Low-fat krem supica od brokolija

4

Volite zeleno? Ja, jako.

Ova supica se pravi brzom brzinom, i kod nas je baš često na meniju. A mi baš volimo supe. A ja baš volim da supom malo produžimo vreme zajedničkog obroka i maltretiranja sina: kako je bilo u školi? šta još ima novo u školi? da li je sve u redu u školi? šta imaš za domaći?

Btw, digresija: znate li da makar jedan zajednički obrok u toku dana zbližava porodicu?

Da je čini uopšteno zdravijom?

Da smanjuje mogućnost da vaše dete sutra ima problema sa težinom?

Da li ste znali da su deca koja imaju najmanje jedan zajednički porodični obrok manje sklona laganju, devijantnom ponašanju, problemima i da izrastaju u zdravije ličnosti?

Znate sve to, ali nije loše kao podsetnik: trudite se da imate makar jedan zajednički obrok dnevno. Znam da je ludnica, ali može se. Mi to ovako radimo: kad sin ide prepodne u školu, zajednički obrok nam je (nekada i kasni) ručak, a kad ide popodne, to je večera. Nedeljom – teror nedeljnog ručka. “dođi kući najkasnije do 2.” – “jaoooo, mamaaa.” – “znam, sine, ali tako su mene mučili, tako mi sada tebe mučimo, tako ćeš ti jednog dana mučiti svoju decu.” Mislim, to nije samo nedeljni ručak. To je institucija!

Zapravo, lepo je i zdravo i drži nas na okupu.

Kao i ova supica.

[styled_box title=”Nutritivne vrednosti po porciji” color=”gray”] Kalorija: 64 kcal. Masti: 1 g. Proteina: 7 g. UH: 10 g. Holesterol: 0 mg
[/styled_box]

Potrebno je (za četiri porcije):

 • 1 ceo brokoli
 • 100 gr Ella sira
 • 50 gr nemasnog jogurta
 • 2-3 česna belog luka
 • so, biber, ostali začini po ukusu

Priprema, zeleno, volim te, zeleno:

Skuvajte brokoli u slanoj vodi, al dente (neka ostane polusirov, ne morate ga raskuvati. stavite ga u ključalu vodu). Kad je do pola kuvan, iscepkajte ga na cvetiće, ostavite par celih cvetova za ukras, ostalo stavite u blender, dodajte vodu u kojoj se kuvao (odvojte deo vode, taman za 3.5 tanjira supe, ostalu količinu ćete nadomestiti sirom i jogurtom), stavite sir i jogurt, beli luk, dodajte začine po volji i ukusu i izblendirajte. Posle dodajte i one cele cvetiće koje ste ostavili za ukrašavanje.

I to je to. Lorka.

Vreme pripreme: 20-tak minuta, koliko je potrebno da se skuva brokoli.

Pitalica za ovu nedelju:

Koliko puta tokom radne sedmice imate zajedničkih porodičnih obroka?

 • Svaki dan (52%)
 • Više od tri puta (21%)
 • Nijednom (14%)
 • Manje od tri puta (13%)

Total Votes: 56

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

4 Comments

 1. Ova je i moja omiljena, ali (u retkim prilikama u kojima kuvam) nikad mi nije palo na pamet cime da zamenim masnu pavlaku. Sad mi samo reci kakav je to Ella sir, pa mozda i nadjem? 😉

 2. ma, Ella je ovdašnji sir Subotičke mlekare koji ima najniži postotak masti. Dakle, možeš i cottage low fat ili bilo koji nađeš. Ako želiš low fat. Btw, možeš i sama da napraviš low fat pavlaku za kuvanje (c/p sa jednog mog recepta):

  Izblendirajte jednu šolju Ella Svežeg sira sa dve supene kašike niskomasnog mleka i pola isceđenog limuna. Dobićete ukusnu, niskokaloričnu i nemasnu gustu smesu veoma nalik pavlakama za kuvanje, koju možete dodavati tamo gde ste navikli sa klasičnom pavlakom od 20% mlečne masti.

 3. Pingback: Zapečena krem supica s brokolijem | MOOSHEMA

 4. Pingback: Krem supa od brokolija sa orasima | MOOSHEMA

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.