Otvoreno pismo majkama tinejdžerki na Internetu

27

Drage mame,

Poslednjih nedelja napisala sam nekoliko pisama vašim ćerkama, odgovarajući im na njihova pitanja. One su inteligentne, pismene, razborite i ja sam bila oduševljena sa koliko promišljanja koncipiraju svoja pitanja upućena meni, i zabrinuta zbog stranputice na koju su skrenuli njihovi problemi.

Vašim ćerkama je trinaest, četrtnaest, petnaest godina. Gle!

Njih brine izgled njihovog tela i dijete. Zar?

Šta će one na ovom blogu, pitate se?

Ne brinite, ovaj blog je najbezbednije mesto gde su mogle da zalutaju i ostave svoje brige, jer druga mesta ni blizu nisu tako bezbedna. Međutim,

Počnite da se plašite: vaše ćerke su do mene stigle preko društvene mreže Ask.fm, i neophodno je, ne samo zbog toga, da podhitno počnete s njima da razgovarate kao njihova majka, vaspitač i čuvar. To je jedno odvratno i opasno mesto na kojem je intimnost prevaziđena kategorija zbog iluzije anonimnosti.  Ako ste se plašile Fejsbuka,  onda znajte da je FB mala beba za Ask.fm.

Zato, molim vas, proverite gde vaše ćerke izlaze i šta rade na internetu! Proverite značenje reči thinspoBezbednost dece danas dobija novo značenje s pojavom društvenih mreža, to je danas novo “pazi-kako-prelaziš-ulicu”.

E, pa na takvom mestu, one pitaju kako da smršaju, kako da naprave tanke butine i rupu među njima, koliko dana mogu da ne jedu ništa i koliko će za to vreme smršati i kako će se približiti nekom izmišljenom, nemogućem modelu lepote kojim ih bombarduju sa svih strana. Tamo neko deli linkove ovog bloga i one preko njih dolaze do mene, hvala nebesima!

Vaše ćerke su, zaključujem iz njihovih briga napisanih u ispovednom tonu, na najboljem putu da zakorače u poremećaj ishrane ili da oštete svoj metabolizam, zdravlje i svoje mlade organizme u razvoju. Tamo, i ne samo tamo, su naučile da je mnogo važnije kako izgledaju nego šta znaju, da moraju da izgledaju na sasvim određen način da bi bile prihvaćene — ne sutra, u nekom budućem životu, nego već — danas, u krugu svojih vršnjaka. Cilj ne bira sredstva. Jedno od najpopularnijih je – gladovanje.

pisma tinejdzerki blogu mooshema

Kopije nekih karakteristčnih pitanja koja su na ovom blogu postavljale vaše ćerke.

Stara je to tema, još od kada je žena postala “lepša polovina” – da žena mora da bude predmet lepote. Jedino što danas, čini se, taj predmet, ta polovina mora da ima velike grudi, uzak struk, ravan stomak i veoma, veoma tanke butine, po mogućstvu s rupom između njih, da bi bila celina. I sve to na račun zdravlja i opšte dobrobiti organizma, i zdravog razuma. Vaše ćerke su negde usput poverovale da neće biti srećne, niti uspešne, ne budu li odgovorile tom zahtevu i modelu.

Morate im reći da to nije istina.

Morate im reći, dok budu tragale za tim modelom, da će biti jako, jako nesrećne, jer gotovo nijedna žena nema takvo telo, a i kad ga ima, ono ne mora obavezno da bude i srećno i zdravo. Recite svojim ćerkama da je važno i lepo ono što one nose iznutra, a ne kakvu dekoraciju prave svetu oko sebe. Vaše ćerke  nisu ukrasni predmeti, niste ih zato rađale!

[quote_right]Guglajte thinspo (skraćenica od thin inspiration), fenomen proizvođenja motiva da se bude mršav do anoreksičnosti.[/quote_right]Duck face i selfie su samo breg koji nam ometa vidno polje, u kojem bismo mogli i morali da prepoznamo da je glavni problem tinejdžerki danas – izgubljena prava mera vrednosti.

Primetite, molim vas, da vaše ćerke očajne stoje pred ogledalom pokušavajući da ukapiraju šta je pošlo naopako kad ni posle mesec dana gladovanja još uvek nemaju rupu među nogama i nadlaktice koje mogu da obuhvate krugom koji pravi palac i srednji prst.

teenspo1

 

Kulturološki diskurs u vezi sa ženskim telom i imperativom vitkosti je toliko dominantan, da ćete morati da podignete glas da bi vas vaše ćerke čule. Ali, pre toga, moraćete to da primetite, da znate sa čim se borite.

