Holesterolu, drugo ime ti je LCHF dijeta

31

Ako hoćete 100% garanciju da ćete postati deblji i bolesniji, odaberite LCHF dijetu, pokazalo je jedno švedsko istraživanje.

Normalan narod, Šveđani, nema drugih briga, pa se pozabavio alarmantno rastućem broju stanovnika obolelih od visokog holesterola i masovnom upotrebnom statina za spuštanje istog.

[quote_right]Atkins i LCHF dijeta direktno i dugoročno ugrožavaju vaše zdravlje na sto načina![/quote_right]

Neverovatno, ali endemski zdrava nacija koja zahvaljujući ishrani bogatoj omega 3 manim kiselinama kroz decenije nije imala problem holesterola u vrhu svojih briga, sada utvrđuje da je glavni krivac za to varijanta Atkins dijete, u engleskom govornom području poznatija kao LCHF (Low Carb High Fat), odnosno, ishrana sa niskim unosom ugljenih hidrata i visokim unosom masti.

LCHF, kao i sve druge dijete uostalom, obećava fantastične rezultate. Istina, ovakvom dijetom veoma brzo možete da skinete višak kilograma, ali je to opet još jedna verzija terora nakon čega ćete ne samo vratiti sve što ste izgubili, već i dodati kilograme koje ranije niste imali.

Zašto? Pa,  zato što ćete u jednom trenutku odlepiti od uzdržavanja i navaliti na slatkiše i ostale zabranjene stvari kao mutavi. Jer, to vam dijete rade: zabranjuju vam ono ili ovo, a vi onda počnete da ludite za tim, dok konačno ne popustite i uđete u fazu prejedanja.

Sada je švedsko istraživanje pokazalo da se uz ovo još možete i razboleti od visokog holesterola i svih njegovih vernih i zlih pratilaca, visokog pritiska i kardiovaskularnih oboljenja koji vode do sigurnog infarkta ili moždanog udara.

Da li je nacija, poludela za ovom dijetom postala vitkija? Guess what, nije! Naprotiv, postala je deblja i bolesnija.

U čemu je stvar?

LCHF ludilo koje je zahvatilo ne samo ovu zemlju, podrazumeva da se uzdržavate šećera (u koje spadaju i šećeri iz voća i povrća, a ne samo iz slatikiša) i žitarica (uljučujući i one koje zovemo zdravim, od celog zrna). Cela ishrana se bazira na unošenju masti, pa i zasićenih i trans masti. Dakle, klasična proteinska ishrana (Atkins ludilo) s akcentom na masti.

Navodno, u nekim zemljama je tokom 90-tih i početkom 2000-tih, dolazilo čak i do nestašica putera u radnjama, koliko je potražnja pregazila standardnu ponudu i proizvodnju u evropskim zemljama!

Evađelisti ove dijete tvrde da ćete tako smršati, a da u isto vreme možete da jedete ono što volite, slanine i jaja, čvarke i kavurme, prženo. Da li sve to baš stvarno toliko volimo?

S druge strane, iako rezultati ne izostaju na početku, ova dijeta je, pokazalo je i istraživanje a ne samo zdrav razum, veoma opasna po zdravlje, jer ne samo da nije dobro da ne unosimo vitamine i minerale iz voća i povrća, te vlakna iz žitarica, već svakodnevnim povećanim unosom masti zadajemo užasno teške zadatke našoj jetri, mučenici zaduženoj da čisti za nama sva sranja koja unesemo u telo.

Istraživanje

Sada je i istaživanje, koje je pokrenuto 1986. godine nakon incidetnog porasta srčanih oboljenja na severu Švedske, pokazalo da je ovakav način ishrane no-no za zdravlje i da cena trenutnog smanjenja kilograma na uštrb zdravlja svakako ne sme da bude slobodan i normalan izbor čoveka.

Studijom je obuhvaćeno istraživanje nutritivnog sastava omiljenih namirnica, težina, visina i nivo holesterola među više od 140.000 ispitanika, od 1986. do 2010. godine.

Za tih 25 godina, s akcentom na godine ludila za LCHF dijetom od 2004. godine, prosečna telesna težina i muškaraca i žena je povećana, a broj obolelih od holesterola zajedno sa tim.

Engleski doručak => pronađi uljeza

Ne treba biti suviše pametan kada je reč o Atkinsu ili LCHF i shvatiti da takve stvari ne treba da radite svom zdravlju. Trenutno smanjenje telesne mase nije vredno dugoročnih posledica po zdravlje.

