OMG dijeta – O, Bože, biću mršavija od svih svojih prijateljica!

6

Hej, ali, samo što se knjiga “6 week to OMG – Get Skinnier Than All Your Friends” pojavila prošle nedelje i na američkom tržištu, nakon što je za kratko vreme osvojila Englesku, već je postala najpradovanija knjiga o ishrani i dijetama u UK i SAD.

Šta je O, Bože, u dijeti Oh My God?

[quote_left]Princip je jednostavan:
Ustaneš, ne doručkuješ, popiješ čašu vode, odeš da treniraš 30-45  minuta, posle se umočiš u hladnu kupku 20-tak minuta i onda popiješ crnu kafu (bez šećera i mleka). Valjda posle opet odeš da treniraš.[/quote_left] Dijetu su odmah svih zdušno napali po tri osnova:

1. Da zagovara nezdrav stil života i vodi u poremećaj ishrane

2. Da će pogubno da utiče na tinejdžerke i sve jajnike sveta pre svega zbog jutarnje kupke u hladnoj vodi

3. Da će zavaditi prijateljice, na frontu borbe za najmršaviju u drušvu.

Autor Venice A. Fulton (pravo ime Paul Khanna, glumac i trener iz Engleske), odbacio je sve ove gornje tvrdnje, naravno, i poručio da je ovo najbolji način ishrane za sagorevanje sala koji podržavaju i neki naučnici.

Bože moj, možda vi nećete postati s ovom knjigom mršaviji od svih svojih prijatelja za šest nedelja, ali Fulton je za manje od šest nedelja postao bogataš.

U čemu se sastoji OMG dijeta?

Evo nekoliko njenih principa, pa vi ocenite sami:

1. Preskakanje doručka je zdravo

Fulton kaže:

“Ujutru vaše telo gotovo da više nema ni tragova šećera u krvi i vi bukvalno imate jedinu šansu u toku dana da brzo sagorite salo. To je skoro nemoguće postići tokom ostalih delova dana.

“Salo nije predviđeno da igra ulogu naših rezervi za nedajbože. Njegova uloga je da nam daje energiju celog dana. Mnogi doručkuju iz čiste navike, a ne iz potrebe.

2. Voće odmah zaustavlja sagorevanje sala

“Voće i njegove verzije kao što su šejkovi i smutiji, svakako sadrže vitamine, minerale i fitonutritijente, ali je bogato i fruktozom.

“Fruktoza zaustavlja leptin, našu jedinicu za gorivo, da nastavi da rade svoj posao. I to bez ikakvog upozorenja.”

3. Užina je nezdrava

“Nema ničeg zdravog u užini,” kaže Fulton.

“Sve što se jede između glavnih obroka je zaista nezdravo. A to podrazumeva bilo šta što stavimo usta između obroka, uključujći i zdrave užine.

“Vašem telu je potrebna velika rupa između obroka da bi zadržalo svoju strukturu. Mi nismo stvoreni da se punimo.

4. Ceđeni sokovi i voćni šejkovi goje

“Voćni sokovi i šejkovi pravljeni od svežeg voća su puni vitamina, ali i fruktoze. A frukoza zaustavlja leptin…

bla, bla, to ste pročitali pod tačkom 2.

5. Vežbanje nije samo koliko i kako

“Najvažniji je tajming. Od krucijalne je važnosti da se pokrenemo rano ujutru, jer je to prilika, jedina u toku dana, koju karakteriše kombinacija brzog metabolizma, niskog nivoa šećera i gomile vremena za produđeno sagorevanje sala  nakon toga.”

6.  Ugljeni hidrati iz brokolija opasniji nego iz Koka-kole

“Količina ugljenih hidrata je ta koja određuje naše šanse da imamo vitko telo, a izvor UH ne utiče na to.

“Ima srećnika koji ostaju vitki i na UH najnižeg kvaliteta, kao što su UH iz gaziranih pića. Ali, sve dotle dok ne preteraju.

“Biti mršav je dobro za opšte zdravlje,  i ima smisla da gledate nutritivnni sastav i voća i povra i šećere u njima.”

7. Crna kafa je must-have

“Crna kafa je odličan sagorevač masti.

“Ona podstiče tvoje masne ćelije da se otvore i oslobode svoj sadržaj, pa ćeš koristiti masnoće kao pogonsko gorivo.

“Samo zapamti, bez mleka ili šećera.”

8. Hladna kupka

“Kupanje u hladnoj vodi je prirodan sagorevač masti. Temperatura vode bi trebalo da bude 20 C, odnosno, sobna temperatura.

“Samo sedite u vodu, i vaše srce će kucati 25 puta brže nego da sedite u sobi. To je dobro, jer forsira vaše telo da ubrza metabolizam.

