Coca Cola protiv gojaznosti? Ma, daj, molim te.

4

Već kad sam čula ovu najavu, da se Koka Kola uključila u kampanju protiv gojaznosti, zaboleo me je mozak. Ako je i vas, treba da znate da nije patka, Coca Cola je krenula u borbu protiv gojaznosti, najverovatnije u očajničkom pokušaju da spašava opadanje prodaje. Jer, da se razumemo: svet je počeo da razmišlja o svojoj ishrani, pobornici zdrave ishrane i no-GMO pokreti su sve glasniji i uticajniji, i kompanije koje proizvode smeće, moraju nekako da se prilagode novom trendu kako ne bi izgubile tržišnu utakmicu. A svako, ko iole misli o svojoj ishrani i zdravlju, staviće ovo piće u sam vrh liste prioritetnog bacanja u đubre.

Prva asocijacija kada je Koka Kola počela da slavi svoje godine u Srbiji i gradi teretane i dečija igrališta za decu, bila mi je kako Filip Moris predvodi borbu protiv zavisnosti od pušenja, a Carlsberg zatvara pivnice.

Znate, ova kampanja teško da može biti iskrena. Ona se, verovatnije, bazira na povećanju profita, ne na brizi o vašem zdravlju.

Vi i ja znamo da je to marketing. Tužan deo priče je što će gomila ljudi poverovati u to: da je Coca Cola, misleći na vas i vaše zdravlje i obim vašeg struka, smanjila broj kalorija u svim svojim pićima, koje sada pokušava da smesti na policu zdrave hrane.

Uostalom, pogledajte ovaj patetični pokušaj koji još nije stigao na našu televiziju (možda i jeste, ne gledam).

Prvo čime Coca Cola pokušava da zavede potrošače jeste korišćenje lažne logike da je kalorija kalorija, ma kakvu nutritivnu vrednost nosila. Oni su tokom vremena smanjili broj kalorija za 10%. Pfhju, ma nemoj.

Nema mi druge, nego da natenane razložim neke načine na koje niskokalorična pića NEĆE pobediti gojaznost, niti pomoći stvaranju boljih prehrambenih navika. Kad vam to razložim, videćete kako će  ovakvi proizvodi nastaviti da učestvuju u povećanju najveće nezarazne bolesti na svetu danas – gojaznosti.

Već 120 godina spajamo ljude.

“For over 125 years, we have been bringing people together”

Ma, nemoj! Pa, kako to? Tako što im daje najmanji zajednički imenilac, koronarne bolesti + dijabetes + gojaznost? Ili tako što troši milione dolara (konkretno, 1,455.500,00 USD samo 2012.) u naporu da se osujeti obeležavanja GMO proizvoda u Americi ili neznamnijakoliko da ućutka organizacije koje sprovode istraživanja o štetnosti slatkih pića ili veštačkih zaslađivača? Kako nas to tačno spaja i s kim?

Napravili smo manja pakovanja za naša najpopularnija pića

“We’ve created smaller portion control sizes for our most popular drinks.”

Manja pakovanja istog nutritivno bezvrednog pića? To sigurno neće smanjiti gojaznost, hvala lepo. Ali će povećati profit, jer manja pakovanja koštaju dramatično više.

Verujemo da izbor, inovativnost, informacije i aktivnosti mogu da promene nešto. Zdrav život je ravnoteža.

“We beleive that choices, inovation, information and activities can help make a difference. healthy living is about balance.”

Ne mogu da se ne složim, Kokakolo, s tobom ovde! I hvala nebesima što imamo i izbor i informacije koje nam pomažu da donosimo prave odluke, pomoću kojih menjamo svoj život. Jedna od njih je da, ma koliko se trudili kampanjama, nećemo piti vaša pića, ni full, ni light, ni zero verzije ako smo odlučili da vodimo zdrav život.

Ako jedete i pijete više kalorija nego što ih sagorite, ugojićete se. To se odnosi na Coca Colu i sve drugo što ima kalorije.

And if you eat and drink more calories than you burn off, you’ll gain weight. That goes for Coca Cola and everything else with calories.”

To je toliko potcenjivačka izjava, da govori sama za sebe. Nego, znate šta? Kalorija nije kalorija! Posebno ako je pravljena od hemikalija. Nije isto da li ćete popiti njihovih 140 kalorija sa 100% šećera (jer to je sve što Coca Cola ima u svom nutritivnom preseku), ili ćete pojesti jednu narandžu sa isto toliko kalorija, i sa svim usputnim blagodetima koje će vam pružiti. Dosta više s tim zaluđivanjem da je kalorija kalorija.

snap shot sa njihovog sajta

snap shot sa njihovog sajta

Ne, s Koka kolom nikada, nikada, nikada, ne vodite zdrav život, bili gojazni ili ne. Zato što:

Zaslađivači pomažu gojaznost

Kola je smanjila broj kalorija u svojim pićima i umesto običnog šećera stavila zaslađivače. Ok, čak i da brojite kalorije koje popijete s jednom zero kolom, možda ćete moći da kontrolišete svoju težinu (težim putem, objasniću odmah), ali sigurno nećete pomoći sebi da budete zdravi. Pre svega, jer

zaslađivači vas – goje.