Zato svaki put kada čujete savete ili iskustva koji počinju sa “ma, jedeš pržene slanine i jaja koliko god hoćeš – i mršaviš”, setite se ovog teksta.

A i bez toga, koristite u ishrani i izborima zdrav razum: pržena slanina s jajima i kobasicom, kako to može biti dijetalnije i bolje za vas od povrća ili voćne salate?

Preuzmite švedsko istraživanje (pdf).

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

31 Comments

 1. Uh… Tatjana, ovde ima MNOGO netačnih stvari! 🙂 Prosto ne znam odakle da počnem, pa idem redom…

  1) LCHF nije nikava vrijanta Atkins dijete, već Paleo ishrane (naglasak na rečima dijeta i ishrana)

  2) Kažeš da je LCHF loš “zato što ćete u jednom trenutku odlepiti od uzdržavanja i navaliti na slatkiše i ostale zabranjene stvari kao mutavi” JESTE razlog neuspeha, a ne sama LCHF ishrana. Ovo je zamena teza!

  3) LCHF “dozvoljava” žitarice (pravilno spremljene) kao i voće, ako osoba nema problema sa kilogramima. U suprotnom, prvo se insulin dovodi u red.

  4) Zasićene masti bi trebalo jedu pod uslovom da su od organski gajenih životinja. Samim tim, kupovne slanine, čvarci i slično zapravo ne dolaze u obzir (ko želi da pravila sprovodi kako treba). U tom slislu, izbor zasićenih masti se ograničava zbog problema sa nabavkom ISPRAVNIH namirnica – a ne zato što su loše. (zbog toksina u mastima)

  5) Povrće je osnova ove ishrane, jer preterivanje u unosu proteina ne dolazi u obzir – samim tim u jednom obroku ne bi smelo da se nedje sve ono sa tanjira – pa bilo to i organskog porekla! (zbor obrade proteina)

  6) Ovaj tanjir sa slike je upravo pogrešno tumačen LCHF. To NIJE LCHF! To je užasna GREŠKA!

  Ovo je novo iskustvo na pravom LCHF-u
  http://pobedidijabetes.rs/dijabetes/lchf-ishrana-i-dijabetes/

 2. Hvala na tekstu Tanja.
  Cak i ja koja mislim da je sve moguce za sedam dana ne bih povjerovala da kavurma ista dobro cini, mada zvuci dobro 🙂
  A samo kad se sjetim savjeta koje sam tokom visegodisnje borbe sa kilogramima cula. Dijeta za balerine koja podrazumijeva da jedan od planiranih pet dana jedes pet hrenovki, ne mogu se sjetiti da li odjednom ili se mogu razgoditi na pet ”pravilnih” obroka 😀

 3. Draga Sylph, masti, osim ako nisu iz avokada, badema, lešnika ili maslina, određenih riba i tome slično, prestaju da budu zdrav izbor. Masno meso, masne prerađevine, puter, tvrdi sirevi, sve su to ostali izbori u mastima, koje dugoročno, a eto i jednog istraživanja koje to potvrđuje, ugrožavaju zdravlje. Povrće koje raste blizu zemlje? Gluposti, zašto bi iko sebe ograničavao na to? Punomasni sirevi i mlečni proizvodi? Sa stanovišta nekoga ko brine o holesterolu, ovo je najpogrešniji izbor. Jesti bez žitarica? Teror koji će biti okidač pre ili kasnije da sve to prekineš i pojedeš kilogram belog hleba.

 4. Još nešto, @Sylph, posmatrano iz ugla dijabetičara, kao što je tekst koji si podelila na FB, dijeta LCHF može da bude posmatrana kao dobrodošlo rešenje, iako i dalje sumnjam u uspeh bilo čega što nešto drugo ograničava. Posmatrano iz ovog drugog ugla, holesterola, to je poslednji mogući izbor. Ono što ja radim na ovom blogu, jeste da pokažem ljudima da je ZDRAV RAZUM najbolje oružje u borbi protiv bolesti stila života (gojaznost, holesterol, srčana oboljenja) a ne nekakva, bilo kakva DIJETA u kojoj robuješ ovom ili onom pravilu.

