Wellness izazov u novembru: pokreni se u društvu!

35

Danas ću, sutra ću, pa nikad.

Da li ste i vi od tih? Pokrenuli biste se, ali odlažete taj prvi trenutak do… kad na vrbi rodi grožđe? Uvek je jednom, ili posle, ili  nekad, ili kad se steknu svi uslovi?

Pozivam vas da počnete danas, a da se radujete tome od prvog. novembra. Ceo novembar. Hajmo zajedno! Jedan mesec je dovoljan da se  zarazite, steknete novu naviku i potpuno promenite svoj život, garantujem vam to! Novembar je dovoljno siv i neupadljiv da komotno možemo da ga obojimo svojim znojem i ogromnim zadovoljstvom zbog toga.[quote_right]Prošle godine smo u oktobru po prvi put to organizovali Stonexman i ja, bilo nas je preko 100 učesnika iz celog regiona, ukupno smo bili aktivni 1.5 mesec, prevalili zajedno 7100 km i potrošili preko pola miliona kalorija! Bilo je fantastično, zabavno i podsticajno, mnogima je promenilo život![/quote_right]

Ovim vam najavljujem Wellness izazov, koji zajedničkim snagama organizuju  Wellness i blog Mooshema, sa ciljem da promovišemo zdrav stil života i, posebno, da motivišemo one koji su do sada bili neaktivni, da konačno naprave prvi  korak i lično se uvere da će taj dobar osećaj da se vidi.  Ovo je izazov i za sve one koji se rekreativno bave nekim sportom od ranije. Poziv da se družimo.

Prošle godine smo napravili sličan događaj u oktobru, krenulo je sa Twittera. Nismo imali sponzora, nismo imali robne nagrade. Najveća nagrada je za svakoga od nas bio dobar osećaj. Ja sam stekla i nekoliko dobrih prijatelja za real life 🙂 Na dobitku si, svakako.

Ove godine je Wellness odlučio da podrži igru, i da dodatno dune vetar u krila onima koji požele da učestvuju. Imamo i nagrade za prvih deset rangiranih učesnika, prvih deset koji budu imali  najviše aktivnih minuta u novembru.

[icon_check]Hoćeš li da budeš deo toga? Hajde! Uključi se! Uradi za sebe nešto i budi deo jedne aktivne, vesele virtuelne zajednice koja više neće da sedi.

Što više aktivnih minuta. Prihvataš #WellnessIzazov?

Cilj je da se potrudimo, svako za sebe, da u novembru napravimo što više aktivnih minuta u svom životu. Pešačenje, trčanje, vožnja bicikla, vežbe u kući, aerobne ili anaerobne vežbe u fitness klubovima, plivanje, joga, šetnja psa – nije važna vrsta aktivnosti, važno je da se krećemo! (i da ne računamo odlazak do radnje 🙂 )

Pa, da krenemo zajedno. Evo kako.

1. Beležićemo svoje aktivnosti na portalu Endomondo. Registrujte tamo svoj profil, ako ga već nemate. Ako se ulogojete preko FB, Endomondo će vam odmah ponuditi vaše prijatelje koji su već tamo. Pronađite i mene, združimo se, to je takođe lepa društvena mreža.

2. Potražite Wellness izazov, priključite se.

3. Potrudite se da svakog dana provedete bar pola sata u nekoj fizičkoj aktivnosti u patikama (hodanje, trčanje, bicikl, sobni bicikl, aerobik, pilates, teretana, plivanje ili joga — ah, ok, ova poslednja dva podrazumevaju da izujete patike 🙂 ), bilo šta!

4. Unesite svaku aktivnost.

5. Uživajte u svojoj ličnoj statistici (broj utrošenih kalorija, dužina pređenog puta do Meseca ili oko Zemlje, ukupan broj aktivnih minuta koji su naša tema) i divite se novoj/novom sebi.

