Busted: slatki barovi sa rafova Zdrave hrane su najobičniji – slatkiši

20

Uporedna nutritivna tabela barova za koje mislimo, bar po imenu (Fitness, Wellnes, Vitanova, Fun & Fit, Bonžita) i mestu gde se prodaju (rafovi Zdrave hrane) da su dobri za zdravlje i povezuju se sa zdravim, sportskim životom:

[table]
SASTAV (po pakovanju) FUN & FIT WELLNES VITANOVA BONŽITA FITNESS
Energetska vrednost 111 kcal 87.4 kcal 101.75 g 115 kcal 93 kcal
Ukupne masti 2.89 g 2.3 g 3 g 3.65 g 1.7 g
Ugljeni hidrati 19.56 g 15.8 g 17.6 g, 18.65 g 16.5 g
Proteini 1.26 g 1 g 1.85 g 1.2 g 1.3 g
Natrijum 28.33 g 0.1 g 0.4 g N/A 0.1 g
[/table]

Dnevna preporučena količina (GDA- Guideline Daily Amounts)

Iako vas možda gornje količine ugljenih hidrata, masti ili proteina nisu impresionirale, možda kroz pregled dnevnih preporučenih doza ovo baci  novo svetlo na gornje brojke.

GDA je usvojen kao protokol obeležavanja hrane proizvođača, nakon snažne kampanje potrošača krajem devedestih, iako se ranije koristio u stručnim krugovima kao DGI (Daily Guideline Intakes).

Naime, za zdrav život, nije dovoljno da mislite samo na broj kalorija koje unosite, već i na vrednosti nutritijenata, kao što su proteini, masti (zasićene i nezasićene), ugljeni hidrati (složeni ili prosti kao šećeri i veštačka sladila), natrijum.

GDA vam omogućava da imate kontrolu nad tim. Neki proizvođači u Srbiji, iako ih zakon na to ne obavezuje, navode ove podatke na ambalaži, a oni grafički izgledaju ovako i stavljaju se na prednju stranu amblaže:

Ovaj procenat znači koliko u određenom pakovanju ima vaše dnevne preporučene količine, piše i da je za odraslu osobu, i uglavnom se stavlja za odraslu mušku osobu.

GDA tabela u celosti izgleda ovako:

Ovde možete preuzeti ceo zvanični vodič za GDA (pdf), sa svim pojašnjenjima.

Piramida ishrane

Treba obratiti pažnju i da se ovi procenti odnose na standard preporučene vrste ishrane, u kojoj su ugljeni hidrati noseći, i pripada staroj školi tradicionalnog nutricionizma, ako se sećate piramide ishrane:

iako bi, moja, na primer, pre izgledala ovako (bez masti životnjskog porekla i  putera, i sa low fat umesto high fat), pa shodno tome, procenti sa GDA se na mene nikako ne odnose:

Ne mogu da odolim jedan off topic, donja piramida ishrane novinara, jako mi je poznata, godine i silne pare sam uložila u sličnu ishranu:

Kritički posmatrano, najveća manjkavost GDA se odnosi na UH. 200 g UH dnevno  za dete? Pa onda još prostih šećera čak 85 g?!

[icon_check]Molim vas, istresite u posudu 85 grama šećera i sagledajte tu količinu kao fizičku pojavu – da li vam zvuči normalno da vaše dete pojede toliko šećera u toku dana i da se to smatra dnevnom preporučenom dozom?

I onda, navodno, u jednoj čokoladaci ima samo 7% od dnevne preporučene doze šećera? No way! To bi značilo da dete slobodno može da pojede još 10 takvih čokoladica dnevno? Može li? Šta kaže zdrav razum?

[icon_check]Naš cilj bi trebalo da bude da zahtevamo jasno obeležavanje sastojaka namirnica za decu, i osujećenje namere proizvođača da zloupotrebom imena ili reklame sugeriše da je nešto zdravo, ako nije.