 5. @kristina, mogla bih malo da se pozabavim tim viršlama i hrenovkama. Sećam se da je debeljuca pisao jednom o razlici između ta dva đubreta (izvini, Ivane :-)) i da je njegova nutricionistkinja predviđala hrenovke, ako se dobro sećam, kao redovan izbor u ishrani. Znam još mnogo drugih ljudi koji su bili na kontrolisanim dijetama pod lekarskim nadzorom i da su imali te famozne viršle/hrenovke na redovnom meniju. Ne mogu da izmaštam opravdanje za to.

 6. Meni je zdrav razum da jaje postoji u prirodi sa žumancem i da niko nije nikada pomuzao niskomasno mleko. . . Ali tu se već ulazi u priču o ličnim uverenjima i izborima – a to spada u razgovore koje ne volim da vodim, posebno kada je zdravlje bilo dovedeno u pitanje. . . . . . . Ono glavno što pokušavam da kažem, bez skretanja u to “polje” koje ne volim je da ovo opisano tekstu NIJE LCHF.

  • @sylph,

   Meni je zdrav razum da jaje postoji u prirodi sa žumancem i da niko nije nikada pomuzao niskomasno mleko.

   ovo gore si u pravu i to zvuči stvarno kao idiotski izbor, kad ovako kažeš. međutim,

   ljusku od jaja je normalno da ne jedemo, zašto bi bilo normalno da jedemo žumance? i spanać raste s peteljkom koju bacamo i jedemo samo list, itd.

   za izbor između celog jajeta i samo belanca, morala sam da koristim i malo znanja o makronutritivnom preseku namirnica. I to nije uverenje, već informacija koja mi je bila dostupna i koja je proverena ogledom na meni lično, s dobrim rezultatima za ono za šta je korišćen. Ono čemu nisam naklonjena, to je svakako low carb pokret. od kad je stvorena low carb histerija, svetska populacija je sve deblja i deblja.

 7. Zbog iskustva mog člana porodice koji se godinama bori sa holesterolom moram reći da se ne slažem da je lchf uzrok ovih problema. Moja mama je na LC-u otkad joj je utvrđeno da ima holesterol i strogo se pridržavala svih upustava a holesterol joj je i dalje bio isti ili zanemarljivo manji. Ona je sama počela sa LCHF-om prije par godina slušajući svoj organizam, za lchf kao pojam čula je prije mjesec dana od mene. Njeni rezultati na lchf-u : nikad bolji, holesterol i trigliceridi s kojima redovno ima probleme su joj normalni. Zato ja o LCHF-u sudim na osnovu njenog iskustva a ne kojekakvih istraživanja. Njih kad bih slušala ne bih znala više šta da jedem pošto svake nedjelje čujem neka nova istraživanja, mislim da i oni koji ih rade više ne znaju šta je tu zaista tačno.

  A to što će neko da navali na zabranjene stvari nije posljedica isključivo lchf-a, ja lično nijednom nisam uspjela sa LC-om jer sam konstantno bila gladna, imala sam vrtoglavice i onda bih navaljivala na sve nedozvoljeno i to u nenormalnim količinama. Taj problem nemam s LCHF-om.

  Pošto ste već pomenuli švedsku, ja bih vam preporučila i da pročitate neke švedske blogove gdje o svojim iskustvima sa lchf-om pišu žene koje su sada majke a koje nisu mogle ostati u drugom stanju dok nisu prešle na lchf. Zanimljivi su u svakom slučaju.

 8. @selena, ako prošetaš ovim blogom, videćeš da ja imam problema s holesterolom porodičnog tipa, nasleđen i da sam, uz savete o ishrani, stavljena u situaciju da pijem statine do kraja života. Od februara sam okrenula novi list i testirala na sebi ishranu na bazi zdravog razuma: masti (nezasićenih), taman koliko treba, negde oko 25-30%, ostalo proteini i UH u blagu korist proteina. I dobila fantastične rezultate, koji su izostajali kada je unos masti bio nepažljiv ili veći od toga. Svako treba da sluša svoje telo, naravno. A što se tiče steriliteta i LCHF dijete – to je mi je neozbiljno toliko da ne bih o tome pričala. Što se švedskih blogova tiče, ne znam švedski, ovo istraživanje sam pronašla na britanskom Independentu, mada ne sumnjam da svaka dijeta ima svoj fan klub sa gomilom ličnih primera ličnih uspeha.