Brojna istraživanja pokazuju da ćete korišćenjem veštačkih zaslađivača samo sludeti svoje telo. Oni, dokazano, stimulišu apetit i to na jedan veoma perfidan način: vašem mozgu šalju signal da ste pojeli nešto slatko, mmmm njami, ali vaše telo zna da nije dobilo potrebnu energiju, i u tom haosu protivurečnih informacija, vi ćete biti totalno – GLADNI! Do slabosti!

Da ne govorimo o tome da ćete iz brojnih relevantnih izvora saznati da veštački zaslađivači zapravo povećaju potrebu za slatkišima, i pomožu skladištenje sala. Tako da, ako želite da smršate s koka kolom zero ili light, molim vas, zaboravite tu glupu ideju.

Umetne arome prirodnog ukusa vas goje

Iliti: hajde da vas nateramo da pijete i jedete više naših lažnih fabričkih proizvoda umetnih aroma prirodnog ukusa.

U čemu je trik?

Kada je nešto proizvedeno s veštačkom aromom jagode, koja podseća na prirodan ukus, to i dalje nije jagoda. To je veštak, hemija. Međutim, vi gucnete takav sok. Podseća na jagodu, je li tako? Ali nije jagoda. Gucnete još jednom. O, kako podseća na jagodu koju volim. Ali to i dalje nije jagoda. Nategnete još jednom, samo još malo da osetite tu jagodu. Koja i dalje nikako nije jagoda.

Shvatili ste?

Veštačke arome prirodnih ukusa vas teraju da konzumirate više tog sranja, jer nikako, nikako da postignete pun ukus te jebene jagode, koja vas mami i draži mirisima, i kojoj ste na domak. Samo što niste. I nikad nećete ni biti. I zato ćete osećati potrebu da toga pojedete ili popijete više.

Veštačke boje vas goje

Tako što vas mame. Kao devojka s šminkom ili bez. Kao neki fotošop realnosti. Da bi Kokakola postigla tu čuvenu tamnu boju karamele, hej, pa zar vi stvarno mislite da je to karamela kakvu napravite na svom šporetu? Koliko sam ja čula, to se pravi zagrevanjem amonijaka i sulfida pod visokim pritiskom, u kojem se može naći 4-metilmedazol, odličan stimulator nastanka kancerogenih ćelija. I ne samo da je Koka kola imala u svom sastavu i ovo hemijsko jedinjenje, koje je pod pritiskom izbacila u procesu proizvodnje 2012. godine, već, gle, na taj isti način se proizvodi i dalje u Evropi, jer nema ko da pritiska da se prestane.

(Pa fenilalanin, pa fosforna kiselina, pa natrijum ciklamat, pa natrijum citrat, pa natrijum benzoat, pa acesulfam, pa… svi ti Ei)

O kakvoj mi ovde kampanji protiv gojaznosti govorimo? O kakvom zdravom životu i Koka koli možemo da pričamo u istoj rečenici?

Coca Cola će morati da, osim smanjenja prirodnog šećera i broja kalorija, i veličine svojih bočica na kontrolne doze, da izbaci i veštačke zaslađivače i veštačke arome i veštačke boje i sve aditive i sve ono što je skida s police zdrave hrane, da bi je ozbiljan svet razmatrao kao borca za zdrav život.

E, da. Uz ovu kampanju, “Coming Together”, ide i kampanja “Be OK”, šta sve možeš da uradiš da potrošiš 140 kalorija, koliko ima u jednoj bočici od 0,33.

E, pa tačno ne mogu da dočekam da sve to vidim i kod nas.

***

Dok se to ne desi, pod pretpostavkom da ste imali živaca da pogledate prvi spot, obavezno pogledajte parodiju na “zdravu” kokakolinu reklamu. Šta nam, u stvari, Koka kola govori?

Pogledajte:

*u tekstu su namerno korišćeni svi oblici pisanja Coca Cola

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

4 Comments

  1. Pingback: Škola bez džank hrane je moguća. A, kod nas? | MOOSHEMA

  2. Pingback: Da. Ja jedem to. [Zašto (ne) treba da se plašiš ugljenih hidrata] | MOOSHEMA

  3. Pingback: Happy Meal Mekdonalds – don’t happy, be worry! | MOOSHEMA

  4. Pingback: Tonus hleb: zbog čega afera? Ceo izveštaj. | MOOSHEMA

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.