30! – izgubi višak kilograma, a ne vreme

3

Kada dođe do zdrave ishrane, ljudi prvo kažu da nemaju vremena. Fakat, manje je vremena potrebno da otvorimo kutiju keksa ili naručimo burek, nego da kampujemo u kuhinji dok barimo povrće i seckamo salatu.

Evo nekoliko trikova kako da doskočite vremenu i bolje se organizujete:

1. Planiraj obroke unapred

To podrazumeva da smisliš šta ćeš da jedeš narednih nekoliko dana. Napraviš šoping listu i sve to obezbediš. Napišeš svoj plan i okačiš ga na frižider ako treba, i pratiš ga. Ako imaš sve sastojke koji ti trebaju, više ne gubiš vreme na nabavku.

Ako imaš to vreme i znaš šta ćeš, onda ti još manje vremena treba da pripremiš zdrav oborok.

2. Jednim udarcem dve muve

Meni je najveću uštedu u vremenu napravilo ovo pravilo: ako sam već u kuhinji, pravim dva jela. Za isto vreme, na više plotni i nešto više sudova. Jedno za danas, drugo za sutra. Pa makar ovo drugo samo do pola, koje ću da završim kada dođe VREME 😉

3.  Naseckaj i očisti unapred

Ako ti grickanje presne šargarepe ili kelerabe nešto znači za  užinu, očisti par komada, stavi u kesu ili u najlon foliju, i imaš gotovu grickalicu kada ti treba.

Isto je i sa pripremom hrane u kojoj je potrebno mnogo seckanog povrća. Još juče, dok si spremala aktuelan obrok, prateći trik 2, možeš da očistiš i naseckaš ono što ti treba za pripremu sutrašnjeg obroka. Važno je samo da seckanim namimirnicama oduzmeš vazduh (najlon folija ili plastične posude kojima je moguće istisnuti vazduh), da ne bi uvele do trenutka kada su ti potrebne, ali neka to bude u naredna 24 sata.

4. Zamrzavaj

Ako se bakćeš s povrćem koje zahteva duže čišćenje i prethodno barenje (spanać, kelj, kupus za neka jela), možeš da kupiš i napraviš duplu količinu (opet pravilo broj dva) i da pola iskoristiš danas za obrok, a polovinu dobro ocediš, staviš u kesu pa u zamrzivač, eto ti ušteda za neki drugi put. Isto važi i za sva ostala jela koja se mogu zamrzavati – napravi duplo, pola zamrzni za neki drugi put.

5. Džoker – jaja

Dok kuvaš sebi jutarnju kafu, skuvaj i par komada jaja. Za zlu ne trebalo. Kuvana mogu da stoje duže u frižideru, a ti uvek imaš spas u zadnji čas. Uz njih možeš da naseckaš paradajz i papriku, preliješ ih maslinovim uljem, ubaciš koju maslinu i eto site i zdrave užine u trenutku kada ti je bila potrebna. S jajima važi pravilo – do dva cela, ako jedeš žumance, i neograničeno, ako jedeš samo belanca.

U frižideru napravi raspored za kuvana i presna jaja, da se i drugi ukućani snalaze. Na primer, u kalupe koji su predviđeni za jaja, stavi presna, a na istoj polici, sa strane i slobodna, stavi kuvana. Da se ne desi da ti muž lupa kuvana jaja kad hoće sebi da napravi kajganu 😉

Jer, ako ga ti budeš pitala da uradiš to umesto njega, razgovor može da ode u neželjenom pravcu:

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

3 Comments

 1. artichoka on

  praktikujem sve gorenavedeno, i jos puno nekih malih tajni i navika imam kako bih uvek jela kako treba, tj svaki dan tri prava zdrava obroka.

  nije nemoguce, uopste.

  a htela sam samo reci da nema potrebe izbegavati zumanca 🙂 mogu se takodje jesti neograniceno.

  koga interesuje naci ce hiljadu tekstova o tome na internetu, ja znam iz prve ruke (i druge i trece) jer ih tamanim godinama unazad cela po 20ak nedeljno 😉 bez bilo kakvih posledica

  zapravo steta je bacati zumanca

 2. Draga Artichoka, dobrodošla na blog.

  Glede žumanaca: jedno žumance sadrži oko 230 mg holesterola, a dnevna potreba zdravog čoveka iznosi oko 300 mg, a onih u rizičnoj grupi (npr holesterolemije, u koju ja spadam) samo 200 mg. Matematika je neumoljiva. Veća je šansa da očuvate dobar lipidni status ako umereno jedete žumanca, nego da verujete da će vaša jetra uvek tako dobro raditi.

 3. Pingback: INSPIRATIVNI BLOG: MOOSHEMA – Dear Skin

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.