 9. Zdravo,

  Prvo pitanje koje sebi postavim kada vidim da se navode istraživanje je:”Ko je platio to istraživanje?”
  LCHF način ishrane i njegova promocija je mnogima stao na žulj. Počevši od proizvođača hrane pa do proizvođača lekova. Na ovom režimu nema unosa prerađevina niti pojačivača ukusa. Meso se konzumira veoma ograničeno tako da ovo nije visokoproteinski režim. Svinjska mast, čvarci i ostale lepote od svinjčeta nisu na prvom mestu za konzumaciju već samo nisu zabranjeni i treba ih trošiti umereno u kombinaciji sa drugim masnoćama. Ovde je izbačena upotreba suncokretov i još nekih ulja kao i margarina kao veštačke tvorevine.
  Osoba sa normalnim procentom masnoće u telu može bez problema da unosi žitarice adekvatno pripremljene – natapane ili isklijane. Može da jede voće, prioritet je na bobičastom ali može i ostalo umereno. Jede se i skrobno povrće umereno.
  Uglavnom, dobar balans nutrijenata koje unosimo u toku dana je ključan.
  Ako želimo da smršamo, ograničimo unos šećera. Kada smršamo. povećamo ga ali pazimo da je iz dobrih izvora. Ništa što je prerađeno-kupovno nije poželjno. Ako želimo krekere ne idemo u prodavnicu po njih već ih pravimo od brašna koje se natapalo. Ako želimo čokoladu, kupimo onu koja ima što već procenat kakao i nema lecitin. Ako nam se jedu kolači, sami ih napravimo od odabranih namirnica.
  Ako nam je skuvano varivo bljutavo, ne dodajemo začinC ili neki sličan, već obogatimo jelo začinima i dodatkom korenastog povrća – šargarepa, celer, koren peršuna, paškanat.
  Ako ne unosimo dovoljno proteina, ne pijemo praškove već pripazimo da ih unesemo ishranom. Znači, sve se reguliše ishranom koliko god je moguće. Saplementaciji se pribegava u krajnjem slučaju ako baš nešto ne unosimo dovoljno iz nekih razloga.
  Kada se podvuče crta i uporedi to sa ishranom bilo kog običnog čoveka koji ne pazi na to šta jede, vidi se da ovo nikako nije loš režim . Loš je samo ako se loše primeni ili pogrešno shvati. Ako ne promenimo iz korena navike a pročitamo da treba jesti mast i onda namažemo krišku kupovnog belog leba sa njom. Ako se prihvati onda moraš da primenjuješ potpuno i sa razumevanjem, a ne da usvojiš samo ono što ti se sviđa a zadržiš neke druge navike u ishrani. Samo tada je loše i samo tada holesterol divlja.

  Pozdrav!

 10. Mislim da nisi u pravu kad kažeš “od kad je stvorena low carb histerija, svetska populacija je sve deblja i deblja”. Puno studija pokazuje da se ipak radi o debljanju od kako je krenula “low fat” histerija, odnosno ubacivanje šećera u sve živo i izvlačenjem masnoća. Odnosno, meni je jako zanimljiv ovaj članak, jeste da je puno duži od onog u Independentu (kome nije mrsko da čita) – http://www.guardian.co.uk/business/2012/jun/11/why-our-food-is-making-us-fat

 11. @cyber, pa i jedan i drugi hajp su jednako loši, i strah od UH i strah od masti. Bila sam primorana da obe stvari proučim i proverim na sebi i mogu da kažem, iz svog nestručnog ali ličnog iskustva, da je umerenost jedini ključ, sve drugo je krajnost.

 12. Evo da se javim kao “Svedjanin” i LCHF-ovac.
  Ovaj tekst nema veze sa zivotom a jos manje sa LCHF. Kakve trans masnoce kakav Atkins??. CUj Svedjani sve deblji sve bolesniji. Ne znam otkud ova ti istrazivanja i cime su obrazlozena.
  Ljudi kad kazu da imaju familijarno neke nasljedjene bolesti (sem onih genetskih) radi se vise o familijarnoj tradiciji i obicajima ishrane,kolicini i izboru hrane a ne krupnih kostiju.

  Za mene je lchf nacin zivota, zelena dijeta i anti candida kure su privremene dijete.
  Kako se objasniti onda da ljudi sto vise jedu light i sugar free su sve deblji ? Moderna ishrana dovodi do i modernih bolesti. Hyperktivnost, adhd, dijabetes 1 i 2 i to kod djece, so WTF!!?

  Mnogi kad prvi put cuju za postavke lchf stvore si sliku mesnih kostima ala Lady Gaga, da se zubi peru majonezom i kupa u maslacu. Cisti ljudski nacin da se odbrani od novih pogleda (mada se ovako zivjelo i 70-tih dok nisu izmislili fast food i slicno).

