Pro Femine 2013: prava žena 2.0

10

Žene da uzmu močuge u ruke i da uđu u rat s muškarcima! Muškarci su naši najveći neprijatelji. Žena da voli samo sebe, da ne rađa decu, da ugađa sebi…

Otprilike ovako glasi idejni koncept Vedrane Rudan za konferenciju Pro Femine, zbog čega su se žene smejale (ne znam da li iskreno, ili kao vicu), a mene je to podsetilo da Vedranu ili ne treba shvatati ozbiljno, ili treba biti jako oprezan s performansima koje izvodi. Vedrana obično ima šta da kaže, makar u pisanoj formi, ali na ovoj konferenciji je odlučila da se zajebava. Valjda.

Šta na konferenciji?

Ali, pustimo to, fascinirana sam Vedranom, jer sam sedela do nje u istom panelu, pa sam sebi obećala da nikada neću biti takva žena, iako sam ranije želela kad porastem da budem kao ona. Nadam se da je mlade žene sa konferencije takođe neće ozbiljno shvatiti 🙂

Šta je to danas bilo? Na jednom mestu su se skupile najvažnije žene regiona iz različitih oblasti, a da nijedna nije politika. Upao je među njih i dr Zoran Milivojević kao učesnik, i Denis Kolundžija i Ivan Stanković kao moderatori, možda zbog ravnoteže u svemiru. Razgovaralo se o važnim ženskim temama. Od lepote i zdravlja, preko trudnoće i opštih prava žena, do mode. Nije li to sve što žene zanima i što žele? Žene uglavnom sve to zanima, i sve to žele.

[slideshow width=”560″ height=”350″]

https://www.mooshema.com/wp-content/uploads/2013/04/2013-04-04-17.05.12.jpg

https://www.mooshema.com/wp-content/uploads/2013/04/prof6.jpg

https://www.mooshema.com/wp-content/uploads/2013/04/prof5.jpg
https://www.mooshema.com/wp-content/uploads/2013/04/prof4.jpg
https://www.mooshema.com/wp-content/uploads/2013/04/prof3.jpg
https://www.mooshema.com/wp-content/uploads/2013/04/prof2.jpg
https://www.mooshema.com/wp-content/uploads/2013/04/prof1.jpg

[/slideshow] Neću da prepričavam zaključke. Ako ste mlada žena, ili ste majka devojčice, vredelo je slušati moju drugaricu Sašku – dr Aleksandra Novaković Mikić, o tome kako je biti trudna u Srbriji danas. Zainteresovane za pitanje ženske literature i nagrada u Srbiji, onda Vladislava Gordić Petković. Estetska hirurgija i pravo na lepotu, ili pravo na unutrašnju lepotu, dobar panel o tome.

Ako ste svesna, obrazovana žena, samopouzdana žena, onda su teme koje smo dotakle na panelu Ženska tastatura mogle biti zanimljive za vas. Najmanje se pričalo o ženskoj tastaturi, a mnogo više o pravima žena, o položaju žene, o nasilju nad ženama, o birokratskom razumevanju žene kao vlasništva svog oca ili muža, o podeli žena na robinje i kurve, o predrasudama s kojima se žene suočavaju.

[quote_right]Kada sam prespavala, utisak koji me je dočekao jutros je da je ovo jedna izuzetno uspela konferencija, i važan ženski događaj, i unapred se radujem da će postati redovni godišnji samit žena.[/quote_right]

A šta posle konferencije?

Na kraju našeg panela, jedna pametna 25-godišnjakinja, pitala je šta da uradi kada izađe sa konferencije, šta u spoljašnjem svetu u svakodnevnom životu, u svojoj sredini da učini da svet učini boljim mestom. Nadam se, rekoh, da mlade devojke neće poslušati Vedranine zajebancije. Posebno ne odgovor ovoj devojci u kojem je ponovila prve rečenice iz ovog posta. Volela bih i da mediji nisu olako prenosili upravo tu praznu slamu, žrtvujući smisao radi (opet) senzacionalističkog razumevanja žene.

Mislim da su žene glavni nosioci predrasuda o ženama. To treba menjati. Nije poenta da, citiram, volimo samo sebe da bi nas onda i drugi voleli. Poenta je da naučimo da volimo i cenimo druge žene, da bismo umele da zavolimo sebe. Tu počinje ravnopravnost 2.0, sa ženama i od njih.

U 21. veku, nisu muškarci ti koji su najveći neprijatelji žena. Naprotiv. Najveći neprijatelji žena mogu da budu samo žene.

Muškarci su sa Marsa, žene su sa Da-li-izgledam-debelo-u-ovome?

Ne.

Muškarci su sa Zemlje. Žene su sa Zemlje.

Suočimo se s tim.

***

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

10 Comments

 1. “Mislim da su žene glavni nosioci predrasuda o ženama.”
  Predrasude su po prirodi posledica ponašanja onih na koje se odnose. Realno.

