Super žena – 60 godina kasnije

15

Pitala me jednom drugarica, da li bih mogla da napišem post o tome kako organizujem svoje vreme i kako sve stižem. I mean, majka sam, supruga, zaposlena sam, aktivno blogujem, vitlam po mrežama, kuvam svaki dan, peglam, perem, treniram, trčim… Ne nužno tim redom.

Verovatno ostavljam (lažni PR) utisak super-žene: radim puno, vredna sam, frizura uvek na mestu, skockana sam kao na  o d a b r a n i m  fotografijama koje kačim na mrežama, kuhinja mi je besprekorna, što se takođe vidi na fotkama recepata koje objavljujem, muž mi je uvek u ispeglanoj košulji što se ne vidi na fotkama ali sigurno možete da zamislite, dete mi je lepo vaspitano, pametno i duhovito, pas je ljubak i umiljat. Verovatno sam uvek dobro raspoložena i stalno se smešim, to se može zaključiti po čestom korišćenju smajlija u komentarima: 😛 🙂 😀 😉

Kao neka super-truper žena. Kao CV žene iz pedesetih:

Ne, ja nisam super-žena.

Daleko od toga i daleko bilo. Pitajte mog muža, uostalom. Banite mi jednom nenajavljeno, uostalom. (ne, ovo nije poziv da mi banete, to se samo tako kaže, uvek se najavite da mogu da se skocam i održim tu predstavu i nivo)

Super žene su živele pedesetih. Moja pokojna baka je bila super-žena. Majka troje dece, zaposlena žena i supruga muškarca iz pedesetih.

Ona je radila i bila sve ono što bi neko pomislio  da ja radim, jedino što nije morala još i da ustaje rano ujutru i da vežba.

Moja baka je bila vraški zauzeta žena, da se najblaže izrazim.

Ceo svoj život je ribala kuću od poda do plafona i non-stop, jednom nedeljno je pravila veliko spremanje kakvo ja nisam napravila od kad smo se uselili u ovaj stan.

Šalim se, maaamaaaa!

Kuvala je svaki dan dva kuvana jela, za ručak i za večeru, peglala je čim joj se osuši veš a svom mužu štofane pantalone svaki dan posle posla, da bi, bakin citat “muva mogla da iseče onu stvar ako joj se desi da sleti na šav”, a da joj je pri tome frizura uvek bila savršena (baki, a ne muvi), kao i rumenilo i karmin, a odeća kao da će svaki čast stići gosti ili će oni negde krenuti – košulja upasana u suknju na gloh, cipele na nogama. Na štiklu. Cipele po ceo dan?! Ma, mora da se šališ!

Da li je moja baka bila srećna? Ja to ne znam, ali nekako verujem da ni samoj sebi nije postavljala to pitanje. To nije bila tema tog vremena. Ipak, dugo godina kao udovica, pa do poslednjeg dana svog života, svaki dan je imala lepu frizuru uredno navijenu na metalne viklere, malo rumenila, crveni karmin na usnama i belu košulju s brošem i kojom kapljicom parfema.

Žena i njen Njegovo Veličanstvo Muž

Žena pedesetih je bila dobra domaćica, uredna i doterana žena, požrtvovana majka i pre svega dražesna dama usmerena na dom i još pre svegije na muža. M U Ž A . To je sve bila propaganda, dakako, ali mnoge žene su upravo tako živele, u mužocentričnom sistemu vrednosti, u kojem je briga za njih same, bila samo još jedan deo brige o mužu.

Koliki put smo mi, žene, prešle od tada?

I koliki put su naši muškarci prošli s nama?

Ne bih mogla da zamislim da sam udata a da moj muž nikad ne uzme usisivač, ne skuva nešto, ne sredi kuhinju, ne bude ravnopravan sa mnom u svim tim poslovima. Istina, naljuti se on nekad na mene i zna da mi podvikne kad mu posle mog banjanja u kupatilu ne ostavim tople vode da on opere sudove, ali, božemoj. Nisam savršena, kažem vam.

Na Netu pronalazim upustva za savršenu ženu, iz ženskih magazina pedesetih, u kojima se, isto kao i u današnjim, savetuje kako da žena zadrži muža i učini ga srećnim.