  Licno ne jedem kruh,rizu,krompir,tjesteninu i secer a jedem sve ostalo u onoj mjeri da me drzi sitim i bez pada krvnog secera ili ti rasta insulina ( znas onaj hormon sto se lijepi gdje ne treba??)

  Da jesam primitivan, da jesam paleo. Jedem lokalno i ekoloski organsku hranu. Back to basic do kamenog doba. Zahvaljuci lchf izgubio sam 28 kg, izbacio tablete za dijabetes 2, chrons syndrom izbrisan iz organizma.

  Za blize informacije, mada sam sAm sebi najbolji primjer imas par stranica pa gledaj i slusaj

  http://istineilaziohrani.blogspot.se/p/izbor-tekstova_01.html

  http://www.dietdoctor.com

  http://www.lchfklubben.se/healthandscience/ (klikni na “translate)

  http://wapf-hr.com/

 13. @bernarde, već mi je, sama po sebi, sumnjiva gorljivost kojom svi branite LCHF. Podozrevam kada neko odabere kruta pravila koja će mu postati način života. Ali, dakako, dokle god me ne ugrožavaju, nemam ništa protiv, samo izvolite, branite.

  Citirala sam istraživanje, tako da ovaj tekst ima veze sa životom, utoliko što ima veze sa 20-godišnjim životom 140.000 ispitanika. Deal with that.

  Kilograme si mogao izgubiti i umerenom ishranom svega što ti je dostupno, raste u prirodi i obrađuje se za ljudsku ishranu. Tako se može ponešto i lečiti. Evo, ja sam samoj sebi živ primer za TO 😉

 14. Fascinantno da za svog boravka na sjeveru Svedske zadnjih 20 godina nisam cuo za tu anketu u vezi lchf. Mene niko nije istrazivao.Kako istrazivati 25 godina nesto sto se masovnije praktikuje zadnjih 7 godina? Hm hm hm neka vremenska masina u pitanju.

  U cemu se i na cemu se zasniva tvoja sumljivost?? Sta smatras krutoscu prema lchf a ne smatras prema svom izboru nacina zivota? Ja ne jedem samo 5 proizvoda i njihovih derivata a koliko ih ti ne jedes?

  Meni preporucujes umjerenu ishranu a ti sama se toga ne pridrzavas? Smatras da su tvoji 0% masni mlijecni proizvodi i kolicina treninga umjereni?

  Iduci put pokusaj braniti svoje stavove ali ne napadajuci druge kao sto si uradila sa ovim prepisom nepostojece ankete.

 15. @bernarde, agresivan si. sada još više zazirem od tvog stila života. Moj stil umerenosti, čini da mi je krvni pritisak nizak, i zbog toga nemam potrebu da budem agresivna prema neistomišljenicima.

  A, svi vi sledbenici LCHF laskate sebi ako mislite da sam odabrala baš LCHF da bih promovisala svoje stavove. Prosto mi je došlo do ruku istraživanje koje pominje holesterol, koji me najviše interesuje. Sada ću ispraviti propust i linkovati u tekstu svoj izvor (done), da ne bi biste svi odreda tvrdili da je fantomski, ili da sam ga, neki LCHF paranoik bi mogao pomisliti – izmislila ili naručila 🙂

 16. hahahahahaaha grohotom se nasmijah. slobodno ti zaziri od lchf, nije to za tebe. javi se za 3 do 5 godina pa cemo popricati.
  nisam znao da je sluzbeni jezik Svedske engleski a jos manje da je populisticki Independent svedske novine. Svasta se nesto nauci u zivotu.
  Sretno sa GVT-om

 17. Independent, pa lokalne novine, normalno 🙂

  OT: nije ni GVT za mene, verovatno ćeš ti bolje znati 😉 Čovek prosto mora da nađe meru za sebe. Isto kao i sa ishranom. To nije tema za ovakvu raspravu, posebno ne između laika.

 18. Eh tu se slazemo da svako ima svoje, da covjek spozna i sebe i svoje granice bez obzira koliko to manjinskoj vecini ili pak vecinskoj manjini upadalo u oci i ne islo u glavu. Ja smatram da za sebe znam i radim najbolje a do ostalih je da isto sami za sebe ucine.

