I detox dijete ubijaju, zar ne? [Razmišljanje o ishrani Pičiz Geldof i mnogih anomnih Pičiz ]

6

Kažu da je ćerka Boba Geldofa umrla naprasnom smrću od posledica dugotrajne dijete sokovima od svežeg povrća. Obdukcija i toksikološke analize će potrajati, a u međuvremenu se prijatelji i novinari sećaju njenih ispovesti posle porođaja,  kako po mesec dana jede samo sokove od povrća, tri puta dnevno. Dramatična razlika u kilaži ne daje puno povoda da sumnjamo u to. 

showbiz_celeb_weight_loss_geldof

Fotka preuzeta odavde. Copyright: PA Images

I kod nas su tzv. detox dijete više nego popularne. Nisam sigurna koliko se primenjuju u praksi, ali prostim pretraživanjem dobija se 15.000 rezultata na ovaj upit na našem jeziku.

Pre nego što vam padne na pamet da “čistite organizam” tako što ćete jesti samo sokove od voća i povrća, hajde da vidimo šta se u našem telu dešava kada se podvrgnemo takvom režimu ishrane, za koji verujemo da je zdrav.

Da vidimo šta se dešava sa telom kada mu uskratite proteine ili masti, i spustite se na unos ispod 800 kalorija dnevno.

Posle prvog gutljaja

Na signale na glad, vaš mozak dobija odgovor u obliku čistog voćnog šećera. Šećer javlja pankreasu da aktivira insulin, koji će ga, sada u obliku glukoze u vašem krvotokoku,  proslediti ćelijama.

30 minuta kasnije

Kad vam se ćelije napune glukozom, nivo šećera u krvi će početi da opada, od čega možete da osetite blagu vrtoglavicu.

U međuvremenu, bez dovoljno kalorija, vaše telo radi isključivo na rezervama glikogena, tim veoma kratkotrajnim izvorima energije u jetri i mišićima.

Dva dana kasnije

Prilikom svakog “obroka” pretrpanog šećerima, vaš insulin vrtoglava skače, a onda se survava. Zalihe glikogena su se prilično istrošile, ostavljajući vaše rezervoare praznim. Zbog toga počinjete da osećate slabost i nedostatak energije i volje. Pošto uzimate tek polovinu od neophodne količine kalorija za normalno funkcionisanje svih organa, vaše telo poseže za drugim izvorima energije: trigliceridima iz masnih ćelija (jupi!) i proteinima iz vaših mišića (ups!). Počinjete da gubite mišićnu masu, iako možda uspevate da vežbate svaki dan (oba dana od početka “čišćenja”).

Tri dana kasnije

Vaš mozak uopšte nije srećan. On ulazi u stanje izgladnelosti i počinje da radi na ketone, gorivo koje nastaje sagorevanjem masnoća. To jedno vreme funkcioniše, međutim, kao rezultat prelaska na drugo pogonsko gorivo, možete osetiti gubitak koncentracije, glavobolju i nervozu. Bez svežih proteina i masti od spolja (meso, riba, jaja), vašem mozgu počinju da nedostaju i amino kiseline, materijal koji je potreban mozgu da bi održavao normalno funkcionisanje i raposloženje. Ako ste skloni deperesiji i malodušnosti, upravo ste uspešno prizvali to stanje.

Proteini koji se nalaze u vašim isceđenim mišićima, razlažu se na amonijak i mokraćnu kiselinu, taj veoma nedobrodošao hemijski proces za vaš krvotok. Upravo su i vaši bubrezi postali preopterećeni borbom s toksinima od vaše detox dijete.

Očekivano, dobićete i proliv danas, jer vaše telo ne može da podnese toliku količinu tečnosti u  crevima. Uz proliv odmah ide i poremećaj elektrolita.

Četiri dana kasnije

Pošto nema hrane koju bi varilo, vaše tanko crevo se oseća zapostavljenim, pa počinje da atrofira. Vaš proliv se upravo pogoršava, ali vam se poboljšava – nivo dehidracije. Dehidriranost je, inače, jako dobra za poremećaj celog kardiovaskularnog sistema, što dovodi do smanjenog protoka krvi i neadkvatne preraspodele krvi u organizmu, što će posebno i pre svega ugroziti vaše srce (spekulativna veza sa iznenadnom smrti gospođe Geldof).