Ono što je nama svima potrebno, jeste da menjamo celokupnu paradigmu poimanja ženskog tela, čija lepota jedino može i mora da se meri samo uz pomoć svih onih neverovatnih stvari koje naše telo može da uradi. Znate li za devojčicu iz jednog vojvođanskog sela koja je rođena bez ruku, i koja svojim stopalima čini čudesa pomoću kojih živi svoj svakodnevni i umetnički život?  To je lepota! To je lekcija.

Nama je potrebno društvo, u kojem ćete vi, majke kćerki, biti prve promoterke širine pojma lepote koji prepoznaje da se lepota pojavljuje u najrazličitijim oblicima tela. A ne u jednom jedinom modelu.

[dropcap2]Na nama, majkama,[/dropcap2] je da neprestano i kritički, naglas, preisputujemo taj teror mršavosti i spoljašnjeg izgleda. Nama, odraslim ženama, kao ni nama, devojčicama u razvoju, nije potrebna još jedna laž: da je mera lepote naših tela – razmak između butina i količina masnoće oko našeg struka; da je mera vrednosti naših bića sadržana u proporcijama naših tela; da naše telo mora da odgovori bilo čijoj ideji o tome kako treba da izgleda, da smo mi lepša polovina koja samo sa ravnim stomakom i napućenim usnama dobija legitimitet da postane celina.

Slične teme

Kako da skinem celulit za samo 4 nedelje (ma, daj):

U potrazi za savršenstvom ili, kako mediji terorišu žene

***

Vaše ćerke imaju samo jedan život i to jedno telo, i to je sve suviše dragoceno da bi se traćilo na sumnjive standarde medija i šou biznisa koji eksploatišu starlete i manekenke u težnji da stvore ideal. Ideal, koji ne dosežu čak ni same starlete i manekenke bez fotošopa ili plastične hirurgije.

Vaše ćerke zaslužuju bolje od toga. Celo naše sutrašnje društvo zavisi od razgovora koji ćete voditi sa svojim ćerkama danas.

Ja ću ovakav razgovor neprestano voditi sa svojim sinom, jer želim da on vaše ćerke poštuje zbog toga kakve su, a ne kako izgledaju. A vama prepuštam da ohrabrite svoje ćerke da počnu drugačije da misle o sebi i pojmu lepote. Ja sam im to već napisala. Ali, vašim rečima i vašem primeru će više verovati.

Srdačno,

Moo

 

Odluka da pratiš ovaj blog na Facebooku je možda najbolja odluka koju ćeš doneti u životu. Posebno ako su i ostale bile užasne.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share.

About Author

Osnivač, autorka i urednica Mooshema.com. U slobodno vreme ovde, negde s porodicom, u kuhinji, u teretani ili na stazi, u radno vreme bilo gde odakle može da se radi kopirajting, analitike, strategije i konsalting na društvenim mrežama, kao i društveni aktivizam.

27 Comments

 1. ja sam jedna od mršavih koje ceo život hoće da se malo ugoje, a moja ćerka nema ni dve godine. prosledila sam ovaj post majkama svih tinejdžerki koje poznajem. jel dečaci nemaju tih problema? i zašto pitam se

  • Sudeći po mom dečaku, imaju i oni svoje brige – mišići, pločice i to, ali to još uvek nije postao teror zamišljenog ideala. Oni su manje zanimljivi modnoj industriji

 2. Hmmm….neko rece da te modne kalupe izmisljaju muskarci koji mrze zene,jer nijedan normalan muskarac ne voli vesalicu za odela.

  • Ja nekako mislim da ove kalupe mlade devojke rade zbog – drugih devojaka. Jer, jasno je da se to muškarcima ne sviđa.
   Ali, ako je to tako, zašto je to tako?