6. Budite u društvu sebi sličnih i motivisanih, bez obzira u kom gradu u Srbiji živite i koju fizičku aktivnost ste odabrali i koji je stepen vaše prethodne kondicije. Ne brinite, ona će svakim danom biti sve veća.

7. Osvojite jedno od prvih 10 mesta na rang listi, i dobićete poklon od Wellnessa, tri glavne i 7 utešnih nagrada.

8. Osvojite bilo koje mesto na rang listi – tj. nemojte odustati – i osvojićete najvažniji poklon – svoju novu dobru životnu naviku.

Otvorili ste profil na Endomondu, i šta sad

1. U settingsu (gore, desno) otvori Account i podesi svoje karakteristike (pol, godine, težinu, visinu). Ubaci fotku.

settings

2. U opiciji Privacy možeš da odabareš šta od toga, i ostalih podataka može da bude vidljivo samo tebi ili prijateljima, ili svima). U opiciji Connect, biraš da li svoj odrađen workout deliš na mrežama automatski, ili ne.

3. Pronađi naš Challenge: Wellnes izazov i prijavi se — join. Kad #Wellnessizazov počne, 1. novembra u 0:01 h, brojaće se vreme koje si utrošio-la u nekom sportu i automatski ažurirati tvoje podatke na rang listi, gde su i ostali učesnici. Ovi podaci će ti biti vidljivi na istom linku, a na tom mestu se  može i komentarisati, pitati nešto ili proverati trenutna pozicija.

Kako se registruje workout?

4. Workout unosiš ručno, ili preko aplikacije na mobilnom telefonu:

a) ako unosiš ručno Workouts/New Workout/New Workout Without Route => unosiš podatke, biraš sport, početak i kraj aktivnosti, automatski ti se izračunava broj utrošenih kalorija (oprezno s tim podatkom, Endomondo je velikodušan, povećava taj broj za oko 20% od realnog). Ako koristiš Workouts/New Workout/Draw route for new workout, podrazumeva se da ćeš na mapi stvarno da iscrtaš svoju rutu.

new workout ručno

b) ako skidaš besplatnu aplikaciju na svoj smart telefon (tražiš na marketu Endomondo), prijaviš se i pokrećeš aplikaciju kada, na primer, krećeš u šetnju ili da trčiš. Aplikacija preko GPS beleži tvoju rutu, ali i vreme, prosečnu brzinu i distancu. Po završetku, automatski uploaduje ove podakte među tvoje podatke na sajtu, koje takođe možeš editovati. (proveri da li želiš da mapa bude vidljiva celom svetu, ili samo tvojim prijateljima, ili samo tebi)

edit-workout

c) Sportovi u zatvorenom, kao što su vežbe kod kuće, plivanje, aerobik, joga, sobni bicikl…moraju se uneti ili editovati ručno. Možete pokrenuti aplikaciju na mobilnom, odabrati svoju aktivnost (ali i nju možete naknadno editovati, vidi sliku dole), pritisnuti start na početku treninga i zaustaviti je na kraju, a onda, naknadno editovati ostale podatke (broj kilometara na sobnom bajku, broj preplivanih kilometara, notes, title…) ili samo posle treninga uneti novi trening bez rute, kao na slici dole.

rucno unosenje treninga

Ovde, ispod ovog posta, možete pitati šta god vam nije jasno ili ostaviti svoj komentar u vezi sa #wellnessizazov.

Uskoro i tab na mojoj i Wellness FB stranici sa svim detaljima u vezi sa igrom.

Pripremite se, polećemo!

You’ll thank me later 😉

VAŽNI LINKOVI, JOŠ JEDNOM:

[icon_check] Endomondo home

[icon_check] #Wellness izazov na kojem treba za prvi put da se prijavite i na kojem posle pratite svoje mesto na rang listi

[icon_check] Wellness na FB

[icon_check] Mooshema na FB

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

35 Comments

 1. wellness izazov ce se pojaviti kao opcija za odabir tek od 01.11.?
  sada ga ne vidim na listi…

 2. Prijavila se. Ne bilo ti zapoveđeno, ajd podseti 31. oktobra 🙂 ako me ti ne pokreneš niko neće, mislim da brojim, pa brojim i dodajem. Već se krećem 🙂

  • :-)) Baš sam mislila da li ćeš se prijaviti, nisam htela da te tagujem, to ponekad jako opterećuje i može da stvori suprotan efekat. Ali, ti si sama donela odluku, jeeeeee!

