Svaki zalogaj se računa

1

Ako ste mislili da nema veze to što ćete ponekad svratiti u Mek i pojesti neki džank u kojem ima zasićenih i trans masti, onda ćete se sada razočarati.

Kratka studija univerziteta u Montrealu, kojom je rukovodio dr Nigam, Direktor centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, rađena na samo 28 učesnika, nepušača, pokazala je da se svaki zalogaj zapravo – računa, kada je reč o opštem zdravlju naših arterija. Meni je ovo posebno važno, jer se nalazi u samoj srži mojih problema.

Studija je želela da dokaže koliko ishrana, tj. trenutni izbor hrane, može da utiče na protok krvi našim sistemom, a samim tim i na zdravlje krvnih sudova.

Učesnici studije su jedne nedelje jeli samo hranu zasnovanu na mediteranskoj vrsti ishrane (losos i ostala riba, bademi, povrće pripremljeno sa maslinovim uljem), a sledeće sedmice samo fast food (kobasice, kupovne sendviče sa sirom, hamburgere, pomfrit  i drugu prženu hranu).

U oba slučaja, ishrana je bila high-fat => kalorije su bile sastavljene iz masti u 50-60 procenata, s tim što je mediteranska hrana puna mononezasićenih i polinezasićenih, dok brza hrana sadrži zasićene i trans masti bez Omega 3 masnih kiselina. Pre jela i dva sata nakon svakog jela, učesnicima je proveravana funkcija endotela u arterijama.

[icon_check]Rezultat: nakon svakog obroka brze hrane, arterije su se širile za čak 24% manje u odnosu na njihovu širinu pre takvog obroka, otežavajući tako nesmetan protok krvi.

Svaki zalogaj je izbor između zdravlja i bolesti

Suženje i zakrečenje krvnih sudova je glavni uzrok ateroskleroze, a ova je glavni uzrok koronarnih bolesti, infarkta i šloga. Endotel ima važnu ulogu u procesu transporta krvi kroz krvne sudove.

Ova studija je pokazala koliko lako i brzo naše arterije reaguju na ishanu, i koliko se samo mogu suziti, tj, nedovoljno širiti, nakon samo jedne odluke za koju mislimo da je trenutna, ili povremena, ili nevažna.

Izbor između zdravlja i bolesti je izbor koji pravimo kod svakog zalogaja.

Zdravlje, jednostavno, ulazi na usta, kao što su nas naše mame učile i bile nam dosadne. Nije loše misliti o tome, misliti na sebe i misliti na svoju decu.

[faq][faq_question]Koliko često vi pojedete nešto za šta ste sigurni da nije zdravo?[/faq_question][/faq]

Ja sigurno jednom nedeljno i sad sam baš nezadovoljna zbog toga. Naime, pošto sam se malo opustila, počela sam da verujem da se ne računa baš svaki zalogaj, a problem sa funkcijom endotela treba da bude moja prva briga.

(Izvor)

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

1 Comment

  1. Dušo draga, anonimni X Ray, sada sam videla koliko si nafiksiran na ovaj blog. Ono sa amino je lapsus, kao što si mogao da vidiš dalje iz teksta. Get over it.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.