 3. Zdravo, da se javim i ja kao donekle tinejdzerka jos uvek. (20god) 🙂
  Mislim da opsednutost svim ovim stvarima je neka prolazna faza, naravno da se treba zabrinuti ako primetite da vam cerke povracaju sa silu ili se izgladnjuju do nesvesti, ali takodje iz mog iskustva, kako sve vise i vise ucestvujemo u “stvarnom svetu” pocinjemo i vise da prihvatamo sebe onakvima kakve jesmo. Ja sam jedna od onih devojcica koje su celog zivota u sportu, ali sam uvek imala tih 2-3 kg viska na pogresnim mestima, koja su me sprecavala od tog ideala savrsenosti. Moram da priznam da sam se zbog toga osecala nekad prilicno lose i nesigurno, ali kad sam da kazem “odrasla” do svoje pune velicine, pocela da nosim garderobu za odrasle i izlazim, tad sam shvatila da moje telo u poredjenju sa devojkama koje imaju 5-10 kg manje, izgleda fenomenalno ustvari. Nisam za to da ohrabrujete svoju decu da drze dijete, ali ih morate ohrabrivati da se zdravo hrane, piju mnogo tecnosti i da vezbaju, vezbaju, i vezbaju. Mrsavo telo nije privlacno, ali zdravo, zategnuto, blago misicavo, cvrsto telo je pun pogodak, i za licno samopuzdanje i za psihofizicko zdravlje, i po mom misljenju izgleda vrlo reprezentativno. Mnoge od nas ne vole da vezbaju, ja sam takodje jedna od tih, ali sam napravila ustupak svom zdravlju. Jer ona prava lepota, ne ona kad ste mrsava tinejdzerka, vec ona raskosna lepota koja dolazi tek kad malo ostarite, nije posledica uvek genetske lutrije, vec nege i brige o sebi. Nije dzaba stvorena ona izreka telo je hram, tako da mislim da treba da naucite svoje cerke da brinu o svom hramu na pravi nacin. 🙂

 4. Odličan tekst, iskreno se nadam da će ga što više majki i očeva pročitati i poduzeti nešto dok još nije kasno, jer za sada je na nama odgovornost!

  • Na roditeljima je odgovorsnot. problem je što većina roditelja nije “obučena” za internet i zapravo ne znaju kako da pristupe toj vrsti edukacije. Zato je to novo “pazi-kako-prelaziš-ulicu”, ali, digitalnu ulicu, a tamo većina roditelja nikada nije ni bila.

 5. Kad se samo setim svojih tinejdžerskih muka vezanih za izgled… Pa verovatno je svaka od nas bila tako “tupava” i ubeđena da “savršen” fizički izgled donosi sve savršeno u našem životu, i da ćemo mi prepoznati tu savršenost, kao i ostatak sveta. Wrong! Apsolutno savršenstvo niije dostižno, zato što prosto ne postoji! Ono što je nama savršeno, drugima ne mora da bude, naprotiv. Savršen izgled po standardima raznih industrija i medija je bajka. Mi smo odrastali na npr. Andersenovim bajkama, a one odrastaju na “savremenim” bajkama koje im pričaju mediji, a možda negde i roditelji, samo im niko unapred nije rekao da su to izmišljene priče i ličnosti i da stvaran život dolazi posle te “happily ever after” ili u njihovom slučaju kada se ta određena savršena osoba pogleda u ogledalo bez poze, fotoaparata, šminke, nadogradnje svega i svačega. I njeni problemi, muke, nezadovoljstva…

  • Ne znam koje si godište, ali u moje vreme više se pažnje zaista posvećivalo tome koju si knjigu pročitala, nego kakve su ti noge. Da, volele smo da izgledamo lepo, pazile smo na to, ali nismo bile opterećene, mediji nas nisu zlostavljali s pretpostavkama idealnog, šou biznis se svodio na pesme Zdravka Čolića i frizure Lokica :)))

 6. Ja se pitam kakve su to mame koje ne primećuju da im dete ne jede mesec dana, i čije ćerke misle da su riblji štapići, koka kola i guarana odlična zamena za normalan obrok.

  • Malo je kompleksnije od toga. Sve to se ne dešava tako da majke vide. Povraćanje se odvija u tajnosti, guarana i kola se piju onako, na to niko ne obraća pažnju, potrebno je da prođe duže vreme od mesec dana da bi se primetilo mršavljenje ili neka važnija zdravstvena promena. One su tako mlade, da nagla mršavost može da izgleda i kao da se “dete izvuklo”, na primer.