Inače, da. Do kraja detoxa, držite se bliže WC-u, usraćete se od proliva.

toilet-628x363-TS-156280638

Fotka preuza odavde.

U međuvremenu, osmog dana

Ta-dam! Čvrsta hrana! Za razliku od Pičiz Geldof, vi ovo ne radite 30 dana u nizu, već samo nedelju dana za koje verujete da upravo živite zdravo.

Elem, preživeli ste i smršali!

Ali, jaoh, pa viste izgubili mišićnu masu! Sada imate više sala nego što ste ga imali pre nedelju dana, a mnogo manje mišića. Ovaj novi odnos će vam potpuno sjebati metabolizam, tako da, kad počnete da opet jedete normalno, najverovatnije ćete se brzo opet ugojiti (mišiće, koji brže sagorevaju unete kalorije, ste izgubili čisteći se od otrova), i tako preuzeti počasnu člansku karticu yo-yo kluba.

I, uopšte

Sve ovo, veoma slično, se dešava i ako drastično smanjite unos kalorija. Zapamtite, većini prosečnih ljudi je neophodno minimum 1200 kalorija dnevno, samo za normalno funkcionisanje organizma, u stanju mirovanja.

[icon_check]Jedini normalan način da smršate jeste – da jedete.

[icon_check]I jedini normalan način da čistite telo od otrova jeste – da se zdravo hranite.

Počnite da razmišljate ovako: naše telo je sasvim sposobno da se samo čisti, mi smo savršene mašine.

Međutim, ako ipak odlučite da se čistite samo voćnim ili povrtnim sokovima na period od nedelju dana ili duže, razmislite dva puta. Razmislite, da je to normalno, šta će nam zubi i pljuvačka, za početak?

***

Za više informacija /moji izvori:

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

6 Comments

 1. Bravo za post, sa svim se slazem. Danas su djevojke, zene uopste, sklone raznim glupostima i polovicnim rjesenjima. Lako se upustaju u kojesta sto ne provjere dovoljno dobro, samo zato sto su eto nesto nacule, od tamo neke sestrine drugarice sa posla, kojoj je opet pricala neka njena rodica, i tako to krene. Ova je izgubila toliko i toliko kila, samo trebas jesti kao krava mjesec dana i bices super. A zapravo ne budu super, nego budu grozno i u najblazem slucaju zavrse sa proljevom ili nekom anemijom.
  Jos je gore kad se vodjene kompleksima ugledaju na tako neke Celebrity-je sa TV-a koji uopste ne pruzaju dobar primjer.
  Skoro sam na YT naletjela na neke vegane koji po citav dan jedu banane, razne sejkove od voca, i natankavaju se sa po tri litre vode. Oni su ubijedjeni da rade ispravno i sto je najgore bojim se da ih nikakva sila ne moze ubijediti u suprotno sem ako se ne daj Boze razbole.

 2. Kakvo je Vaše mišljenje o hrono ishrani? Čitala sam dosta pozitivnih komentara, ali bih volela da čujem i Vaš. Pozdrav 🙂

  • Nisam je izučavala, ali onako letimično, koliko sam pohvatala, mislim da ova dijeta (samo kao privremeni deo budućeg zdravog stila života) ima zaista svojih prednosti, posebno za one nedisciplinovane, koji su jeli između obroka ili preskakali obroke u uverenju da će tako smršati. Ona te uvodi u neko “uobročavanje”, isto kao što to radiš sa svojom bebom da bi zdravo napredovala, i to nikako ne može biti loše.

   Ako se ne varam, tu ima i nekih ograničenja u vezi sa kombinovanjem namirnica? Pre 20-tak godina, to je bio hit među mojim drugaricama kojima je to davalo fantastične rezultate. Međutim, i to mi deluje totalno super, ali kao deo oročenog režima do postizanja cilja. Za neku održivost pravila ishrane za ceo život, najbolje je naučiti šta je zdrava ishrana i šta je umerena, a dovoljna ishranljivost.

 3. Svaka čast za post bolje od mnogih nutricionista koji pišu razne gluposti po netu!

 4. Jelllena on

  Super tekst, kao i svaki do sad:) Mislim da je najveci problem zenama danas to sto hoce sve brzo, ne moze se brzo smrsati, a da to bude zdravo, i naravno, treba podici dupe iza fotelje, ne moze se lezati i mrsati:))

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.