[divider_space] Jedino što je ženin zadatak tada bio malo komplikovaniji u pogledu zahtevnosti supružničkog života, i manje komplikovan što se tiče celulita. Ako su ga uopšte imale. Seks se nije eksplicitno pominjao kao danas, ali se kroz razne savete provlačio kao prva obaveza žene. Broj razvoda je bio zanemarljivo mali.

Ne mogu a da ne pokušam da napravim paralelu sa modernom ženom u današnjim uslovima života, i sa današnjim odnosom polova, uzimajući za osnovu ova dole upustva, za koja se veruje da su coax, navodno objavljena u jednom ženskom časopisu pedeset i pete:

Klik za veću sliku
[divider]
for dummies: ovo dole je moj slobodan prevod (1952.) i slobodna interpretacija današnje prakse (2012.), bazirana na fikciji, uz pomoć ironije kao osnovne stilske figure. za svaku eventualnu sličnost sa vašim ličnim životom, nemojte se na mene ljutiti. tokom pisanja ovog posta nije povređen nijedan muškarac
[divider]

1. Zajednički obrok posle posla

[icon_check]1955.Neka večera bude na vreme. Planiraj unapred, čak i dan ranije, kako da pripremiš ukusan obrok koji će biti gotov u vreme kada on dolazi kući. Na taj način ćeš mu staviti do znanja da si mislila na njega i da brineš o njegovim potrebama. Većina muškaraca je gladna kad dođe kući i prizor spremljenog jela biće deo tople dobrodošlice.

2012. (Ona)  Ne znam kad ćeš  kući, pa usput svrati po take-away, dok se vraćaš s posla, ja sam u totalnoj ludnici.  Šta god da ćeš ti, meni samo neku salatu. Usput ti je da svratiš do radnje, kupi mi uloške, a nemaš više ni piva u kući.

2012. (On) – Ko prvi dođe kući, usput kupi hranu iz restorana. Ona je i tako na dijeti, znači bolje da uzmem neki roštilj ako hoću da se najedem. Ako ikada posle posla poželim da jedem nešto kašikom i to slučajno izgovorim naglas, ona će mi odmah reći da mogu sam sebi da spremim ili da idem kod mame.

2. Budi spremna

[icon_check]1955. — Budi spremna. Odvoj 15 minuta da se relakisraš, da bi bila odmorna kad on stigne. Stavi malo rumenila, karmin, poveži kosu trakom, izgledaj lepo i sveže. On je ceo dan proveo s poslovnim ljudima, obučenim u monotona poslovna odela.

2012. (Ona)  Ja njemu da budem spremna? Pa ja nemam ni 15 minuta dnevno za sebe. Šminka mi se razmazala, kosa otromboljila, mogu samo da je vežem u rep. Nemam ni šta da obučem, ja nikad nemam šta da obučem! Možda bi jedna čaša vina mogla malo da pomogne da budem spremnija.

2012. (On) Pipremi se na haos kad stigneš kući. Ona će te svakako napušiti što kasniš 15 minuta i pitati te gde si do sada bio. Ako je našminkana, nemoj slučajno da je ljubiš, vrištaće da ćeš joj pokvariti šminku. Ako ima uvezanu kosu u rep, pravi se lud. Probaj na svaki način da izbegneš priču o odeći, ormani joj se raspadaju, ali joj je to omiljena tema za kuknjavu. Čekaj! A zbog koga se ona našminkala danas?

3. Oraspoloži ga

[icon_check]1955. — Budi pomalo razdragana (be a little gay, odlučila sam da ovako prevedem) i probaj da mu budeš interesantna. Treba nekako popraviti njegov dosadan dan, a jedna od tvojih obaveza je da mu to omogućiš.

2012. (Ona) Obaveza imam i previše, tako da… zaboravi. Mogao bi, za promenu, ti da budeš razdragan. Mogao bi, za promenu, ti  meni da probaš da budeš interesantan. Mada, ako popijem još jednu čašu vina, biću razdragana.

2012. (On) Nemoj  uopšte da očekuješ da ona tebe zabavlja. Ako je domaćica i brine o deci, ima dosta zabave za ceo dan, ako je zaposlena, reći će ti da nema vremena za tvoje probleme i da joj je dosta njenih i da konačno odrasteš i prestaneš da se samosažaljevaš i da je bolje da joj pomogneš i promeniš detetu pelenu i izbaciš đubre.

