Nestle Light Wellness sladoled

0

I, bingo! I u Srbijici se pojavio sladoled na kojem piše light. I još: wellness!

Onomad sam se bila mučila da napravim neku pristojnu kućnu varijantu sladoleda koji je totalno fit&friendly, uspelo mi je iz drugog pokušaja i uz dodatne izmene. Ipak, jako me je obradovalo kada mi je dragi stigao kući s pakovanjem na kojem sam videla LIGHT.

Odmah na početku da kažem: samo pažljivo! Jedino što je lajt u ovoj verziji, to su masti, ali ne i ugljeni hidrati.

Tekstura i ukus

Ipak, da vidimo. Ovo je jogurt verzija sladoleda. Osim što to i piše na kutiji, moram da kažem i da je na ukusu totalno jogurtast. Nakon prve kašike imala sam utisak da sam jela mnogo bolje light jogurte u životu. Međutim, postoji neka blagost i slast u svemu tome, tako da sam vedro pojela celih 100 grama.

Lično, volela bih da u njemu nije jagoda, jer jagodu volim samo kao JAGODU s pijace, a ni žitarice kojima je sladoled posut nisu ništa spektakularno, mekane su i nekako gumene, ali, hej, imamo li bolji light jogurt, pardon, sladoled u ponudi? Pa, izgleda da ne, ovo je jedini! Dodajte sveže jagode u njega, i dobićete sasvim prihvatljivo i ukusno osveženje.

Nutritivne vrednosti

Uzgred, prilično sam se  namučila da pročitam nutritivnu tabelu. Ne znam zašto je neophodno, na fontu veličine 3 ili 4, za srpsko tržište, još i pisati nazive na tri jezika, ali hajde.

Rekoh na početku – samo pažljivo sa ovim light proizvodom. Ako ste na režimu ishrane sa niskim unosom UH, onda (ni) ovo nije sladoled za vas, jer će vas na 100 gr zateći čak 29 grama ugljenih hidrata, od čega je čak 23 grama šećer! Ju-ju-ju, to je previše šećera! Elem, u Nestle Light Wellness sladoledu samo su masti light. Dobra vest je i da ima zaista malu količinu zasićenih masti za jednu industrijsku poslasticu.

[styled_box title=”Tip” color=”red”] Šta znači oznaka light na proizvodima? Uglavnom znači da ima bar polovinu manje masti nego “regularna” verzija sličnog proizvoda, ili da ima bar trećinu manje kalorija nego isti taj proizvod u svojoj “punoj” varijanti. U većini proizvoda dostupnih u Srbiji ne možete sedeti na obe light stolice, zato proverite na šta je proizvođač mislio kada je na omot stavio oznaku LIGHT.[/styled_box]

Uporedna analiza nutritivnih vrednosti

[table]
Na 100 gr Aloma Light* Aloma Stracciatela
Energetska vrednost 158 kcal 211 kcal
Proteini 3 g 2.2 g
Ugljeni hidrati 29 g 32.2 g
Od toga šećer 23 g 30 g
Masti 3 g 8 g
Od toga zasićene 2 g 6 g
[/table]

* sadrži gluten

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.