 2. biljanakg on

  Sticajem okolnosti, gledala sam na netu uživo prenos..imalo je da se čuje pametnih i zanimljivih stvari, bar sam ja uživala u delu diskusije…a Vedrana Rudan je za mene malo što bi rekli too much…i skroz se slažem, nju treba oprezno konzumirati…i ja sam sa pažnjom pratila dr.Sašku, iako sam odavno rodila decu, i onu diskusiju o tzv.ženskoj literaturi…

 3. Mira Vladisavljević on

  Lep zaključak. Upravo sam razmišljala o svemu što si napisala. U svakom slučaju, divan dan sa ženama. U to ime, velika podrška temi kojom se baviš. Radiš to na pravi način, sa puno stila i motivacije svima onima kojima fali malo vetra u leđa. Pozdrav, M

 4. Pingback: Mahlat - Olovka, oklagija i halteri – Pro Femine 2013 - Mahlat

 5. Napokon da neko razumno razmišlja bez feminističkih pristupa.Izvrsna objava
  posebno za mlade žene ,jer ih se već dugo nameću norme kako izgledati,ponašanje prema muškarcima,kao da emanciprana žena mora biti muško sa vaginom.,a gđa,V.R je za slušanje u zatvorenom prostoru i ne više od 1/2 h.
  Mislim da su žene glavni nosioci predrasuda o ženama. To treba menjati. Nije poenta da, citiram, volimo samo sebe da bi nas onda i drugi voleli. Poenta je da naučimo da volimo i cenimo druge žene, da bismo umele da zavolimo sebe. Tu počinje ravnopravnost 2.0, sa ženama i od njih.

  U 21. veku, nisu muškarci ti koji su najveći neprijatelji žena. Naprotiv. Najveći neprijatelji žena mogu da budu samo žene.(copy-paste)dakle drage moje budite žene sa velikoŽ. prema partneru,djeci okolini, isplati se

 6. Pingback: Održana regionalna konferencija Pro Femine 2013 | Tetka

 7. Poštovana,

  pre svega Hvala, ovo posebno pišem velikim slovom ne bih li naglasila koliko mi je bitno što ste moje pitanje uvažili među bitnije i drago mi je da sam postigla nešto njime. Ja sam isto neko ko ceni rad Vedrane Rudan i na moju sreću ili nesreću, svesna sam njenog britkog jezika i sarkastičnog uma i samim tim izražavanja.
  Žao mi je što niste bili u prilici da odgovorite sve prisutne na moje pitanje, i takođe mi je žao što je odgovor bio “Volite sebe” -V. Rudan. Žena da bi volela sebe mora biti na mnogim osnovama sigurna i zaštićena, a kada imate 25 godina to je malo teže, složićete se samnom, nadam se, dug je put do toga. Naravno, ja sebe volim, ali u nekom malo širem smislu, to zahteva da se ja revashodno ostvarim u ekonomskom i socijalnom smislu.
  Imala bih svašta još da napišem na ovu temu i uopšte o samom panelu, ali da ne bih bila dosadna, staću baš ovde.

  Veliki pozdrav.

  Mirna Bušatlić

 8. Svaka “too much” rečenica Vedrane Rudan je potpuno na mestu bar zato što:
  1. jednu ženu nedeljno u Srbiji ubije muž, brat ili otac
  2. prostitucija nije iskorenjena
  3. internet pornografija cveta

  Žao mi, ništa nije too much spram ovoga. Vidim da je mnogim ženama udobnije da razgovaraju o “pravu na lepotu” (šta god to bilo), modi i u-ovome-sam-debela fenomenima.

  Vedrana voli da šokira i naravno da muškarci nisu izvor problema, ali kada ozbiljno zagazite u to gde su žene u današnjem društvu, ne možete da ostanete ravnodušni i da se zadovoljite mlakim tvrdnjama. Ne mogu žene “da vole i cene druge žene” ako prethodno i same nisu tako tretirane. Realnost je da će žene preskakati jedna drugu kako bi se izvukle iz živog blata. I nisu one za to krive.

 9. biljanakg on

  Postovana Sonja, mozda se nismo razumele, ili se ja mozda nisam dovoljno precizno izrazila..”too much” se više odnosilo na način izlaganja Vedranin, zato što mislim da se ona malo uživela u ulogu da šokira po svaku cenu..a da sve to o čemu i vi , eto govorite, na odmeren način, može da se kaže i malo drugačije…ne mislim da će takav način izlaganja rešiti tu strašnu statistiku koje smo svi svesni,baš suprotno..treba stalno i ponovo, i svakodnevno govoriti o tome, dok se svima na glavu ne popnemo, ili bar dok se ne shvati važnost takvih stvari…jer se za sad, očito ne shvata…

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.