 7. Imam 19god i uskoro zavrsavam srednju skolu, zivam u jednom malom mestu pored Novog Sada gde su me majka i otac ucili da tezim nekim drugim vrednostima i da se bavim iskljucivo sobom i svojim zivotom, da je prirodna lepota dar i da danas retko ko ceni sve to, da moj “visak kilograma” nije nista strasno i da ce mi na njih skretati paznju smo ljubomorne osobe (uglavnom su to bile osobe zenskog pola) kojima je u cilju da me ponize da bi ispale neke “face” u drustvu. Time sam se i vodila i nikada me nije vredjalo to sto su mi govorili da imam debele noge, veliku zadnjicu i veeeliki stomak. Svesna sam svog izleda, malo jacih nogu, stomacica i svega ostalog i apsolutno me ne interesuje misljenje zavidnih osoba. Kao mladja sam pokusala da se otmem kontroli i pravim se odraslom i zrelom osobom, sto nije dolikovalo mojim godinama, mama me je nervirala sto toliko zeli da zna sve, sto stalno vice na mene, zabranjuje izlaske do kasno, bunila sam jer su sve devojcice ostajale napolju duze od mene, a sada mi je drago sto je bila takva . Zato sto sve te moje vrsnjakinje iz grada sada u skolu dolazile potpuno nasminkane i sredjene do najsitnjeg detalja, brinu o tome da im grudi budu sto vece, sto istaknutije, po mogucnosti pising na pupku i golisav stomak (koji mora biti ravam, podrzumeva se), oblace se provokativno kao da idu u izlazak, a ne u obrazovnu ustanovu. Iz prica sam shvatila da takve devojke nemaju bas najbolji odnos sa majkom, da je ne zanima gde su one, sta rade i kako izlaze iz kuce, a bas iz tog razloga su pocele slobodno da se ponasaju i sve cesce o njima gradom kruze ne bas lepe i prijatne price. Skoro sam se zahvalila mami sto je bila tako uporna, sto me je kaznjavala i zabranjivala mi razne stvari, pricala otvoreno sa mnom, jer da nije mozda bih i ja bila kao te devojke. Zato drage mame kaznjavaj te slobodno, i mene je moja, pa mi nije bilo nista, samo sam postala bolja osoba. 🙂

 8. Zdravo 🙂 citam ovaj tekst, pa sam morala da prokomentarisem malo jer znam ponesto o tim ”savrsenim” devojkama sa naslovnih strana, jer se i sama bavim modelingom dugo godina i prosla sam fazu kad sam imala bulimiju godinu dana sa 16 godina , jer sam mislila da bi se bavila manekenstvom moram da budem uzasno mrsava ( sto naravno nije tacno , postoje razne vrste modelinga , tamo gde se traze prirodno mrsave devojke a i gde se traze devojke zdravog izgleda sa oblinama ) i da izgledam kao sve te devojke iz magazina, televizije i ostalo.. i odmah cu vam reci da ni jedna od nas ne izgleda tako kao na slici tj svaka je normalne tezine ali joj fotosopom skinu 4,5 kila, a onda devojke pomisle da trebaju da izgledaju tako mrsavo da bi bile manekenke , i naravno devojke koje nisu prirodno mrsave pocnu da rade svasta da bi tako izgledale kao i ja sto sam radila na pocetku… na srecu brzo sam shvatila da bulimija ne vodi nigde osim u bolest, pa na kraju krajeva i smrt, tako da mame ako citate ovo ukoliko primetite da vase cerke se izgladnjuju , povracaju na silu , itd, objasnite im da im to nista nece dobro doneti i ne ljutite se na njih sto to rade vec im pruzite podrsku da to prestanu, i objasnite im da ce biti najlepse i najzgodnije onda kad su zdrave, fizicki aktivne, i pune samopouzdanja i da su sigurno mnogo lepse od svih tih devojaka u casopisima, samo nemaju dobrog fotografa i fotosop 😉

 9. Procitao sam tekst, sasvim je dobar.
  Dodao bih samo da mislim da je ipak ovo samo jedna od stvari koje zlo od tog askfm sajta “nudi”. Skrenuo bih vam paznju svima, da i pored ovih stvari, vasa deca mogu biti veoma lako izmanipulisana sa strane anonimusa koji pomocu njega dolazi u virtualni kontakt sa vasom decom. Pomocu ovog sajta, vase dete veoma lako moze dati neke licne informacije o sebi, mestu ili naselju u kome zivi, isto tako i dolazi i do eksponiranja deteta preko kamera za “anonimuse”. I ko zna ko sve moze biti sa te druge strane mreze i sta moze uraditi sa tim informacijama.
  Imam 22 godine i mladju sestru, mladu tinejdzerku, i krivo mi je tako kad vidim njene drugarice da koriste i kako koriste te stvari…
  Jos jednom, odlican tekst, ali vidim da ima ljudi koji citaju komentare, pa sam odlucio malo da vam skrenem paznju, ne moze da skodi 🙂

  Pozdrav,

  Stefan

  • Dobro da si ostavio ovaj komentar, jer je to ceo deo koji sam ja izbrisala, ne želeći da širim temu, već da se fokusiram na samo jednu. Zato je odlično da je tvoj komentar tu, jer ta mreže jeste trenutno najnebezbednije mesto na Internetu za tinejdžere.

