Fer plej na prvom mestu [podržavam UNICEF]

0

– Kad sam ja bila tvojih godina, mi nismo imali internet.
– Stvarno? Koliko sati?

Meni je gotovo nemoguće da objasnim svom četrnaestogodišnjem sinu da smo mi imali samo crtani u 7 i 15, školski program prepodne i poneki film za decu, jednom mesečno, na primer. Da smo po cele dane gulili kolena po okolnim livadicama i dolazili kući preplanuli i prašnjavi.
Oni ne žive taj život. Neprijatno mi je i da dalje poredim, osećam se kao sopstveni roditelj, ali hej, ovako među nama, mi smo se stalno KRETALI.

Iluzorno je očekivati da se deca danas kreću bar upola onoliko koliko smo to činili mi. Spisak obaveza koje imaju u jednom danu i najlakši način da se zadovolji njihovo društveno biće paljenjem kompa i povezivanjem s prijateljima na mrežama, danas je stil života koji žive nove generacije. Postoji mnogo dece kojima je najveća fizička aktivnost konektovanje na internet i pokretanje miša. Da li mislite da se tako može razviti motorika, ili sposobnost snalaženja u životu?

Dignimo ruke, jer to je to.
Ne predajmo se, jer to nije sve.

Zato kod nas u kući važi jedno pravilo. A to su dva. Da ih pobrojim sva tri:
1. ako si zdrav i nisi negde otputovao, trening se ne preskače
2. ako si zdrav i nemaš povredu, uvek radiš fizičko
3. sine, uvek smeš napolje (i ponesi loptu ili uzmi bajk!)

Čvrsta sam u tome.

Kažnjavam ja svoje dete: nema kompa nedelju dana, nema večernjeg izlaska ovog vikenda, nema ovoga ili onoga dok ti ocene ne budu ovakve ili onakve.

Ali, nikad, nikad u našoj kući nije rečeno: popravi tu ocenu pa ćeš opet moći da treniraš. Uskraćivanje sporta detetu ne spada u korpus mojih sve jadnijih ideja kako da dovedem pubertetliju u red.

unicef-fer plej

Verujem da nema pravilnog razvoja deteta bez sporta. To nije samo fizičko trošenje, koje je bitno u novoj civilizaciji nekretanja, to je i fizičko osnaživanje.
To nije samo izgradnja mišića, to je i izgradnja čoveka.
To nije samo učenje veštini, već je to i učenje životu.

Nama su danas potrebna deca koja se grade u sportu, da bi sutra bili dobri odrasli ljudi u životu.
Sport deci pomaže da razviju veštine, da budu aktivni i energični, da stvaraju prijatelje, da se zabavljaju, da nauče da budu deo tima i da sarađuju, da se nauče fer-pleju i da izgrade samopouzdanje.

unicef-fer-plej

Međutim, nemaju sva deca uslove da se bave sportom, sport danas nije jeftin. Neko viče, a oprema? Posebno oprema. Ali, sva deca imaju uslove da izađu napolje s loptom.

Unicef prepoznaje važnost sporta i globano promoviše značaj sporta za razvoj dece i zalaže se da sportske aktivnosti i rekreaciju budu dostupni za svu decu.

[icon_check]Deca moraju imati iste šanse za bavljenje sportom. Ne da bi bili osvajači medalja, već da bi bili pobednici u svom životu.

A internet, neće nestati. A igra ledene vije je gotovo skroz nestala.
A tamo negde su i deca koja danas nemaju pristup sportu. Promenimo to.
[divider] [blockquote]Podržimo rad UNICEF-a u Srbiji, slanjem SMS poruke na broj 9656. Ovaj inovativni servis omogućava korisnicima Telenor mreže da postanu članovi Kluba prijatelja UNICEF-a, zajednice koja svojim redovnim mesečnim donacijama učestvuje u stvaranju uslova da sva deca dobiju jednake šanse za srećno detinjstvo.[/blockquote]

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.