   Podsetiću te, nego šta!

 3. Pozdrav Tanja
  Imam jedno pitanje, da li si se sretala sa bolom u potkolenici, zadnji deo, izmedju gleznja i lista.I to samo na jednoj nozi.Tek pocinjem sa trcanjem nedelju dana, da li je mozda u pitanju obuca ili nesto drugo?Veliki pozz.
  P.S. nesto me nema medju prijavljenima,valjda cu uspeti na vreme.

  • Zdravo.
   Ne bih zucnula ništa o povredama, odmah idi do nekog sportskog lekara ako je bol snažan (na primer, počne prilikom treninga i ne prestaje ceo trening i traje u određenim položajima i pokretima i posle treninga). Em ti ja to ne znam, em može da bude opasno da nagađamo. Ja sam sebi nagađala prošlog leta, da bih konačno došla do lekara koji je na UZ video da imam već uveliko sanaciju ozbiljne rupture mišića za koju sam mislila da je malo ozbiljnije istegnuće 🙂

   Tako da – proceni koji je to nivo bola i onemogućavanja kretanja i poseti stručnjaka.

 4. Moram!
  Ulenjila se k`o top, vene opasno zezaju, tako da samo hodanje dolazi u obzir sa moje strane.

  Vidimo se već negde… 😉

 5. “Only users who live in Serbia are allowed to join.”

  Zašto? Kontam da mogu da promenim podešavanja u endomondo nalogu, ali opet zašto?

  • Ah, znam da zvuči bezveze, ali prošli put smo imali profesionalce iz celog sveta, i ljude koji nose pedometre po 20 sati i beleže sve, pa je igra bila nefer i učesnici su se bunili. Sada imamo sponzora i nagrade, želja je da odu nagrade za prvih i najboljiih desetoro, pa da ne bi bilo eliminacije stranaca ili tako nekih neprijatnosti. Ti si, vidim, izmenio podešavanja i uključio se 🙂
   Hvala na razumevanju ove male bzvz okolnosti koja bi trebalo da olakša stvar.

 6. Svakog dana pešačim 4 km, najmanje, na putu od kuće do škole. Ostalo ne računam. I nakon nekog vremena, postalo mi je potreba, zaista.

  Ovo je dobra akcija, verujem u lepo druženje, kao i promenu navika pojedinaca. Podržavam vas!!!

 7. Prijavila sam se i ja. Međutim, osim što šetkam, ja idem i u teretanu. Interesuje me, kako da zabeležim ovo u endomondo? Ne vidim ni jedan sport na listi koji se vodi kao teretana 🙁 Help!

 8. Саша Вукојевић on

  Тања,
  имам само једно питањце: ако је могуће мануелно додавање активности, како можемо бити сигурни да нико не вара? 🙂

  Поззз

  П.С. Идеја је сјајна, таман да на време почнем припреме за Београдски маратон.

  • Ah, pa svuda i u svemu ljudi mogu da varaju. I, kao i uvek, varaće samo sebe. Hajde da računamo na ličnu odgovornost 🙂

 9. jedva cekam… planiram brzi hod, jer zbog postporodjajne artroze u kolenima, ne mogu odmah da potrcim… tanja, kakve patike savetujes, duduk sam po pitanju toga?

 10. Helou draga M ili T, malo sale nadam se ne smeta, trebaju mi patike za trcanje. Ne ne znam kakve u smislu cene, videla sam neke skroz fensi, koje mi se i ne svidjaju a i kostaju kao sam djavo. Imas li nekakvu preporuku?

