Motivaciona mentalna vežba za moju drugaricu

6

Draga moja,

Sećaš li se kad smo pre 7-8 godina krenule zajedno na onu famoznu fit jogu, pa izdržale samo jedan mesec?

I kako smo prigrlile sve PMS-ove, glavobolje, umore, iznenada preuzete lične obaveze… sve one razloge koje smo izmišljale kao izgovore i tretirale ih sa puno razumevanja, samo da preskočimo po koji trening s valjanim opravdanjem?

I kako smo konačno prećutno zaključile da narednog meseca ne treba da uplatimo članarinu, i kako smo to izbegavale da pomenemo još mesecima posle toga?

Ja sam tebe lagala i prvi mesec kada sam govorila koliko se radujem tim treninzima.

Radovala sam se samo kozmetički, kao, evo nešto radim za sebe i imam društvo u tome, ali, suštinski, to mi je bio veliki gnjavež. Nisam se projektovala. Nisam se uplašila. Nisam se po-kre-nu-la.

Posle toga sam to godinama doživljavala kao lični poraz, kao veliku slabost koja je deo mog karaktera i koja me ismeva. Odjednom sam ostarila.

Osećala sam se starom i umornom, a nije mi bilo ni 40.

Konačno sam zaključila da je moje prošlo i da sada samo treba da mirujem i da pustim da životna gravitacija uradi svoje. Tek što sam se jedva uzverala, sela sam na vrh životnog tobogana i pustila da se bez ikakvog otpora spuštam, pazeći samo da u silasku na tom putu ne oderem guzicu.

Ali sam je debelo oderala. Debelo sam oderala i opekla svoju debelu, pljosnatu, celulitnu guzicu! I toliko sam srećna što sam se opekla! Valjda nije bilo drugog načina da se probudim. Nisam imala nijednu drugaricu koja bi me uhvatila za ramena i prodrmusala.

fitness-difference

Evo šta ću da ti kažem, tebi koja se još nisi projektovala, a trnu ti ruke i leđa te bole, a imaš malo dete kojem trebaš vitalna i zdrava još ihaj godina: ne čekaj taj trenutak!

1. Prestani da praviš planove kako ćeš jednom. Obuj patike danas, izađi napolje, hodaj, brzo i žustro, i ne vraćaj se kući najmanje 40 minuta. Jesi li me čula? 20 minuta tamo i 20 minuta nazad. Svako ima 40 slobodnih minuta u danu, imaš i ih i ti.

2. Ne čekaj da uradiš ovaj ili onaj pregled, da dobiješ onu ili ovu potvrdu lekara, jer svako ko ima dve zdrave noge – treba i dužan je da ih koristi. Ne treba ti nikakav lekar da ti to odbori.

3. Kad se vratiš kući, istuširaš i središ, izljubiš dete i večeraš, dok se budeš osećala fenomenalno i samopouzdano, dok budeš imala snažan osečaj ličnog uspeha i zadovoljstva – a hoćeš!, napravi plan kada ćeš to još pet puta da radiš u narednih 7 dana. U koje vreme. To je sastanak. Neodložni i važan sastanak jedne žene sa sobom. Dužna si da odeš na njega. Organizuj sebe i druge, kao da je to  nešto što se ne može preskočiti, kao što bi to uradila da imaš poslovni sastanak (a za posao i pozorište znaš da se organizuješ, je li tako?).

4. Sedam dana od danas me zovi da popijemo kafu, da mi ispričaš kako se osećaš i da se radujemo zajedno.

Uverava te tvoja drugarica: od svega toga najteže je početi. Pošto nećeš sama, a znaš da moraš i rekla si mi da moraš, onda ćeš ovako kad ti ja kažem javno. Tome isto služe drugarice. Da te uhvate za ramena i prodrmusaju ih.

I nemoj da se brukaš sledećeg četvrtka 🙂

Grli te Tanja, držeći upaljač iza tvoje guzice. Neko to mora da uradi.

***

Ovo je program za buđenje moje drugarice. Slobodno ga možete preuzeti za sebe ili ga preneti svojoj drugarici. Budimo prave drugarice, nije ovo više srednja škola 😉

A ja očekujem da se za 7 dana razvalim od kafe i poziva 😛

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

6 Comments

  1. Ovo je jedan od najboljih i najracionalnijih članaka na temu motivacije. Realno, zrelo i upravo onako jednostavno kako treba biti: USTANI I KRENI i ne izmišljaj toplu vodu!

  2. Nismo drugarice 😉 al trnu mi ruke i ledja me bole a i imam dete kojem cu jakoooo drugo trebati…… ( i na pragu tridestete tek) shvatih ovo bas ka drmusanje…. Nego od cega nam guzice postadose tako pljosnate?!?!

  3. Ovo je prvi grip koji sam dobila otkad sam počela redovno da vežbam Imam krizu (ne zbog toga što se pretvaram u siktavu cmizdravicu kad se razbolim), nego me je uhvatio paničan strah:šta sad? Šta jebreovo? Vežbam, pravilno se hranim, i sad-virusssss? Da me smlavi i urniše ono što sam radila eda mi se ovo NE BI desilo? Kad će da mi bude bolje, da li će da mi bude dobro-ikad? Mislim-scenario je “Titanik” klase, ali ne bez razloga.Detinjstvo i mladost sam provodila bolesna i kilava, tako da me sad pomisao na sve to (bilo koje stanje osim zdravog) strahotno plaši.
    Pa, sad, eto..morala sam da napišem da mi ova drugarica malo oživela pozitivan pogled na situaciju, nadam se da će moj sledeći komentar da bude tipa:”Ala sam pojela trening za doručak, aooo!” 🙂
    A kafu volim, opasno 🙂

  4. bosiljka on

    i ja sam tako pre 6 godina samo podigla guzicu i krenula da hodam i hodam i tako sve do danas. rezultat, 10 kg manje, tezina idealna, a svi oni dosadni simptomi koji su mi govorili da imam 40 nestali, cak sta vise, osecam se bolje nego sa 20 🙂

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.