6 prijateljskih saveta za početnike u fitnesu

3

… koje sam uspela da pronađem i proverim, a koji će vam uštedeti mnogo vremena u potrazi za rezultatima.

Ako budete švrljali Internetom ili slušali različite instruktore ili čitali različite blogove i forme, mogli biste da poblesavite od obilja i kontradiktornosti saveta za fitness. Ponekad su toliko kontraditikorni, ali sa tako, na prvi pogled odličnim obrazloženjem, da vas mozak zaboli od razmišljanja šta je najbolje za vas. Posebno je teško ako ste početnik, želite čvrste i logične savete i smernice, i ne biste da lutate i grešite.

64872_539379582752237_1472244262_n

1. Zamenite trenažere za slobodne tegove.

Što pre. Provedite neko vreme na trenažerima, da se srodite s idejom treninga snage, ali onda ih odbacite. Prvo, zato što su trenažeri uglavnom koncipirani tako da radite “izolacije” – neki manji, ili izolovano veći mišić, dok ostatak tela džabalebari. To vam je luksuz! Sa slobodnim tegovima, praktično u svakom trenutku radite celo telo, velike grupe mišića, čak i onda kada ste usmereni vežbom na jednu grupu. Da ne govorim o tome da sa slobodnim tegovima, gotovo u svakoj vežbi, najbolje rade vaši stomačni mišići.

2. Ne radite aerobni (kardio) i anaerobni (vežbe snage) trening u istom danu.

Ne trošite svoje dragoceno vreme. Većina vaših početničkih programa, zato što ste došli i rekli da je vaš cilj da smršate a ne da se nabildujete, će se sastojati od 20 do 30 minuta kardio vežbi za kraj, nakon što ste proveli već sat vremena na trenažerima (zamenite ih slobodnim tegovima, tačka 1.). Ko još ima sat i po, dva, da provodi na rekreaciji? I, ne samo to. Već iscrpljen mišić vežbama snage nema potrebe da dodatno praznite besomučnim vitlanjem na traci za trčanje ili nordiku, iako ćete naći neka istraživanja koja će vas uveravati da ćete tako brže smršati. Iz ličnog iskustvu, najbolje efekte za psiho-fizičko zdravlje,  imaćete ako oOdvojite ta dva tipa vežbi po danima.

3. Izradite svaki pokret do kraja.

To vam niko neće reći, već sam prošla to. Daju vam grupicu vežbu i ne kažu da treba da radite umerenom brzinom, da izvučete pokret do samog kraja i da tamo za trenutak zastanete i “overite” ga kada osetite da se mišić kontrahovao, pa se onda vratite u početni položaj. Ovo pravilo funkcioniše na bilo kojoj vežbi. Mlatarati rukama ili nogama tamo-vamo, gore-dole, u brzini, samo da biste ispunili broj ponavljanja, ne može da vam da takav rezultat kao kada s punom koncentracijom uradite svaki pokret – do kraja.

Tip: ovo nećete moći dobro da uradite ako vam je težina tega ispod vaše realne snage. Tako da izvođenje pokreta do kraja može da vam bude i test da li radite sa odgovarajućom težinom.

4. Uvedite u svoju rutinu plank (izdržaj) i push-ups (sklekove).

I to, čak i ako ste žensko, radite muške sklekove, ne dajte da vas pokolebaju kao što su probali mene, “za to ti je potrebna snaga, moraš postupno, prvo ženske, na kolenima”. Naravno da je potrebna snaga za sklekove, zato ih i vežbamo, da bismo se osnažili da ih radimo! U početku ćete uraditi jedan i to do pola, ali, verujte, veoma brzo ćete impresionirati iste te skeptike, kada uradite deset savršenih u cugu. Uglavnom, ne, nećete naći na svojim programima ove dve vežbe.

Plank i sklekovi su dobri zato što vam angažuju gotovo sve mišiće i zahtevaju snažnu volju i koncentraciju. Posle to koristite svuda u životu 😉

5. Počnite što pre

Ne morate da smršate da biste počeli da se rekreirate. Da li ste znali da je većina uspešnih priča o mršavljenju i promeni životnog stila nastala ne samo u kuhinji, već i u teretani? Znate zašto je to tako? Zato što jedno drugo vuče. Ako ste se hranili zdravo ceo dan, onda želite i da učinite još nešto zdravo sebe – da trenirate. Ako ste trenirali, ne želite da upropastite taj  napor parčetom pice. Postajete svesni i senzibilisani, lakše ostajete na tom putu. Ne postoji telesna težina koja je “idealna” za početak fizičke aktivnosti. Postoji samo prilagođavanje trenutne telesne težine odgovarajućim fizičkim aktivnostima. Ista stvar je i sa vašim godinama.

breaking-bad-eating-habits

Udružite svoje nove dobre navike u svoju korist, na isti način na koji su se ranije udruživale loše navike protiv vas.

6. [Ljubavni savet]U tebi živi fit osoba, pronađi je!

U svakome živi jedna fit osoba, dobro skrivena, koju ućutkavamo šećerom i sedenjem na kauču. Kod nekoga je sakrivena godinama sedenja i prežderavanja i sa 30 kilograma viška, kod nekog se sakrila iza lenjosti i inertnosti, kod nekoga je skrivena izgovorima. Pronalaženje te osobe i izvlačenje u prvi plan, najlepše je putovanje koje će vam rekreacija dati!

Svako od nas, ako se rodio zdrav, rodio se fit. To što u ovom trenutku možda više niste fit, ne znači da to ne biste mogli da budete ponovo, veoma brzo. Ako mislite da to dugujete sebi, svojoj deci ili omiljenim farmerkama kojima niste smeli da obećate da ćete ih opet nositi – to je prvi korak ka vama kao fit osobi. Zamenite svoje gubitničko “jednog dana”, sa svojim pobedničkim “danas”.

Biti fit je i stanje uma, a ne samo broj na vagi, broj kilometara na stazi ili broj čučnjeva u teretani. Postali ste fit onog trenutka kada ste odlučili da nešto promenite i otkrijete gde se sakrio vaš fit dvojnik. Tako lako se postaje fit. Garantujem vam ovo!

pre-posle1

 

Ostajte mi zdravo i fitspirisano, i ne odustajte,

Mooshema

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

3 Comments

 1. istina je da ne treba pratiti sve sto j, zedj i zedj…”internet fitnes strucnjaci kazu”. Ja sam zimus resila da sredim svoj izgled, tj dobijem trbusnjake, suzim struk, smrsam na 52kg, a imala sam 55. Izbacila sam kompletno voce, jela samo proteine, skinula 3 kg za nedelju ipo. Posledice toga su bile:
  1. suva koza na rukama – perutanje!
  2. Zedj zedj i zedj..tj 1.5 l vode za 3 sata i opet budem mrtva zedna.
  3. Usporio mi se puls na 42 otkucaja i dijagnostikovana bradikardija srca
  4. Izgubljena menstruacija – nedostatak progesterona, koji jos uvek nisam povratila…

 2. Sa dolaskom ove jeseni krenule promene na bolje…Hvala za ovaj blog..
  Inspirise i pomaze…hvala jos jednom….

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.