4. Raspremi još jednom

[icon_check]1955. Raspremi nered. Pre nego što on stigne, prođi kroz sve prostorije u stanu i proveri. Pređi još jednom krpom za prašinu preko stolova.

2012. (Ona) Isključi komp, isprazni pepeljaru, pošutaj sa strane dečije igračke na njegovom putu do TV-a. To je jedino što će on primetiti. Proveri gde je daljinski.

2012. (On) — Raspremi? Koja je to reč, je li to glagol ili vic? Kuća će biti raspremljena taman dovoljno da pronađemo jedno drugo, ali to ne garantuje da ću pronaći daljinski ili svoje papuče. I, šta je uopšte krpa za prašinu?!?

5. Zagrevanje raja

[icon_check]1955.Tokom hladnog doba godine trebalo bi da zagreješ kuću  i zapališ vatru kako bi se on opustio. Tvoj muž će se osećati kao da je dotakao raj mira i odmora, što će i tebe podići. Na kraju krajeva, briga o njegovoj udobnosti daće ti osećaj ličnog zadovoljstva.

2012. (Ona) Zapali cigaretu i probaj da iskuliraš, nikakvo zagrevanje ne dolazi u obzir.

2012. (On) — Ona definitivno ne mora da zapali vatru, jer ako ima PMS, i bez vatre će da te tostira. Ako je opuštanje da dođeš kući i umesto kamina te odmah zagreje dečija graja, lica zajapurena od igre gađanja punim pelenama i spanaćem po celom stanu, onda je bolje da pobegneš na vreme u neki sigurni raj pre nego što te ona primeti i obruši se na tebe svojim osećajem ličnog zadovoljstva i ispunjenosti.

6.Mir i tišina

[icon_check]1955.Smanji buku. U vreme kad on dolazi, isključi sve bučne aparate, mašinu za sudove, mašinu za veš, usisivač. Ohrabri decu da budu mirna i tiha. 

2012. (Ona) — Mašina za sudove se pokvarila, a crevo od usisivača su klinci zaturili negde još pre dve nedelje, tako da je to u redu, ostaje mi samo da ih lepo zamolim da zavežu, ili da ih ja zavežem za krevetiće u dečijoj sobi, tako ću ih jedino ohrabriti da nas malo ostave na miru.

2012. (On) — Ako imaš sreće, odvešće decu kod babe i dede, a kućne aparate ne uključuje, tako da je to bezbedno. Jedino ako se seti da nisi još imao vremena da pogledaš što se zaglavila ta mašina za sudove pre dve nedelje, onda piši propalo…

7. Susret

[icon_check]1955.Budi srećna što ga vidiš.

2012. (Ona) — LOL

2012. (On) — LOL

8. I dalje susret

[icon_check]1955.Pozdravi ga toplim osmehom i pokaži iskrenost u svojoj želji da mu udovoljiš. 

2012. (Ona)— ROFL

2012. (On)— ROFL

9. Konverzacija

[icon_check]1955. — Slušaj ga. Možda ti imaš stotinu važnih stvari koje bi mu rekla, ali trenutak kad on stigne nije dobar. Pusti ga da prvi priča – seti se da su njegove teme važnije od tvojih.  

2012. (Ona)— Ostala je bez teksta. Sada stvarno deluje kao da samo sluša. Ako popije tri čaše vina, mogla bi i da sluša.

2012. (On) — Slušajte, muževi. Možda imate stotinu važnih stvari koje biste joj rekli, ali trenutak kad stignete kući jednostavno nije dobar. Prvo promenite onu pelenu od gore i vidite šta je s tom mašinom za sudove.

10. Who’s your dady?

[icon_check]1955. — Neka veče bude njegovo. Nikad mu ne prebacuj ako zakasni, ili nenajavljeno ostane negde na nekoj večeri, ili na nekoj drugoj zabavi bez tebe. Umesto toga, pokaži razumevanje za njegov svet napetosti i pritisaka, i njegovu snažnu potrebu da se kod kuće opusti od svega toga.