 19. 1) LCHF nije varijanta Paleo dijete, to jeste varijanta Atkinsa.
  Paleo ne dozvoljava mlecne proizvode, a LCHF insistira na puteru, punomasnom mleku, slatkoj pavlaci i sirevima.
  A mozda bitnija razlika je to sto se Paleo zasniva na “stone age” dijeti. Svako ko tvrdi da je LCHF varijanta Palea ustvari ne zna istoriju. Puter je “izmisljen” otprilike 8000 BC (kad i hleb) i nije postojao u kamenom dobu, kao ni slatka pavlaka.

  2) LCHF je dogmatska dijeta a ne samo zivotni izbor. Tvrditi da je to samo zivotni izbor u pitanju cini ovu dijetu jos opasnijom od (dokazano) opasnog Atkinsa koji je ipak kontrolisan od strane doktora. Ako neko naprasno resi da radikalno izmeni ishranu, tacnije gorivo na koje telo funkcionise – taj izbor je morao imati neki razlog. Visak kilograma, znaci starenja, nekakvo unutrasnje nezadovoljstvo – razlozi su uvek slicne prirode kad donosimo radikalne odluke u zivotu. Ako tu odluku prati jos i agresivno nametanje svog misljenja drugima, onda to vise nije zivotni stil u pitanju, to je onda dogma. A ako kruto postavljena pravila mogu da ugroze i nase i tudje zdravlje, ne podnose kritiku, onda vec zalazimo u poremecaje ishrane.

  3) “Ispravne” i “neispravne” namirnice – po kom kriterijumu jedna namirnica zasluzuje da se nadje u ispravnoj kategoriji?
  Ovde se radi o ideji – a ideja je da zdrava ishrana treba da se bazira na nepreradjenim namirnicama iz cega se izvlaci da je “moderna” ishrana losa.
  Ali ovde postoji jedna velika logicna pogreska – sladbenici i LCHF i Paleo brkaju industrijalizaciju 20-og veka sa prvim civilizacijama i pocetkom kultivisanja odredjenih namirnica (gde spadaju i zitarice i mlecni proizvodi, a i secer). Samo na osnovu toga su zakljucili da ne treba jesti – zitarice.
  Zitarice su u kategoriji neispravnih namirnica samo sto se radi ili o potpunom neznanju ili o vestoj manipulaciji.
  Ako bi trebalo potpuno iskljuciti jednu vrstu namirnice iz ishrane, ta odluka ipak treba da se zasniva na boljoj informisanosti.

  4) i LCHF i Paleo ogranicavaju voce, sto je za mene neoboriv dokaz da je ovo zapravo a) dijeta kojoj je cilj gubljenje kilograma na najnezdraviji moguci nacin, menjajuci hemijske procese u telu (ketoza) b) cela teza o industrijski preradjenoj hrani, prirodnoj hrani i “istorijskoj” metodi biranja nacina ishrane pada u vodu.
  Voce je stoga malo ispravna (da bas ne bude potpuno logicki nedosledno) a malo neispravna namirnica. Slanina je u redu ali jabuka nije.
  Da nije to mozda sto se jabukom izlazi iz ketoze? Hm….
  (ketoza je zabranjena rec u LCHF a kad nesto zabranimo o tome vise ne treba da zamaramo mozak, zar ne?)

  5) LCHF ne insistira na povrcu, to prosto nije tacno. Ali posto tu mast treba na nesto namazati ili umotati, a zitarice su zabranjene, onda tu lepo posluzi tikvica. Ili patlidzan. Eto tako LCHF insistira na povrcu.

  6) I na kraju – LCHF recepti. LCHF spagete? LCHF lazanja? Ako pogledamo sastojke LCHF spageta, postoji spanski picadillo vec vekovima u koji idu tikvice i mleveno meso. LCHF lazanja je prepisana grcka musaka od plavih patlidzana (ili musaka od tikvica koju moja tetka pravi ceo zivot a da za LCHF nije nikad ni cula). I nema zajebancije vidjene po nekim LCHF receptima gde to jadno povrce curi na sve strane. Jer je izmaltretitano i jer mu to nije funkcija ( a nije nikad ni bila) da glumi testo.

  7) i da zakljucim sa ovim: ORTOREXIA.
  Podsticem sve zainteresovane da se raspitaju o ortoreksiji. Visak znanja jos uvek nikog nije ubilo, a u ovom slucaju moze da pripomogne ne samo snaznim misicima i blistavoj kozi, nego i mentalnom zdravlju koje se, cini mi se, uvek zapostavlja u diskusijama ove vrste.

