i oni smo u pravu, ali mi amateri smo životniji, jer smo isti kao i ti, koji čitaš ovo i već u glavi praviš plan kako da počneš!

Zato, raspričaj i trči! U stvari, obrnuto.

5. Investiraj u patike.

RBK Hex Ride tehnologija - neutralne

Ovo je možda trebalo da bude prva stavka, toliko je važna, ali ne spada u naviku, već u opremu za lakše stvaranje navike. Od esencijalnog značaja je da pronađete patike koje će vam pomagati, a ne odmagati. Koje nećete osećati na nogama od prijatnosti. Koje vam neće dodavati bolove na zglobovima, cevanicama, butinama, kukovima, jer, da! – sve to loše odabrane patike mogu da vam naprave.

Trenutno trčim u Reebok Hexride ali još uvek ne znam da li sam ubola prave. To ću sigurno znati prilikom kupovine sledećih patika. Za sada sam zadovoljna jer imam utisak da ih ne osećam i da su prirodni deo  mene kada ih obujem i krenem. One su za neutralni gaz, jer tek sada treba da utvrdim kako gazim.

Raspitajte se malo okolo o tome kako se kupuju patike za trčanje, nemojte ući u prvu prodavnicu i kupiti prvi par koji vam se dopao po dizajnu ili zbog dobrog marketinga. To s patikama za trčanje je fakat velika nauka i najbolje da krenete u kupovinu s punim novčanikom i s dovoljno informacija šta tražite.

 

6. Za žene: investiraj u grudnjak.

Koliko je ovo važno, shvatićeš već posle prvog metra trčanja, ako nisi na vreme obezbedila grudnjak koji će lepo da te stegne, ali da ga i ne osećaš u isto vreme, i da smiri ceo sadržaj koji se nalazi u njemu. Mi imamo taj problem i gravitacije i kretanja, i osim što je neprijatno da ti se dojke lelujaju prilikom svakog koraka, može da bude i bolno, kako za vezivno tkivo, tako i za bradavice.

Na svojoj koži sam probala i korpe (glupost, ali nisam tada imala ništa bolje) i tzv. no stress grudnjake koji su takođe neadekvatni jer ne stežu dovoljno, i one glupe šatro sportske majice koje imaju ušivenu podršku za grudi – e, to ti je samo da ti se grudi ne provide, ali ne i da budeš samopouzdana prilikom trčanja.

7. Ne traži društvo.

Trčati sam ne znači biti usamljen

Iz mog ugla, ovo je jedna od najvažnijih stvari. Onol’ke rekreacije sam počinjala tako što sam prvo nalazila drugaricu koja bi isto malo da se razmrda, pa onda krenemo zajedno, pa čim prva zezne stvar, ova druga je sledi, pa jedva izguramo ceo mesec. Ako svoju odluku doneseš samostalno, i razumeš da u trčanju možeš da uživaš bez društva i te vrste podrške, naučićeš da voliš tu samostalnost i samoću.

Prvo, nećeš zavisiti ni od čije volje, raspoloženja ili vremena.

Drugo, naučićeš da uživaš u tim trenucima koje imaš samo za sebe, onda kada ti odgovara, tamo gde ti odgovara.

Naravno, lepo je povremeno dogovoriti trčanje u društvu, ali ne dozvoli da tvoja nova navika zavisi od toga.

tip: Samo kreni! Ne čekaj da smršaš, ne čekaj da ti ojačaju zglobovi, ne čekaj da ti ojačaju mišići, to su sve izgovori i prepreke koje odlažu priliku da uživaš u nečemu zaista lepom!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

10 Comments

 1. Moo, odlično napisano, zarazno i detaljno kao i uvek 🙂

  Htedoh samo da dodam još malecne detalje, za žensku populaciju 🙂 iz sopstvenog iskustva – jako je zgodno preko brusa nositi majicu od mikrofibera, rastegljive su pa ne stežu ali daju dodatnu čvrstinu.

  Ja imam Mizuno patike (naravno, nemam pojma model :-/) i preporučujem tu marku, koja je, koliko sam se raspitala, jedna od najboljih za trčanje.

  Eto.

  • @bebika, apsolutno si u pravu!

   nikako pamučne majice za trčanje => kad se oznojite biće vam hladno i neprijatno jer će one postati ledene i teške, i možete da nazabete. najbolje majice za trčanje i sport uopšte su one ili od mikrofibera, ili “no-sweat” i “stay dry” materijali, a takve majice imaju tu naznaku na etiketi i nisu ništa skuplje od običnih. u njima, čak i kada ste totalno morki i dalje nemate taj osećaj na koži.

 2. (crna Moo boktemazo, kad bre sve stigneš ono gore? 🙂 )

  Najvažnije je da nađeš dobrog couch-a 🙂 (kao ja 😀 ) pogotovo dok ne preguraš prvi mesec 🙂 Što se tiče C25K programa, toplo preporučujem (pogotovo ako ste muško) program na vreme a ne na daljinu (prosto se više postigne).

  Nije loš ni http://connect.garmin.com ako imaš neki od Garmin sport satova, pa je upload vrlo jednostavan:

  http://www.vesic.org/img/archive/dejan-garmin-connect-maj-2012.png

  @vacic – ma ništa me ne može sprečiti, ni kiša :)))

  Ja sam uzeo neke Asic Gel Oberon 5 patike i poprilično su udobne. Doduše, kažu da dok ne istrčiš 60 – 100km u patikama, ne možeš ih oceniti pravilno.

 3. @dejane, to je uglavnom sat i po dnevno. svako ih ima 🙂 nego, razdvajam ono što sam radila, tipa, ako sam bila u teretani i završila trening steperom, ja to ubacim odvojeno. i, da, aha, koristim garmin.connect redovno (na to sam mislila kada sam rekla da sam se malo profesionalizovala 😉 ), ali endomondo mi je kao stara kuća, pa neću da je prodam već je i dalje održavam.

  a što se tiče patika, onda bi trebalo da mogu da ocenim svoje, prešla sam u njima preko 300 kilometara, izgleda da su mi dobre 🙂

  i još, naziv tvojih patika je baš u skladu sa tobom – zvuče kao konfiguracija nekog kompjutera 😉

 4. leboomboom on

  kako da investiramo u zglobove? generalno se malo govori o nezi zglobova, koji prilikom trčanja primaju veliko opterećenje… dobre patike i trčanje po adekvatnoj podlozi se podrazumevaju.
  pozdrav

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.