2012 (Ona)— Ako mu padne na pamet da ostane negde u provodu bez tebe, pokaži razumevanje tako što ćeš mu sakriti daljinski i ostaviti da opere sudove ako ujutru hoće čistu šolju za kafu. Ujutru mu obavezno ubaci decu u krevet. Posle njegovog noćnog sveta napetosti i pritisaka, opuštanje sa decom u šest ujutru će mu sigurno prijati.

2012. (On) — Ostao bi negde s društvom na piću, bez nje? Mora da se šališ, budalo jedna.

11. Postavljanje ciljeva

[icon_check]1955. — Tvoj cilj: postaraj se da vaš dom bude mesto mira, reda i poretka, gde tvoj muž može da oporavi svoju dušu i telo.

2012 (Ona) — Kad ti, mužu, budeš uzeo usisivač u ruke, naš dom će biti mesto mira, reda i poretka.

2012. (On) — Ona dobro zna kako bih ja mogao da oporavim svoju dušu i telo i veoma je vešta u postavljanju uslova do moga cilja.

12. Umeće konverzacije i dalje

[icon_check]1955.Ne počinji s vrata s pridikama i problemima. 

2012. (Ona) Sviđa mi se ovo, ah, kad bih mogla.

2012. (On)Sviđa mi se ovo. Samo kad bi mogla.

13. Kašnjenje

[icon_check]1955.Ne pridikuj mu ako kasni na večeru, ili ne dođe kući celu noć. Računaj na to kao na sitnicu u poređenju s onim kroz šta je sve morao da prođe na poslu. 

2012. (Ona) —Ako kasni, na*ebao je. Ako mi ne bi došao kući celu noć, ne bih pridikovala. Ma, jok. Ne bih imala vremena za to, jer bih bila zauzeta pakovanjem njegovih kofera. Računala bih izbacivanje njegovih stvari kroz prozor kao na sitnicu u poređenju sa tim šta bih mogla još da mu uradim da se usudio da dođe ujutru na vrata.

2012. (On) — Ako kasniš i ne javiš joj se, ili slučajno ne dođeš kući celu noć, možeš da se kladiš da će te odmah iseliti iz stana. Računaj na to kao na sitnicu u poređenju s tim šta bi mogla da ti uradi s jajima da te je ipak pustila ujutru u stan.

14. Udobnosti nikad dovoljno

[icon_check]1955.Učini da mu bude udobno. Smesti ga u udobnu fotelju ili ga polegni na krevet u spavaćoj sobi. Pirpremi mu hladno ili toplo piće. Poređaj jastuke, ponudi se da mu skineš cipele. Govori tiho, prigušeno, prijatnim glasom.

2012. (Ona) — Ako se samo usudi da dođe s posla i odmah se uvali na kauč ispred TV-a, ponudi mu finu toplu električnu stolicu i počasti ga sveže ceđenim Domestosom. Ako je slučajno odmah otišao da legne u spavaću sobu, to znači da je opet pio, a onda možeš da skineš svoju cipelu i da ga njome gađaš u njušku. Koristi svoju celu reznonantnu kutiju da te bolje čuje.

2012. (On) — Ako se usudiš da dođeš s posla i ne pomogneš joj s vrata oko dece, hladno piće koje ti je pripremila, moglo bi da bude tvoje poslednje. Ako probate da problem rešite razgovorom, oboje vičite iz sveg glasa, jer ćete samo tako moći da čujete jedno drugo, nadjačavajući se s grajom dečice i Sunđer Bobom na TV-u pojačanim do daske.

15. Don’t FAQ

[icon_check]1955. — Ne pitaj ga  zašto je nešto uradio i ne dovodi u pitanje njegov sud ili integritet. Zapamti, on je gazda u kući i kao takav uvek će sprovoditi svoju volju, pravično i istinoljubivo. Ti nemaš pravo da to dovodiš u pitanje. 

2012. (Ona) — Sve dva puta proveri. Šta god da ti kaže, ne veruj dok se sama ne uveriš. A i onda, još jednom proveri. Ti najbolje znaš s kim živiš. Zapamti, najbolje neka on veruje da je gazda, jer će ionako uvek biti onako kako ti kažeš.