“Ovaj efekat može da traje i do 15 sati nakon toga, kod nekih ljudi. To je neverovatan i sjajan način da pobedite lenj metabolizam.”

[divider]

OK. Dosta sad.

Ono što mogu da posvedočim i priznam, to je da sam slučajno bila na Bože moj dijeti prošle godine, kada sam saznala za uzroke svojih tegoba: svako jutro sam pila kafu na prazan stomak, doduše bez kofeina i, doduše, s obranim mlekom, a onda sedala na kućni bajk i pičila po pola sata, sat. Međutim, nakon toga bih doručkovala ananas ili dinju, ali su moje kile spadale kao lude. Smršala sam brzo.

Prebrzo.

Loša vest je bila da sam smršala tako da sam izgubila, čini mi se, mnogo više mišića nego sala i da sam imala višak kože, što je bilo zaista ružno.

Ako vam slučajno dođe šaka ova knjiga, ili priča o Bože gospođe dijeti, moj savet je da potražite neke zdravije savete.

Uostalom, šta znači “budi mršaviji nego svi tvoji prijatelji”? Bah. Bolja mi je ona moja molitva od pre par godina, bar ima duha u njoj: Bože, ako već ja ne mogu da srmšam, daj da se sve moje drugarice ugoje. 😉

Sad ozbiljno. Nije fora da budemo mršavi za šest nedelja. Fora je da usvojimo zdrave navike u ishrani i aktivnostima, koje će da nam traju ceo život, a ne samo od jedne do druge letnje sezone.

Bar nekako ja to kontam.

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

6 Comments

 1. Katarina on

  Tu knjigu treba zakonom zabraniti. Vec vidim gomile 14-godisnjakinja koje je citaju i primenjuju i vec mi je zao i njih i njihovih roditelja koji ce izludeti od brige i napora da vrate decu na koliko-toliko normalnu ishranu… Otkako sam se uobrocila i malo obratila paznju na to sta jedem, uz redovne vezbe (tri puta nedeljno), smrsala sam do idealne tezine, niceg se nisam odrekla, a osecam se kao nikada ranije. Kakva dijeta, kakvi bakraci. Deca (tinejdzeri) su se samo prikljucila novouspostavljenom rezimu ishrane (pet obroka i sve sto uz to ide) i takodje su vrlo zadovoljna svojom ishranom, energijom koju imaju i izgledom (oni nisu morali da smrsaju, istini za volju, vitki na tatu)

 2. Igrom slučaja znam za istraživanja koja potvrđuju da trening pre doručka daje bolje rezultate mršavljenja nego obrnuto i da kafa ubrzava metabolizam i tera ga da sagori više kalorija, ali sve to samo kratkoročno jer jako brzo dolazi do toga da se izgubljeni kilogrami vrate. U stvari, dugoročno, jedina dijeta koja se pokazala uspešnom bila je ona u kojoj su redukovane masti, a najbolje ona u kojoj je doručak bio najobilniji obrok u toku dana. http://fwd4.me/0xli

  O zdravstvenim posledicama kafe na prazan stomak i izbacivanja voća iz ishrane ne smem ni da razmišljam…

 3. @Katarina, i ja sam se “uobročila”. Kao beba 🙂

  Ovo razumem kao zajebanciju jednog tipa, i to opasnu. Opasnu, pre svega zbog te kafe na prazan stomak. Što kaže @Ivan, o izbacivanju voća i da ne pričamo.

  @Ivane, provela sam godine i godine bez doručka. Samo na kafi. Svaki put kada bih slučajno doručkovala, posle bih se ceo dan razvaljivala od hrane. Tek kada sam pronašla meru i počela da pravim pametne izbore, uspeva mi da jedem pet puta dnevno i da održavam težinu i da budem puna energije. I, ne pada mi na pamet da izbacim voće, o, bože, čim vidim da neki sistem ishrane izbacuje voće, smrznem se.

 4. Da, poznato mi je to, ja sam takođe dosta dugo živeo sa preskakanjem doručka, kafom na prazan stomak koja ubije apetit i slično, ali jednom kad počneš malo ozbiljnije da treniraš i osetiš tu neverovatnu slabost zbog trčanja bez doručka, jako brzo promeniš svoje navike 🙂

 5. Dzoging na prazan stomak je,koliko ja znam,jako dobar za skidanje masnih naslaga sve dok POSLE toga zdravo doruckujete.Ja obicno napravim smootihie sa vocem,povrcem i proteinom.NJAM! 🙂
  Naravno dzoging ne treba da vas dovede do padanja u nesvest,vec treba da slusate svoje telo i stanete cim osetite slabost.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.