 20. Pera Zdrera on

  Eh onako se iznose svoja stanovista.Znanje je moc i sve ovisno od svojih ubjedjenja kako ce se primjeniti. Bez obzira na nacin ishrane ili zivljenja radi se od vlastitom izboru, bilo da se radi o veganima,vetegerijancima,lchf-ovcima ili paleoticima. Stvar uvjerenja i opredeljanja bilo da se zasnivalo na zdrastvenim, etickim,moralnim ili vjerskim nacelima.

  Zivjeti i pustiti druge da zive, pokazati postovanje i imati mogucnost vidjeti sumu iza drveta su istinske vrline covjeka. Naravno kad se uz to koristi ironija i sarkazam,populisticko iskretanje cinjenica ala Michael Moore zivot postaje odmah interesantniji .

 21. Pingback: LCHF – testing, testing… | MOOSHEMA

 22. @Di, hvala ti za ortoreksiju. Za mene je novost, ali nikada nije kasno ni zgoreg naučiti nešto novo. Čudi me da se o tome ne govori dovoljno, a počinju da postoje razlozi, čak i u ovom delu sveta.

  @Pero, tako je, osim što nas ništa ne sprečava da o stavovima i uverenjima diskutujemo. Sve dok ne vređamo jedni druge.

 23. @pera zdera,

  kako to mislis da ce ze znanje primenjivati na osnovu svojih uverenja?

  Cinjenica (ili znanje) je da su se mlecni proizvodi (puter recimo) i proizvodi od zitarica (testo) pojavili u isto vreme, pod istim uslovima i produkt su agrarne revolucije (cinjenica) i ishrane modernog coveka a ne neandertaca.
  Paleo dijeta tvrdi da moderan covek (homo sapiens) treba da se hrani kao neandertalac. dakle, njihovo uverenje se kosi za cinjenicom da je homo sapiens jedno a nenadertalac drugo, a bogami i sa cinjenicom da smo mi ipak – homo sapiens.

  LCHF tvrdi da je varijanta paleo ishrane – dakle, njihovo uverenje se takodje kosi sa istorijskom cinjenicom da je paleolit zavrsio pre 10,000 godina a njihova dijeta ukljucuje namirnice koje su se pojavile pre 8,000 godina.
  u LCHF – HF stoji za HIGH FAT a mast u paleu nije zastupljena jer nema mlecnih proizvoda a kod konzumiranja mesa, insistira se na nemasnom mesu.
  Uverenje da su ova dva nacina ishrane slicna je stoga – pogresno.

  O kojim mastima pricamo kad kazemo HF?
  Saveti LCHF su da se na krisku punomasnog kackavalja namaze puter. I da se to slobodno jede uz jaja przena na puteru.
  Dok su zobene pahuljice zlo. “full of carbs”, kako kaze jedan sajt na LCHF temu.
  CInjenica (znanje, get it?) je i da imamo kompleksne ugljene hidrate, kao npr. pomenute zobene pahuljice.

  I onda kako covek da se ne zapita sta je onda zapravo cilj LCHF-a?
  Ono sto isto prvo upada u ici je da se ignorise nutritivna vrednost namirnica.
  Ako se stavlja znak jednakosti izmedju zobenih pahuljica, secera, brasna i kuvane sargarepe – onda se tu radi o potpuno drugacijem kriterijumu od necega sto se smatra zdrava, pa i normalna ishrana.

  Koji je to kriterijum u pitanju?
  (ja kazem da je to isti kriterijum koji ima i Atkins)

 24. Bananaman on

  Ja , žena i kćer smo na LCHF-u 30 dana i svi smo smršavili, osjećamo se super i gorimo od želje da se napokon stanjimo kako treba. Do sada to nije bilo moguće ni uz koje žrtve (utezi, cardio, pametna prehrana (bez šećera ni bilo čega bijelog). Idemo i dalje na ovaj način jer ovo ima logike. Iza svega u današnjoj prehrani je PROFIT!! Najskuplji su lowfat proizvodi, a svi ih kupuju i svi su debeli?! Šta sam potrošio na pileća prsa, tamno tjesto, tamnu rižu i slično? Tu nešto ne štima? Znam ljude koji trče satima dnevno, dižu utege, jedu pravilno i ne mogu smršati?? I ja sam bio gotovo takav, a sad sve tanji i tanji….