2012. (On) — Ne pitaj je ništa i ne dovodi ništa u pitanje. Samo klimaj glavom. Bez obzira da li je ona u pravu ili ne, ona je uvek u pravu i ti nemaš šanse da to dovodiš u pitanje.

16. Mesto!

[icon_check]1955. — Dobra žena uvek zna gde joj je mesto.

2012. (Ona) — Ahahahahahahah!!!

2012. (On) — Momci, izdržimo sve. Jer, konačno, na kraju dana, ona zna gde joj je mesto. Gore.

2012. (Ona, jer je njena uvek poslednja) — Nema šanse, boli me glava.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

15 Comments

 1. Nisi ga valjda pročitao?! Pisala sam ga nekoliko dana, s prekidima da skuvam nešto i raširim veš 😉

  (a i znaš da sam bila bolesna, nisam ni vežbala) 😛

 2. Sjajan tekst :). Baš me je nasmejao, posebno prvi deo :). Drugi se primećuje da je pisan iz delova i u naletima inspiracije koja nije bila istog intenziteta svaki put, ali je bez obzira sjajno :).
  Btw, ima dobrih saveta u ovim Woman’s magazinima 1940-1960. Da su ih svekrve čitale na vreme, nekih problema ne bi bilo sada :D.

 3. savrseno 🙂
  posebno mi se dopala stavka 14 i sledeca recenica ” Ako se samo usudi da dođe s posla i odmah se uvali na kauč ispred TV-a, ponudi mu finu toplu električnu stolicu i počasti ga sveže ceđenim Domestosom”

 4. @Verkić, @Marija, dan duže traje jedino ako ustajete ranije, ili ležete kasnije. Ja sam odabrala ovo prvo. Do osam ujutru, pre posla, uradim više nego što 80% ljudi uradi za ceo dan 🙂

  @Tamara, istina, neke “zaposvesti” sam isilovala u nedostatku boljeg rešenja. Možda je trebalo i da ih izbacim, ali, šta je – tu je.

  @Maja, koliko bukvalnista sam sretala na mrežama i na ovom blogu, ostaje mi samo da se nadam da nijednoj čitateljki neće to pasti na pamet (zbog toga onaj uvod pre razrade :-))

 5. Jelena Antonijevic on

  Najgore je sto se pedesete vracaju. Naravno u svom najiskrivljenijem vidu. Vidjala sam podosta mladih mama, sa malim bebama u kolicima, koje su em fit em doterane do bola. Uvek sam se pitala kako uspevaju dok mi jedna nije otkrila tajnu. ” Pa ja ne dojim, draga”! Ne doji, ne kuva, ne pere sudove, sve to drugi rade za nju, ne radi, tako da je za muza uvek fit. Pomislim ponekad kako bi bilo divno da i ja tako zivim, da me neko barem nekad odmeni! da neko nesto uradi umesto mene. Nisam savrsena majka, na poslu profulam ponekad, ne mazem nokte, cesto nemam frizuru, kuca mi je puna igracaka, prasine i psecih dlaka ali… umesto ribanja, odigram partiju ne ljuti se covece sa detetom, umesto peglanja izvedemo psa u ekstra setnju pa se druzimo, sudopera se puni, korpa za cist i prljav ves takodje ali … Ne uzbudjujem se! Uzivam u zivotu! 🙂

 6. @Jelena Antonijević, meni je trebalo dosta vremena da se opustim i da naučim da uživam u stanu koji nije cakum-pakum. Inače, da bi bio takav, moraš non-stop da se muvaš po kući, zatežeš, raspremaš, briskaš, jer, za boga miloga, pa mi živimo ovde, nije to Eurosalonov izložbeni prostor na sajmu nameštaja.

  Ipak, kad neko treba da dođe, sva se izbezumim 🙂

  @Jelena, drago mi je!

 7. hi hi, odličan tekst:)
  ja imam troje male dece i odavno sam se oprostila od blistavog i čistog stana…
  moj moto je: “samo dosadne žene imaju sređene stanove” 🙂

  • @tanja, troje dece! ti si već super-žena!

   sviđa mi se i moto. dodala bih mu: samo dokone i dosadne žene… 🙂

 8. Moo, ovo je preprepregenijalno! Nisam se već dugo ovako nasmijala (a i zamislila, bogami 😉 )

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.