Da ne govorim o tome da u prodavnici jedva možeš da pročitaš ove podatke na ambalaži, meni ne uspeva, nosim nekad čak i lupu, ali veličina fonta 1 ili 2 pt prevazilazi moje ljudske moći. Čak i čitanje sastava Bonžite u kućnim uslovima, sa dobrim svetlom, lupom i na miru, iziskivalo je ogroman napor (da ne kažem da baš Bonžita na deklaraciji ima količine izražene na 100 gr, što je zahtevalo da sve podatke delim sa 4 da bih saznala šta u kupljenom jednom pakovanju postoji). Ipak, kada bi ambalaža, posebno za decu i ona koja se predstavljala kao zdrava hrana, imala ovako jasno naveden GDA

onda bismo iz aviona mogli da vidimo šta je šta i da donosimo razumne odluke prilikom kupovine, u skladu sa svojim potrebama i navikama.

Ono što sam još uočila kod GDA i hrane namenje deci, ako nije naznačeno da se odnosi na dnevne preporučene doze deteta između 5 i 10 godina, tada se obavezno odnosi na odraslu osobu i tu takođe treba biti pažljiv.

Tako na primer, čokoladica Kinder Delice (ispravite me ako grešim, nešto što se zove Kinder, ima za ciljnu grupu decu? — mada me reklama za Kinder Bueno i onaj seks koji zrači iz nje, odmah demantuju), koja u sebi ima energetsku vrednost 195 kcal, kaže da je to 10% po GDA. Jeste 10% ali od preporučene dnevne doze za odraslu žensku osobu!

Moj skromni zaključak

Ako pogledate još jednom gornju tabelu nutritivnog sastava energetskih barova koji po nazivu sugerišu da su zdravi i još se pride nalaze na rafovima Zdrave hrane, obratite pažnju pre svega na količinu ugljenih hidrata. Ako se to kolokvijalno i zove energetska čokoladica, opravdava svoj nadimak, jer ćete od te količine UH dobiti snažan udar insulina i na trenutak ćete se osećati kao da ste prepuni energije. Dok vam insulin isto tako ne rokne naglo dole, kada ćete se odjednom osećati isceđeno, jadno i gladno.

[icon_x]Ako želite da se hranite zdravo, bavite se rekreacijom i pazite na unos hraniljivih materija – ne jedite te barove, jer vam je potpuno svejedno da li ste pojeli njih ili bilo kakvu čokoladu.

 

Ako vas još nisam ubedila, a sećate se medvedića Barnija iz prethodnog teksta, pogledajte kako izgleda nutritivno poređenje Bonžite, ovde sa najlošijim rezultatima, sa medvedićem Barnijem.

[table]
Nutritivni sastav BONŽITA (25 g) BARNI (30 g)
Energetska vrednost 115 kcal 118 kcal
Ugljeni hidrati 18.65 g 17.5 g
Ukupne masti 3.65 g 4.7 g
Proteini 1.2 g 1.8 g
[/table]

Isti gnjurac, drugo pakovanje, je l’?

Ovo je zdrava hrana. Not. A svakako nije i poslastica koja garantuje Fitness, Wellnes, Fun ili Fit ili štatijaznam. To je najobičniji slatkiš i tako ga treba tretirati u dnevnoj ishrani – pažljivo i veoma umereno.

I izbaciti ga sa rafova zdrave hrane!

Predlažem da pravite svoje barove, neke recepte sam objavila, klinci ih obožavaju, u njima nema natrijuma, UH su složeni a ne prosti šećeri, masti su dobre, a u barovima nema niti bilo kakvih aditiva, koji  zaslužuju odvojeni post, ali ne stižem, ne stižem 🙂 :

[divider]
Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

20 Comments

 1. Zasto se GDA ne azuriraju u skladu sa novim, naucno dokazanim, otkricima (“smrt ugljenim hidratima”, “ziveli proteini” i “voce na klupu za rezervne igrace”)?

  • @Izzeta, ja se ne bih u to mešala 🙂

   Nova, “naučno dokazana” oktrića nisu ni nova, a bogami ni naučno dokazana, već više trend, ja bih rekla, i za neke medicinski indikovana ishrana.

