Ko se krije iza Mooshema bloga [magazin JOY]

1

mooshemaZa aprilski časopis JOY razgovaram sa novinarkom Evom Čubrović o blogu, zdravim navikama, rekreaciji, ishrani, zdravom stilu života. Ovde su delovi tog razgovora.

Ko je Tatjana Vehovec

Profesionalno: kopirajter, konsultant za društvene medije, urednica u knjižarama Serendipiti, gospođa Vehovec uglavnom.

Lično: supruga, majka, čovek koji pripada jednom psiću, rekreativka i alhemičarka zdrave kuhinje. Mužu se odaziva na hani. A sinu na kevče, što je dozvoljena verzija nedozvoljene reči keva.

Online: bloger, fitfluenser. Mooshema.

Mooshema

Blog Mooshema je nastao početkom 2007. godine kao jedan od najranijih u regionu. Veoma čitan i posećen, ali ni po čemu poseban. Polovinom 2012. jedan tekst koji je objavljen, potpuno menja sadržaj i smisao bloga: moja lična nevolja sa zdravljem i strah koji sam osetila, naterali su me da promenim život iz korena i, na moje iznenađenje, tekst o mojim ličnim fitness uspesima je odjeknuo na mrežama kao čudo. Inspirisana takvom reakcijom i pitanjima koja su pristizala, počela sam više da pišem o svojim iskustvima, o ishrani, o treninzima i svom potpuno novom i zdravom životnom stilu. Tako je nastala nova Mooshema, sajt koji zovu fitluential blog, koji je “skrivio” više stotina izgubljenih kilograma i više stotina kilometara trčanja u regionu.

Zdrav život

O, da. Ja sam bila jedna od onih koja je i do radnje prekoputa išla automobilom i koja je uvek izmišljala poštedu na fizičkom.

Kliknula sam kasno, u 45-oj, ali zato dovoljno rano da se sada osećam i izgledam bolje nego kada sam imala 25. Sada mi je krivo što mi taj klik nije desio ranije.

Ustajem u pet, u šest sam leti na stazi na trčanje, ili zimi u teretani. Trčim 100 km mesečno, podižem teške tegove, endorfinski sam zavisnik. Kada dođem u devet na posao, ja sam brza kao strela, strpljiva kao plovak, fokusirana kao ringla.

Ranije sam se budila ukočena, neraspoložena i umorna, sada iz kreveta iskačem kao iz tostera.

Zbogom lošim navikama

Pitanje je: hoćeš li, ili šta hoćeš? Hoćeš li da menjaš nešto odmah i da se odmah osećaš bolje, ili hoćeš da nastaviš da kukaš i tražiš neka famozna i skupa rešenja bez po muke? Rekreacija je dostupna estetska hirurgija za nas, obične smrtnike.

Mislim da se loših navika treba rešiti naglo, odlučno, udarcem šake o sto, obuvanjem patika i izlaskom napolje. I to svako, ali baš svako može. Poblem je što se željeni rezultati ne događaju preko noći, pa kratko traje ta inicijalna motivacija. Ali, pogledajte, ni efekat tuširanja ne traje dugo, pa to ponavljamo svaki dan. Isto je i sa našim novim, zdravim životnim stilom: moramo da ga ponavljamo svaki dan, sve dok ne postane naša nova navika bez koje ne možemo.

Zbogom lošim navikama, sada! Prvo će te pitati podsmešljivo, zašto to radiš. Posle će te pitati sa čuđenjem i zavišću, pa kako si to uspela?!

[Ostalo, o dijetama, rekreaciji, našem odrazu u ogledalu, pročitajte u aprilskom broju časopisa JOY]

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

1 Comment

  1. Veoma dobar blog:) Ja imam , uskoro, 22 godine, i zelim da se posvetim sebi i da imam zdrav zivot:) Svaka cast Tatjana, mislim da cete mi puno pomoci. Sve ovo sto pisete, sam iole znala, iako se nisam pridrzavala skoro nicega, sto je dovelo do mojih 65 kg na visinu od 165 cm. 😀 A to je tako vec godinama:D bilo je i gore… Napomenula bih da ne jedem meso, niti ribu, i da sam danas pocela sa 30! 🙂 Javicu se posle 30 dana, da vidimo moj napredak:) Srdacan Pozdrav.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.