 10. Pingback: Majke, same ste krive što su vam ćerke gole na Fejsbuku! - Spijun

 11. Pingback: ‘Majke, same ste krive što su vam kćeri gole na Facebook-u!’ – Kamenjar

 12. Pingback: Otvoreno pismo majkama tinejdžerki: Same ste krive što su vam ćerke gole na Fejsbuku! | Web-tribune

 13. Napisite nesto i o decacima, ja imam musko dete i vec me muka hvata kako s njim u ovoj sumanutoj prici: kako dozvoliti decaku da razvija seksualnost u eri pornografije, a da ne postane eksploatatorski skot.

 14. Pingback: Pismo majkama tinejdžerki – znate li šta rade vaše devojčice? | MAMIN SVET

 15. Znam majku koja je prirodna mršavica i iako je to preterano mršavo ne možete joj zameriti jer je ona takva bez ikakve posebne muke, jednostavno o hrani ne razmišlja i neretko i zaboravi da jede. Problem je u tome što ima tri ćerke. Najstarija je tinejdzerka i izgleda lepo, normalno.Ali za ovu mršavu majku je to puno, to normalno ona dozivljava kao debelo. I ne da detetu da jede uveče , jer bože moj kad ona nikad nije debela neće valjda sad njena ćerka biti. A moram da naglasim da je devojčica prava lepotica i nikad niko ne bi rekao da je debela. Mogu da zamislim šta će ova majka napraviti od nje u psihičkom ali i u fizičkom smislu. Tužno.

 16. Napravih pauzu na poslu i ugleda jedan “debilni” link o nekom “ko-fol-alamartnom-kontroverznom” facebook page-u, gdje pise kako neka Bloggerka (a kao i svi na netu stereotipno sam pomislio da se radi o nekom neuspjelom zurnalisti koji trazi komadic slave u digitalnom mediju, prvenstveno zato sto je pisalo poprilicno ne prefesionalno 15 tituala, dizajner, muzicar, model, pisac, bloger, frizer, automehanicar, sminker i plasticni hirurg, da navedem neke od njih) i krenu tako da citam… Prvo teks pa zatim i komentare (zabrinutih majki) i tako trazci komadic ljudske svakodnevnice da se nasmijem uz kafu na poslu o tudjim problemima ko i svi “Balkanoidi” najsladja je tudja muka. Da ne drvim na dugo i siroko o tome dali se curice trebaju poceti prostituisati javno ili nastaviti da to rade u tajnosti daleko od sve prisutnijeg velikog oka YouTube-a i nazocnosti uzasnutih roditelja kao to je najednom jedno veliko cudo! Taj nas ljudski momenat ignorancije je uvijek bio jedan od najsladjih detalja, pa skoro svih dramskih pisaca bilo gdje, cak sta vise o tome se pise od nastanka pisma. Ali ono sto je mene zaintigriralo je zapravo koliko duboko ce taj moralni kolaps da bude, prije nego ljudi prihvate neke stvari bez rezervi. Tri stvari “naocita” bloggerka nije nagovjestila, tri kljucne stvari koje misli da ni ona nezna, mozda na kraju je ni ne zanima. Vise joj je bitna “opipljiva” tema o kojoj ce ona tupit sa svojih 15 diploma i dobiti gledanost od 1000 pregleda cime ce joj Admin morat isplatiti platu, pa ce i ona otrcati u isti onaj DM ili CM i kupiti novu spartlu za razvlacenje pudera, da moze “rahat” da napravi par selfia. Tri stvari koje je trebala da kaze ili barem da dovede u pitanje, ako vec nezna, ipak je samo covjek!

  1. Zasto? – kao porijeklo, razlog zbog cega se neka pojava dogadja.
  2. Gdje/Kada? – koji su vremenski i geografski uslovi gdje se ovakve stvari desavaju.
  3. Kako? – koji je nacin manifestovanja iste pojave, u kojoj je korelaciji i sa kojim cimbenicima ova pojava ima reakcije, ima li katalizator ili inhibitor iste.

