Sedam minuta do sreće!

2

Da li ste znali da je dovoljno sedam minuta aktivnosti, da biste osetili ogroman osećaj sreće?

Dokaz za to imam ja, kao i svi oni koji su to probali, ali sada je to i naučno objašnjeno. HIIT, ili High Intesity Interval Training, iliti, trening visokog intenziteta u kojem se smenjuje veliki napor s trenucima odmora, za samo sedam minuta može da vas “digne iz mrtvih” i popravi vam raspoloženje za ceo dan.

Fizička aktivnost je odlična protiv depresije, takođe.

Naučnici koji su ispitivali ovaj fenomen, podelili su depresivne ispitanike u tri grupe: prva, koja je lečena od depresije samo lekovima, drugu, koja je lečena samo fizičkom aktivnošću i, treća, u kojoj su ljudi kombinovali lekove sa fizičkom aktivnošću. Nakon šest meseci rezultat je bio gotovo identičan za sve tri grupe – izlečili su depresiju.

Međutim, ponovna provera stanja ispitanika nakon šest meseci pokazala je zapanjujuće rezultate. Oni koji su uzimali lekove, čak njih 36% imalo je ponovo iste simptome. Ispitanici koji su kombinovali lekove s vežbama, u 31% slučajeva vratili su se na staro. Ali, hej, oni koji su samo vežbali protiv depresije, bili su ponovo depresivni u samo 9% slučajeva nakon šest meseci!

Nije li to superiška?

E, sad. Zamislite samo sad sebe, ako ste zdravi, samo malo tromi, previše umorni, dekoncentrisani ili pospani više nego što treba. Zamislite koji biste osećaj vi imali nakon sedam minuta HIIT treninga?! Bili biste kao vetar, gromovi i munje! 😀

Evo jednog predloga takvih vežbi, koje možete raditi u kući, a za koje vam je dovoljno i potrebno samo sedam minuta.

sedam minuta trening

 

Iako sam ranije pisala o HIIT treningu, samo malo da pojasnimo za one koji prvi put čuju: Intenzivni trening podrazumeva intenzitet vežbe, a intervali podrazumevaju da se intervalno smenjuje snažan fizički napor s kratkim trenucima odmora.

U ovim vežbama gore, to znači da svaku vežbu uradite po desetak ponavljanja (ili 30 sekundi) u žustrom stilu, a da između njih imate 10-tak sekundi odmora. Ako ih pogledate malo bolje, videćete da se kroz redosled vežbi smenjuju napori koje imaju gornje i donje velike grupe mišića jer rade naizmenično. To znači da imate više od 10-tak sekundi odmora da opustite umorne mišiće. A tokom odmora resetovaće se i manji mišići.

Ne, neće vam biti lako tih sedam minuta. Ali osećaj sreće koji ćete imati nakon toga, nosićete ceo dan!

Uostalom, pogledajte svoj mozak, ako biste se samo malo pomerili iz fotelje, koliko biste samo izlučili proteina i endorfina koji će vas usrećiti!

brain (1)

Zato, go, play!

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

2 Comments

  1. Postoji i aplikacija koja moze da se skine na play store-u 🙂
    7minute workout i sjajna je 🙂

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.