Oh, my goodness, my fitness, my Wellness!

10

Slabosti, ime ti je…

Onomad, kada je moja transformacija iz rekreativnog truta u sportsku pčelicu radilicu bila još uvek veliko iznenađenje za mnoge, posebno za one koje me dugo nisu videli, i kada je moja disciplina glede ishrane i sporta mnogima delovala isuviše strogo i neumoljivo, vodim ovaj razgovor s prijateljem:

– Pa, dobro, imaš li ti neku slabost?

– Imam. Wellness keks.

Njemu, čini mi se, laknulo. Ne zato što je to i njegova slabost, već zato što je ta slabost, možda, dala neko zrno razumne ravnoteže u slici o tome kako se (ne)moraš odreći svega na svetu, da bi izgledao bolje, trčao brže, ili dizao tegove teže.

***

Da imam slabost, provalili su i u komšijskim radnjama: postoji jedna veća, levo od mog ulaza, i jedna manja, po prirodi reda veličine skuplja – desno. Ali, u jednom trenutku ja shvatim da je moja slabost u radnjici desno jeftinija za čak 6 dinara nego levo. Pa onda odem da prvo kupim svoju slabost desno, a potom ulazim levo u radnju, mašem kesom s logom komšijske radnje i pokazujem da unosim svoju slabost, i to s fiskalnim računom. I nastavim da kupujem ono što mi je potrebno za život jedne obične porodice.

I pita me jednom prilikom prodavačica u većoj, levoj radnji:

– Komšinice, ako smem da pitam, zašto kupujete Wellness keks tamo,  a sve ostalo kod nas?

– Možda zato što je tamo taj keks jeftiniji za 6 dinara? Hello?!

Posle nedelju dana, ista prodavačica, iz veće radnje, levo, javlja mi da je moj keks na AKCIJI. Jeftiniji 12 dinara nego što je bio. To se zove uticaj, ako vas neko pita. I tržište 😉

***

U jednoj mega radnji, onakvoj u kakve ideš u lov da naloviš dovoljno bar za nedelju dana, kod rafova sa keksom, pita me muž da li da uzme i Wellness keks.

– Jao, nemoj! Ti  znaš da kad ga ima u kući, ja ga otvorim. A kad ga otvorim, ja ga celog pojedem.

Nasmeje se on, ali se nasmeje i jedna žena koja je čula naš razgovor.

– Prepoznala sam vas (Mooshemu, ne mene ;-), prim. aut.). Baš lepo da sam videla da ste od krvi i mesa i da imate svoje slabosti.

Kako je provalila?!

I tako je moja slabost izašla na svetlost dana, a da je nisam obasjavala blogom, već usputnim, pravim životnim situacijama sa odeljenja sa keksom. Otrgla se od mene i postala javno dobro. Sada tek ponekad, kad želim sebi da dam oduška, ja otvorim Wellness sa lešnikom — s le-šni-kom, to je najprecizniji opis moje slabosti, a mužu ostavim s grožđicama. Ne mešamo se jedno drugome u kutije. Zbog ravnoteže u svemiru i skladnih bračnih odnosa.

I tako živimo u toj harmoniji povremenih slabosti obasutih principima nenapadanja tuđe kutije, dok jednog dana ne primim poziv za saradnju.

Sa. Wellness. keksom. 

Mislila sam da je skrivena kamera. Čekaj malo! Zar su jedan prijatelj, jedna kasirka i jedna nepoznata žena dovoljni da se od mene pravi neslana šala s ukusom lešnika? Ili je ovo karmička opomena što sam obuzdala slabost na nivo retkih izleta?

Nije bila skrivena kamera, već otvorena ponuda da sarađujemo zajedno na promociji wellnessa, kao životnog stila. OK? Šta još? Da li sada javno moram da mrvim Wellness keks sa lešnikom na svim rođendanima, žurkama i poslovnim sastancima? Recite mi da moram i neka to uđe u ugovor kao klauzula, ma neka bude u preambuli našeg ugovora o saradnji, pa i meni su potrebni izgovori u životu!

Ne. Nego da im originalno skrojim i poklonim neke svoje mudrolije, savete i sugestivne poruke, koje su već pomogle da stotine ljudi u regionu promeni svoj životni stil. Pa da to radimo i zajedno. Kreiramo jedno Wellness društvo i Wellness okruženje. Mooshema i Wellness. Razum i osećajnost.

Keks goji ma kako da se zvao, to nije deo koncepta zdrave ishrane! Izdaja!, čujem da neko kliče iz redova mojih čitalaca.

Ovde je mnogo  manje reč o jednom keksu od ovsenih pahuljica. A mnogo više o životnom stilu. O stilu kojem i sama težim.

Wellness_Wheel

I, da vam kažem. Kao što nećete postati fit samo zato što jedete Wellness keks, tako isto nećete prestati da budete fit ako imate i neku Wellness slabost. Fit se ne postaje ni ako čitaš motivacione poruke i blogove. Zapravo, da bi imao i goodness i fitness i wellness, moraš sam da se potrudiš. Provereno, na sopstvenoj koži, na sopstvenoj vagi i na vratilu u teretani, tako mi 5 istrčanih kilometara jutros.

Samo, čekaj! Pola kutije Wellness keksa 400 kcal, a pet kilometara trčanja 400 kcal? Slučajnost? Ne verujem!

Od sada, pa do Nove godine, pronaći ćete na fan stranici Wellness keksa, po neki Mooshemin pozdrav, mah-mah u slici i reči, koji bi da vas pokrene, motiviše, osnaži ili odobrovolji. O dobrom osećaju koji se vidi, pisaću pomalo i ovde.

Ostajem na istom zadatku: goodness, fitness, wellness. Ako sam mogla ja, može svako.

*Ilustracija Wellness točka preuzeta odavde.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

10 Comments

 1. Katarina on

  Bravo! Ako otvorite Wellness cokoladnu/kakao sekciju, ja sam dobrovoljac da ucestvujem. E bas da vidimo koliko treba da se istrci za pola kutije tog Wellness keksa!

 2. Danijela on

  Beskrajno me zabavljas! Ne znam da li vise stilom pisanja ili sarzinom napisanog!

  Hvala ti :)!

 3. E imas jos jednu slabost… jesam ja to juce u gradu dobro videla da ti pusis?! aaaaa?

 4. Imam jedno maleno pitanje, koje sam pitala Bambi pre skoro godinu dana..mozda ti znas vise..ako im je soja ispravna koju koriste u prozvodnji keksa Bambi..zasto onda ne pise na omotu da je gmo free? Od njih nisam dobila odgovor..Inace, sve pohvale za tvoj trud,rad i volju koju nesebicno delis sa svima nama :))

  • Nemam odgovor na to pitanje, ja nemam tu vrstu kontakta s kompanijom Bambi, iako sam i ja pre godinu dana pitala u vezi sa GMO i dobila odgovor – da su GMO free i da će uskoro to pisati i na ambalaži. Ne piše još. Ako ikada bude pisalo, biće to pravi pogodak za inače uznemirenu javnost.

 5. Pingback: Pismo Deda Mrazu: sve što mi treba imam | MOOSHEMA

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.