 25. milka123milka on

  Koliko sam o tome čitala, žitarice su zabrajnene u paleo ishrani zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata s jedne strane, a i sadržaja glutena, s druge strane. Današnje žitarice su selektovane tako, da bi im sadržaj glutena bio što viši, da bi izrada testa bila lakša, a to nije zdravo. Kod malog broja ljudi se to ispoljava kao bolest celiakija ali i kod većine nas (50-60% populacije), postoji intolerancija na gluten, čak iako su testovi negativni. To stoji iza mnogih tegoba sa nedefinisanim uzrokom, koji po prestanku uzimanja žitarica, sami od sebe nestaju.
  Početkom marta sam prešla na pakeo ishranu, smršala sam 12 kg, psorijaza mi se znatno poboljšala, i ne promišljam da promenim način ishrane!

 26. Moram vam direktno reći da gore navedeni podaci o LCHF i kako ste je predstavili nije tačno. Opisani nacin ishrane ne predstavlja LCHF ishranu. Slučajno sam dospjela na ovaj blog i prvo što sam pomislila da kada neko ovo pročita dobiće sasvim pogrešnu informaciju šta je to LCHF, a taj neko može biti upravo neko kome bi taj način ishrane pomogao. Nije više važno ni vaše uvjerenje, ni zdrav razum, ovo što ste napisali nije tačno. Malo ću još prožvrljati vašim blogom, ali mislim da se neću vraćati, jer razmišljam kakve su ostale informacija, ako je ova ovakva. Pozdrav i svako dobro.

 27. Citam, citam pa mislim. Sta to znaci, “pokazalo je jedno svetsko istrazivanje”? Pokazale su jedne New-York-ske novine da ce doci kraj svijeta 21/ 12 /2012. Ono gore napisano svetsko istrazivanje, isto je validno kao i ove novine kojih ima u US otprilike 2150.
  1969-te godine upisao sam se na NYU (Anix) Tecaju za proucavanje ketogenske dijete. Sednicu dana nakon toga, i sam sam presao na tu dijetu. Ostao sam na njoj sve do 2007 godine, a potom sam presao na LCHF. Ostao san na tome bez ikakve devijacije sve do danas. U Dec. ove god. biti cu 74 godine mlad. Osjecam se zdraviji i agilniji nego u bilo kojem periodu prije 1969 god. Kao dijete imao sam tuberkulozu (ne sa otvorenim kavernama) i 5 puta ponovljenu upalu pluca. Doktori su govorili da necu dozivjeto 30tu god. Kako vidite ja sam jos ziv, a oni su preminuli prije 50sete godine staristi. Reci cu vam tajnu zasto su ovi doktori umrli prije 50 god starosti. NISU ZNALI ZA LCHF.
  Ova gospdja koja je napisala, “jedno svijetsko istrazivanje,” ne izgleda da je posebno zainteresirana za vase zdravje ni dugivijecnost. Jedino sta vam mogu reci, cuvajte se fasih proroka i neutemeljenih glasina. Ona vjerovatno radi za neku organizaciju kojoj je iz neznam kojih razliga u interesu da joj povjerujete. Mozda ovo zvuci uvrijedno, ali nije ni blizu njezinoj tezi gdje vas vodi iz potencialnog zdravlja, u bolesni zivot pa mozda i smrt.
  Izvinjavam se na moju slabu gramatiku kao i pravopis. jednog dana cu svladati hrvatski ako nadjem vremana. T.S.

  • Poštovani gospodine @Tom.

   Ovo je lični blog, pa shodno tome ovde nije “jedna gospođa koja je ovo napisala”, već stojim ja, imenom i prezimenom. Uglavnom je običaj da se na blogovima direktno obraćate autoru, a ne čitaocima. Ali, u redu. Ni vi niste bili specijalno zainteresovani.

   Iskreno mi je drago mi je da ste doživeli svoje godine uprkos prognozama i da se osećate zdravo i vitalno. Nemam ništa protiv zato što je to zahvaljujući LCHF. Niste čak ni uvredljivi, simpatični ste.

   Ovo, na primer, ne može biti uvredljivo, jer me zasmejava:

   Ona vjerovatno radi za neku organizaciju kojoj je iz neznam kojih razliga u interesu da joj povjerujete. Mozda ovo zvuci uvrijedno, ali nije ni blizu njezinoj tezi gdje vas vodi iz potencialnog zdravlja, u bolesni zivot pa mozda i smrt.

   I zato što me zasmejava, ostaviću vaš komentar.

   Svako dobro i ostajte mi zdravo!