   Moj lični izbor je nastao iz iskustva: ako bi mi osnova ishrane bili UH, ja bih tada bila deblja i imala bih zdravstvenih problema koje sam i imala. Ali, to sam samo ja. Mom sinu, na primer, osnova jesu UH, ali iz voća, povrća, integralnih žitarica… kad bolje razmislim, tako je i sa mojim mužem i linija mu je ok, a izgleda mi i sasvim zdravo 😛

 2. Cekaj, moj muz jede dosta dzank fuda, i fino mu, nit’ je gojazan, nit’ je bolestan. A ja ga gledam i gojim se. Vise nista ne kapiram…

 3. Dobro bre Moo, ubi mi omiljeni slatkiš Bonžitu (ostalo iz biciklističkih dana) 🙂

  I šta sada da gricnem s vremena na vreme (a da nije 75% crna čokolada) kada mi se baš jede nešto slatko? 🙂

  (znam, ovde ima super recepata, ali, ako ne šalješ po kućama 😀 molim preporuku za komercijalni proizvod 😀 )

 4. @Dejane, mislila sam da opasuljim neku mamu ovim tekstom, ili neku devojku koja još uvek veruje da kad uđe u radnju zdrave hrane da je završila posao, ali nisam očekivala da ću svom drugu da razvejem iluzije 🙂

  BTW, za mene je takođe najbolnije saznanje bilo to za Bonžitu, ja je pamtim kao prvi “zravi slatkiš” na rafovima i do pre godinu dana sam je kupovala sinu, posle treninga 🙁

  Nego, nemam preporuku. Ako uzimam konfekcijske barove, onda kupim neki proteinski u prodavnicama za suplemente, ali jako, jako retko.

 5. Ah, iluzije 🙂 Ja sam samo svesno živeo u zabludi, pošto mi je baš teško da se odreknem tog slatkiša.

  No šta ću, kud ću, sada nema kada je razvejano crno na belo 🙂

  • Šta da radim, kad ne volim ni kuvam ni da spremam. I, stavise, vise bi mi legla dostava one tvoje thai supe nego ovih barova… 😉

 6. Negoslava on

  Znaš i sama da moje kritike, čak i kada su deo šale, zvuče jako rigidno. Pa bih , ipak, da te poštedim. A i davno sam ti oprostila neznanje iz oblasti koncentrata sirćetne kiseline – ljudi, niko nije savršen, pa čak ni vlasnica ovog sajta, verujte mi na reč.
  I de mi sad kaži, kako zvuči kad te kritikujem ? Meni više zveči nego zvuči, ali ajd – uvek možeš, klik, i nema gaaaaaaaaaa

 7. Krace vreme pratim tvoj blog i moram reci da sam odusevljena.
  Posto sam ja jedna od mama koja se “opasuljila”, i zamenila kod deteta slatkise sa vocem, posto vec sa 6 godina ima 30% viska telesne mase.
  Sad je pravo vreme da kod nje promenim tu “glad” za nezdravim slatkisima, ovaj recept za bar stanglice je fantastican. Na dobrom smo putu da se dovedemo u red, posto sam ja pre godinu dana imal 50 kg vise i jako se uplasila za svoje zdravlje, tako sam e sad uplasila i za njeno…
  Eto toliko, hhvala ti MOO, pravi si motivator i promoter zdravog zivota.
  Divno je citati tvije postove koji barem na mene deluju motivaciono.

 8. @Mila, bravo za tebe što si izgubila 50 kg. samo ti znaš koliko volje i upornosti to zahteva i kakva si ti carica zato što si to uspela!

  I još mi je draže zbog tvog deteta. Sada, ako se ti hraniš tako da održiš svoju normalnu težinu, daješ lep primer detetu i pomažeš mu da stekne bolje navike u ishrani za ceo život.

 9. U ovu pricu mi se uklapa i vocni jogurt:)
  Mislimo da uzimamo zdravu uzinu, pogotovu low-fat, kad ono, bolje da posteno popijemo casu koka kole..

 10. Pingback: Žitarice ili tradicionalni doručak, šta je zdravije? | MOOSHEMA

 11. Pingback: Happy Meal Mekdonalds – don’t happy, be worry! | MOOSHEMA

  • Pogledaj koliko ima šećera. I znaćeš.
   Ne, nema na tržištu tih čokoladica koje su “zdrave”, sve su prepune šećera. I kad piše da nema šećera, ima previše fruktoze. Na kraju dana, to je još jedan industrijski slatkiš.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.