1Ne mrzite one koji su različiti. Bilo po veroispovesti, naciji, prezimenu, boji kože, seksualnom opredeljenju, političkim idejama. Tamo gde prestaje mržnja, bolje se  vide stvari koje možete da volite.

2Delite ljude na dobre i loše, i ne prihvatajte nijednu drugu podelu. Pazite ko vas vodi u studentske proteste, i kakve. Budite kritični, ali ne i sumanuti. Bunite se, a ne divljajte. Menjajte, ali ne rasturajte.

3Prestanite da se divite Ceci, Viki, Stoji i Soraji i počnete da tražite uzore u modelima koji će vas činiti boljim, a ne glupljim. Radite na svom ukusu. Budite probirljivi, a ne svaštari. Pronicljivi, a ne pomodari.

4Ne pravite heroje od kriminalaca, bandi i navijača, fašista i ratnih zločinaca. Umesto heroja iz podzemlja, tražite one koji čvrsto stoje na  zemlji, pa makar im i glava bila u oblacima.

5Naučite da cenite pamet, a ne model automobila, mobilnog ili patika. Jedino je pamet neprolazna moda. Ne podsmevajte joj se.

6Ne gledajte rijalitije. Ne treba vama niko da potkazuje realnost. Otvorite oči, pogledajte kroz prozor i videćete šta se zaista događa u životu. Tada zasucite rukave i promenite nešto ako vam se ne sviđa to što vidite.

7Prestanite da pravite i lajkujete stranice na Facebooku koje vređaju ili ugrožavaju druge, bilo koga. Koristite mreže da menjate svet, a ne da  ga zagađujete.

8Pre nego što postavite status ili tvit, pročitajte ga nekoliko puta. Postavite sebi pitanje “da li je stvarno neophodno da ovo podelim sa svima”. Ako i dalje mislite da jeste a trunkom razuma znate da nije, izlogujte se.
[clickToTweet tweet=”Ostavljajte za sobom trag razuma, a ne razlog za sutrašnji stid. — Iz 20 novogodišnjih saveta mladima” quote=”Ostavljajte za sobom trag razuma, a ne razlog za sutrašnji stid.” theme=”style2″]
9Ne ćutite kada vidite nasilje. Ćutanjem pokazujete svoju saglasnost sa nasilnicima.

10Ne bacajte praznu ambalažu, žvake, opuške pored kante, već u kantu. Ostavite svoj grad danas onakvim kakvog želite da ga zateknete sutra ujutru.

11Jednom mesečno, umesto na alkohol, potrošite novac na knjigu. Ono što stavite u glavu više vredi od onoga zbog čega biste mogli da je izgubite.

12Ako se opijate jednom nedeljno ili češće, prestanite odmah. Ali, stvarno, prestanite.

factory-error-girls-makeup-and-read-book

13Ne uvećavajte usne ili grudi, već pamet. Nemojte da budete loša kopija dalekog ideala već neponovljiva verzija sopstvenog originala.

14Ne budite frajeri, već džekovi. Ne klošari, već vitezovi.

15Volite svoj jezik, tradiciju i zemlju, i klonite se budala koji ih nasiljem brane i veličaju. Naučite sve o sebi i svojoj kulturi, i uzdržavajte se da sudite o drugima. Budite građani sveta, a ne taoci palanke.

16Pišite normalno i po pravopisu, čak i SMS poruke i FB statuse. Igrati se s jezikom možete, još i bolje, tek kada ga savršeno naučite. Igrati se jezikom, doduše, bolji je provod. Naučite ovu razliku.

17Nosite odeću koja dobro stoji vama, a ne fotošopiranoj zvezdi sa naslovnice tabloida. Još uvek kupujete i čitate tabloide? Prestanite.

18Ne stidite se da budete drugačiji. Iskoračite iz gomile, bolje se vidi i pre će vas primetiti.

19Kad su izbori, a imate dovoljno godina, glasajte. Ne, stvarno, glasajte.

20Pomislite da ćete jednom i vi biti  roditelji. Razmislite kakav svet želite za svoju decu i napravite ga. Popravite sve što smo mi zeznuli. Nismo vam ostavili bogznašta, ali izgleda da nismo umeli bolje. Red je na vas.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

4 Comments

  1. A šta ako neko ne zna pravopis? A i ne zna da ga ne zna. Da li toj osobi napomenuti da piše nepismene statuse ili ćutati zauvek?

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.