  • Uf, pa ne. Ja imam troje patika, prve sam kupila nasumično i odlične su mi, ostalih dvoje sam kupila pažljivim biranjem i s jedinim sam bila upropastila kukove u trčanju. Tako da, dobre su one patike koje su tebi dobre, a ne koje ti neko preporuči jer su njemu dobre 😀

 11. samo jednp pitanje,da li upisujemo podatke u CHALLENGES,ili tamo gde smo i do sada u new workout,pozz.

 12. ja se sve nesto plasim da se necu snaci na endomondu, ali svakako veceras izlazim napolje 🙂

 13. pa opet pitanje, da li, kada uneses podatak, on odmah azurira u skalu ili posle nekog apdejta, posto kada sam uneo izazov2 isti dan,nije uneseno na skali.

 14. Zelim svima da dam veliku podrsku u nastojanju da krenu a onda i da budu redovni u fizickim aktivnostima.
  Upravo je Mooshema “krivac” za pokretanje mene. Prosle godine sam krenuo sa fizickim aktivnostima i stigo na 9 km trcanja, 24 km voznje biciklom i najmnaje 6 km pesacenja…I sve je to bilo evidentirano u akciji koja je imala humanitrarni karakter.
  Ove godine se ne takmicim, osim sam sa sobom i brojem kalorija. Poslednjih pet meseci svakog jutra trcim, radim vezbe, najvise trbusnjake. Najmanje jednom nedeljno idem u saunu i bazen. Biciklu vozim kad sam u mogucnosti.
  Moji rezultati su manjak kilograma, manji obim, smanjeno salo na telu i ono najbitnije: spreman na sve izazove u svakom trenutku. Nemam problema sa grcevima, umorom. U svakom trenutku sam full koncentrisan i fokusiran, a rezultati ne manjkaju, naprotiv, svi su se najmanje udvostrucili.
  Imam rezim od koga ne odustajem, poceo sam da vodim racuna o unosu kalorija, belancevina, ugljenih hidrata a da nisam se odreko kafane i moje alavosti kada je hrana u pitanju.
  Moj cilj nije bio da skidam kilazu nego mi je cilj bio da ojacam odredjene grupe misica koje su atrofirale predugim sedenjem.
  U ovom trenutku mogu za jednu sekundu da skocim do Meseca i da napravim par krugova, sa osmehom i velikim zadovoljstvom. U ovom trenutku mogu da uradim sve ono sto mnogo godina nisam. Ne postoji izazov niti problem koji ne mogu da resim.

  Svima koji ucestuvuju u welnes izazovu zelim puno uspeha. Gledam vas sa strane i dajem maksimalnu podrsku. Zelim vam da se osecate kao ja i da rezultati koje ne ocekujete dodju kao bumerang i tresnu vas direktno u glavu. Naravno, u pozitivnom smislu. Pa da posle i vi ovako perciprate stvari.
  Moj welnes izazov za mesec novembar su Terme Topolsice http://www.terme-topolsica.si/ pored svih nabrojanih dnevnih aktivnosti. Moja preporuka svima koji su u mogucnosti da uvrste u svoj itinerer i hotel Jezero sa svim pratecim ponudama ( trim, kuglana, slana soba, saune, bazen, dzakuzi, bilijari i svasta nesto jos u i van – bukvalno sve sto zamislite od sportova… http://www.hoteljezero.rs/ ).
  Osecam se fenomenalno, sto i vama od srca zelim!
  Voli vas Deka 😛

  ps. Moo, izvini za moje preporuke, ako je visak, edituj slobodno… 😛

 15. Ideja je super! Nadam se da ce biti fer igra i da niko nece rucno unositi lazne treninge. Sportski pozdrav!

 16. Tanja,moze li jedno pitanje,nadam se da nisam dosadan:imam baik i stari sobni trenazer na koji se baik kaci.Posto je senzor na prednjem tocku, a zadnji samo radi,ne mogu da izmerim kilometrazu, kada vozim u stanu, vec samo vreme. Interesuje me kako da to vodim? Pozz.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.