Zašto je važno da dobro sažvaćete hranu

4

Žvakanje hrane je proces kojeg mi nismo u potpunosti svesni, i obično mu ni ne pridajemo značaj, jer je to refleksna radnja koju radimo, ali baš na briga zašto i kako. Mi, ako je nešto žilavo, spontano žvaćemo duže, a ako je meko i softno, kraće i, zašto bimo o tome uopšte razmišljali…

Međutim, žvakati duže hranu čini mnogo dobrih efekata za naše zdravlje:

1. Aposrbujemo više kvalitenih hranljivih sastojaka iz hrane

Žvakanjem usitnjavamo hranu i tada je ona lakša za probavu. Usitnjena hrana nam podaruje više hranljivih sastojaka koje će organizam lakše iskoristiti.

Jedno istraživanje je pokazalo da duže žvakanje badema, na primer, prouzrokuje da više njegovih najfinijih hraljivih delova bude bolje i brže apsorbovano.

2. Lakše postižemo i zadržavamo željenu telesnu težinu

Što duže žvaćemo, više nam vremena treba da završimo obrok, a samim tim ranije doživimo osećaj sitosti. Na primer, žvakati hranu duplo duže nego što ste to do sada uradili, odmah vam pomaže da kontrolišete svoju porciju.

Kažu da je potrebno negde oko 20-tak minuta da naš mozak dobije signal da smo siti i zato mnoga iskustva i studije pokazaju da ranije osetimo osećaj sitosti ako smo hranu žvakali duže.

3. Olakšavamo posao probavi

Duže žvakanje hrane omogućava da ne osećamo težinu u stomaku, ili naduvavanje. Varenje je, zapravo, jako zahtevan proces za naše telo, zahteva ozbiljnu količinu energije, posebno ako je prinuđeno da se bakće sa nedovoljno usitnjenom hranom.

4. Činimo uslugu zubima

Žvakanje je fitnes za naše zube, ojačava ih i čini zdravijim duže. Pljuvačka koju tom prilikom proizvodimo, takođe blagotvorno deluje na zdravlje usne duplje, uništava bakterije i smanjuje plak koji se gomila na zubnoj gleđi.

5. Učimo da uživamo u ukusu

Jedenje u žurbi je ponekad skoro skroz bez žvakanja, pa se ukus hrane potpuno izgubi i sve svodi na forsirano punjenje želuca. Međutim, dužim žvakanjem otkrivamo sve nijanse ukusa hrane koju jedemo i, zapravo, tek tada uživamo u ishrani.

Kako se pravilno žvaće

  • Uzimajte manje zalogaje
  • Žvaćite sporo i neprekidno
  • Žvaćite sve dok vam zalogaj ne postane jedna tečna i meka smesa
  • Progutajte sve pre nego što uzmete novi zalogaj.

Zvuči lako. Sledeći put proverite kako vi u stvari to radite.
Vežbajte da bude bolje 😉

Ne ugledajte se na mene 😀

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

4 Comments

  1. Ne znam ko je bese rekao kada su ga pitali kako odrzava tako vitku liniju, mozda Dzeki Onazis? Odgovorila je da svaki zalogaj sazvace 33 puta.

  2. Meni ovo uspeva samo ako se bas koncentrisem i bez zezanja krenem da brojim. Od kad su mi se duplirale obaveze rucam za nekih 7- 8 min :/

  3. Pingback: Sve o savremenoj stomatološkoj intervenciji: zubni implanti | Akter.co.rs

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.