  Naravno na ova pitanja ni jedan citalac nije dobio odgovor, okej, okej, znam da nije ni trebao jer onda nema se o cemu pisati, misterija je ipak ta koja je uvijek bolja za marketing. Ali evo SPOILER ALERT povukli ste me za tastaturu pa evo…

  1. Zasto – zato sto su ljudi NE DJECA ljudi u nasem socioloskom shvacanju razlika izmedju djeteta i odrasle osobe mi imamo zakonom definisane stavke koje tacno odredjuju godinu u kojoj jedna osoba prestane da bude djete. Ali vratimo sat malo unazad nekih 300 godina unazad. Tada je prosjecan zivotni vijek covjeka u Evropi bio 30 godina! slovima trideset godina!!! Sto znaci da osoba od 15 godina je bila u sredini svog zivotnog vijeka. Nisam nikakav perverznjak niti zelim reci da ne treba mjenjati stvari, treba itekako TREBA! Ali prvo treba privhatiti da te osobe imaju vec tada sexualne potrebe, a stim i potrebu da se “iskazu”! Da li je to bolesno ili ne nezelim polemisati, ali treba to prihvatiti, da te djevojcice “reklamiraju” sebe … sto me dovodi do druge stvari FACEBOOK-a.

  2. Facebook – ako ste mislili da cete pod lokacijom naci neko fizicko mjesto! Pogrijsili ste, Facebook je “social site” i tu je i uvijek ce biti neki “social site” tako da (ne serite kako je zao) vec prihvatite to kao cinjenicu. Facebook kao takav ima jednu zanimljivu stvar, njegov marketing je “social” kao on osigurava da niste sami, ali zapravo on radi sasvim suprotno. On vas cini samim! Dalje jos gora stvar, kao i bilo koji drugi “digital social” alat on omogucava “editing”. Razlika izmedju razgovora “uzivo” i preko fejsa je sto mozete razmisliti sta zelite reci pa onda napisati i ako ste vec nesto htjeli rec pa se predomislili facebook vam dozvoljava da to izmjenite. Dalje slike se edituju i modifikuju da se postignu sinteticki izgledi. Neki ljudi to pravo dobro rade, da drugi pomisle da su te slike autenticne! Dalje SVI i SVE slike na fejsu se “DOBRE” slike. Niko ne postavlja ruznu sliku. Odatle i jest da “iskrivljena” slika. NIJE ISKRIVLJENA, ispravna samo editovana i probrana.

  3. Kako se manifestuje to… ? Pa morate biti zaista slijepi da ne vidite ili ne cujete. Badoo, Facebook, Youtube, Instagram, Pintrest, Twiter… i mnogi drugi su samo metodi. Ljudi nije vasa kcerka losa zato sto je znatizeljna, nije losa zato sto je postavila golisavu sliku na Fejsum nije losa zato sto ima klip na YT. Ona je losa zato sto je vi percipirate kao losu!! Ona je losa zato sto vi nemata snage, volje, zelje, a Bogami ni MUDA da je upoznate! Mozda volite vasu djecu, ali ih sigurno ne prihvacate! Da osoba se moze voljeti, a u isto vrijeme i ne prihvacati. Tako ste brzi da osudjujete generaciju i da na lomacu bacate “male vjestice”, a necete ni da se upitate barem “par” inteligentnih pitanja! Definitivno nije za svakoga da ima djete danas.

  • Evo ti nekoliko pecaljki za dalje tipkanje, ti nadobudni mladi čoveče, koji, s velikm izvesnošću pretpostavljam, nemaš dece: nisi ni pročitao moj tekst, jer pišeš roman na sasvim pogrešnu temu.

   Drugo, tekst je nastao na mom blogu, ovde gde komentarišeš, na mojoj privatnoj prćiji, i samo sebi sam odgovorna što zbog toga ne zarađujem ogroman novac. Od ovog teksta, konkretno, nikakav. Od celog bloga, još i kupim nešto i to obično u prodavnicama sportske opreme.

   Treće. To što je neka polunovina imala potrebu da ispiše sve moje nazovikvalifikacije, od predškolskog uzrasta i piškenja u pesku, preko saveznog takmičenja iz programa “Tito, revolucija, mir”, pa sve do skorašnje penzije, zaista nije moja briga.

   Četvrto, nebitno, ali kad već pominješ: ne hiljadu pregleda, toliko ima svaki moj recept, već skoro 100 hiljada pregleda, izvini što moram to da ti, ne krijući zadovoljstvo, natrljam na nos.

   pozdrav.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.